ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

УЗБЕКИСТАН – страна на приказките

УЗБЕКИСТАН – страна на приказките image

От: 13.10.2021 До: 24.10.2021

11 дни / 10 нощувки

Цена: 1877 EUR

Страна с древна история, наследница на историческия Хорезъм, през която е преминавал легендарният Път на коприната, част от империите на велики завоеватели – Александър Македонски, Чингис хан, Тимур, Улуг Бег, Бабур... Тези щрихи от миналото се допълват от най-богатото и почти недокоснато от времето архитектурно наследство в централноазиатския район – именно множеството забележителни крепости, площади, джамии, медресета и руини на древни селища са тези видими, сътворени от камък, страници на тукашната историята. Такива паметници са например величественият площад Регистан в Самарканд, заобиколен от три великолепни медресета, строени от XV до XVII век; тюркоазеният купол на мавзолея Гур-Амир, сред чиито стени, облицовани с полускъпоценен оникс, е намерил покой известният пълководец Тимур; а също и изящният некропол Шах-и-Зинда, чието строителство започва още през XII век. Образът на Бухара обикновено се свързва с династичната гробница на Саманидите (края на IX век) и известното 50-метрово минаре Калян, въпреки че в града се намират общо 170 (!) значими архитектурни паметника. Хива пък е известна със своя „град в града“ – средновековния Ичан-Кала, където почти нищо не припомня, че вече е настъпил XXI век.

И въпреки че безмилостната ръка на времето е оставила следа върху повечето от великолепните сгради, творбите на средновековните строители и днес предизвикват справедливо възхищение. А най-хубавото е, че всички тези забележителности не са просто музей на открито. Старинният пейзаж и днес кипи от живот, който за страничния наблюдател изглежда като декор филм за Средновековието. Тази година ще добавим и лека физикогеографска нотка, като достигнем „бившите“ брегове на чезнещото Аралско море при градчето Муйнак, а също ще посетим и няколко от древните крепости в пустинята Къзълкум, отзвук от най-далечното минало на страната. Каним ви на разходка из вълшебната приказка Узбекистан!

Вижте подробната ни програма по дни:

Програма:

13 октомври 2021: София - Ташкент (полети)
Отпътуваме от София към Ташкент с вечерен полет на Turkish airlines през Истанбу. Кацаме в столицата на Узбекистан рано сутринта на следващия ден (14.10).


14 октомври: Ташкент
Отправяме се на целодневна обиколка на Ташкент - най-големият град в Централна Азия. Ще преминем през старата му част започвайки с комплекса Хаст Имам, където се съхранява корана на халиф Осман, писан през VII век върху кожата от газела, медресето Барак-хан, мавзолея на покровителя на града Кафал ал Шаши и големия и пъстът база Чор Су.

Коплексът Хаст (Хазрати) Имам е издигнат около гроба на имама, учения, познавача на Корана и хадисите, един от първите проповедници на исляма в Ташкент, поета и занаятчията Хазрати имам (пълното му име е Абу Бакр ибн Исмаил ал-Кафал аш-Шоиш). Според исторически източници, той е бил и майстор в изработката на ключалки и ключове, за които е получил прякора "Кафал", което означава "ключар", говорел е 72 езика и е превел Стария завет (Тора) на арабски.

След това продължаваме с метрото (единствено в Средна Азия и едно от най-красивите в света) към центъра на града и площад Амир Темур, където ще се разходим по Площада на независимостта и ще посетим Музея на изкуствата.

В този ден има възможност да посетим представление на ташкентския театър за

опера и балет, разбира се, ако са ви останали сили и проявявате интерес.

Празнична вечеря за „Добре дошли“ в Ташкент.

Нощувка в хотел Radisson Blu 4* (или подобен).

15 октомври: Ташкент – Нукус – Муйнак – Нукус (полет + 420 км по земя)
Сутрешен полет от Ташкен до Нукус, главния град на автономната република Каракалпакстан. Оттам директно ще се отравим на север до Муйнак, което в близкото минало е било главното рибарско селище край южните брегове на Аралско море, с функциониращо дори и рибоконсервно предприятие. Езерото започва да пресъхва бързо още през 60-те години на XX век, а от 80-те Муйнак престава да бъде пристанище. Днес ще можем да видим единствено ръждасялите рибарски кораби и лодки, които почти сюрреалистично стоят върху солената пустинна земя – своеобразен паметник на безумните съветски икономически проекти... Ако има време ще посетим и малкия музей на града, след което се връщаме в Нукус за нощувка.

С площ от близо 68 000 км2 към 1960 г., Аралско море е считано за четвъртото най-голямо безотточно езеро в света. Оттогава историята му може да бъде определена като една от най-сериозните екологични катастрофи на планетата. Още през 30-те години съветските власти дават ход на мащабно строителство на напоителни канали и последващо налагане на масово отглеждане на памук в този твърде сух за тази дейност район. Целите на плановата икономика са твърде нереалистични, а не се прави сметка за последиците – в резултат водите на главните му два притока, Амударя и Сърдаря, които са отклонявани за напояване, на практика не достигат езерото и оттам то започва постоянно да пресъхва. Смята се, че днес площта му е под 17 000 км2, като водите му са разделени в четири отделни басейна, а на „празното“ място се образува нова пясъчно-солена пустиня, кръстена Аралкум...

16 октомври: Нукус – Топрак-Кала – Аяз-Кала (180 км)

Закуска, след което ще посетим Музея на изкуствата „Савицкий“ в Нукус, известен с една от най-богатите колекции от авангардно руско изкуство в страната...

По-късно се отправяме към вътрешността на пустинята Къзълкум, където ще изследваме останките от древните крепости Топрак-Кала и Аяз-Кала, строени в периода от IV в. пр. Хр. – V век сл. Хр., което ги прави и едни от най-старите „спирки“ по Пътя на коприната. Те са и може би двете най-запазени от близо 50 подобни крепости в района Хорезъм, който за кратко е просъществувал и като самостоятелна държава през тези векове (а като географско понятие, Хорезъм е голям оазис, разположен в делтата на река Амударя, граничещ на север с Аралско море, на изток с пустинята Къзълкум и на юг с пустинята Каракум).

Нощувка в юрти край крепостта Аяз-Кала, ово е лукс! Ще има и местни танци с вечерята...

17 октомври: Аяз-Кала – Хива (115 км)

Закуска, след което се отправяме на юг към Хива. Ще имаме свободно време следобед, можем да се разходим из Ичан Кала – своебразната историческа цитадела на града, чиято атмосфера и архитектура ще ни пренесат няколко века назад... Ичан Кала е и първият обект в Узбекистан, защитен от ЮНЕСКО като световно културно наследство (от 1990 г.).

Вечерята този път ще е в частен, домашен ресторант. Нощувка в хотел Asia Khiva 4* (или подобен) в Хива.

18 октомври: Хива

Цял ден ще посветим на града – старата цитадела Куня-Арк, Петъчната джамия, каменния дворец Таш Хаули, храма-мавзолей на  Пахлаван Махмуд,  медресето Мoхамед Амин-Хан, минарето Калта Минор – символ на града, недовършено, но високо 29 м (легендата разказва, че ако е било достроено, е щяло да бъде най-високата сграда в света). И една от най-впечатляващите сгради тук – минарето на комплекса  Ислам ходжа, най-високото в Узбекистан.

Хива – древният град, просъществувал повече от две хилядолетия. Легендата гласи, че е издигнат около кладенеца “хейвак”, изкопан по нареждане на Сим – най-големият син на Ной. Кладенецът е запазен и до днес, на северозападната страна на Ичан Кала („вътрешният град“).

Хива е единственият град в съвременен Узбекистан, в който е съхранено почти непокътнато средновековното му „сърце“. Там всичко изглежда по-различно – кухнята, хората, говорът, даже и архитектурата – почти всичко е съхранено в оригиналния му вид. Улиците са с каменна настилка. Като шахматни фигурки са пръснати навсякъде множество минарета, куполи на медресета и джамии. Интересно е, че старинният град-музей е жив и днес, кънтящ под стъпките на хората, които продължават да живеят и работят в него.

Срещу скромна сума можем да погледаме и представление на улични въжеиграчи, както и да влезем в местни занаятчийски ателиета за производство на дърворезби, копринени килими и сувенири.

Нощувка в хотел Asia Khiva 4* (или подобен) в Хива.

19 октомври: Хива – Бухара (500 км, 7 ч.)

Ще потеглим рано към Бухара. По пътя ще имаме време и за фотоспирки при живописните гледки от пустинята и река Амударя.

В следобедните часове ще откриваме потайностите на стара Бухара, наподобяваща оазис в пустинята, осеян с тесни улички и порутени паметници, с множество щъркелови гнезда. Градът също е включен в списъците на ЮНЕСКО на Световното културно наследство. Ще разгледаме минарето и джамията Калян, медресето Мири-Араб, джамията Магоки-Атори, медресето Чор Минор. В сърцето на стария град е и Ляби-Хауз – освежаващ басейн с вода под сянката на черници и заобиколен от чайни, чиито дивани са с впечатляващо сложни дърворезби.

Нощувка в хотел Volida Boutique 4* (или подобен), Бухарá.

Приказки за Настрадин Ходжа се разказват от Балканите, та до Средна Азия. Шегаджия и хитрец, разсмиващ хората, той умеел да се измъква и от най-заплетени ситуации. Разказват например, че ходжата имал две жени. Подарил сини мъниста на всяка от тях, но ги заклел да не ги показват на другата. „Те са знак за любовта ми към теб“, обяснил той. Но един ден и двете се нахвърлили върху ходжата: "Коя от нас ти харесва повече, към коя повече те влече?" Ходжата отговорил: "Обичам повече тази, на която съм подарил сини мъниста." Жените се успокоили и всяка мислела, че е негова любимка.

Няколко града се смятат за родно място за Настрадин Ходжа, сред които и Бухара, древният град-приказка. На площад Ляби-Хауз ще изчакаме, докато се разотиде тълпата и ще поседим около паметника на ходжата.

20 октомври: Бухара

През своята 2500-годишна история градът израства до статута на голям  търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват тук на поклонение пред родното място на Бахуддин Накшбанди – велик религиозен деятел от XIV в. и известен суфистски учител, смятан за основател на най-значимия суфистки орден Накшбанди.

През втория ни ден в Бухара ще се разходим из музея на Саманидите, архитектурния комплекс Боло Хауз, крепостта Арк, мавзолея Чашма Аюб – извора на Йов, свързан с интересна легенда и др. 

Лятната резиденция Ситорай Мохихоса на последния емир на Бухара, уникално място, съчетаващо ориенталска и руска архитектура, не е за пропускане, както и мавзолея на тачения тук суфист Бахуддин Накшбанди.

Вечерята ни ще е в традиционен ресторант с фолклорно представление, в някогашното медресе Nadir Divan Begi.

Втора нощувка в Бухарá, в хотел Volida Boutique 4* (или подобен).  

21 октомври: Бухара – Шахрисабз – Самарканд (370 км, 5 ч.)

След закуска продължаваме по Пътя на коприната, към Самарканд. Ще направим по маршрута важно посещение на Шахрисабз, родното място на Амир Тимур. Ще отидем до празната му гробница, тъй като той е погребан в столицата си Самарканд. Ще видим мавзолеите на неговите баща и син, петъчната джамия Кок Гумбаз, както и впечатляващите останки от портите на неговия летен дворец, Ак-Сарай.

След това достигаме Самарканд, нощувка в Niso Hotel 3* (или подобен).

22 октомври: Самарканд

Отправяме се на обиколка из Самарканд. Това без съмнение е една от архитектурните перли на цяла Централна Азия с построените от Тимур и неговите наследници дворци, астрономическа обсерватория и ислямски училища. Ще разгледаме площад Регистан с грандиозните фасади на трите медресета – Улугбек, Ширдор и Тили-Кари, включени в списъците на ЮНЕСКО за Световното културно наследство, както и останките от джамията на Биби Ханъм. Ще отидем до гробищния комплекс Шахи-Зинда, съхраняващ мавзолеите на редица приближени до Тимурската династия особи, както и до гробницата Гур Амир, където са положени останките на великия пълководец, познат и като Тамерлан. Обектите впечатляват с изящната си украса от теракота и майолика, които са сред върховите постижения на персийското декоративно изкуство в Средна Азия. За десерт отиваме до Обсерваторията на Улугбек, чието строителство е завършено през 1420 г. и която е смятана за една от най-съвършените в средновековния свят. Ще завършим разходката си на огромния базар Сийоб, където могат да се опитат местните  деликатеси шашлик, плов, лагман, шурпа, самса, манти..., както и безброй видове сладкиши.

Вечерта в 21:00 ч започва представлението „Звук и светлина“ на площад Регистан. При желание можем да го посетим. :)

Нощувка в Niso Hotel 3* (или подобен).

23 октомври: Самарканд – Ташкент (с влак, около 320 км)

След закуска ще продължим обиколката на града с посещение в историческия  музей Афрасиаб, където са изложени и редица експонати, свързани със зароастрийската религия. После ще отидем в мавзолея на библейския пророк Свети Даниил, почитан като светилище от последователите и на исляма, и на юдаизма, и на християнството. По обед пътуваме до селището Кони Гил, където ще посетим фабрика за производство на хартия от дървесина на черница, а после ще имаме време да се разходим.

Работилницата за производство на хартия е построена в началото на VIII век в околностите на древния Самарканд, в село Кони Гил. Началото на този занаят е поставено след като в Самарканд нахлуват китайски войници от Централна Азия. Разгромени, те се предават на тогавашния владетел Абу Муслим, а занаятчиите сред тях разкриват тайната на изработването на хартия за писане. Оттогава самаркандските майстори започват да изработват хартия и скоро хартиеното производство се превръща в най-важният занаят за града. Толкова добро е било качеството на самаркандската хартия, че тя става известна не само в цяла Централна Азия, но и в страните от Запада - Франция, Германия, Испания и други държави. Трайността ѝ многократно надвишава тази на днешната хартия, а майсторите твърдят, че даже може и да се пере.

В следобедните часове се отправяме към ж.п. гарата на Самарканд и оттам газ със скоростния влак „Афросиоб“ обратно към столицата Ташкент (за 2 ч. и 15 мин. ще изминем 300 км!). Там ни очаква специална вечеря за „Довиждане“, кратка почивка в хотел и малко след полунощ – трансфер до летището.

Нощувка в хотел Radisson Blu 4* (или подобен).

24 октомври 2021: Ташкент – София (полети)

В 02:40 ч. след полунощ излитаме от Ташкент към София през Истанбул, Turkish Airlines. Кацане у дома около 9 ч. сутринта.


харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram