ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ХИМАЛАЙСКИТЕ КРАЛСТВА БУТАН И МУСТАНГ (В НЕПАЛ)

ХИМАЛАЙСКИТЕ КРАЛСТВА  БУТАН И МУСТАНГ image

От: 13.04.2024 До: 28.04.2024

15 дни / 11 нощувки

Цена: 5 577 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Пред вас е четвъртата наша програма за приключение до две хималайски кралства, които до не много неотдавна бяха затворени към външния свят...

Бутан – Земята на гърмящия дракон, е необикновено място. Закътано в Източните Хималаи, енигматичното кралство от векове привлича поклонници, учени, мистици и философи в тяхното търсене на единение с природата, мъдрост, щастие, вдъхновение. Посетителите ще се изненадат от традиционния начин на живот и култура, почти недокоснати от Западния свят. Бутанците ценят високо своята природа, която считат за извор на живота и местообитание на боговете и духовете. Неразделна част от живота на местните е будизмът, основната религия в страната от VII век, като в него е дълбоко вкоренено схващането, че всички форми на живот (а не само човешкият) са ценни и свещени. Тук оризът е червен, купуването на цигари е забранено, а лютите чушки може да са основното ястие, а не само подправка. Неслучайно тук съществува показателят Брутно Национално Щастие, считан за далеч по-важен от БВП. Често наричан „Последната Шангри-Ла”, Бутан днес се опитва да стане част от модерния свят, запазвайки в същото време удивителната си културна идентичност.

Ло Мантанг или по-известен като Мустанг, политически е част от Непал, но в културно, езиково и географско отношение е много по-близко до съседен Тибет. Отдалеченият район, чиято средна надморска височина е около 4000 м, се намира на север от осемхилядниците Анапурна и Дхаулагири и съответно северно от главния вододел на Хималаите, точно южно от границата с Китай. Той представлява обширна, предимно суха високопланинска долина, характеризираща се с дълбоки каньони и разноцветни стратифицирани скали. Наричан още „Малкият Тибет” и „Последното забранено кралство”, Мустанг е съкровищница за древно тибетско изкуство, датиращо още от средните векове... Там горе всичко е по-сурово и често в абсолют: цветовете са ярки, върховете назъбени, а въздухът е свеж. Или е пожълтяло и сухо като пустиня, или наситено зелено от придошлите планински реки. До 1992 г. територията е била напълно изолирана, докато в момента се изгражда път, свързващ Мустанг с Китай на север и с останалата част от Непал на юг. Може би това е една от последните възможности да видим кралството в автентичния му облик... Преди всичко както Бутан, така и Мустанг могат да ни разкрият един друг поглед към наистина важните неща в живота.

Програма:

13 април 2024: отпътуване от София към Катманду

Международни полети от София към Катманду с пристигане в Непал в сутрешните часове на следващия ден (14-ти април).

  

14 април: Катманду

Кацане на летището, издаване на непалски визи и трансфер.

След това се отправяме на тур из Катманду – историческата и културна столица на Непал, популярна дестинация за туристи и най-вече алпинисти и трекери на път към Хималаите. Ще посетим площада Катманду Дурбар, както и ступата Swayambhunath – древен религиозен комплекс, познат още като „Храмът на маймуните”. Ще видим и най-голямата будистка ступа в града – Boudhanath (обект на ЮНЕСКО). Нощувка в града.

 

15 април: Катманду (Непал) – Паро (Бутан) – Тхимпху

Трансфер до летището за сутрешен полет Катманду – Паро. При хубаво и ясно време, от въздуха се открива красива панорамна гледка към Хималаите, в това число и някои от осемхилядниците – Еверест, Макалу, Канчендзьонга...

Добре дошли в Бутан! Посрещане на летището (единственото международно в страната), визови формалности и трансфер по живописния път през планините към столицата Тхимпху (разстоянието е 55 км, около 1 час и 15 мин с кола). Тхимпху (чието вярно произношение всъщност е „Тимпу”) е малък, симпатичен град и е сигурно единствената световна столица без светофар... Всички къщи и сгради са декорирани в традиционен бутански стил. Градът е разположен на западния бряг на едноименната река (Тхимпху Чуу), на 2320 м надморска височина и е с население от около 100 000 души.

Ще започнем обиколката с Tashichho Dzong, в който днес се помещават кралските и министерските офиси (dzong – укрепен манастир, типичен за будистките кралства в Хималаите; характеризира се с високи външни стени, ограждащи комплекс от вътрешни дворове, храмове и стаи за монасите). Също ще видим земеделския пазар в града и големия пазар на местни сувенири. Продължаваме с Мемориалния Чортен (мемориална ступа), построен в чест на покойния крал Джигме Дордже Уангчук, бащата на модерен Бутан. Ступата отвътре е украсена с религиозни стенописи и статуи на различни божества. Ще отидеим до метоха Drubthob в Zilukha, както и до резервата Motithang Takin, известен със своите takin – националното животно на Бутан, сродно с планинските кози и антилопите (ако времето не стигне за всичко – ще остане за сутринта на следващия ден). Вечеря и нощувка в Тимпу.

 

 16 април: Тхимпху – Пунакха

След закуска се отправяме на североизток към Пунакха (около 3 часа път). Ще минем през прохода Dochula (3100 м) – в ясен ден оттук се виждат Източните Хималаи, включително и първенеца на Бутан – връх Gangkhar Puensum (7570м). По пътя ще се отбием за кратка разходка до Chimi Lhakhang, храмът на Лама Drukpa Kunley, по-известен като лудия монах – един от любимите светци на Бутан. Пътеката дотам минава през оризища и малко село. Храмът е посветен на плодородието (ще видите как точно е „онагледено” това) и е отворен за посетители, а пред него има дърво, за което легендата разказва, че е изникнало след като Drukpa Kunley изпратил гръм от съседната долина, за да убие злите духове, които се били събрали на това място.

Пунакха е бившата столица на страната (до 1955 г.) и понастоящем е административен център на областта. Там ще посетим Punakha Dzong, построен през 1638 г. от владетеля Ngawang Namgyal от тибетската династия Shabdrung, считан за обединител на древен Бутан. Крепостта се намира между реките По Чу и Мо Чу (чиито имена означават мъжка и женска река) и днес е зимна резиденция на т. нар. Je Khenpo – главата на бутанския будистки монашески орден. Вечеря и нощувка.

17 април: Пунакха – Паро

Закуска, след което се насочваме обратно на запад към Паро. По път ще спрем отново в Тхимпху, където този път ще видим Музея на текстила, фабрика за ръчна изработка на хартия, както и училище за някои традиционни местни изкуства – рисуване, скулптура, дърворезба.

Привечер ще достигнем Паро – настаняване, вечеря и нощувка.

18 април: Паро и околности

След закуска се отравяме на 12 км северно от града за да видим манастира Taktsang, познат още като „Тигрово гнездо”. Легендата разказва, че е изграден на мястото, където на гърба на летящ тигър е пристигнал Padmasambhava (Гуру Ринпоче, наричан още „Вторият Буда”), който е останал да медитира тук в продължение на три години, три месеца, три седмици, три дни и три часа. Построен в края на XVII в от владетеля Tenzin Rabgye, днес манастирът е може би най-известният в страната. Сградата претърпява сериозни поражения от пожар през април 1998 г., но се полагат максимални усилия за пълната ѝ реставрация.

Лекият трекинг до горе ще продължи около 2 ч – пътят е стръмен, но не особено труден и е главно през иглолистна гора. Манастирът, разположен на почти отвесна скала, около 900 м над долината на Паро, представлява уникална гледка. Ще достигнем кафене, в което ще спрем за почивка и обяд. Оттам има стръмна пътека, която води до място с още по-хубав изглед към манастира (тази разходка отнема още около 1 час). В ранния следобед – слизаме обратно и трансфер до Паро.
Ако ни остане време, ще посетим Ta Dzong (Националният музей на Бутан) и Kyichu Lhakhang – един от най-старите местни храмове, построен през VII век от първия тибетски император Songtsän Gampo. Свободно време в Паро привечер, вечеря и втора нощувка.

19 април: Паро (Бутан) – Катманду (Непал) – Покхара

Ранен трансфер до летището за сутрешен полет Паро – Катманду. Малко по-късно на същия ден – полет от Катманду до Покхара, посрещане на летището и настаняване в хотела. Покхара (или Покара) е третият най-голям град в Непал и популярна туристическа дестинация заради близостта си до три от хималайските 8-хилядници – Дхаулагири, Анапурна и Манаслу, всеки от които се намира на не повече от 50 км от града по права линия. Свободно време следобед за разходка и активен шопинг из безбройните магазини и бутици за „квалитетна“ планинарска екипировка. Нощувка.

20 април: Покхара

Ще видим някои от забележителностите на Покхара – ще се изкачим над града до „Пагодата на мира“ за страхотни гледки към Хималаите, а по-късно ще направим и разходка с лодка по езерото Fewa. Втора нощувка в Покхара.

 

21 април: Покхара – Джомсом – Сумер

Ранен полет от Покхара до Джомсом (около 20 мин), разположен в долината на река Кали Гандаки, в чийто басейн пък се намират три от хималайските осемхилядници – Дхаулагири (8167 м), Манаслу (8156 м) и Анапурна (8091 м). От Джомсом ни очакват 3 ч път с джип до Чоксанг, с почивка за половин час в Кагбени, където ще ни издадат разрешително за влизане в територията на Мустанг. От Чоксанг започва нашият трекинг до Сумер (наричан още Самар) – около 4 ч, нощувка в Сумер.

 

22 април: Сумер – Вена – Гами

Сутринта стартираме с двучасов трекинг от Сумер до Вена. Оттам отново се качваме по джиповете и се насочваме към Гами, като ще видим и тамошния манастир. Нощувка в Гами.

23 април: Гами – Ло Мантанг

Още малко трек, след което се насочваме към Ло Мантанг. Ще видим също и манастирите Gheeling и Charang. Пристигаме в ранния следобед, нощувка в столицата на Мустанг.

 

24 април: Ло Мантанг

Ще посветим деня на Ло Мантанг... Градът, с население от около 1000 човека, е известен с високите си бели тухлени стени и Кралския дворец – 5-етажна сграда, построена около 1400 г. Нощувка в Ло Мантанг.

 

25 април: Ло Мантанг – Чоксанг – Джомсом

Сутринта ще караме обратно до Чоксанг. Оттам можем да направим кратък преход до Джомсом, по желание (е, който не иска, ще се вози в джиповете)! Ще пристигнем следобед в градчето за заслужена почивка, последна нощувка преди да слезем в ниското...


26 април: Джомсом – Покхара – Катманду

След закуска, сутрешен полет Джомсом – Покхара, оттам хващаме полет към Катманду, с пристигане в столицата по обед или в ранния следобед. Обща продължителност на двата полета – няма и 1 час. Свободна програма в Катманду следобед, нощувка.

27 април: Катманду

Още един ден в Катманду (никога не е излишен) – ще видим известното хиндуистко светилище Pashupatinath, както и много интересните съседни на Катманду стари столици Bhaktapur и Patan.

Привечер – задължителна разходка из туристическия квартал Thamel. Втора нощувка.

28 април 2024: oтпътуване от Катманду към София

Трансфер до летището за полети обратно към София. Добре дошли у дома...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram