ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

По Пътя на коприната из Узбекистан, Киргизстан и Туркменистан Изтегли програмата в .PDF

Централна Азия - по пътя на коприната image

От: 04.07.2017 До: 22.07.2017

18 дни / 17 нощувки

Цена: 2550 USD + 999 EUR

За Пътя на коприната се носят какви ли не легенди. Ами, решихме да идем и видим как стоят нещата на място! 3-те „стан-а“, които ще посетим, макар и с римуващи се имена, са всъщност доста различни страни.

Със своите 198 хил. кв. км Киргизстан е най-малката по площ централноазиатска държава и най-далечно разположената от море страна в света. Затова и речната й система е безотточна, тоест повърхностно течащите реки не достигат до море. Визитна картичка на страната са красивата ѝ природа, високите планини и множество ледници. Над 7000 km² от площта на Киргизстан се състои от езера, при това първо отиване ще посетим двете най-големи – Исък Кул и Сон кул. По време на пътуването ще видим и забележителностите на столицата Бишкек, ще направим трек из чудния национален парк Ала Арча и ще разгледаме пясъчните скали в долината Jety-Oguz. В Узбекистан пък ще наблегнем повече на архитектурни и културни забележителности – интересните музеи и джамии в Бухара и Хива, обсерваторията на Улугбек – построена 1420 г. и считана за една от най-съвършените в арабския свят и, разбира се, перлата на Централна Азия – гр. Самарканд.

„Черешката на тортата“ по наше скромно мнение е в Туркменистан – горящите кратери Дървазá. Уникално място, с 3 вечно-горящи газови кратера, диаметърът на най-големия от които е 70 м, а дълбочината му – цели 30 м! Изключително е там!

Програма:

04 юли 2017: Отпътуваме от София към Бишкек, с полет на Turkish Airlines, излитащ в 21:40 ч. от София.

 05 юли: Бишкек, Киргизстан

Добре дошли в Киргизстан! Рано сутринта кацаме в столицата Бишкек, оставяме багажа си в хотела и се отправяме на обиколка из града – площад Победа, Парка с дъбовете (където много от дърветата са по над 100 години), централния площад Ала-Тоо, статуята на Манас – националният герой на Киргизстан, киргизкия Национален музей на изкуствата. Няма да пропуснем и  азиатския базар, с богатата му палитра от продукти.

След обяда заминаваме към националния парк Ала Арча. Природата там е пиршество за сетивата – дълбоки каньони, богата растителност, буйни реки и много ледници! Пригответе се за 4-5-часов трекинг из парка (по желание – който е изморен, може да остане в столицата). После се прибираме в Бишкек за вечеря и нощувка. 

Нощувка в хотел Golden Tulip 4*, или подобен.

 06 юли: Бишкек – Исък Кул (280 км)

След закуска  потегляме към  най-голямото езеро в страната и второ най-голямо солено езеро в света след Каспийско море – Исък Кул. По пътя към езерото ще спрем и побродим из древния град Баласагун (XI-XIII в). В западния му край се намират кулата Бурана и поле, осеяно с петроглифи, които там наричат bal-bal.

 Според легендата кулата Бурана е построена от местен владетел, за да укрие вътре новородената си дъщеря и така да я предпази от ужасно предсказание, че момичето ще умре на 18-годишна възраст. Девойката живяла в тази кула дълги години, посещавана от единствено от слуга, който ѝ носел храна. Малко преди да навърши 18 все пак проклятието я застигнало – под формата на смъртоносно ухапване от отровен паяк, скрил се в храната ѝ.

 За изображенията върху каменни късове bal-bal се предполага, че са сътворени от шаманите преди повече от 2000 години. Повечето от тях представляват животни, срещали се по тези места в древността.

От същото място се разкрива и прекрасна панорамна гледка към езерото! Вероятно затова цветущият някога град е бил смятан за център на света.

 Пак там ще посетим и Етнографския музей. В следобедните часове ще остане време и за плуване в района на езерото.

Нощувка: в хотел Three crowns 3* (или подобен) в Чолпон-Ата.

 07 юли: Исък Кул – Каракол (120 км)

След закуска се придвижваме до близкия град Каракол. Ще разгледаме Музея на известния руски географ и изследовател на Централна Азия – Николай Пржевалски, погребан именно там.

Николай Михайлович Пржевалски  (31 март 1839 - 20 октомври 1888) е руски географ и естественик от полски произход. Значим изследовател на Централна Азия, който, макар и никога да не достига крайната си цел – град Ласа в Тибет – пътешества и описва непознати райони на запад и на север от Тибет, като например днешните Цинхай и Джунгария.

За период от 21 години Пржевалски извършва 5 проучвателни  експедиции из Азия, като изминава 35 000 км. Изследванията на големия пътешественик ознаменуват нов етап в изучаването на Централна Азия, който е продължен от неговите ученици и последователи. Той е първият европеец, открил един от малкото оцелели подвидове на дивия кон, който днес носи неговото име Equus ferus przewalskii.

Следобед продължаваме разходката из Каракол с руската църква, построената в китайски стил джамия Дунган и, разбира се, местния пазар. За вечеря нашите любезни домакини ни канят у киргизско семейство, където ще опитаме традиционни ястия.

Нощувка: в хотел Green Yard hotel 3* (или подобен) в Каракол.

 

08 юли: Каракол – Алтън Арашан – Каракол (80 км)

Сутринта по много живописен път се отправяме към изворите Алтън Арашан. Името им означава „Златните извори“ и са известни заради естествено извиращите топли, серни, лековити води, особено полезни за ревматични и гастроентерологични заболявания – няма да пропуснем да се натопим там. Разположени са в красива като картичка алпийска долина, над която се извисява връх Палатка (4260 м), от който се спуска едноименния ледник. Долината е част от Държавния природен резерват Арашан, в който основно ботаници провеждат своите изследвания. Освен растителните видове обаче тя е обитавана и от около 20 снежни леопарда и шепа мечки. Но не бързайте да се радвате, носят се слухове, че още по съветско време 25 леопарда са хванати и продадени в зоологически градини в целия свят.

Късно следобед се прибираме в Каракол.

Нощувка: в хотел Green Yard hotel 3* (или подобен).

 

09 юли: Каракол – Джети Огуз – Кочкор (270 км)

Закусваме и после заминаваме за Кочкор. По пътя разглеждаме каньона Jety Oguz и пясъчните му скали. Мястото е известно със своите червени скални образувания, наречени „Седемте бика” (Jety Oguz). Името е символично, защото мястото представлява 35-километрова верига от 7 огромни червено-кафяви скални образувания, наподобяващи по форма разярени бикове. Ще видим и върха Разбито сърце, като ще имаме и възможността да се покатерим на върха (за около 20 минути и който желае, разбира се), за да се насладим на прекрасната панорамна гледка към ждрелото. Правим и двучасова разходка до красив водопад. По пътя спираме в Бокомбаево за наблюдаване на шоу с орли. През зимата местните използват кралските птици за лов на дребен дивеч, а през лятото ги обучават как да преследват плячката. Истински впечатляващо е да се види тази толкова типична за района атракция. Продължаваме към Кочкор, където се настаняваме за нощувка в дома на киргизско семейство, които за вечеря ще ни сготвят традиционното ястие „Бешбармак“ – специфичен микс от варено месо, тесто и зеленчуци.

Нощувката в Кочкор е в къща за гости.

 

10 юли: Кочкор – Сон Кул (120 км)

След закуска ще отидем до интересно ателие за създаване на продукти от плъст, където ще ни разкажат и покажат процеса по изработването им. Ще имаме и възможност сами да пробваме да направим подобни и да си закупим изработените сувенири. После отиваме до второто по големина езеро в Киргизстан – Сон-Кул. Заобиколено от планини, това е най-високо разположеното алпийско езеро в страната – на 3016 м. н. в. От древни времена киргизските номади са се събирали в тази прекрасна местност, за да си почиват. За вечеря ще хапнем традицонни местни гозби.

Нощувка още по-близо до природата – в юрти!

 

11 юли: Сон Кул – Бишкек (330 км)

Свободен ден край красивото езеро – с живописните планини наоколо и „килими“ от еделвайси. Има немалко възможности за уплътняване на времето – много овчари пасат стадата си  тук и ще можем да посетим дома на някои от тях, да се запознаем с бита им, да пояздим коне, както и да опитаме киргизкото национално питие „кумис“. Не си представяйте някаква чудно-вкусна напитка обаче – все пак, иде реч за ферментирало мляко, при това – кобилешко :).

Вечерта се връщаме в Бишкек.

Нощувка:  в хотел Golden Tulip 4* (или подобен) в Бишкек.

 

12 юли: Бишкек – Ташкент (полет)

След ранна закуска (в 6:45 ч.) хващаме самолета за Ташкент. След час и половина кацаме в столицата на Узбекистан и трансфер до хотела (настаняването ще е според часа на пристигане).

Следобедните часове ще посветим на обиколка на Ташкент – най-големия град в Централна Азия. Ще преминем през старата част на града – комплекса Кхаст имам, където се съхранява корана на халиф Осман, написан през VII век върху кожа от газела; медресето Барак-хан; мавзолея на покровителя на града Кафал ал Шаши и големия и пъстър пазар Чор-Су. След това с метрото отиваме към центъра на града и площад Амир Темур, площада на независимостта и Музея на изкуствата.

Празнична вечеря за „Добре дошли“ в Ташкент. По желание – посещение в театър за опера и балет (ех, опитахме се да надникнем заради вас в афиша за месец юли на Большой Театр на Узбекистан, но... той още нищо не споделя) 

Нощувка: в хотел Lotte City Tashkent Palace 4* (или подобен).

 
13 юли: Ташкент – Коканд – Ташкент (с влак, около 250 км)

В 7 ч. сутринта трябва да сме готови за трансфер до ж.п. гарата в Ташкент. В 8:05 ч. хващаме влака за Коканд, където ще пристигнем по обед. Разглеждаме двореца на Худаяр Кан, джамията Джума и медресето Норбут-Бия в града. Следобед се връщаме в Ташкент с влака в 17:30 ч.

Нощувка: в хотел Lotte City Tashkent Palace 4*, или подобен. Режим на хранене: закуска.

14 юли: Ташкент – Ургенч – Хива (полет и 35 км по земя)

След закуска – трансфер до летището за полет до Ургенч (8:00–9:30), оттам имаме още 35 км по земя до Хива. Разглеждаме града – старата цитадела Куня-Арк, Петъчната джамия, каменния дворец Таш Хаули, храма-мавзолей на  Пахлаван Махмуд,  медресето Мoхамед Амин-Хан, минарето Калта Минор – символ на града, недовършено, но високо 29 м (легендата разказва, че ако е било достроено е щяло да бъде най-високата сграда в света). И една от най-впечатляващите сгради тук – минарето на комплекса  Ислам ходжа, най-високото в Узбекистан.

 Комплексът Ичан Кала в Хива е първият обект в Узбекистан, вписан в листата на ЮНЕСКО. Впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII век и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени и датиращи от XII-XVII век.

 Срещу скромна сума можем да уредим да погледаме и представление на улични въжеиграчи, както и да влезем в местни занаятчийски ателиета за производство на дърворезби, копринени килими и сувенири.

Вечеряме в местен ресторант, където ще гледаме и танцово шоу.

Нощувка: в хотел Zuhra B&B 3* (или подобен) в Хива.

  

15 юли: Хива – Куня Ургенч – газови кратери Дерваза (435 км)

Сутринта ни закарват до границата с Туркменистан. С осигурен граничен бус  изминаваме граничната ивица (1,5 км). После с коли достигаме  Куня Ургенч. Обикаляме мавзолеите на Туребек Ханъм, Султан Текеш, Султан II Арслан, Наймад-дин-Кубра, Султан Али. Разглеждаме минарето Кутлуг Тимур и хълма Кирк Мола. Следобед ни чакат още 4 часа с джипове, за да достигнем до кратерите Дерваза, намиращи се сред пустинята Каракум.

 Вечеря с барбекю, печено на огъня от кратера. Нощните гледки от пламтящите кратери са нещо изключително!

 Намиращи се във вътрешността на пустинята Каракум,  кратерите Дерваза са 3 на брой, като най-големият е с диаметър 70 м и дълбочина 30 м. Дъното и стените им са осеяни с отделни огнища, които горят непрекъснато от 1971 г. насам. Тогава група съветски геолози се натъкват на газово находище в района и започват сондажи, с надеждата да открият нефт. Вместо това, подземната кухина, в която са открити огромни запаси от природен газ, се срутва и едва не предизвиква гибелта на работната група: в дупката падат сондажната кула, цялото геоложко оборудване и превозните средства. За ​​да избегнат вредните последици за хора и животни, учените възпламеняват природния газ. Мислели че за няколко седмици газът ще изгори...обаче, тц.... той си гори и до днес! Пламъците, достигащи до десет метра височина, могат да се видят от километри. Оказало се, че откритите газови находища в района са едни от най-големите в света. Пробвали са да ги гасят с вода, но безуспешно. Изследователят Джордж Коронис от Канада стъпва пръв на дъното на горящия ад. Експедицията му, заснета от „National Geographic“, се увенчава с успех – на жежкото дъно на кратера са открити бактерии, които се чувстват превъзходно при високите температури и не се срещат никъде другаде на земната повърхност.


Нощувка: на палатки край кратера.

 

 16 юли: Газов кратер Дерваза – Хива (320 км)

След закуска се връщаме в Узбекистан и гр. Хива. Свободно време в града.

Нощувка: в хотел  Zuhra B&B 3* (или подобен) Режим на хранене: закуска

  

17 юли: Хива – Бухара (480 км)

В този ден ни предстои дълъг път, затова веднага след закуска, не по-късно от 07:30 потегляме към Бухара. Ще пътуваме по Пътя на коприната през пустинята Кизилкум. На няколко места ще спрем да се насладим на интересните гледки, да поснимаме пустинята и пресичащата я река Амударя. Следобед пристигаме в Бухара и се  настаняваме в къща за гости.

След това тръгваме на обиколка из стария град, приличащ на съвършен оазис в пустинята, осеян с тесни улички и порутени паметници, с множество щъркелови гнезда. Мястото е включено  в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще разгледаме минарето и джамията Калиян, и медресето Мири-Араб, джамията Магоки-Атори, медресето Чор Минор. В сърцето на стария град е и Лиаб-И-Хауз освежаващ басейн с вода под сянката на черници и заобиколен от чайни с дивани със сложни дърворезби.

Вечерята ни ще е традиционен ресторант с фолклорно шоу, в някогашното медресе Nadir Divan Begi.

Нощувка: в къща за гости, Бухарá

  

18 юли: Бухара

През своята 2500-годишна история градът израства до статута на голям  търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват тук на поклонение пред родното място на Бахуддин Накшбанди – велик религиозен деятел от XIV в. и известен суфистски учител, смятан за основател на най-значимия суфистки орден Накшбанди.

През втория ни ден в Бухара ще се разходим из музея на Саманидите, архитектурния комплекс Боло Хауз, мавзолея Чашма Аюб – извора на Йов, свързан с интересна легенда и др. Ще посетим и огромната крепост Арк.

Лятната  резиденция Ситорай Мохихоса на последния емир на Бухара, уникално място, съчетаващо ориенталска и руска архитектура, не е за пропускане, както и мавзолея на тачения тук суфист Бахуддин Накшбанди.

Нощувка в къща за гости. Режим на хранене: закуска

 

19 юли: Бухара – Самарканд (3 часа с влак)

Сутринта  с влак в 7:50 ч. заминаваме за Самарканд. Пристигаме в града в 10:30 ч. и се отправяме на обиколка на града. Това е една от архитектурните перли на Централна Азия с построените от Тимур и неговите наследници палати, астрономически обсерватории и ислямски колежи. Ще разгледаме площад Реджистан с грандиозните фасади на трите медресета – Улугбек, Ширдор и Тили-Кари, включени в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство и останките от джамията на Биби Ханъм. Ще идем до гробищния комплекс Шахи Зинда, състоящ се от гробниците на редица приближени до Тимурската династия особи, както и до гробницата Гур Амир, където са положени останките на великия пълководец, известен и като Тамерлан. Обектите впечатляват с изящните си декорации от теракота и майолика, които са сред върховите постижения на персийското декоративно изкуство в Средна Азия. За десерт –  отиваме в обсерваторията на Улугбек – построена 1420 г. и считана за една от най-съвършените в арабския свят, а след нея  – на пазар за местни деликатеси на базара Сийоб.

Нощувка: в хотел  Malika Prime 3*  (или подобен) в Самарканд.

 20 юли: Самарканд

След закуска ще продължим обиколката на града с посещение в историческия  музей Афрасиаб, където са изложени и редица експонати от зароастрийската религия. После ще отидем в мавзолея на библейския пророк Свети Даниил, почитан като свято място от последователите и на исляма, и на юдаизма, и на християнството. Следобеда пътуваме до селището Кони Гил, където ще посетим фабрика за производство на хартия и после ще имаме време да се разходим. Вечерта, в 21:00 ч., по  желание –  посещение на шоу „Звук и светлина“ на площад Реджистан.

Нощувка: в хотел  Malika Prime 3*  (или подобен). Режим на хранене: закуска

  21 юли: Самарканд – Ташкент

След закуска ни закарват на гарата. От там със скоростния влак „Афросиоб“ се изстрелваме към Ташкент (за 2 ч. и 10 мин. ще изминем 300 км!!). Пристигаме следобед и ще има свободно време за последна разходка и купуване на сувенири.
Вечерта ще ни устроят прощална празнична вечеря.

Нощувка: в хотел Lotte City Tashkent Palace 4*, или подобен.

 22 юли 2017: Ташкент – София

Закусваме и потегляме за летището, където в 8:15 ч. хващаме самолета за България (Turkish Airlines през Истанбул). Режим на хранене: закуска

Цената включва:

● самолетен билет за международни полети на по маршрут София – Бишкек и Ташкент – София;
● самолетен билет Бишкек –Ташкент;
● самолетен билет Ташкент – Ургенч;
● билети за влак по отсечките: Ташкент – Коканд – Ташкент, Бухара – Самарканд и за скоростния влак Самарканд – Ташкент;
● 17 нощувки  в хотели 3* и 4*, къщи за гости и юрти, с включени закуски и 13 вечери;
● самостоятелен транспорт за групата по целия маршрут (с изключение на отсечките, преминавани с влак или самолет) с всички посочени посещения;
● входни такси по обектите;
● минерална вода по време на пътуванията с автомобили;
● входен билет за фабриката за изработка на продукти от плъст в Кочкор;
● вкодна такса за шоуто с ловни орли в Бокомбаево;
● конна езда край езерото Сон-Кул;
● местен рускоговорящ екскурзовод за цялото пътуване;
● български водач;
● медицинска застраховка за пътуването с покритие 10 000 евро.

Цената НЕ включва:

● визи за Узбекистан и Туркменистан (общо 150 USD към датата на съставяне на програмата);
● летищни такси за международите полети – около 50 EUR;
● допълнителните атракции (посещения на светлинни, танцувални и други шоу-програми),  както и други неупоменати в програмата посещения;
● непосочените хранения;
● бакшиши за гидове и шофьори;
● други бакшиши и разходи от личен характер;
● застраховка „Отказ от пътуване”, която би покрила разходите ви за отмяна на пътуването поради здравословен проблем или при някои форсмажорни обстоятелства.

Срокове за записване и плащане:

●  900 EUR – при записване веднага;
● остатъкът от сумата – до 30-ти май 2017.
Минимален брой на участниците в пътешествието – 12.

Какво да вземем:
Международен паспорт с валидност поне 6 месеца след крайната дата на пътуването
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram