ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Централна и Североизточна България – паметници, защитени от Юнеско и още природни красоти

Централна и Североизточна България image

От: 16.04.2021 До: 18.04.2021

3 дни / 2 нощувки

Цена: 227 BGN / 116 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Освен съвсем новите ни Български програми, този април Ви предлагаме и една тествана вече „кратка музикална форма“ – в Североизточната част на страната ни. Дообогатена сега с още няколко обекта.


И в този район има много какво да се види!

Съчетали сме посещения на няколко разнородни исторически обекта (църкви, манастир, крепост, тракийска гробница), с впечатляващи скални образувания и пещери, както и с разходки до няколко красиви водопада (какво по-подходящо време за тях от пролетта?!)

 

Доста наситено ще е, но пък си заслужава! Заповядайте!

 

 

Ето и подробната програма:

Програма:

16 април /петък/: София – с. Ъглен – Деветашка пещера – Крушунски водопади – Хотнишки водопад – Арбанаси (290 км)

Тръгване в 07:27 ч от нашето си място, паркинга пред стадион „Васил Левски”. Потегляме в посока Велико Търново. По пътя първата ни спирка ще бъде в покрайнините на с. Ъглен, за да видим скалния феномер „Дупката“.

Продължаваме в посока Ловеч, край чието село Деветаки ще  разгледаме едноименната пещера. Заради двата големи отвора на тавана й, някои я бъркат с Очите на Бога край Карлуково, но Деветашката пещера е не по-малко впечатляваща! С обща площ на 20 000 кв. м. тя е една от най-големите пещери в България. Била е населявана през бронзовата, желязната и римската епохи, а в момента е  дом на над 30 000 прилепа. За щастие, повечето от тях са успели да оцелеят след Холивудското нашествие през 2011 г., заснело именно там части от екшъна „Непобедимите“...

След пещерата продължавме към местността „Маарата“, кръстена на едноименната река, на която се намират Крушунските водопади. Ще ги обиколим, минавайки по реконструираните дървените мостчета и панорамните площадки на еко-пътеката. По пътя някъде ще отбием за обяд, а след това отиваме да оплакнем очи в най-високия водопад около Велико Търново – Хотнишкия. Той представлява каскада от няколко водопада с обща височина от около 30 метра. И там ни очаква кратка еко-пътека...

Привечер ще акостираме в Арбанаси, нощувка в хотел „Арбанашки хан“ (или подобен).

 

 17 април /събота/: Арбанаси – Орлова чука – Червен – Иваново – Русе (150 км)  

Закусваме, след което ще посетим в селото уникалната църква „Рождество Христово”, съществуваща още от XVI век. С над 3500 удивително реалистични фигури и библейски сцени, рисувани от неизвестни художници през вековете, този храм е истинска галерия.

После – напред към Дунава! Първата ни спирка ще е за още една  пещера, Орлова чука, която със своите 13,5 км е втората по дължина пещера в България. Ще обходим облагородената част от нея – там са открити останки от праисторически животни и хора.

 

Оттам се насочваме към крепостта Чéрвен, една от най-важните по време на Втората българска държава, а после към каньона на река Русенски Лом и забележителните Ивановски скални църкви край едноименното село – те са и един от обектите на ЮНЕСКО в родината.

Накрая пристигаме в Русе, готина кръчма там и нощувка на проверено място. Хотел „Сити Арт“ (или подобен)

  

18 април /неделя/, дълъг ден, но ще го издържите: Русе – Басарбово – Свещари – Демир баба теке – София (480 км)

Закусваме и тръгваме за Басарбовския манастир, намиращ се на няколко километра от Русе. Изграден през XV век, той е единственият действащ скален манастир в България. Освен вградените в скалите постройки, в комплекса вече е завършена и новата манастирска църква „Преображение Господне“.

Продължаваме на изток, за да посетим още един от обектите на ЮНЕСКО у нас – впечатляващата тракийска гробница край с. Свещари. Няма да пропуснем спирката на още едно уникално място, свещено за няколко религии и вярвания у нас – Демир Баба теке, ще видите защо е така... И няма да съжалявате!

Накрая се насочваме обратно към София, пристигане вечерта в столицата...

 

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram