ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Централна Азия - Узбекистан и Туркменистан Изтегли програмата в .PDF

Централна Азия -  Узбекистан и Туркменистан image

От: 13.09.2018 До: 25.09.2018

12 дни / 11 нощувки

Цена: 2357 USD + 760 EUR

За Пътя на коприната се носят какви ли не легенди.

Е, и тази година планираме да идем и видим как стоят нещата на място! Този път избрахме да направим пътешествието из централната част на Азия само в два от „становете“ й.

В Узбекистан акцентът ни е върху някои архитектурни и културни забележителности – интересните музеи и джамии в Бухара и Хива, включения под егидата на ЮНЕСКО комплекс Ичан кала,  обсерваторията на Улугбек – построена 1420 г. и считана за една от най-съвършените в арабския свят и, разбира се, перлата на Централна Азия – гр. Самарканд. Много империи са владели тези места, и всяка е оставяла свой отпечатък.... има доста какво да се види!

 

В съседния Туркменистан ще  разгледаме столицата Ашхабат, както и игралият важна роля от времето на Пътя на коприната -  древен град Мерв. Тук ще посетим и „Черешката на тортата“ на този Азиатски тур (е, поне според нас) – горящите кратери Дървазá. Уникално място, с 3 вечно-горящи газови кратера, диаметърът на най-големия от които е 70 м, а дълбочината му – цели 30 м! Изключително е там!


Ето и подробната ни програма по дни:

Програма:

13 септември: София – Ташкент

Вечерен полет с Turkish Airlines

 

14 септември:Ташкент

Сутринта кацаме в столицата. Оставяме багажа в хотел и тръгваме на обиколка на Ташкент – най-големия град в Централна Азия. Ще преминем през старата част на града – комплекса Кхаст имам, където се съхранява корана на халиф Осман, написан през VII век върху кожа от газела; медресето Барак-хан; мавзолея на покровителя на града Кафал ал Шаши и големия и пъстър пазар Чор-Су. След това с метрото отиваме към центъра на града и площад Амир Темур, площада на независимостта и Музея на изкуствата.

За вечерта ни е подготвена празнична вечеря за „Добре дошли“.

 
По желание – посещение в театър за опера и балет (ех, опитахме се да надникнем заради вас в септемврийския афиш  на Большой Театр на Узбекистан, но... той още нищо не споделя) 

Нощувка: в хотел City palace  4* (или подобен).

 

15 септември: Ташкент – Коканд – Ташкент (с влак, около 250 км)

В 7 ч. сутринта трябва да сме готови за трансфер до ж.п. гарата в Ташкент. В 8:05 ч. хващаме влака за Коканд, където ще пристигнем по обед. Разглеждаме двореца на Худаяр Кан, джамията Джума и медресето Норбут-Бия в града. Следобед се връщаме в Ташкент с влака в 17:30 ч.

Нощувка: в хотел City palace  4*, или подобен.

 

16 септември: Ташкент – Самарканд (2 ч. 10 м.с влак, 320 км.)

Сутринта в 8:00 ч., отново  с влак, заминаваме за Самарканд. Пристигаме в града в 10:10 ч. и се отправяме на обиколка на града. Градът е една от архитектурните перли на Централна Азия с построените от Тимур и неговите наследници палати, астрономически обсерватории и ислямски колежи. Ще разгледаме площад Реджистан с грандиозните фасади на трите медресета – Улугбек, Ширдор и Тили-Кари, включени в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство, както и останките от джамията на Биби Ханъм. Ще идем и до гробищния комплекс Шахи Зинда, състоящ се от гробниците на редица приближени до Тимурската династия особи, както и до гробницата Гур Амир, където са положени останките на великия пълководец, известен и като Тамерлан. Обектите впечатляват с изящните си декорации от теракота и майолика, които са сред върховите постижения на персийското декоративно изкуство в Средна Азия. За десерт –  отиваме в обсерваторията на Улугбек – построена 1420 г. и считана за една от най-съвършените в арабския свят, а след нея  – на пазар за местни деликатеси на базара Сийоб.

Нощувка: в хотел  Registon hotel   (или подобен) в Самарканд.


17 септември: Самарканд

След закуска продължаваме градската обиколката с посещение в историческия  музей Афрасиаб, където са изложени и редица експонати от зароастрийската религия. После ще отидем в мавзолея на библейския пророк Свети Даниил, почитан като свято място от последователите и на исляма, и на юдаизма, и на християнството. Следобеда пътуваме до селището Кони Гил, където ще посетим фабрика за производство на хартия и после ще имаме време да се разходим. Вечерта, в 21:00 ч. (по  желание) –  посещение на шоу „Звук и светлина“ на площад Реджистан.

Нощувка: в хотел  Registon hotel   (или подобен).

 

18 септември: Самарканд – Бухара (300 км., 5 ч.)

Закусваме и тръгваме към Бухара, като по пътя ще спрем да разгледаме Кервансарая „Рабати Малик“. Пристигаме в Бухара и се отправяме на обиколка из стария град, приличащ на съвършен оазис в пустинята. Осеяно с тесни улички и порутени паметници, с множество щъркелови гнезда, мястото е включено  в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще разгледаме минарето и джамията Калиян, и медресето Мири-Араб, джамията Магоки-Атори, медресето Чор Минор. В сърцето на стария град е и Лиаб-И-Хауз освежаващ басейн с вода под сянката на черници и заобиколен от чайни с дивани със сложни дърворезби.

Нощувка в хотел Laby Hauz (или подобен)

 

19 септември: Бухара

 

През втория ни ден в Бухара ще се разходим из музея на Саманидите, архитектурния комплекс Боло Хауз, мавзолея Чашма Аюб – извора на Йов, свързан с интересна легенда и др.  Ще разгледаме и  крепостта „Арк“, мавзолея на тачения тук суфист Бахуддин Накшбанди, както и лятната  резиденция Ситорай Мохихоса на последния емир на Бухара -  уникално място, съчетаващо ориенталска и руска архитектура.


Вечерята ни ще е традиционен ресторант с фолклорно шоу, в някогашното медресе Надир Диван беги (Nadir Divan Begi).

 

През своята 2500-годишна история Бухара израства до статута на голям  търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват тук на поклонение пред родното място на Бахуддин Накшбанди – велик религиозен деятел от XIV в. и известен суфистски учител, смятан за основател на най-значимия суфистки орден Накшбанди.

 

Нощувка в хотел Old Bukhara (или подобен)

 

20 септември: Бухара – Хива (500 км., 7 ч.)

Този ден ще изминем голямо разстояние! По пътя ще правим почивки за гледки към пустинята и към р.Амударя.

Вечеря у местно семейство.

Нощувка в хотел Malika Khiva (или подобен)

 

21 септември:  Хива

След закуска ще разгледаме града – комплексът Ичан Кала, старата цитадела Куня-Арк, Петъчната джамия, каменния дворец Таш Хаули, храма-мавзолей на  Пахлаван Махмуд,  медресето Мoхамед Амин-Хан, минарето Калта Минор – символ на града, недовършено, но високо 29 м (легендата разказва, че ако е било достроено е щяло да бъде най-високата сграда в света). И една от най-впечатляващите сгради тук – минарето на комплекса  Ислам ходжа, най-високото в Узбекистан.

 

Комплексът Ичан Кала в Хива е първият обект в Узбекистан, вписан в листата на ЮНЕСКО. Впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII век и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени и датиращи от XII-XVII век.

 

Срещу скромна сума можем да уредим да погледаме и представление на улични въжеиграчи, както и да влезем в местни занаятчийски ателиета за производство на дърворезби, копринени килими и сувенири.

 

Нощувка: в хотел хотел Malika Khiva (или подобен)

 

22 септември: Хива – Куня Ургенч – газови кратери Дерваза (435 км)

Сутринта ни закарват до границата с Туркменистан. С осигурен граничен бус  изминаваме граничната ивица (1,5 км). После с коли достигаме  Куня Ургенч, където ще обикалим мавзолеите на Туребек Ханъм, Султан Текеш, Султан II Арслан, Наймад-дин-Кубра, Султан Али. Ще идем и до минарето Кутлуг Тимур и хълма Кирк Мола. Следобед ни чакат още 4 часа с джипове, за да достигнем до кратерите Дерваза, намиращи се сред пустинята Каракум.

 

Вечеря с барбекю, печено на огъня от кратера. Нощните гледки от пламтящите кратери са нещо изключително!

 

Намиращи се във вътрешността на пустинята Каракум,  кратерите Дерваза са 3 на брой, като най-големият е с диаметър 70 м и дълбочина 30 м. Дъното и стените им са осеяни с отделни огнища, които горят непрекъснато от 1971 г. насам. Тогава група съветски геолози се натъкват на газово находище в района и започват сондажи, с надеждата да открият нефт. Вместо това, подземната кухина, в която са открити огромни запаси от природен газ, се срутва и едва не предизвиква гибелта на работната група: в дупката падат сондажната кула, цялото геоложко оборудване и превозните средства. За ​​да избегнат вредните последици за хора и животни, учените възпламеняват природния газ. Мислели че за няколко седмици газът ще изгори...обаче, тц.... той си гори и до днес! Пламъците, достигащи до десет метра височина, могат да се видят от километри. Оказало се, че откритите газови находища в района са едни от най-големите в света. Пробвали са да ги гасят с вода, но безуспешно. Изследователят Джордж Коронис от Канада стъпва пръв на дъното на горящия ад. Експедицията му, заснета от „National Geographic“, се увенчава с успех – на жежкото дъно на кратера са открити бактерии, които се чувстват превъзходно при високите температури и не се срещат никъде другаде на земната повърхност.


Нощувка: на палатки край кратера.

 

23 септември: Газов кратер Дерваза – Ашхабат (270 км., 3,5 ч.)

След закуска събираме лагера. Потегляме за Ашхабат като по пътя ще посетим още 2 бълбукащи с газ кратера, единият пълен с вода, а вторият с кал. По обяд ще пристигнем в Туркменистанската столица. Следобедът ще направим обиколка на града – ще разгледаме паметника и парка на независимостта (на вид като Айфелова кула от бял мрамор), Арката на неутралитета, както и впечатлителния ритуален дворец на щастието. В късния следобед ще посетим музея на историята и етнографията, където има изложени повече от 327 хиляди експоната и артефакти от различните епохи, в които е съществувал Туркменистан

 
Нощувка: в хотел Grand Turkmen 4*  (или подобен)

 

24 септември: Ашхабат – Мерв - Ашхабат

 

Сутринта хващаме самолет, с който за около 40 мин. ще се придвижим до провинция Мерв. На 25 км. на изток ще посетим Байрям Али – градът, около който се намират останките на величествения навремето град Мерв.   Повече от 2000 г. той е играл важна роля по пътя на коприната. Разпръснати на цели 1200 хектара, ще обиколим  запазените му руини – древните Ерк Кала и Гяур кала, средновековната крепостт (от времето на Селджукското управление по тези места) – Султан Кала, както по-новите Абдула Кхан кала и Бийрям Али-Кхан Кала.

Извън района на останките на Мерв, ще разгледаме и прекрасните мавзолеи на  султан Саняр и на  Мохамед Ибн-Зайед – онагледяващи великолепието на селджукската архитектура.

Следобеда ще се посетим и регионалния музей – където е изложен голям набор от експонати, датиращи от 3-то хилядолетие преди Христа та до края на 19 век.

Привечер отново със самолет, се прибираме за нощувка в Ашхабат.

 

Нощувка: в хотел Grand Turkmen 4*  (или подобен)

 

25 септември: Ашхабат  – София

Сутринта  с полет на Turkish Airlines потегляме към дома.

Цената включва:

самолетен билет за международни полети на по маршрут София – Ташкент и Ашхабат – София;

самолетни билети Ашхабат – Мерв - Ашхабат;

билети за влак по отсечките: Ташкент – Коканд – Ташкент, и за скоростния влак Ташкент - Самарканд;

 10 нощувки  в хотели 3* и 4*, 1 нощувка на палатка, с включени закуски и 5 вечери;

самостоятелен транспорт за групата по целия маршрут (с изключение на отсечките, преминавани с влак или самолет) с всички посочени посещения;

входни такси по обектите;

минерална вода по време на пътуванията с автомобили;

входен билет за фабриката за изработка на продукти от плъст в Кочкор;

местен рускоговорящ екскурзовод за цялото пътуване;

български водач;

медицинска застраховка за пътуването с покритие 10 000 евро.

Цената НЕ включва:

визи за Узбекистан и Туркменистан (общо 140 USD към датата на съставяне на програмата);

летищни такси за международите полети – около 50 EUR;

допълнителните атракции (посещения на светлинни, танцувални и други шоу-програми),  както и други неупоменати в програмата посещения;

непосочените хранения;

бакшиши за гидове и шофьори;

други бакшиши и разходи от личен характер;

застраховка „Отказ от пътуване”, която би покрила разходите ви за отмяна на пътуването поради здравословен проблем или при някои форсмажорни обстоятелства.

Срокове за записване и плащане:

●  900 EUR – при записване веднага;

остатъкът от сумата – до 10-ти август 2018.

Минимален брой на участниците в пътешествието – 12.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram