ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

УДИВИТЕЛНАТА ИНДИЯ „...кошер на древен дух, божествена полифония

УДИВИТЕЛНАТА ИНДИЯ image

От: 16.11.2019 До: 01.12.2019

15 дни / 14 нощувки

Цена: 2197 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Казват, че Индия не е държава, а континент... От заледените върхове на Хималаите на север, до тропическите джунгли на щата Керала на юг, древните индийски цивилизации с векове са съхранявали безброй великолепни дворци и храмове. Но далеч не е само това – сякаш има нещо непознато, нещо тайнствено за пътешественика (дори през XXI век), изкушен от загадките на местните планини, джунгли, плажове... Или може би е привлечен от шумовете и цветовете на пазарите, в които кипи постоянно живот. Тук, откъснат от суетата на Запада, човек вижда света с други очи.

„Никой не си тръгва от Индия завинаги“ е заглавието на една от книгите на пътешествениците ни Николай Генов и Румяна Николова. Уверихме се в това, когато миналата година за пръв път стъпихме в Индия и сега пак ни тегли натам...

Подбрали сме отново някои от най-интересните места в нейния Север – главно в щатите Раджастан и Утар Прадеш. Ще ви отведем в цветните градове на Индия: „розовия“ Джайпур, „златния“ Джайсалмер, „синия“ Джодпур, както и Удайпур – познат като „Индийската Венеция”. Очакват ви и най-впечатляващите фортове на Раджастан, съхранили славата на махараджите: Амбър Форт в Джайпур, Джунагарх в Биканер, Мехрангарх в Джодпур и много други. Разбира се, какво би била Индия без храмовете си? Ще разгледаме тези в Каджурахо, посветени на Кама Сутра, ще видим по изгрев визитната картичка на Индия – мавзолея Тадж Махал, но най-много държим на зашеметяващия Златен храм на сикхите в Амритсар

 

Програма:

16 ноември 2019: София – Доха – Делхи (полети)

Полети на Qatar Airways с излитане от София по обед, кратък престой в Доха и пристигане в Индия около 02:00 ч. сутринта на следващия ден (17.11).

 
17 ноември: Делхи

В Делхи кацаме малко след полунощ – посрещане, трансфер и настаняване в хотела за кратка нощувка. На сутринта започва нашата приключенска обиколка из индийската столица – с тайнствените и екзотични храмове Акшардам и Лакшми Нараям. След тях отиваме да видим Червената крепост и най-високото тухлено минаре в света – Кутуб Минар. Ще стигнем и до гробницата на моголския владетел Хумаюн, построена през XVI век от една от неговите вдовици. Мавзолеят е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Следобед, ако остане време – ще се разходим с рикши из едно от най-автентичните места в старата част на Делхи. Шивачи, продавачи на плодове и зеленчуци, на накити и на подправки, са само част от колорита, с който ще ни посрещне пазарът Чанди Чок. Нощувка в хотел The Sarovar Muse Kapashera 4 * (или подобен).

  

18 ноември: Делхи – Орча – Каджурахо (с влак, 5 часа + автобус)

Стигаме с ранен трансфер до жп гарата, а оттам поемаме с експреса към Джанси. Очакват ни много интересният форт и храмове в градчето Орча. Не е за изпускане – по мост с четири арки ще стигнем до сезонния остров в р. Бетва, където укрепеният комплекс датира от XVII век. Първо ще посетим  цитаделата Джахангир Махал, построена от раджа Бир Синг Део в чест на посещението на моголския император – превзела е сърцето на не един пътешественик със своите сложни дърворезби, изкусни декорации, геометрични форми и картини. Ще надзърнем и в двореца Радж Махал, покрит с прекрасни стенописи, както и в Радж Парвийн Махал, посветен на известна поетеса-музикант. Всички те, силно повлияни от средновековната ислямска архитектура, имат своята вълнуваща история, за която ще си поговорим на място. Ако остане време, ще хвърлим по едно око и на някои от останалите храмове в Орча.

Продължаваме с автобус до Каджурахо, пристигаме привечер. Нощувка в хотел Syna 4 * (Heritage) (или подобен).

  

19 ноември: Каджурахо – Национален парк Пана – Каджурахо (автобус, 4:30 часа)

Закусваме и потегляме към отстоящия на 100 км национален парк Пана. Разположен на 550 кв.км площ, той е приютил леопарди, елени, мечки, бикове, газели, както и над 200 вида птици, включително лешояди и орли. Животните, с които е най-известен тази парк обаче, са бенгалските тигри. Към началото на века са надвишавали бройката 40, впоследствие обаче са  били унищожени от бракониери. През 2012 г са били докарани нови тигрици и мъжки тигри, чиито поколения постепенно възстановяват популацията в парка.

„Пана парк“ многократно е печелил държавни награди за най-добре поддържан парк в страната. Следобеда ако остане време можем да се поглезим с релаксиращите аюрведични масажи, които предлагат в близост до хотела.

Нощувка в хотел Syna 4 * (Heritage) (или подобен).

 
 20 ноември: Каджурахо – Джанси – Агра (автобус + влак, 2:30 часа)

Закуска. Днес ще посетим уникалните храмове в Каджурахо – да, може би сте ги чували по-скоро като храмовете на Кама Сутра. Фасадите им са покрити с исторически и митологични персонажи на откровено сексуални сцени. Но в Индия съчетанието между мъжа и жената отдавна е излязло отвъд тялото. И ние ще  можем да се  докоснем до духа на тези изображения.

Самият комплекс от 85 храма е бил построен в периода Х-XI век, като понастоящем са се запазили 25 – ще разгледаме най-интересните от тях. Започваме със Западната група – Лакшиман, Деви Мандап и Кандария Махадева, като последният, построен през 1025 г, е посветен на Шива и е най-голямата постройка тук. Еротичните релефи на нейните фасади съдържат познатите ни сцени, без които не минава и едно издание на най-известната книга за възрастни... J Ще разгледаме и трите хиндуистки храма от Източната група – Брахам, Вамана и Джавари.

За накрая сме оставили Археологическия музей, изграден през 1910 г. с цел да бъдат съхранени намерените останки от вече разрушените светилища. Храмовете Кaджурахо пък са признати за едно от „седемте чудеса на Индия” и са под закрилата на ЮНЕСКО.

Следобед стигаме с автобус до Джанси, откъдето с влак потегляме към Агра.
Нощувка в хотел Mansingh Palace 4* (или подобен).

 

А сега малко лирично отклонение, подгответе се за приказка J

Някъде около 900-та година, разпътният лунен бог Чандра на някакво празненство се влюбва в ослепителната Хемвати. 16-годишното момиче е от сой – дъщеря е на главния брамин на свещения град Варанаси. Но обладаният от страст бог не отдал значимото на високия произход на девойката и в крайна сметка я прелъстил. Разстроена от случилото се, Хемвати проклела Чандра, но той я утешил и убедил, че плодът на тяхната любовна среща ще стане силен и храбър властелин, чиято слава ще се разнася из целия свят. Хемвати родила Чандраварман – основателя на династията Чандела и бъдещия строител на храмовете. Прогонена от злите хорски приказки,  майката се оттеглила да отглежда детето си в гората. Когато Чандраварман станал на 16 години, бил толкова силен, че се справял с лекота при лова на лъвове и тигри. Предсказанието се сбъднало и той станал могъщ владетел – разширил териториите на своите владения, построил и крепост на мястото, където се родил. Един ден пристигнал в Каджурахо със своята жена и извършил ритуала „ягиян” – за избавление на майка му от извършеното прегрешение през далечната лятна нощ. Тогава Хемавати пожелала синът ѝ да построи 85 храма на това място, върху които да изобрази човешките страсти. Впоследствие Чандраварман издига първия храм в Каджурахо, а останалите са дело на неговите наследници.

 

 

21 ноември: Агра – Фатехпур Сикри – Агра  (70 км)

Рано-рано сутринта ще посетим може би най-известната забележителност на Индия и едно от новите 7 чудеса на света – Тадж Махал! Впечатляващият мавзолей е строен в продължение на цели 22 години (от 1630 до 1652 г.) от моголския владетел Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз. Своеобразен монумент на любовта и истински архитектурен шедьовър, успял да съчетае в себе си ислямски, индийски и персийски елементи. С очите си ще се убедите колко е красив по изгрев слънце.

После ще се разходим из средновековния град Агра. Ще минем край бреговете на река Ямуна, без да пропускаме Червения форт и гробницата на Итимад-уд-Даула – министър на император Джахангир. Лишен от известността на Тадж Махал, този мавзолей е не по-малко съвършен като архитектура. Ажурните мраморни „решетки“, които опасват фасадата ѝ, са така „избродирани“, че пропускат светлина в целия ѝ интериор. Изградена приблизително по същото време, за сградата се счита, че е била „чернова“ за престоящия строеж на Тадж Махал...

Следобеда ще разгледаме Фатехпур Сикри – наричан още Моголската енигма или Мъртвия град. През XVI в. е бил столица на великия моголски император Акбар, но впоследствие се е обезлюдил. Ще влезем в комплекса през някоя от 9-те му порти, за да видим едни от най-забележителните ислямски архитектурни паметници на Индия. От 1986 г. Фатехпур Сикри е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Вечерта се връщаме за втора нощувка в Агра. Нощувка в хотел Mansingh Palace 4* (или подобен).

 

 22 ноември: Агра –Джайпур (240 км)

До към обяд за 4-5 часа ще се придвижим до Джайпур – столицата на щата Раджастан, толкова известен, че вече дори има и бира на негово име. След обед ще обиколим града, познат и като  „Розовия град“ заради цвета на сградите му, в старата част на града. Първо ще посетим удивителния Амбър Форт – макар и с леко груба фасада, но  пък за сметка на това какъв интериор! Декориран със сложни дърворезби, скъпоценни камъни и огледала по стените и таваните, комплексът е очарователен микс между индуисткия и мюсюлманския аритектурни стилове. По пътя дотам ще спрем за фото-пауза в Двореца на вятъра („Хава Махал“), считан за емблема на Джайпур.

После сме в Градския дворец на Махараджата – бивша кралска резиденция, превърната в музей. Построен като укрепен дворец, той покрива почти една седма от града. Няма да пропуснем и друга интересна част от него – Музея на оръжията. 

Продължаваме обиколката на Джайпур с обсерваторията Джантар Мантар, изградена между 1727 и 1734 г., по времето на махараджа Джай Сингх II. Тук ще попаднем на 19 огромни астрономически инструменти, някои от които още функционират. Познайте къде се намира най-големият в света каменен слънчев часовник...

Ще видим и прекрасните резби върху бял мрамор в храма Лакшми Нараян.

Нощувка в хотел Regenta Central 4* (или подобен).

 

А сега малко история, за да изживеем онова неповторимо сливане между легенда и реалност в Индия. И така ...

 

Дворецът на вятъра (или Хава Махал) е построен за махараджа Савай Пратап Сингх през 1799 г първоначално като храм, а впоследствие и като негов дворец. Това е било времето, когато жените в царското семейство са били принудени да живеят в строго уединение. Дворецът на ветровете всъщност е разширение на главния дворец и е замислен и построен по начин, който да осигурява на дамите възможността да наблюдават как тече животът на улицата, като същевременно останат скрити от външните погледи. Савай Пратап Сингх бил всеотдаен последовател на индуисткия бог Кришна и на него всъщност той посвещава двореца... Затова се твърди, че формата на Хава Махал е подобие на короната, носена от бога. Някои оприличават двореца на резбована кутия за бижута, други на мравуняк, а трети – на пчелна пита. Но всички единодушно признават, че това е уникална постройка, архитектурен „бисер” на града и без съмнение един от символите на Розовия град Джайпур и на щата Раджастан.

Името си Дворецът на вятъра дължи на факта, че прозорците не са просто декоративен елемент, а част от сложна вентилационна система. Зедно с вътрешните тръби и други отвори в сградата, те създават постоянно леко налягане на въздуха в помещенията. Благодарение на това и в най-горещите дни в стаите се усеща прохладен полъх на вятъра.

  

23 ноември: Джайпур – Биканер (330 км)

Сутринта ни очакват 5-6 часа пътуване с автобус и по обед ще пристигнем в Биканер. Основател на града, който все още носи и неговото име, е махараджата Рао Бика. Тук ще разгледаме впечатляващия форт Джунагарх, издигнат през 1588 г и един от малкото в Раджастан, които не са разположени на хълм. След този пореден шедьовър на моголската архитектура, ще посетим и ферма за отглеждане на камили, разположена край пясъчните дюни в близост до града (не се тревожете, само плюят J). А привечер ще разберем какво е наслада от гледка на залез в прочутата пустиня Тар.

Нощувка в хотел Bhanwar Niwas 4 * (Heritage) или подобен.

 

 24 ноември: Биканер – Джайсалмер (330 км)

Очакват ни отново път – Индия е огромна наистина, освен втора по население тя е и седма по територия в света... Този ден по пътя към Джайсалмер ще навлезем „в сърцето“ на пустинята Тар – ще минем през множество градчета и селца, по пътя вероятно ще видим цигански кервани и диви камили. Ще прекараме следобеда на пясъчните дюни Сам, а вечерта ще гледаме изпълнение на традиционния раджастански танц Kalbelia, от който кръвта ни със сигурност ще закипи. А кой знае, може и да потанцуваме!  

Нощувка във великолепния хотел Rang Mahal 4* (или подобен).

 

 25 ноември: Джайсалмер

Това ще е денят на Джайсалмер – известен още като „Златния“ или „Медения“ град, заради цвета на пясъчника, с който са строени крепостта и много от къщите тук.

Впечатляващият форт е изграден през 1156 г. от раджа Равал Джайсал, който търсел ново място за своята столица. Това е един от най-големите фортове в света и вторият най-стар в Раджастан след Читоргарх... Разположена сред пустинята Тар, крепостта е като приказен мираж – всеки ден стените ѝ от пясъчник постепенно менят цвета си, спрямо движението на слънцето по небосвода. Онова обаче, което в най-голяма степен запленява пътешественика, е феерията от цветове по дрехите на жителите, както и чудесните хавели (тукашните богати къщи и имения) и храмове с „дантели” от каменна резба.

Ще разгледаме Patwon Ki Haveli – първата и една от най-красивите такива къщи в Джайсалмер. Издигната е от богатия търговец Гуман Чант Патва и петте му сина, част от силния джайнистки клан Освал. 

Втора нощувка в хотел Rang Mahal 4* (или подобен).

 

И малко вътрешна информация, за да се почувстваме като истински индийци:

Хавели означава „оградено място“. Това са храмове и резиденции, построени с парите, събирани като такса от минаващите кервани през градовете, разположени на стратегически места по важните търговски маршрути. Първите хавели били малки цитадели, които трябвало да защитават стопаните си от многобройните разбойници, навъртащи се около търговските пътища. Постепенно те ставали все по-разкошни и заприличвали много повече на дворци, отколкото на крепости.

  

26 ноември: Джайсалмер – Джодпур (290 км)

След закуска  се отправяме на изток към още един от красивите градове на Раджастан, Джодпур. Следобед ще обиколим града, наричан още „Слънчевият град”, а също и „Синият град”, заради боядисаните в синьо къщи около крепостта Мехрангарх. Издигната през 1459 г, тя е една от най-високите в Индия – цели 150 м. За да влезем вътре минаваме през 7 порти. Ще се изкачим до върха ѝ, откъдето като на длан ще видим Стария град. 

Идва време и за местния вариант на Тадж Махал – Джасвант Тада – кралски мемориал, изграден от бял мрамор, където се съхраняват портрети на индийските владетели. Следващата спирка е дворецът Умаид Бхаван, който в момента е действащ луксозен хотел – там ще можем да разгледаме музея с лични вещи на махараджа Умаид Сингх (изобилие от трофеи, оръжия, посуда, колекции с ценни часовници и всякакви други скъпоценности).

Нощувка в хотел Fern Residency Jodhpur (или подобен).

 


27 ноември: Джодпур – Ранакпур – Удайпур (300 км)

Ранна закуска и потегляме за Удайпур. По пътя ще разгледаме джайнисткия храмов комплекс в Ранакпур, разположен на близо 5 декар площ, с 29 зали, 80 купола и 1444 мраморни колони, всяка от които със сложни и разнообразни орнаменти.

Следобед пристигаме в Удайпур – „Индийската Венеция“. Градът е изграден е до изкуственото езеро Пичола, около което балконите, кулите и куполите на двореца предлагат превъзходни гледки...  Тук за няколко месеца е живял  Роджър Мур, най-известен с ролите си на Джеймс Бонд. Става въпрос за красивия Езерен дворец, в който е сниман филма „Октопуси“ през 1982 г. Но никъде богатствата на местните махарана (тукашното име на махараджите) не са по-видни, отколкото в огромния Градски дворец. И ние ще го посетим, разбира се. Голям калабалък от туристи е вътре, но си заслужава да изтърпим малко блъсканица. Грандиозният комплекс е бил строен в продължение на цели 4 века и се простира на половин километър край брега на езерото. Има много какво да се види там!

Привечер ще направим и разходка с лодка. Като за венецианци в Индия, по време на един прекрасен залез.

Нощувка в хотел The Fern Residency Udaipur (или подобен).

 

 28 ноември: Удайпур – Пушкар – Ажмер – Делхи (280 км + влак)

Отново ранна закуска и потегляме за Пушкар. Очакват ни красивото едноименно езеро, пясъчни дюни и 52 стъпала към водата (познати тук като „гхат“-ове). Ще посетим най-известния от множеството хиндуистки храмове в Пушкар – този на Брама, построен през XIV век и един от малкото в света, посветени именно на това божество.

Продължаваме към Ажмер, където ще видим друг важен център за поклонение, този път мюсюлмански. Ще прекрачим мистичния праг на комплекса Аджмер Шариф Дарга, изграден в чест на суфисткия светец Муинудин Хасан Чишти́, през някоя от внушителните му порти, наричани „Порти на победата“ (Buland Darwaza). Във вътрешността ще видим джамията, мавзолея, където се намира гробът на светеца и огромния котел, който вярващите пълнят с дарения за нуждаещите се. Следобед се връщаме с влак към Делхи, с пристигане там вечерта.

Нощувка в хотел The Sarovar Muse Kapashera 4 (или подобен).

 

 

29 ноември: Делхи – Амритсар – Вагах – Амритсар (самолет + 60 км)

Закуска и трансфер до летището за полет до Амритсар.

В ранния следобед заминаваме към Attari Wagah, общ гранично-пропускателен пункт на индийските и пакистанските сили за сигурност. Ще наблюдаваме церемонията по спускане на знамената, която се провежда всяка вечер от 1959 година насам, като символизира както съперничеството между двата народа, така и сътрудничеството и приятелството между тях.

Голямо шоу е – музика, свирни, маршировки.... от всичко по много има.

 

Церемонията, известна още от стара Англия като „Биене на отбой“ (Beating the Retreat) започва с изразителен парад на войници от двете страни. Участниците, облечени в цветни униформи, извършват бързи и отривисти движения, наподобяващи танц. Докато трае залеза, железните порти на границата се отварят и двата флага се спускат едновременно. Знамената се свиват и войниците от двете страни разменят бързи ръкостискания, след което вратата се затваря. Церемонията привлича голям брой зрители от двете страни, както и чужденци.

 Връщаме се в Амритсар. Вечеряме и отиваме да наблюдаваме нещо изключително. Вечерната церемония по изваждането от храма на божествената книга на сикхите – Гуру грант сахиб и пренасянето ѝ „за почивка“ до стоящия в съседтво  мраморен храм Акал Тахт ("Трон на Вечния"), символ на властта в света.

Написана от сподвижници на основателя на сикхската вяра – гуру Нанак,  тази книга е най-голяма ценност на сикхите. Всяка сутрин тя бива връщана церемониално отново в Златния храм. Думите са слаби да опишат вниманието, грижата към всеки детайл и благоговението, с което сикхите обгрижват светинята си. Нощувка в хотел Golden Tulip 4 * или подобен

 

 30 ноември: Амритсар – Делхи (самолет)

Още сме в Амритсар – името му в превод означава Езерото на свещения нектар или на безсмъртието. По време на британското владичество градът е арена на ожесточени противоборства. На 13 април 1919 г. генерал Дайър заповядал на войската си да открие огън без предупреждение срещу участниците в протестен митинг на невъоръжени граждани, сред които има много жени и деца. Загиват стотици, а над 1000 са ранени. В парка Джалианвала Багх ще видим възпоменателния паметник на жертвите на това престъпление. 

За десерт сме оставили дневното посещение в Златния храм – наричан още и Darbar Sahib (Обиталището на Бог) – най-свещеното място на сикхите. А те боготворят водата в заобикалящите го езера – къпят се и дори пият от нея, вярвайки, че така ще измият греховете си. Изграден в центъра на града, на брега на изкуствено езеро, храмът е двуетажна постройка, изпълнена със седящи сикхски божества. Горният му етаж е позлатен и завършва с купол (Golden Dome) с формата на обърнат лотос. Сградата има цели четири входа – допускайки вътре последователите на всички религии, сикхите показват толерантността на вярата си. Около бреговете на езерото ще се смесим с молещите се и вярващите, които приготвят храна и се потапят в свещените води. Всичко това под под звуците на барабани, флейти и песнопения. За да остане още дълго с нас необятната музика Индия! Привечер – вътрешен полет до Делхи, престой на летището там и по-късно полет към България в ранните часове на следващия ден (01.12).

  

01 декември 2019: Делхи – Доха – София (полети) 

След кратка връзка в Доха, продължаваме към София. Пристигането в родината е на обед същия ден... Добре дошли у дома!

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram