ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЮЖНА АФРИКА (ЮАР) И ВОДОПАДА ВИКТОРИЯ (+ СВАЗИЛЕНД И ПАРЧЕНЦЕ ОТ БОТСВАНА) Изтегли програмата в .PDF

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
ЮЖНА АФРИКА!!! image

От: 24.04.2019 До: 12.05.2019

17 дни / 16 нощувки

Цена: 3997 EUR

За четвърти път се насочваме към южния край на Черния континент... Със същата богата програма, но в сезона на пълноводието на водопада Виктория (е, няма да има възможност за къпане на ръба му, в Devils Pool, но този период има други плюсове).  

С размерите на Франция, Италия и Германия взети заедно, граничеща с Атлантика на запад и Индийския океан на изток, Южна Африка (ЮАР) разполага с удивително разнообразие от природни и климатични зони – от обширни савани, красиви планини, златисти пустинни дюни и зелени гори, до каменисти крайбрежия от средиземноморски тип, тропически блата, безкрайни плажове и широки, бавни реки. Пейзажите тук варират от живописните градчета по Гардън рут (Garden Route) до дивото субтропично крайбрежие на северен Квазулу-Натал, от полупустинния централен район Каруу до многообразието от животни в един от водещите сафари паркове на цяла Африка – Крюгер на североизток, от Тейбъл маунтин и Капския полуостров на югозапад до Драконовите планини в източната половина (най-високите в страната). Към това добавяме и кипящия живот в големите градски центрове като Кейптаун, Йоханесбург и Дърбан, където различните етноси и култури заедно оформят трептящото сърце на тази земя.

Страната се гордее с природната си красота и фауна – тук лесно могат да се видят „на живо”, в естествената им среда, едни от най-интересните животни в света, които неведнъж сме гледали по Animal Planet и National Geographic. Освен лъвове, слонове, носорози, биволи и леопарди (съставящи известната „Голяма петорка” – Big 5), тук има зебри, жирафи, антилопи гну, хипопотами, крокодили, морски костенурки, китове и много други. Ще посетим не един, а няколко парка в нашия маршрут...

И тъй като сме в този район, ще е грехота да не отидем и до водопадите Виктория на границата между Замбия и Зимбабве – една от най-големите забележителности в тази част на Африка! Виктория, заедно с Игуасу в Южна Америка, са може би двата най-впечатляващи водопади от този тип в света, ще видите защо...

Като малки допълнения в програмата, от Зимбабве ще отскочим за ден до съседна Ботсвана и един от нейните красиви национални паркове – Чобе, а по маршрута от Крюгер към източната южноафриканска провинция Квазулу-Натал, ще спрем и в кралство Свазиленд (което, между другото, смени името си на Есватини)... Вижте надолу.

Програма:

24 април 2019: София – Истанбул – Йоханесбург

Отпътуване от София с международни полети на Turkish Airlines по маршрут София – Истанбул – Йоханесбург. Пристигането в ЮАР е около 10:30 ч преди обед на следващия ден (25-ти април).

 

25 април: Йоханесбург

След кацане, тръгваме на панорамна обиколка из Йоханесбург – най-големият град на страната и столица на провинция Гаутенг (най-богатата в ЮАР). Градът е основан през 1886 г. и днес е определян като модерният „Ел Дорадо”, заради огромните залежи на злато и диаманти в близкия разлом Witwatersrand. Ще посетим новия комплекс Сандтън, както и площада на Нелсън Мандела с 6-метрова статуя на известния политически лидер.

Продължаваме към Претория – една от трите столици на страната, седалище на изпълнителната власт (Кейптаун е законодателната столица, а Блумфонтейн – съдебната). Тя e известна и като „Града на джакарандите” (акации с лилави цветове) – е, май не цъфтят точно в този сезон де... Ще видим Сградите на Обединението, където се помещават правителствените офиси, Vоortrekker Monument (може да се преведе като Паметник на първозаселниците) и Church Square. После се връщаме в Йоханесбург и по желание можем да вечеряме в Carnivore Restaurant, където освен всичко друго се предлагат и 13 вида дивеч. Нощувка в Peermont Mondior 4* (или подобен).

 

26 април: Йоханесбург – водопадите Виктория (Зимбабве)

Закуска, трансфер до хотела за полет преди обед от Йоханесбург до водопадите Виктория от страната на Зимбабве. Селището там носи името на водопада – Victoria Falls, докато от страната на Замбия градът се казва Ливингстън. Пристигане, визови формалности и трансфер до хотела. Разположен на р. Замбези, на границата между Замбия и Зимбабве, водопадът Виктория е едно от природните чудеса на Афика и на света. Местното население го нарича Mosi-oa-Tunya или „гърмящ дим”. Смята се, че първият европеец, който го е зърнал, е известният шотландски изследовател и мисионер Дейвид Ливингстън на 16-ти ноември 1855 г. – той го кръщава така в чест на кралица Виктория. Размерите на водопадите са впечатляващи – 108 м височина и 1700 м дължина, като комбинацията от двете оформя най-голямата падаща „водна стена” в света (въпреки че той не е нито най-високият, нито най-широкият водопад). За сравнение – Виктория е повече от два пъти по-висок от Ниагара между Щатите и Канада (по-висок е и от Игуасу между Бразилия и Аржентина). В задочното състезания по красота малко водопади могат да се мерят с Игуасу, но ако има някой, който да е близо до южноамериканската забележителност – това е Виктория! За капак, ще го видим в сезона неговото пълноводие... Още този следобед ще посетим нашата (зимбабвийската) страна на водопада. Вечерта – трансфер до Boma Restaurant за типична африканска вечеря с музика и танци, лек „Балкантурист”, но приятен е де. Нощувка в The Kingdom Hotel 4* (или подобен).

 

27 април: водопадите Виктория

Закуска, след което ще посетим водопадите и от страната на Замбия (с минаване на границата). Ще видим и красивия мост, свързващ двете държави и извисяващ се на 128 м над р. Замбези – той е открит още през 1905 г. и е дълъг почти 200 м.

На този, а и следващите дни ще остава някакво свободно време за различни интересни допълнителни турове – полет с хеликоптер или делтапланер, разходка с лъвове, сафари с яздене на слонове, скачане с бънджи от моста над река Замбези и други... Ще ви изпратим предварително информация за тях.

От 16:00 ч ще започне круиза ни по залез слънце (т.нар. Sunset Cruise) по реката, на по чаша питие. Връщаме се в хотела около 19:00 ч, нощувка. The Kingdom Hotel 4* (или подобен)

 

28 април: водопадите Виктория – НП Чобе (Ботсвана) – водопадите Виктория

Закуска, а после заминаваме на полудневно сафари в Националния парк Чобе в съседна Ботсвана (разстоянието от Victoria Falls до градчето Касане на входа на парка е около 90 км), в първо търсене на BIG 5 – лъв, леопард, слон, бивол и носорог. Тук, за разлика например от Танзания, джиповете са открити... Чобе е с площ от цели 11’000 км2 и един от парковете в Африка с най-голяма гъстота на животни и най-вече слонове – според оценките тук живеят около 50 хиляди от тях (една от най-големите концентрации на континента). Освен това той е и първият национален парк на страната, създаден през 1967 г. Ние ще посетим североизточната му част при едноименната река Chobe, където на водопой се събират стада от слонове, жирафи, кафърски биволи... Срещат се и доста птици. Там някъде ще обядваме. Късно следобед се връщаме обратно в Зимбабве. Нощувка в The Kingdom Hotel 4* (или подобен).

 

29 април: водопадите Виктория – Йоханесбург

Закуска. Трансфер до летището за полет в ранния следобед обратно до Йоханесбург. След пристигане се насочваме към хотела за нощувка. Peermont Mondior 4* (или подобен)

 

 

30 април: Йоханесбург – каньона Блайд – НП Крюгер (620 км)

Ранно ставане, след което потегляме на североизток към парка Крюгер, като пак ще минем покрай Претория.

Продължаваме към провинция Мпумаланга и изключително красивия каньон на река Блайд – той се намира в северната част на Драконовите планини (Drakensberg), които от своя страна представляват източната граница на голямото централно южноафриканско плато. Каньонът е дълъг 25 км, средната му дълбочина е 750 м. Изграден е най-вече от червен пясъчник и може да бъде определен като най-големият „зелен каньон” в света, заради пищната си субтропична растителност (иначе по размери е вторият най-голям в Африка, след Fish River Canyon в Намибия). Ще видим някои от най-интересните му образувания, като Gods Window, The Three Rondavels и Bourkes Luck Potholes.

Привечер достигаме „ръба” на парка Крюгер, настаняване, вечеря и нощувка. Kruger Park Lodge 4* (или подобна)

 

01 май: Национален парк Крюгер

Ранно ставане (!) и закуска в пакет. След това започва целодневното ни сафари – тръгваме на фото-лов за Голямата петорка, както и много други животни!

Националният парк Крюгер е един от най-старите и най-големите в Африка – площта му е почти 20’000 км2, дължината му от север на юг е 365 км, а ширината от изток на запад е около 60 км. Крюгер граничи с Мозамбик и Зимбабве, като територията му сега е част от Големия трансграничен парк Лимпопо, обединяващ го със съседните национални паркове Gonarezhou в Зимбабве и Limpopo в Мозамбик. Крюгер е под защитата на държавата още от 1898 г. (тогава под името Sabie Game Reserve), а през 1926 г. той става първият национален парк на ЮАР. Паркът се слави с най-голямото разнообразие от животински видове в южнатата част на Африка, ако не и на целия континент – 147 вида бозайници (повече от където и да е другаде), над 500 вида птици, 114 разновидности влечуги и 49 вида риба. Тук се срещат: лъвове, леопарди, слонове, черни и бели носорози, кафърски биволи, гепарди, жирафи, хипопотами, зебри, антилопи куду, кана и импала, ивичесто гну и много други...

Ще спрем за почивка, след което продължаваме с обиколките следобед до към 16:00 ч. Връщаме се в лоджа, вечеря и нощувка в Kruger Park Lodge 4* (или подобна).

 

02 май: НП Крюгер – Свазиленд (267 км)

След закуска, освобождаваме стаите и тръгваме към Свазиленд! Това е едно от трите кралства в Африка (другите са Мароко и Лесото) и една от най-малките държави на континента (17’300 км2), като по-малка е само Гамбия. Страната няма излаз на море и е почти изцяло „оградена” от ЮАР, с изключение на изток, където граничи с Мозамбик. Названието на държавата и на народа свази (говорещи език от групата банту) идват от името на крал, управлявал тези земи през XIX век – Мсуати II. Въпреки малките си размери, Свазиленд има разнообразен релеф и климат.

След пристигане ще посетим Mantenga Cultural Village в кралската долина Ezulwini (недалеч от столицата Мбабане), където ще се запознаем с традициите на свазите... В близост са разположени и едноименните водопади Мантенга (високи 95 м). Вечеря и нощувка в Mountain Inn 3* (или подобен).

 

03 май: Свазиленд – парка Шлушлуве-Имфолози (280 км)

Закуска и малко свободно време за посещение на местния пазар. След това се насочваме на юг отново към ЮАР (провинция Квазулу-Натал) и парка Шлушлуве-Имфолози (Hluhluwe-Imfolozi) – най-старият природен резерват в Африка, основан още през 1897 г. В миналото, територията му е била ловно поле на зулуските крале. Благодарение на различните програми за опазване на дивите животни, днес паркът разполага с най-голямата популация от бели носорози в света. Тук се срещат всички представители на Big 5 (а освен бели, има и черни носорози), както и крокодили, хипопотами, зебри, жирафи, антилопи гну, антилопи ниала, чакали, хиени, импала, водни козли, маймуни, костенурки, 300 вида птици и други.

Следобед ще направим сафари из този малък (960 км2), но много богат на животни парк, след което се прибираме в лоджата. Вечеря и нощувка в Zululand Tree Lodge 4* (или подобна).

 

04 май: парка Шлушлуве-Имфолози – Сейнт Лусия – Дърбан (330 км)

Ранно ставане за още един game drive из парка. След което се насочваме още на юг, към град Сейнт Лусия, разположен в парка Исимангалисо (iSimangaliso – „чудо” в превод от зулуски). Това е третата най-голяма защитена зона в Южна Африка, обхващаща 280 км крайбрежие от границата с Мозамбик на север, до естуара на езерото Сейнт Лусия на юг. Паркът, който е и под закрилата на ЮНЕСКО, е съставен от различни екосистеми, най-важни от които са множеството езера и блата. Тук ще направим круиз, по време на който вероятно ще видим хипопотами, крокодили и птици.

След това се насочваме към Дърбан – главния град на провинция Квазулу-Натал. Това е и най-голямото пристанище в страната и 9-тото най-голямо в света. Дърбан е известен с дългите си, широки плажове и многото слънчеви дни през годината. Ще направим кратка обиколка в центъра на града. Нощувка в Blue Waters Hotel 3* (или подобен).

 

05 май: Дърбан – Порт Елизабет – Кнайшна (полет + 270 км по земя)

Рано сутринта се отравяме към летището за полет от Дърбан до Порт Елизабет – наричан „Ветровитият град”, той е столица на провинция Източен Кейп (Eastern Cape) и е едно от най-големите южноафрикански пристанища. Ако имаме време, ще отскочим до едни хубави пясъчни дюни на залива Sardinia Bay в близост до града.

Оттам тръгваме по Garden Route (може да се преведе като „райския път” или „пътя на градините”) – този главно крайбрежен маршрут се простира от Мосел Бей на запад до Порт Елизабет на изток и дължи името си на пищната и многообразна растителност, както и множеството лагуни и езера, „затиснати” между океана и близките планини. Климатът е океански и е един от най-приятните в цялата страна – с топли лета и меки зими. По пътя ще видим два интересни зоопарка – единият с маймуни, а другият с много видове птици („Monkeyland” и „Birds of Eden”).

Продължаваме до Кнайшна – приятно градче, разположено на доста затворен залив на Индийския океан (почти като лагуна). Свободно време там следобед и нощувка в града, Knysnа Log-Inn Hotel 3*+ (или подобен).

 

06 май: Кнайшна – Мосел Бей – Ботлиерскоп (135 км)

Закуска, после потегляме към град Мосел бей, където ще видим музейния комплекс „Бартоломеу Диаш”, посветен на именития португалски мореплавател, който през 1488 г., в търсене на път към Индия, става първият европеец навлязъл от Атлантическия в Индийския океан (така той минава и покрай нос Добра надежда). При празнуването на 500-годишнината от пристигането на Диаш тук, правителството на Португалия прави копие на кораба му и го изпраща по вода до Южна Африка – тази каравела все още е изложена в музея. Другата култова опция тук е гмуркане с акули – става въпрос за големи бели акули (същите, като от филма „Челюсти”), но бъдете спокойни – пускат ви във водата в метална клетка, а хищниците минават на метър-два от вас, мега яко е! Който иска да изпита тази тръпка, ще трябва да стане по-раничко и с такси/ван да измине разстоянието от Кнайшна до Мосел Бей. И чак след това ще има време да разгледа музея. Ще дадем инфо!

После продължаваме към Botlierskop Private Game Reserve, където от 16:00 ч ще започне нашето следобедно сафари. Наши водачи ще са опитни местни рейнджъри. Вечеря и нощувка в лоджата. The Village Lodge @ Botlierskop 4* (или подобна)

 

07 май: Ботлиерскоп – Иглен нос – Херманус (430 км)

Чаша кафе, след което ще направим и сутрешно сафари. Оттам се насочваме на юг, покрай Свелендам (Swellendam), до Иглен нос – най-южната точка на Африка! Той се намира на малко повече от 34 градуса ю.ш., а името му идва от португалското название Agulhas (игли). Иглен нос често „остава в сянката” на по-известните Добра надежда и Кейп пойнт, разположени на около 150 км на запад-северозапад, близо до Кейптаун...

Следобед ще достигнем приятния крайбрежен град Херманус, където ще направим и първата дегустация на вино... Нощувка в Windsor Hotel Hermanus 3* (или подобен).

 

08 май: Херманус – Стеленбош – Франчук – Парл – Кейптаун (230 км)

Закуска в хотела, след което рано ще потеглим към известните винарни около Кейптаун – най-старите извън Европа (и виното става)! Ще минем по красивия път R44 (на снимкатa) и първата ни спирка ще е град Стеленбош (Stellenbosch), където ще дегустираме вино с шоколад. Продължаваме с Франчук (Franschhoek – „Френския ъгъл” в превод от местния език африканс), което е едно от най-старите селища в ЮАР, и после – Парл (Paarl), където ще видим Паметника на езиците. Долините на тези градове оформят района известен като Буланд или Капските винарни (Cape Winelands). Въобще, един приятен ден в пийване на Pinotage и други тукашни вина...

Пристигаме в Кейптаун вероятно в късния следобед. Настаняване и нощувка в Circa Luxury Apartment Hotel 4* (или подобен).

 

09 май: Кейптаун и Тейбъл маунтин

Закуска, след което ще направим тур на Кейптаун, готин е… Градът е създаден от Нидерландската източноиндийска компания като пункт за снабдяване с припаси на корабите, пътуващи към Източна Африка, Индия и Далечния изток. Днес той е третият най-голям град в страната (след Йоханесбург и Дърбан) и като седалище на Националния парламент е законадателна столица на ЮАР. Известен е с красивото си пристанище и близостта на такива природни забележителности като Тейбъл маунтин и Капския полуостров (с носовете Добра надежда и Кейп пойнт). Кейптаун, традиционна входна точка за заселниците в тази част на Африка, е сред най-мултикултурните и космополитни градове в света.

По някое време ще се качим с кабинков лифт и до Тейбъл маунтин (в буквален превод: „планината маса”) – един местните символи. Най-характерно за планината е обширното ѝ плато, с дължина от около 3 км, оградено от стръмни скали. Височината ѝ е близо 1100 м и оттам се открива култови гледки надолу към града и Атлантическия океан (е, разбира се, надяваме се и времето да е хубаво).

Вероятно ще остане някакво свободно време следобед... Много приятно място за разходка е и крайбрежната зона (т.нар. waterfront) „Виктория и Алфред” – място за развлечения с много хотели, ресторанти, магазини и т.н. Нощувка в Circa Luxury Apartment Hotel 4* (или подобен).

 

10 май: Кейптаун – нос Добра надежда – Кейптаун (150 км

Днес се отправяме на юг по дългия 52 км Капски полуостров (Cape Peninsula). Пътят ни минава по крайбрежието, през множество курортни селища. Ще спрем в Hout Bay, откъдето с лодка ще посетим Острова на тюлените (Seal Island) – общо около 45 мин отиване-връщане. Продължаваме през Chapmans Peak – много красив панорамен път, лъкатушещ покрай Атлантическия океан, до нашата крайна цел – нос Добра надежда. Първият европеец, достигнал и заобиколил носа, е португалският мореплавател Бартоломео Диаш през 1488 г. Може да се каже, че Добра надежда е най-югозападната точка на континента (но не и най-южната).

Ще се изкачим до фара на нос Кейп пойнт, а след това – пеша до същинския Добра надежда, по желание (който не иска пеша, ще стигне там с буса). На връщане ще видим колонията пингвини на плажа Boulders, ще имаме и малко свободно време в близкото градче Саймънстаун. Много от местата, които ще посетим през този ден, са все част от националния парк „Тейбъл маунтин”. Прибираме се обратно в Кейптаун, последна нощувка в Circa Luxury Apartment Hotel 4* (или подобен).

 

11 май: Кейптаун – отпътуване към София

Свободно време преди обед (шопинг терапия – има бол диаманти и други камъняци из магазините там) и след това трансфер до летището за междунордни полети на Turkish Airlines по маршрут Кейптаун – Истанбул – София, с излитане следобед и пристигане в България на следващия ден (12-ти май).

 

12 май 2019: Истанбул – София

Кратък престой в Истанбул и полет до София рано сутринта, с кацане в родината около 09:05 ч. Това май бе всичко...

 

Цената включва:

самолетен билет за международни полети на Turkish Airlines по маршрут София – Истанбул – Йоханесбург на отиване и Кейптаун – Истанбул – София на връщане;

самолетен билет за вътрешен полет в ЮАР Дърбан – Порт Елизабет;

самолетни билети за локални международни полети Йоханесбург – водопада Виктория (Зимбабве) – Йоханесбург;

16 нощувки в хотели и лоджи 3* и 4* – в ЮАР (12 нощи), Зимбабве (3) и Свазиленд (1);

навсякъде имаме включени закуски + 1 обяд и 7 вечери (барабар с дегустация на вина в градовете край Кейптаун, както и круиз по залез с напитка, както си трябва);

самостоятелен транспорт за групата по целия маршрут, с всички посочени посещения (освен опционалните такива) и входни такси по обектите;

сафари с джипове и местни водачи/шофьори в НП Чобе (Ботсвана), НП Крюгер, парка Шлушлуве-Имфолози, частен парк в района на Гардън рут, както и круиз из парка Исимангалисо;

местни водачи за по-голямата част от пътуването (с изключение на дългите преходи с автобус), както и водач от България за цялото пътуване;

застраховка с покритие 15 000 евро.

Цената НЕ включва:

летищни такси за международните полети – към момента на резервацията са 270 EUR, но подлежат на промяна до момента на издаване на билетите;

виза за ЮАР – 70 лв, имайте предвид, че се изискват и допълнителни документи – ще ви кажем какви!

визи за Зимбабве и Замбия – общо 100 USD, плащат се на място;

опционните турове в района на водопадите Виктория (допълнително ще ви изпратим цените им, но почти всички са в порядъка на 150-200 $);

хранения и посещения, извън посочените в програмата;

цената на пътуването е за група от 14-15 човека – при група от 10-13 човека ще се наложи доплащане от 250 USD на човек;

бакшиши и разходи от личен характер.

Срокове за записване и плащане:

1900 EUR – при записване;

остатъкът от сумата + летищните такси – до 08-ми март 2019.

Минимален брой на участниците в пътешествието – 10, максимален – 24.

ВАЖНО! Цената е изчислена на база курса на южноафриканския ранд спрямо щатския долар към датата на изготвяне на програмата (декември 2018 г). Сериозна вариация на този курс би променила и общата цена на пътуването.

Какво да вземем:
Международен паспорт с валидност поне 6 месеца след крайната дата на пътуванетo. Слънцезащитен крем, шапки, тъмни очила, шапки, дрехи с дълги ръкави за сафарито, спрей против комари. Ваксинацията против жълта треска не е задължителна за посетителите на Танзания, идващи от Европа.
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram