ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

УЗБЕКИСТАН – страна на приказките

Узбекистан – страна на приказките image

От: 06.09.2019 До: 15.09.2019

11 дни / 10 нощувки

Цена: 2103 EUR

Страна с древна история, наследница на историческия Хорезъм, през която е преминавал легендарният Път на коприната, част от империите на велики завоеватели – Александър Македонски, Чингис хан, Тимур, Улуг Бег, Бабур... Към тези щрихи от миналото добавете и най-богатото и почти недокоснато от времето архитектурно наследство на древната източна земя, за да добиете пълна представа за днешен Узбекистан. Архитектурните и културни паметници, площади, крепости, останки от древни селища са истинските каменни страници на историята. Мнозина са чували за величествения площад Регистан в Самарканд, заобиколен от три великолепни медресета, строени от XV до XVII век; за тюркоазения купол на мавзолея Гур-Амир, сред чиито стени, облицовани с полускъпоценен оникс, е намерил покой известният пълководец Тимур; за изящния некропол Шах-и-Зинда, чието строителство започва още през XII век. Образът на Бухара обикновено се свързва с династичната гробница на Саманидите (края на IX-ти век) и известното 50-метрово минаре Калян, въпреки че в града се намират общо 170!!! значими архитектурни паметника. Хива пък е известна със своя “град в града” - средновековния Ичан-Кала, където почти нищо не припомня, че вече е настъпил XXI век. И, въпреки че безмилостната ръка на времето е оставила следа върху повечето от великолепните сгради, творбите на средновековните строители и днес предизвикват справедливо възхищение. А най-хубавото е, че всички тези забележителности не са просто музей на открито. Старинният пейзаж кипи от живот, който за страничния наблюдател изглежда като сериал за Средновековието.

Каним ви на разходка из вълшебната приказка Узбекистан!

 

Вижте подробната ни програма по дни:

Програма:

 

06 септември: Отпътуване от София към Ташкент с полет на Turkish Airlines през Истанбул. Кацаме в столицата на Узбекистан късно през нощта, трансфер до хотела, нощувка

Нощувка в хотел Lotte City Tashkent Palace 4* (или подобен).07 септември:
Ташкент

След закуска се отправяме на целодневна обиколка на Ташкент – най-големия град в Централна Азия. Ще преминем през старата му част, започвайки от комплекса Хаст Имам, където се съхранява Корана на халиф Осман, написан през VII век върху кожа от газела; медресето Барак-хан; мавзолея на покровителя на града Кафал ал Шаши и големия и пъстър пазар Чор-Су.

 

Коплексът Хаст (Хазрати) Имам е издигнат около гроба на имама, учения, познавача на Корана и хадисите, един от първите проповедници на исляма в Ташкент, поета и занаятчията Хазрати имам (пълното му име е Абу Бакр ибн Исмаил ал-Кафал аш-Шоиш). Според исторически източници, той е бил и майстор в изработката на ключалки и ключове, за които е получил прякора "Кафал", което означава "ключар", говорел е 72 езика и е превел Стария завет (Тора) на арабски.

 

След това продължаваме с метрото (единствено в Средна Азия и едно от най-красивите в света!) към центъра на града и площад Амир Темур, където ще се разходим по Площада на независимостта и ще посетим Музея на изкуствата.

В този ден има възможност да посетим представление на ташкентския театър за опера и балет, разбира се, ако са ви останали сили и проявявате интерес.

Празнична вечеря за „добре дошли“ в Ташкент.

Нощувка в хотел Lotte City Tashkent Palace 4* (или подобен).

 

8 септември: Ташкент – Коканд – Ташкент (с влак, около 250 км)

Ранно ставане и закуска. В 7 ч. трябва да сме готови за трансфер до ж.п. гарата в Ташкент, откъдето в потегляме в 8:05 ч. за Коканд.

Пристигаме в Коканд по обед. Обядваме в местния ресторант „Чаяна“, а след обяд ще разгледаме двореца на Худояр хан, джамията Джами и медресето Норбут-Бия в града. Връщаме се в Ташкент със следобедния влак в 16:50 ч.

 

Коканд е един от най-значимите градове във Ферганската долина и в цял Узбекистан. Бил е част от древната държава Даван, по-късно се развива като важна спирка по Великия Път на коприната с множество базари и керван сараи.

Истинският му разцвет настъпва през XVIII век, когато става столица на Кокандското ханство и със своите 40 медресета и повече от 300 джамии се превръща в религиозно средище на областта. Най-зрелищното архитектурно наследство на днешния Коканд е оттогава: луксозни хански дворци, великолепни джамии и медресета, скромни и не толкова гробници и др. Много архитектурни паметници не са оцелели до наши дни, но частта, която се е запазила дава представа за предишната сила и богатство на Коканд.

 

Нощувка в хотел Lotte City Tashkent Palace 4* (или подобен).

 

 

9 септември: Ташкент – Самарканд (с влак, около 320 км)

Пак ранно ставане, няма как – ако искаме да видим повече от този централноазиатски колос, ще ограничим съня. Закуска и трансфер до ж.п. гарата. Оттам със скоростния влак „Афросиоб“ се изстрелваме към Самарканд (за 2 ч. и 10 мин. ще изминем 300 км!!).

Около 10 ч. пристигаме в града и се отправяме на обиколка. Това е една от архитектурните перли на цяла Централна Азия с построените от Тимур и неговите наследници дворци, астрономическа обсерватория и ислямски училища. Ще разгледаме площад Регистан с грандиозните фасади на трите медресета – Улугбек, Ширдор и Тили-Кари, включени в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство, както и останките от джамията на Биби Ханъм. Ще идем до гробищния комплекс Шахи-Зинда, съхраняващ гробниците на редица приближени до Тимурската династия особи, както и до гробницата Гур Амир, където са положени останките на великия пълководец Тимур, познат и като Тамерлан. Обектите впечатляват с изящната си украса от теракота и майолика, които са сред върховите постижения на персийското декоративно изкуство в Средна Азия. За десерт отиваме до Обсерваторията на Улугбек, чието строителство е завършено през 1420 г. и която е смятана за една от най-съвършените в средновековния /не само ислямски/ свят. Ще завършим разходката си на огромния базар Сийоб, където могат да се опитат местните  деликатеси шашлик, плов, лагман, шурпа, самса, манти..., както и безброй видове сладкиши.

Нощувка в хотел Registan plaza 4*  (или подобен), Самарканд.

 


10 септември: Самарканд

След закуска ще продължим обиколката на града с посещение в историческия  музей Афрасиаб, където са изложени и редица експонати от зароастрийската религия. После ще отидем в мавзолея на библейския пророк Свети Даниил, почитан като светилище от последователите и на исляма, и на юдаизма, и на християнството. Следобеда пътуваме до селището Кони Гил, където ще посетим фабрика за производство на хартия от черница и после ще имаме време да се разходим.

 

Работилницата за производство на хартия е построена в началото на VIII век в околностите на древния Самарканд, в село Кони Гил. Началото на този занаят е поставено след като в Самарканд нахлуват китайски войници от Централна Азия. Разгромени, те се предават на тогавашния владетел Абу Муслим, а занаятчиите сред тях разкриват тайната на изработването на хартия за писане. Оттогава самаркандските майстори започват да изработват хартия и скоро хартиеното производство се превръща в най-важният занаят за града. Толкова добро е било качеството на самаркандската хартия, че тя става известна не само в цяла Централна Азия, но и в страните от Запада - Франция, Германия, Испания и други държави. Трайността ѝ многократно надвишава тази на днешната хартия, а майсторите твърдят, че даже може и да се пере.

 

Вечер в 21:00 ч. започва представлението „Звук и светлина“ на площад Регистан. При желание от ваша страна можем да го посетим.

Нощувка в хотел Registan plaza 4*  (или подобен), Самарканд.

 

11 септември: Самарканд – Бухара (300 км, 5 ч.)

След закуска продължаваме по Пътя на коприната, към Бухара. По пътя ще се отбием в кервансарая Рабат-Малик, където се намират останките от средновековен хан и летен дворец от Караханидската епоха, разположени в Гладната степ, недалеч от узбекския град Навои.

В следобедните часове ще откриваме потайностите на стара Бухара, наподобяваща съвършен оазис в пустинята, осеян с тесни улички и порутени паметници, с множество щъркелови гнезда. Градът е част от Световното културно наследство, включено в списъците на ЮНЕСКО. Ще разгледаме минарето и джамията Калян, медресето Мири-Араб, джамията Магоки-Атори, медресето Чор Минор. В сърцето на стария град е и Ляби-Хауз - освежаващ басейн с вода под сянката на черници и заобиколен от чайни, чиито дивани са с впечатляващо сложни дърворезби.

Нощувка в хотел Omar Khayam 3* (или подобен), Бухарá

 

Приказки за Настрадин Ходжа се разказват от Балканите, та до Средна Азия. Шегаджия и хитрец, разсмиващ хората, той умеел да се измъква и от най-заплетени ситуации. Разказват например, че ходжата имал две жени. Подарил сини мъниста на всяка от тях, но ги заклел да не ги показват на другата. „Те са знак за любовта ми към теб“, обяснил той. Но един ден и двете се нахвърлили върху ходжата: "Коя от нас ти харесва повече, към коя повече те влече?" Ходжата отговорил: "Обичам повече тази, на която съм подарил сини мъниста." Жените се успокоили и всяка мислела, че е негова любимка.

Няколко града се смятат за родно място за Настрадин Ходжа, сред които и Бухара, древният град-приказка. На площад Ляби-Хауз ще изчакаме, докато се разотиде тълпата и ще поседим около паметника на ходжата.

 

 

12 септември: Бухара

През своята 2500-годишна история градът израства до статута на голям  търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват тук на поклонение пред родното място на Бахуддин Накшбанди – велик религиозен деятел от XIV в. и известен суфистски учител, смятан за основател на най-значимия суфистки орден Накшбанди.

През втория ни ден в Бухара ще се разходим из музея на Саманидите, архитектурния комплекс Боло Хауз, крепостта Арк, мавзолея Чашма Аюб – извора на Йов, свързан с интересна легенда и др. 

Лятната резиденция Ситорай Мохихоса на последния емир на Бухара, уникално място, съчетаващо ориенталска и руска архитектура, не е за пропускане, както и мавзолея на тачения тук суфист Бахуддин Накшбанди.

Вечерята ни ще е в традиционен ресторант с фолклорно представление, в някогашното медресе Nadir Divan Begi.

Втора нощувка в Бухарá, в хотел Omar Khayam 3* (или подобен).  

 

 

13 септември: Бухара – Хива (500 км, 7 ч.)

Закусваме и тръгваме за Хива. По пътя ще имаме време фотоспирки при живописните гледки от пустинята и река Амударя.

Вечерята ни отново ще е с фолклорно шоу – този път в частен, домашен ресторант.  Нощувка в хотел Malika Khiva 3* (или подобен) в Хива.

 

 

14 септември: Хива

Цял ден ще посветим на града – старата цитадела Куня-Арк, Петъчната джамия, каменния дворец Таш Хаули, храма-мавзолей на  Пахлаван Махмуд,  медресето Мoхамед Амин-Хан, минарето Калта Минор – символ на града, недовършено, но високо 29 м (легендата разказва, че ако е било достроено, е щяло да бъде най-високата сграда в света). И една от най-впечатляващите сгради тук – минарето на комплекса  Ислам ходжа, най-високото в Узбекистан.

 

Хива – древният град, просъществувал повече от две хилядолетия. Легендата гласи, че е издигнат около кладенеца “хейвак”, изкопан по нареждане на Сим – най-големият син на Ной. Кладенецът е запазен и до днес, на северозападната страна на Ичан Кала („вътрешният град“).

Хива е единственият град в съвременен Узбекистан, в който е съхранено почти непокътнато средновековното му „сърце“. Там всичко изглежда по-различно – кухнята, хората, говорът, даже и архитектурата – почти всичко е съхранено в оригиналния му вид. Улиците са с каменна настилка. Като шахматни фигурки са пръснати навсякъде множество минарета, куполи на медресета и джамии. Интересно е, че старинният град-музей е жив и днес, кънтящ под стъпките на хората, които продължават да живеят и работят в него.

 

Срещу скромна сума можем да погледаме и представление на улични въжеиграчи, както и да влезем в местни занаятчийски ателиета за производство на дърворезби, копринени килими и сувенири.

Вечеряме в местен ресторант, където ще гледаме и танцово шоу.

Нощувка в хотел Malika Khiva 3* (или подобен) в Хива.

 

 

15 септември: Хива – Ташкент - София

Ранен трансфер до Ургенч, откъдето летим за Ташкент. Настаняване в хотел за няколко часа и рано сутринта на следващия ден излитаме за България (Turkish Airlines през Истанбул).

 

 

16 септември: София

Добре дошли в у дома!

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram