ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ШРИ ЛАНКА с опция Малдиви – няма места

ШРИ ЛАНКА с опция Малдиви – няма места image

От: 19.01.2024 До: 30.01.2024

12 дни / 11 нощувки

Цена: 2 257 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Шри Ланка привлича авантюристите от векове… Марко Поло я описва като най-красивия малък остров в света, докато вълни от индийски, арабски и европейски търговци и моряци са се стичали към бреговете ѝ в търсене на редки подправки, скъпоценни камъни и слонова кост. Разположен малко над екватора, сред топлите води на Индийския океан, островът още в древността е спечелил почти легендарна слава с природната си красота и изобилие. По-романтично настроените географи са сравнили формата му с перла или със сълза, падаща от върха на Индия, докато за не толкова чувствителните холандски мореплаватели очертанията наподобяват пушен свински бут. Любопитно е, че от арабското име на Шри Ланка – Serendib, произлиза английската дума за „приятна изненада” или „щастлива случайност” – serendipity. Португалците наричат тази земя Ceilão, откъдето по-късно идва и популярното британско наименование Цейлон.

Смелите твърдения на Марко Поло са верни – за относително малката си площ (65 000 км2), островът разполага с множество интересни за посещение места, като малко други острови с подобен размер могат да се похвалят с такава природа и биоразнообразие. Крайбрежието е поръбено от пясъчни плажове, които в голямата си част все още не са се превърнали в центрове на масовия туризъм (за щастие), а пейзажите във вътрешността варират от джунгли в низините, местообитание на много животински видове (слонове, леопарди, различни видове птици и др.), до мъгливи планински земи в централните части, покрити с безупречно наредени чаени плантации.

С повече от 2000 години история, в Шри Ланка не липсват и забележителности, дело на човешката ръка – най-добрият пример за това са постиженията на ранната синхалска цивилизация, които все още могат да бъдат видени из запазените древни градове и религиозни паметници, намиращи се главно в северните равнини на страната. Величието на тази ранна будистка цивилизация продължава да е основа на националната идентичност (и гордост) за днешните синхали – най-голямата етническа група на острова (съставляващи около 75% от цялото население). А историческата роля на Шри Ланка като най-старата „крепост” на будизма от течението Теравада дава една уникална културна идентичност, която и до днес прониква във всички сфери на живота. Географското положение на острова в Индийския океан, на пътя на главните търговски маршрути, неминуемо го прави приемник на множество външни влияния – поколения арабски, малайски, португалски, холандски и британски заселници постепенно са променяли местната култура, архитектура и кухня, докато тамилското население в северната част на страната базира вярванията си на индуизма и има много по-силни връзки със съседна Индия, отколкото със синхалския юг.

Маршрутът ни отново съчетава най-интересното от културата, историята и природата на страната, а за капак – няколко дни на плаж на края на пътуването (в Пасикуда – на източното крайбрежие). И тази година, като опция след Шри Ланка, предлагаме и продължение до съседните Малдиви – но ни сигнализирайте навреме, за да направим нужните резервации. Вижте по-долу…

Програма:

Ден 1 / 19 януари 2024: София – Коломбо (полети)

Международни полети от София до Коломбо с прекачване и пристигане в Шри Ланка в ранните часове на следващия ден (20.01). Гранични формалности и трансфер до хотела за кратка нощувка. Best Western Colombo (или подобен)

Ден 2 / 20 януари: Коломбо – Гале – Когала (170 км)

Сутринта, след закусак, се отправяме на юг към град Гале (Galle). Разположен на югозападното крайбрежие, той е най-добре запазеният колониален град на страната, наследство от епохата, когато градът е бил първо португалско, а след това и холандско владение. Силният аромат на подправки и соленият морски бриз, съчетани с европейската архитектура и тропическата растителност, наистина правят града много екзотичен. Португалците построяват около града форт, който от средата на XVII век насетне е допълнително укрепван и разширяван от холандците. Днес фортът е най-голямата запазена европейска колониална крепост в Азия и е под закрилата на ЮНЕСКО. Ще разгледаме най-интересните места в рамките на стария град (морския фар, холандската протестантска църква и др.), след това трансфер до близкото курортно селище Когала. Вечеря и нощувка в Hotel Long Beach (или подобен).

Ден 3 / 21 януари: Когала – Национален парк Удавалаве (120 км)

След закуска ще отпътуваме към националния парк Удавалаве (Udawalawe) – разположен в по-сухата южна зона на острова и с площ от близо 300 км2, той е третият по посещаемост в страната. Създаден с цел предоставяне на убежище на дивите животни, чиито предишни местообитания са били засегнати от изграждането на водохранилище на река Валава, както и за защита на водосборния ѝ басейн. Основан е през 1972 г. и е известен най-вече с голямата си популация от азиатски слонове – тук живеят около 400 от тях! Но освен слоновете, този забележителен парк приютява и леопарди, индийски замбар (вид елен), водни биволи, много видове птици и др. Ще направим сафари с джипове из Удавалаве, дано имаме късмет да видим повечето животни. След това нощувка с вечеря в хотел Grand Udawalwe (или подобен) близо до резервата.

Ден 4 / 22 януари: Национален парк Удавалаве – Ела – Нувара Елия (170 км)

Днес се отправяме към вътрешността на страната – първата ни спирка са водопадите Равана, близо до град Ела (Ella). Оттам ще се качим на един от най-живописните влакове в Азия – по жп линията от Ела до Нувара Елия. По маршрута пред нас ще се откриват красиви гледки към хълмовете и планинините в тази част от острова (т.нар. hill country), покрити почти изцяло с насаждения от чай. Ще минем през множество тунели, евкалиптови горички и села...

Пристигаме в Нувара Елия (Nuwara Eliya) – наричат я „Малката Англия”, заради зеленината и по-хладния, умерен климат. Градът е заобиколен от планини, долини, водопади и, разбира се, още чаени плантации – районът е смятан за най-важния център в Шри Ланка за отглеждане на ценното растение. Надморската височина тук е над 1800 м, като недалеч се намира и първенецът на страната – връх Пидуруталагала (Pidurutalagala, 2524 м). Неслучайно много жители на страната посещават града, за да избягат за кратко от жегите и влагата на крайбрежието. Ще се разходим из центъра и ще посетим една от известните плантации в района. Вечеря и нощувка в хотел Blackpool (или подобен).

ОПЦИЯ в програмата: Който желае, в късния следобед може да се отправи в посока красивия Adams Peak или Sri Pada (2243 м) – едно от най-свещените места за будистите на острова. Те вярват, че отпечатъкът от стъпка горе на върха принадлежи на самия Буда, при последната му крачка на земята, преди да се качи на небето. При този вариант не спим в Нувара Елия, а пътуваме до градчето Dеlhouse (на около 70 км от Нувара Елия), там правим кратка почивка вечерта в някой guesthouse и в 1-2 часа след полунощ (няма сън!), тръгваме нагоре към върха, до който има близо 5600 стъпала. Ходенето е през нощта, заради горещините денем. По пътеката има и множество други поклонници, истинско изживяване... Посрещането на изгрева е горе на планината... След което слизаме обратно рано сутритна и газ към Канди, където се срещаме пак с групата. Якооо!

Ден 5 / 23 януари: Нувара Елия – Перадения – Канди (90 км)

След закуска потегляме на север, като постепенно ще слизаме от централните планински земи. Ще посетим първо Кралските ботанически градини в Перадения (предградие на град Канди) създадени още през 1374 г. като място за разходка на монарсите от кралствата Гампола и Канди. Днес те са с площ от 59 хектара и разполагат с над 5000 растителни вида, като особено интересни са градината на подправките, „Къщата на орхидеите”, както и оградените с високи палми алеи (общо 5 на брой), най-старата от които е оформена още през 1905 г.

Продължаваме с Канди (Kandy) – старата столица на страната и последна крепост на синхалските крале, преди да бъдат победени от британците през 1815 г., след като в продължение на 3 века са удържали нападенията на португалци и холандци. Градът е разположен сред хълмове в централните части на острова и е втори по големина след Коломбо. С многобройните си храмове и манастири, Канди е неформалната религиозна столица на Шри Ланка, като именно тук се намира и най-свещеното място за будистите в страната – Храмът на Зъба на Буда или Sri Dalada Maligawa (под закрилата на ЮНЕСКО). Донесена тук през IV век, святата реликва е считана за най-ценното притежание на синхалите и привлича всяка година хиляди поклонници, особено по време на големия фестивал Esala Perahera. Разбира се, ще посетим храма след което ще се отправим към хотела за вечеря и нощувка.

Amaya Hills (или подобен)

Ден 6 / 24 януари: Канди – Дамбула (800 км)

Сутринта първо ще спрем в града за да посетим център, където ще се запознаем с методите на добив и обработка на скъпоценните камъни, с които островът е толкова известен – сапфири, рубини, топази и т.н. Разбира се, това място има и обширна търговкса зона. J 

Насочваме се към равнините на север и град Дамбула (Dambulla), където ще посетим известните пещерни храмове (наричани още Златните храмове на Дамбула), датиращи от I в. пр. Хр. Пещерите са над 80 на брой (от които 5 основни) и се намират в огромна скала, с диаметър от една миля в основата и височина от 160 м. Легендата разказва, че тук се е подслонил крал Валагамба, който след въстание е бил прогонен от столицата си Анурадхапура за цели 14 години. Когато успял да се възкачи отново на трона, за благодарност той построил в Дамбула най-впечатляващите скални храмове на острова. В пещерите има над 150 статуи на Буда (една от тях, на Полегналия Буда, е с дължина 14 м), няколко фигури на местни крале и божества, както и множество стенописи, изобразяващи различни събития от живота на великия духовен учител и важни моменти от историята на синхалите. Вечеря и нощувка в Sigiriana Resort (или подобен).

Ден 7 / 25 януари: Дамбула – Авукана – Анурадапура – Дамбула (180 км)

След закуска ще се отправим първо към 12-метровата статуя на Авукана Буда (Avukana Buddha), изсечена в скалите най-вероятно по време на царуването на крал Датусена, през втората половина на V в. Впечатляващото тук е, че тя е изваяна от една-единствена монолитна скала и е най-високата подобна съществуваща днес фигура на Буда.

Продължаваме към Анурадапура (Anuradhapura) – първата столица на страната, просъществувала още от V в. пр. Хр. чак до началото на XI век сл. Хр. През тези 1500 години, Анурадапура е един от най-стабилните центрове на политическа власт и обществен живот в цяла Южна Азия, което я прави и едно от най-старите постоянно населявани селища в тази част от света. И до днес руините на този мистичен град напомнят за величието на древната синхалска цивилизация – на сравнително обширна територия (40 км2) са разположени множество археологически и архитектурни забележителности: огромни ступи (като Ruwanwelisaya, Abhayagiri, Jetavanaramaya и др.), тухлени кули, древни басейни, останки от дворци и храмове, статуи, манастири, градини…

След това се връщаме в Дамбула, вечеря и нощувка в Sigiriana Resort (или подобен).

Ден 8 / 26 януари: Дамбула – Сигирия – Полонарува – Пасикуда (155 км)

Закуска, след което се отправяме към Сигирия (Sigiriya) – известна и като „Небесната крепост”, това е най-посещаваният исторически обект в страната (също в списъците на ЮНЕСКО). Сигирия е огромна гранитна скала, с височина почти 200 м, върху която в края на V век крал Кашяпа I решава да изгради своя дворец и да разположи столицата си в района около масива. Наричана е и „Лъвската скала”, заради огромната статуя на лъв, „охранявала” входа към крепостта в миналото. На върха ѝ все още могат да се видят руините от кралския дворец, а по околните стени на места се запазени изключителни фрески. Древният град около скалата пък е известен с терасираните и водните си градини, както и с басейни, ровове и др.

Ще продължим към Полонарува (Polonnaruwa) – средновековната столица на Шри Ланка в периода XI-XIII век, по време управлението на тогавашните крале Виджаябаху I, Паракрамабаху I и Нисанкамала, когато държавата достига икономически, обществен и културен разцвет. В древния град все още могат да се видят останките на кралските дворци, приемните зали, различни статуи, храмовете Thuparama и Lankathilaka, ступата Kiri-Vihara и много други. Днес археологическият комплекс е може би най-добре запазеният пример за древното синхалско изкуство и архитектура.

Накрая се насочваме към източното крайбрежие на острова и градчето Пасикуда (Pasikudah), който се слави със слънчевото си време почти през цялата година, пясъчните плажове и спокойните, топли океански води.

Тук ще имаме общо 3 нощувки (2 пълни дни) с вечери в Amaya Beach (или подобен) – почивка, плаж, море!

Ден 9-10 / 27-28 януари: 2 дни в Пасикуда

Ще се наслаждаваме на хубавия плаж и топлите води... Може да се организира и влизане навътре с лодка за шнорхелинг или пък посещение на близкия град Батикалоа, който е с преобладаващо тамилско население. Още 2 нощувки в Пасикуда, Amaya Beach (или подобен).

Ден 11 / 29 януари: Пасикуда – Коломбо (300 км)

Ранно отпътуване, чака ни дълъг път – ще пресечем острова от изток на запад до Коломбо – най-големия град на страната и неин икономически център (трябва да отбележим, че административната столица на Шри Ланка е едно голямо предградие на Коломбо с дългичкото име Шри Джаяварданапура Коте). В Коломбо ще видим: Форта, който е бивш център на британската колониална администрация и военен гарнизон; крайбрежният парк Galle Face Green; Площада на независимостта, както и копието на известната статуя Буда Авукана. Ще остане и някакво време за шопинг… Трансфер до хотел за кратка почивка преди полетите. Best Western Colombo (или подобен)

Вечерта, малко преди полунощ – трансфер до летището за отпътуване в ранните часове на следващия ден.

Ден 12 / 30 януари 2024: Коломбо – София (полети)

Полети от Коломбо до София с прекачване и кацане в родината по обед. Добре дошли у дома…

ОПЦИЯ: По желание, може да организираме допълнение към програмата накрая – няколко дни на съседните Малдиви! Белите пясъчни плажове, удивителният подводен свят и несравнимият лукс превърнаха островната държава в „класически” избор за почивката-мечта в последните години... Е, не сме мега фенове на лукса, но е факт, че тук се намират едни от най-хубавите плажове в света, като почти всеки един от 1200-те острова на страната има своя пясъчна ивица. Архипелагът е и топ място за шнорхел и гмуркане (diving) – прозрачни води, многоцветни корали, пасажи от пъстри рибки, манти (скатове), костенурки, акули и т.н. Казват, че този тропически морски рай е силно застрашен от изчезване, заради климатичното затопляне и нарастващото ниво на световния океан, тъй като най-високата точка на Малдивите е едва 3 м... Но да се надяваме, че островите ще ги има още век-два...

Та, съобщете ни, ако искате да посетите островите, за да ви дадем по-конкретно предложение. Лети се първо от Коломбо до Мале (столицата на Малдивите), полетът е около 1:30 ч, а цената му е от порядъка на 250-280 евро. След това цената на самото настаняване там може силно да варира в зависимост от качеството на хотела – по-лъскавите места стигат до 250-300 USD на човек на ден (че и нагоре), но има и по-„тънки” варианти, разбира се. Накраят обратният полет към България е от Мале, а не от Коломбо, разбира се (възможно е да има разлика в цената, спрямо основния билет)...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram