ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

EДНО ДУХОВНО ПЪТУВАНЕ В ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ ТИБЕТ

EДНО ДУХОВНО ПЪТУВАНЕ В ТИБЕТ image

От: 09.05.2024 До: 28.05.2024

20 дни / 18 нощувки

Цена: 3 577 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

За кой ли път поглеждаме на изток – към Shangri-La, Поднебесната империя, Тибет, и за пореден път – с обиколка на Кайлас в програмата!

Отново планираме на отиване да летим през Пекин, където ще имаме две нощувки. След това с полет от Пекин пристигаме в Ласа, свещената столица на Тибет (за първоначална аклиматизация, 4 дена ще сме там), после ще продължим на запад, за да прекосим една значителна част от Южен Тибет (разбира се, там си струва да се стои 7 години, но ние нямаме това време). Ще достигнем Главния хималайски хребет и Базовия лагер на Еверест от север (на надморска височина 5250 метра), за да погледнем отблизо Еверест и другите снежни гиганти!

По време на това пътуване ще видим почти всички най-важни забележителности на Тибет – манастирите и храмовете в и около столицата Ласа, 3 от 4-те свещени езера, 5 от 14-те осемхилядници (е, при ясно време, разбира се) и много други интересни места. Продължаваме след Еверест на запад, за да достигнем до Свещената планина Кайлас и да направим обиколка около нея.

Бързам да кажа – това пътуване не е за всеки, трябва да е физически и духовно готов да тръгне натам. Средната надморска височина на прехода около Кайлас (Кора) е над 4850 метра. От вече няколко години правим обиколката за 2 дни, получава се без проблеми, просто вторият ден е малко по-дълъг, но си струва после, повярвайте. Общата дължина на обиколката пеша е около 52 километра, ще се намираме на около 4800 метра, като втория ден ще достигнем до планинския проход Dorma-La на височина 5630 метра. Пътят до Кайлас не е никак лек – един цял ден път от последния голям град (Сага) до изходната точка на Кора-та (град Дарчен) и цял ден обратно.  

Има и нещо ново – за четвърти път ще отправим поглед към едно кралство, което се намира още пó на запад от Кайлас – GUGЕ Kingdom се нарича. Това е една далечна изолирана част на Поднебесната империя, доста рядко посещавана. Там ще отидем преди да започнем обиколката на Кайлас. Тоест имаме още 2 допълнителни дни аклиматизация, а и срещата с руините на това забравено Кралство ще ви очарова, пейзажите са извънземни…

Накрая завършваме пътуването с престой в Катманду, столицата на Непал – най-накрая, повече от 2 години след голямото земетресение през 2015-та, границата между Тибет и Непал бе отворена през август миналата година! Макар и не онази, главната при Жангму и Кодари, а друга – при Киронг, което е пó на запад. От Киронг до Катманду се пътува цял ден, затова ще останем в града 3 нощувки... Връщането за дома е с полет от Катманду до Доха и после София.

НЕ ОЧАКВАМЕ да да има проблеми с властите и разрешителните за Тибет – знаете, това е нещо, което не можем – къде по политически, къде по природни причини (например разрушени пътища) – да предвидим, не ми се говори за всичките ограничения, налагани там. През юни 2017-та всичко бе наред с пермитите и успешно стигнахме до тези свещени земи... Да стискаме палци да няма проблеми и тази година!

Ами това са нашите предварителни бележки, преди да зачетете надолу, пуснете си тази мантра, която ще ви подготви още по-добре:

www.youtube.com/watch?v=2shskL0AYuE

Програма:

09 май 2024: София – Пекин (полети)

Полети от София до Пекин с прекачване и пристигане в Китай на следващия ден.

Програма в Пекин

10 май: пристигане в Китай

Кацане в китайската столица (вероятно в ранния следобед), трансфер до хотела, свободно време и нощувка.

 

11 май: Пекин – Великата китайска стена – Пекин

Цял ден в и около Пекин. Не сме чак такива фенова, но за обща култура... Рано сутринта – посещение на Великата китайска стена, за да си броите още едно от новите седем чудеса на света. Е, не може да се отрече, „мерките”  са впечатляващи – дължина от близо 7000 км, като строежът на най-ранните сегменти от нея започва още през VII в. пр. н. е. (все пак, в настоящия си вид, стената е изградена основно в периода XIV-XVII век). Връщаме се след това в Пекин, където ще посетим и Забранения град – това е китайския императорски дворец в периода 1420-1912 година (от средата на управлението на династията Мин до края на управлението на династията Цин). Прибираме се в хотела за втора нощувка.

 

 

Програма в ТИБЕТ

 

12 май: Пекин – Ласа (полет)

Вътрешен полет Пекин – Ласа, пристигане, трансфер и настаняване в хотел. Надморска височина 3650 метра. Първи ден на високо, именно първата вечер и нощ може да ви навестят козметичните проблеми на височинната болест, но това се случва с повечето хора на такава височина – не се притеснявайте. Очаквайте главоболие, сърцебиене, общо неразположение, вдигане на кръвното налягане и други подобни. Аз ще бъда близо до вас, надявам се, че всички ще преживеете добре този първи стрес за организма ви нависоко. Нощувка в Gorкha Hotel (или подобен).

 

13 май: Ласа

Обиколка на Ласа с местен водач – ще видим манастира Drepung, храма Jokhang, както и впечатляващия Potalа Palace – двореца на Далай Лама от средата на XVII век чак до 1959 г. Площта му е 360 000 кв. м., дължината му в посока изток-запад е 400 м, а в посока север-юг 350 м. Сградата е изградена най-вече от камък и дърво, в нея има 1000 стаи (всяка от тях – изрисувана със стенописи), над 10 000 параклиса и около 200 000 статуи. Височината на постройката е 117 м, а заедно с хълма, върху който е построен (Марпо Ри – "Червения хълм"), Потала се извисява на повече от 300 м над долината и града. Дворецът е под закрилата на ЮНЕСКО от 1994 г. Втора нощувка в Ласа.


14 май: Ласа – Ганден – Ласа (115 км)

Еднодневно пътуване до манастира Ganden – един от най-красивите в Тибет, красиво разположен амфитеатрално на хълм, на 4300 метра височина. Разстоянието до там е 2 x 57 км или общо 3 часа път. Манастирът е основан още през 1409 г. от Дже Цонкапа – тибетски религиозен водач, който дава началото и на будистката школа Гелуг (или Гелугпа), позната още като „Жълтите шапки”. Ганден е известен като един от „великите три” манастири-университети на Тибет. Там ще направим първата Кора – свещена обиколка на хълма над манастира, разходката ще трае около час, час и половина. Връщаме се в Ласа, трета нощувка в града.

  

15 май: Ласа – Нам-Цо – Ласа (440 км)

Днес ще посетим езерото Nam-Tso – едно от 4-те свещени в Тибет, разположено на 4700 метра надморска височина, заобиколено от снежните вериги на хималайски 6- и 7-хилядници и може би най-красивото от всички езера. Тук ще е втората ни Кора – ще обиколим един хълм, разположен на полуостров в езерото, който е насечен от множество отшелнически пещери – в някои от тях има изградени параклиси. Това е едно от най-свещените места в Тибет и неслучайно привлича много поклонници. Хубаво е, че след престой на над 4700 метра, отново ще слезем да спим на по-ниско – в Ласа. На езерото отново може да имате главоболие, защото надморската височина е голяма, но като слезем в ниското – ще се почувствате по-добре. Четвърта нощувка в Ласа.

  

16 май: Ласа – Ямдрок-Цо – Гянце – Шигадзе (360 км)

Тръгване на запад, в посока Шигатзе. По пътя ще видим чудните тюркоазени води на второто от свещените езера в Тибет – Yamdrok-Tso. С площ от 638 км2 и дължина от 72 км, това е най-голямото езеро в Южен Тибет и основен източник на прясна вода в региона – казват, че ако пресъхне, то платото ще стане необитаемо. Местните вярват, че то е едно от четирите езера (заедно с Nam-Tso, Lhamo La-Tso и Manasarovar), пазени от богинята Dorje Gegkyi Tso, и че е свързано с жизнения дух на Тибет. В района на Ямдрок-Цо има и много легенди за пребивавалия тук Падмасамбхава (Втория Буда, наричан още Гуру Ринпоче), който донася будизма в Тибет през VIII век.

След това преминаваме прохода Karo-La (5000 м), за да достигнем градчето Гянце и впечатляващия му kumbum (в буквален превод: „100 000 свещени изображения”) – този вид храмове се изграждат като триизмерни мандали и символизират будисткия космос... Построен още през 1427 г. по поръчка на местен принц, кумбум-ът в Гянце е истински шедьовър на тибетската архитектура и изкуство. Височината на чортен-а (ступата) е 32 м, а шестте му боядисани в бяло нива (или етажи) са украсени с различни орнаменти. По етажите има голям брой малки стаи (параклиси) с чудесни стенописи, повлияни от неварската (непалската) художествена традиция.

Привечер – пристигане в Shigatse, втория най-голям град на платото, нощувка в Shigatse Hotel (или подобен).

17 май: Шигадзе – Шегар (240 км)

Сутринта разглеждане на манастира Tashi Lunpo – основан в средата на XV в. от първия Далай Лама и eдин от най-красивите в Тибет. Днес манастирът е седалище на Panchen ламите – те са най-важните религиозни водачи след Далай Лама в традицията (или школата) Гелуг на тибетския будизъм. После се отправяме към Shegar – ако остане време, там ще видим и манастира Shegar Chöde с красивия dzong (крепост) на стръмния хълм над него. Нощувка в Everest Hotel (или подобен)

  

18 май: Шегар – Базов лагер на Еверест – Олд Тингри – Сага (420 км)

Пътуване до Базовия лагер на Еверест, надм. височина 5250 метра. Гледките оттам към северната стена на първенеца на планетата са наистина впечатляващи... В близост се намира и най-високият манастир в света – Rongbuk, почти 5000 м. Един истински off-road adventure, връщането поне е сигурно, че ще е приключение – там пътя е лош и е яко друсане. След това преминаваме и през градчето Old Tingri, също с хубави гледки към Еверест (8848 м) и съседния Чо Ою (8201 м). Продължаваме покрай красивото езеро Peiku-tso, откъдето пък се вижда друг от осемхилядниците – Шишапангма (8027 м – най-ниският от 14-те, както и единственият, който е изцяло в Тибет/Китай). Освен гореспоменатите 3 върха, през този ден можем да видим още два от осемхилядниците – Лхоце и Макалу. Ако е ясно времето, разбира се. Дано!!! Пристигаме в Сага, нощувка в Saga Hotel (или подобен).

  

19 май: Сага – Дарчен (500 км)

Продължаваме на запад в посока планината Кайлас, пътят вече е асфалтиран – това е – дълъг, дълъг път до района на Darchen (изходният пункт за Кора-та, която ще направим после, след кралството Гуге). Така отиваме от Сага направо под Кайлас за 1 ден, с което спестяваме още един досаден ден на път (тъй като предишни години сме правили този преход за два дни). В близост до Дарчен ще видим съседните езера Manasarovar и Rakshastal. Манасаровар е едно от четирите свещени езера на Тибет, площта му е 410 км2, а надморската височина – почти 4600 м. Името му от санскрит е комбинация от думите за „съзнание” и „езеро” – индуистите смятат, че то първо е било създадено в ума на върховния бог Брахма и после се е появило (или проектирало) на земята. В будизма пък то се асоциира с митичното езеро Anavatapta, край което Махамайя е заченала Сидхарта Гаутама (по-известен като Буда). Манасаровар е сладководно, а Ракшастал – соленоводно езеро; за местните първото е свързано с добрите сили, а второто с лошите. Красиви са сапфирено-сините им води, особено на фона на заснежените върхове зад тях (и по-специално Гурла Мандата, 7694 м)... Нощувка в Дарчен.

20 май: Дарчен – Цата (Занда) (245 км)

Рано сутринта тръгваме още на запад, за онова далечно кралство. Отиваме към градчето Tsata, където ще посетим манастира Tholing – много е интересно, едва за трети път отиваме там, но си заслужава! Намиращ се много близо до границата с Ладак (Индия), този манастир е най-старият в тази част на Тибет – основан е през 997 г. от  Yeshe O, втория крал на Гуге. На тибетски ‘Tholing’ означава „носещ се винаги в облаците”, което идва най-вероятно от надморската височина, на която е изграден – 3800 м. на Ще спим в това градче Цата (или Занда).

21 май: Кралство Гуге

Продължаваме разходката си из Guge Kingdom – това древно и малко по размер западнохималайско кралство е основано и достига разцвета си още през X век, като заема части от Западен Тибет и Северен Ладак (днес в Индия). Първата столица на кралството е Burang, след това Tholing и накрая Tsaparang. По време на съществуването си, Гуге е по-известно с „второто разпространение” или „второто възраждане” на будизма (случило се по време на управлението на гореспоменатия Yeshe O), отколкото със завоеванията си.

Ще видим впечатляващите руини на старата столица Tsaparang – голяма крепост, разположена на върха на висока пирамидална скала (около 180 м). В мекия камък отдолу са изсечени и разположени терасовидно множество постройки, тунели и пещери. Въобще целият регион впечатлява и с геоложките си образувания – каньони, „каменни гори”, ровини и други, обособени в т.нар. „Zhada Earth Forest National Geopark”. Късно следобед се прибираме в Дарчен, за да се готвим за Кора-та. Нощувка.

22 май: Дарчен – южната страна на Кайлас – Дарчен

Ден за размисъл!!! Почивка в Darchen, подготовка за Кора-та. Този път предвиждам само 1 ден за „размисъл“, до миналата година бяха по два, но мисля, че не е нужно чак толкова… Така стана и в 2013-та, когато съкратихме престоя в Дарчен само на един ден, напълно достатъчно е. Разходка навътре в планината от южната страна – докъдето позволят нашите водачи. Не е за всеки да навлиза там, особено при първото му посещение. Вижте този линк, той добре показва пътя ни в района около Кайлас, Гурла Мандата и Манасаровар:

http://www.raize.ch/Reisen/velo-eurasien/satellite-images/movies/kailash-flugroute.htm

23-24 май: KAILASH KORA  

Свещена обиколка на Планината на боговете Кайлас (или Кайлаш). Първият ден е кротко – 13-14 километра по равно, след което спим в Dira-puk. Вторият ден се преминава през най-високата кота – 5630 метра (превала Dorma-La). После завършваме кората до края, вече само за два дни, и спим направо в Дарчен.

Най-трудното изпитание в живота ви! Добре си помислете, преди да решите да тръгнете!

Ако някой не се чувства добре – ИЗОБЩО НЯМА ДА МУ РАЗРЕША ДА ТРЪГНЕ!  

С нас ще има тибетски водач, разбира се. Тези, които нямат сили, ще ни изчакат в Дарчен – искам да отбележа още, че преди да тръгнем около Кайлас, ще бъдем 11 дни на високо, т.е. ще има прилично време за аклиматизация! Но въпреки всичко – не мога да гарантирам физическия и душевния комфорт на никого там!!! Ако някой не се чувства добре още в началото – няма да тръгва, все пак – здравето е най-важно, нали?!!! То е по-важно от всякакви други физически и душевни постижения! Все пак – при предишните ни обиколки, всички групи успяха почти на 100%, без да са спортисти или хора със специална физическа подготовка.

Кайлас е свещената планина за четири религии – будизъм, бон, джайнизъм и индуизъм (индуистите вярват, че планината е домът на бог Шива). От района около Кайлас извират четири от най-дългите азиатски реки: Инд, Брахмапутра, Сатледж (голям приток на Инд) и Карнали (голям приток на р. Ганг). От санскрит името на Кайлас  идва най-вероятно от думата за „кристал”, а тибетското название на планината е Gangs Rinpoche, което се превежда като „снежен скъпоценен камък”.

25 май: Дарчен – Сага – Киронг (620 км)

Ранно ставане и най-дългият ден на път, но по-добре така, за да изминем разстоянието до границата наведнъж, за около 14-15 ч. Ще спим в град Киронг, близо до „новата” граница между Тибет и Непал (другата, между Жангму и Кодари, продължава да бъде затворена).

Програма в НЕПАЛ

26 май: Киронг – Катманду (230 км)

Минаваме границата при градчето Rasuwagadhi и продължаваме към Катманду. Пътува се цял ден, не са особено добри пътищата от непалска страна... Пристигаме и нощувка в Hotel Vaishali (или подобен).

27 май: Катманду

Разглеждане на Катманду – храмовете Boudhanath, Swayambhunath, площад Durbar Square, както и съседния град Патан, една от старите столици на непалското кралство, има какво да се види там. В свободното време – започва якият шопинг на артефакти из магазинчетата на Тамел, кварталът на туристите и купонджиите в столицата. Втора нощувка в града... Hotel Vaishali (или подобен)

28 май 2024: полети до София

Трансфер до летището и излитане от Катманду към София, с прекачване. Това май бе всичко, home sweet home

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram