ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

УДИВИТЕЛНАТА ИНДИЯ „...кошер на древен дух, божествена полифония...“ Изтегли програмата в .PDF

УДИВИТЕЛНАТА ИНДИЯ image

От: 14.11.2018 До: 30.11.2018

16 дни / 15 нощувки

Цена: 2057 EUR

 

Казват, че Индия не е държава, а континент. Там, където откъснат от суетата на Запада, човек вижда света с други очи. От заледените върхове на Хималаите на север до тропическите джунгли на щата Керала на юг има една древна цивилизация, която с векове е съхранявала безброй великолепни дворци и храмове. Нещо непознато, нещо тайнствено за пътешественика, изкушен от загадките на местните планински върхове, джунгли и плажове. От мириса, шума и цветовете на пазарите, в които кипи постоянно живот.

 

„Никой не си тръгва от Индия завинаги“. Поне такова е заглавието на една от книгите на пътешествениците ни Николай Генов и Румяна Николова. А вие искате ли заедно да проверим дали е вярно?

 

Избрахме за нашата първа среща с Индия нейния Север – щатите Раджастан и Утар Прадеш. И ще ви отведем в най-цветните градове на Индия: „розовия“ Джайпур, „златния“ Джайсалмер, „синия“ Джодпур, както и Удайпур – познат като „Индийската Венеция”. Очакват ви най-впечатляващите фортове на Раджастан, съхранили славата на махараджите: Амбър Форт в Джайпур, Джунагарх в Биканер, Читоргарх и много други. Да не забравяме и храмовете – Златния храм на сикхите в Амритсар, посветените на Кама Сутра в Каджурахо и разбира се, визитната картичка на Индия – мавзолеят Тадж Махал.

Тръгваме ли?

Програма:

14 ноември 2018: София – Доха – Делхи (полети)

Полети на Qatar Airways с излитане от София в 12:55 ч на обед, престой от 1:30 ч в Доха и пристигане в Индия около 02:05 сутринта на следващия ден (15.11).

 

15 ноември: Делхи

В Делхи сме малко след полунощ – посрещане, трансфер и настаняване в хотела за кратка нощувка. На сутринта започва нашата приключенска обиколка из индийската столица – с тайнствените и екзотични храмове Акшардам, Лакшми Нараям и Храма на лотоса. След тях отиваме да видим Червената крепост и най-високото тухлено минаре в света – Кутуб Минар.За да бъде още по-мистично, ще стигнем и до гробницата на моголския владетел Хумаюн, построена през XVI век от една от неговите вдовици. Мавзолеят е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Следобед ще остане време и за разходка из едно от най-автентичните места в старата част на Делхи. Шивачи, продавачи на плодове и зеленчуци, на накити и на подправки, са само част от колорита, с който ще ни посрещне пазарът Чанди Чок.

Нощувки в хотел The Sarovar Muse Kapashera 4 * (или подобен).

 

 

16 ноември: Делхи – Орча – Каджурахо (с влак, 5 часа + автобус)

Стигаме с ранен трансфер до жп гарата, а оттам на експреса за Джанси. Очакват ни много интересният форт и храмове в градчето Орча. Не е за изпускане – по мост с четири арки ще стигнем до сезонния остров в р. Бетва, където укрепеният комплекс датира от далечния XVII век. Първо ще посетим  цитаделата Джахангир Махал, построена от раджа Бир Синг Део в чест на посещението на моголския император – превзела е сърцето на не един пътешественик със своите сложни дърворезби, изкусни декорации, геометрични форми и картини. Ще надзърнем и в двореца Радж Махал, покрит с прекрасни стенописи, както и в Радж Парвийн Махал, посветен на известна поетеса-музикант. Всички те, силно повлияни от средновековната ислямска архитектура, имат своята вълнуваща история, за която ще си поговорим на място. Ако остане време, ще хвърлим по едно око и на някои от останалите храмове в Орча.

Продължаваме с автобус до Каджурахо, пристигаме привечер. Нощувка в хотел Syna Heritage 4 * (или подобен).

 

 

17 ноември: Каджурахо – Джанси – Агра (автобус + влак, 2:30 часа)

  Закуска. Днес ще посетим уникалните храмове в Каджурахо – да, може би сте ги чували по-скоро като храмовете на Кама Сутра. Фасадите им са покрити с исторически и митологични персонажи на откровено сексуални сцени. Но в Индия съчетанието между мъжа и жената отдавна е излязло отвъд тялото. И ние ще  можем да се  докоснем до духа на тези изображения.

 

 Самият комплекс от 85 храма е бил построен в периода Х-XI век, като понастоящем са се запазили 25 – ще разгледаме най-интересните от тях. Започваме със Западната група – Лакшиман, Деви Мандап и Кандария Махадева, като последният, построен през 1025 г. е посветен на Шива и е най-голямата постройка тук. Еротичните релефи на нейните фасади съдържат познатите ни сцени, без които не минава и едно издание на най-известната книга за възрастни... :)  Ще разгледаме и трите хиндуистки храма от Източната група – Брахам, Вамана и Джавари.

За накрая сме оставили Археологическия музей, изграден през 1910 г. с цел да бъдат съхранени намерените останки от вече разрушените светилища. Храмовете Кaджурахо пък са признати за едно от „седемте чудеса на Индия” и са под закрилата на ЮНЕСКО.

Следобед стигаме с автобус до Джанси, откъдето с влак потегляме към Агра. Нощувка в хотел Mansingh Palace 4* (или подобен).

 

А сега малко лирично отклонение, подгответе се за приказка :)

 

Някъде около 900-та година, разпътният лунен бог Чандра на някакво празненство се влюбва в ослепителната Хемвати. 16-годишното момиче е от сой – дъщеря е на главния брамин на свещения град Варанаси. Но обладаният от страст бог не отдал значимото на високия произход на девойката и в крайна сметка я прелъстил. Разстроена от случилото се, Хемвати проклела Чандра, но той я утешил и убедил, че плодът на тяхната любовна среща ще стане силен и храбър властелин, чиято слава ще се разнася из целия свят. Хемвати родила Чандраварман – основателя на династията Чандела и бъдещия строител на храмовете. Прогонена от злите хорски приказки,  майката се оттеглила да отглежда детето си в гората. Когато Чандраварман станал на 16 години, бил толкова силен, че се справял с лекота при лова на лъвове и тигри. Предсказанието се сбъднало и той станал могъщ владетел – разширил териториите на своите владения, построил и крепост на мястото, където се родил. Един ден пристигнал в Каджурахо със своята жена и извършил ритуала „ягиян” – за избавление на майка му от извършеното прегрешение през далечната лятна нощ. Тогава Хемавати пожелала синът ѝ да построи 85 храма на това място, върху които да изобрази човешките страсти. Впоследствие Чандраварман издига първия храм в Каджурахо, а останалите са дело на неговите наследници.

 

 

18 ноември: Агра – Фатехпур Сикри – Джайпур (240 км)

Рано-рано сутринта ще посетим може би най-известната забележителност на Индия и едно от новите 7 чудеса на света – Тадж Махал! Впечатляващият мавзолей е строен в продължение на цели 22 години (от 1630 до 1652 г.) от моголския владетел Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз. Своеобразен монумент на любовта и истински архитектурен шедьовър, успял да съчетае в себе си ислямски, индийски и персийски елементи. С очите си ще се убедите колко е красив по изгрев слънце.

После ще се разходим из средновековния град Агра. Ще минем край бреговете на река Ямуна, без да пропускаме Червения форт и гробницата на Итимад-уд-Даула – министър на император Джахангир. Лишен от известността на Тадж Махал, този мавзолей е не по-малко съвършен като архитектура. Ажурните мраморни „решетки“, които опасват фасадата ѝ, са така „избродирани“, че пропускат светлина в целия ѝ интериор. Изградена приблизително по същото време, за сградата се счита, че е била „чернова“ за престоящия строеж на Тадж Махал...

Следобед продължаваме към Джайпур (толкова известен, че вече дори има и бира на негово име). По пътя ще се отбием във Фатехпур Сикри – наричан още Моголската енигма или Мъртвия град. През XVI в. е бил столица на великия моголски император Акбар, но впоследствие се е обезлюдил. Ще влезем в комплекса през някоя от 9-те му порти, за да разгледаме едни от най-забележителните ислямски архитектурни паметници на Индия. От 1986 г. Фатехпур Сикри е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Вечерта пристигаме в Джайпур, нощувка в хотел Regenta Central 4* (или подобен).

 

 

19 ноември: Джайпур

След закуска сме на обиколка из столицата на щата Раджастан – Джайпур („Град на победата“), познат и като  „Розовия град“, заради цвета на сградите му, в старата част на града. Първо ще посетим удивителния Амбър Форт – макар и с леко груба фасада, но  пък за сметка на това какъв интериор! Декориран със сложни дърворезби, скъпоценни камъни и огледала по стените и таваните, комплексът е очарователен микс между индуисткия и мюсюлманския аритектурни стилове. По пътя дотам ще спрем за фото-пауза в Двореца на вятъра („Хава Махал“) – имат го за емблемата на Джайпур.

После сме в Градския дворец на Махараджата – бивша кралска резиденция, превърната в музей. Построен като укрепен дворец, той покрива почти една седма от града. Няма да пропуснем и друга интересна част от него – Музея на оръжията. 

Продължаваме обиколката на Джайпур с обсерваторията Джантар Мантар, изградена между 1727 и 1734 г., по времето на махараджа Джай Сингх II. Тук ще попаднем на 19 огромни астрономически инструменти, някои от които още функционират. Познайте къде се намира най-големият в света каменен слънчев часовник J.

Ще видим и прекрасните резби върху бял мрамор в храма Лакшми Нараян, както и великолепната градина Сисодия Рани ка Баг.

Нощувка в хотел Regenta Central 4* (или подобен).

 

А сега малко история, за да изживеем онова неповторимо сливане между легенда и реалност в Индия. И така ...

 

Дворецът на вятъра (или Хава Махал) е построен за махараджа Савай Пратап Сингх през 1799 г първоначално като храм, а впоследствие и като негов дворец. Това е било времето, когато жените в царското семейство са били принудени да живеят в строго уединение. Дворецът на ветровете всъщност е разширение на главния дворец и е замислен и построен по начин, който да осигурява на дамите възможността да наблюдават как тече животът на улицата, като същевременно останат скрити от външните погледи. Савай Пратап Сингх бил всеотдаен последовател на индуисткия бог Кришна и на него всъщност той посвещава двореца... Затова се твърди, че формата на Хава Махал е подобие на короната, носена от бога. Някои оприличават двореца на резбована кутия за бижута, други на мравуняк, а трети – на пчелна пита. Но всички единодушно признават, че това е уникална постройка, архитектурен „бисер” на града и без съмнение един от символите на Розовия град Джайпур и на щата Раджастан.

Името си Дворецът на вятъра дължи на факта, че прозорците не са просто декоративен елемент, а част от сложна вентилационна система. Зедно с вътрешните тръби и други отвори в сградата, те създават постоянно леко налягане на въздуха в помещенията. Благодарение на това и в най-горещите дни в стаите се усеща прохладен полъх на вятъра.

 

 

20 ноември: Джайпур – Биканер (330 км)

Сутринта ни очакват 5-6 ч пътуване с автобуса и по обед ще пристигнем в Биканер. Основател на града, който все още носи и неговото име, е махараджата Рао Бика. Тук ще разгледаме впечатляващия форт Джунагарх, издигнат през 1588-ма и един от малкото в Раджастан, които не са разположени на хълм. След този пореден шедьовър на моголската архитектура, ще посетим и ферма за отглеждане на камили, разположена край пясъчните дюни в близост до града (не се тревожете, само плюят J). А привечер ще разберем какво е наслада от гледка на залез в прочутата пустиня Тар.

Нощувка в хотел Bhanwar Niwas (Heritage) 4 * или подобен.

 

 

21 ноември: Биканер – Джайсалмер (330 км)

Очакват ни отново път – Индия си е огромна наистина, все пак се нарежда на второ място в света по брой на жители... Този ден по пътя към Джайсалмер ще навлезем „в сърцето“ на пустинята Тар – ще минем през множество градчета и селца, по пътя ще спират дъха ни цигански кервани и диви камили. Следобеда ще прекараме на пясъчните дюни Сам, а вечерта край лагерния огън ще гледаме изпълнение на традиционния раджастански танц Kalbelia, от който кръвта ни със сигурност ще закипи. Кой знае, може и да потанцуваме!  

Нощувка в хотел Rang Mahal 4* (или подобен).

 

 

22 ноември: Джайсалмер – Джодпур (290 км)

Това ще е денят на Джайсалмер – известен още като „Златния“ или „Медения“ град, заради цвета на пясъчника, с който са строени крепостта и много от къщите тук.

Впечатляващият форт е построен през 1156 г. от раджа Равал Джайсал, който търсел ново място за своята столица. Това е един от най-големите фортове в света и вторият най-стар в Раджастан след Читоргарх... Разположена сред пустинята Тар, крепостта е като приказен мираж – всеки ден стените ѝ от пясъчник постепенно менят цвета си, спрямо движението на слънцето по небосвода. Онова обаче, което най- много държи в плен пътешественика, е феерията от цветове по дрехите на жителите, както и чудесните хавелита (тукашните богати къщи и имения) и храмове с „дантели” от каменна резба.

Ще разгледаме Patwon Ki Haveli – първата и една от най-красивите такива къщи в Джайсалмер. Издигната е от богатия търговец Гуман Чант Патва и петте му сина, част от силния джайнистки клан Освал. 

Следобед се отправяме на изток към още един от красивите градове на Раджастан, Джодпур. Нощувка в хотел The Fern Residency Jodhpur 4* (или подобен).

 

Сега малко вътрешна информация, за да се почувстваме като истински индийци:

Хавели означава „оградено място“. Това са храмове и резиденции, построени с парите, събирани като такса от минаващите кервани през градовете, разположени на стратегически места по важните търговски маршрути. Първите хавели били малки цитадели, които трябвало да защитават стопаните си от многобройните разбойници, препитаващи се около търговските пътища. Постепенно те ставали все по-разкошни и заприличвали много повече на дворци, отколкото на крепости.

 

 

23 ноември: Джодпур – Ранакпур – Удайпур (300 км) 

След закуска сме из  Джодпур. Наричан е „Слънчевият град”, а също и „Синият град”, заради боядисаните в синьо къщи около крепостта Мехрангар. Издигната през 1459 г., тя е една от най-високите в Индия – цели 150 м. За да влезем вътре минаваме през 7 порти. После  ще се качим до върха ѝ, а оттам като на длан отгоре ще видим стария град. 

Идва време и за местния вариант на Тадж Махал – Джасвант Тада – кралски мемориал, изграден от бял мрамор, където се съхраняват портрети на индийските владетели. Следваща спирка- дворецът Умаид Бхаван, забележете- в момента действащ луксозен хотел, в който ще можем да разгледаме музея с лични вещи на махараджа Умаид Сингх – то не са трофеи, оръжия, посуда, колекции с ценни часовници, каквато скъпоценност поглед необятен хване. В късния следобед ще спрем и при джайнисткия храмов комплекс в Ранакпур, това са близо 5 декара!!! площ, 29 зали, 80 купола и 1444 мраморни колони (последният да затвори вратата), всяка от които със сложни и разнообразни орнаменти.

Вечерта достигаме Удайпур, нощувка в хотел The Fern Residency Udaipur 4* (или подобен).24 ноември: Удайпур

Наричат УдайпурИндийската Венеция“ – изграден е до изкуственото езеро Пичола, около което балконите, кулите и куполите на двореца предлагат превъзходни гледки...  Тук е живял няколко месеца Роджър Мур или по-познат още като Джеймс Бонд. Става въпрос за красивия Езерен дворец, в който е сниман филма „Октопуси“ през 1982 г. Никъде богатствата на местните махарана (извън Удайпур наричани махараджи) не са по-видни, отколкото в огромния Градски дворец. И ние ще го посетим, разбира се. Огромният комплекс е бил строен в продължение на цели 4 века и се простира половин километър край брега на езерото.

На свечеряване – разходка с лодка. Като за венецианци в Индия, по време на един прекрасен залез.

Ще ни остане време и за пазаруване от богатите местни базари...

Нощувка в хотел The Fern Residency Udaipur 4* (или подобен).

 

 

25 ноември: Удайпур – Читоргарх (120 км)

След закуска потегляме към Читоргарх и неговия форт – символ на рицарството и гордостта на раджпутските воини, които предпочитали смъртта пред робството. Това е една дълга история за романтика, смелост, решителност и саможертва...

Нощувка в хотел Justa Lake Nahargarh (Heritage) 4 * (или подобен).

 

 

 

26 ноември:  Читоргарх – Пушкар (220 км)

Закусваме и сме на път за Пушкар. Очакват ни красивото едноименно езеро, пясъчни дюни и 52 стъпала към водата (познати тук като „гхат“-ове).

 В Пушкар се организират и куп ежегодни панаири и базари – познайте какво може да си купите? Нужна ли ви е например, камила? :)

Следобед ще се гмурнем из пъстрите тамошни пазари, ще ни погълнат безброй шарени дюкянчета, от които може да си купим най-различни ръчно-изработени сувенири, картини, даже скъпоценни камъни.

Нощувка в хотел Brahma Horizon  4* (или подобен)

 

Пушкар е един от най-старите градове в Индия и най-важният поклоннически център за хиндуистите. Датата на неговото основаване е неизвестна, но преданията свързват появата му със създателя на Вселената Брама. На това място Брама водил отшелнически живот в продължение на 60 000 години, за да получи даршан (видение) от бога Вишну. От множеството хиндуистки храмове в Пушкар най-известен е храмът на Брама, построен през XIV век. Това е и един от малкото храмове в света, посветени на това божество.

 

27 ноември: Пушкар – Аджмер – Делхи (405 км)

След закуска се отправяме към Аджмер. Предстои ни да разгледаме друг важен център за поклонение, този път мюсюлмански. Ще прекрачим мистичния праг на комплекса Аджмер Шариф Дарга, изграден в чест на суфисткия светец Муинудин Хасан Чишти́, през някоя от внушителните му порти, наричани „Порти на победата“ (Buland Darwaza). Във вътрешността ще видим джамията, мавзолея, където се намира гробът на светеца и огромния котел, който вярващите пълнят с дарения за нуждаещите се.

Късен следобед – завръщане в Делхи. И филмът Индия продължава!

Нощувка в хотел The Sarovar Muse Kapashera 4 * (или подобен).

 

28 ноември:  Делхи – Амритсар – Вагах – Амритсар (самолет + 60 км)

Закуска и трансфер до летището в Делхи за полет до Амритсар.

В късния следобед заминаваме към Attari Wagah, общ гранично-пропускателен пункт на индийските и пакистанските сили за сигурност. Ще наблюдаваме церемонията по спускане на знамената, която се провежда всяка вечер от 1959 година насам, като символизира както съперничеството между двата народа, така и сътрудничеството и приятелството между тях.

 

Церемонията, известна още от стара Англия като „Биене на отбой“ (Beating the Retreat) започва с изразителен парад на войници от двете страни. Участниците, облечени в цветни униформи, извършват бързи и отривисти движения, наподобяващи танц. Докато трае залеза, железните порти на границата се отварят и двата флага се спускат едновременно. Знамената се свиват и войниците от двете страни разменят бързи ръкостискания, след което вратата се затваря. Церемонията привлича голям брой зрители от двете страни и чужденци.

Връщаме се в Амритсар. Вечеря и нощувка в хотел Golden Tulip 4 * или подобен

 

 

29 ноември: Амритсар – Делхи

Последен ден, но пък нали никой не си тръгвал от Индия завинаги?

 

Още сме в Амритсар или Езерото на свещения нектар или на безсмъртието.

По време на Британското владение Амритсар е  бил арена на ожесточени противоборства. На 13 април 1919 г. генерал Дайър заповядал на войската си да открие огън без предупреждение срещу участниците в протестен митинг на невъоръжени граждани, сред които има много жени и деца. Загиват стотици,  а над 1000 са ранени.

В парка Джалианвала Багх ще видим възпоменателния паметник на жертвите на това престъпление. 

За „десерт“ сме оставили Златния храм – наричан още и Darbar Sahib (Обиталището на Бог) – най-свещеното място на сикхите. А те боготворят водата в заобикалящите го езера - къпят се и дори пият от нея, вярвайки, че така ще измият греховете си. Изграден в центъра на града, на брега на изкуствено езеро, храмът е двуетажна постройка, изпълнена със седящи сикхски божества.

Горният му етаж е позлатен и завършва с купол (Golden Dome) с формата на обърнат лотос. С първите лъчи на зората, отражението на храма във водата създава невероятен фотоефект, който едва ли скоро ще ви пусне (предупредихме ви – от Индия трудно може да си тръгнеш :) ). Сградата има цели четири входа – допускайки вътре последователите на всички религии, сикхите показват толерантността на вярата си.

Около бреговете на езерото ще се смесим с молещите се и вярващите, докато приготвят храна и се потапят в свещените води. Всичко това под под звуците на барабани, флейти и песнопения. За да остане още дълго с нас необятната музика Индия!

Вечеря и трансфер до летище Индира Ганди за полет към България в ранните часове на следващия ден.

 

30 ноември: Делхи – София  

След кратка връзка в Доха, продължаваме към София. Пристигането в родината е на  обед същия ден... Добре дошли у дома!

Цената включва:

самолетни билети за международни полети на Qatar Airways София – Доха – Делхи – Доха – София, с включени летищни такси;

самолетни билети за вътрешни полети Делхи – Амритсар – Делхи;

всички трансфери от и до летищата;

билети за всички влакове;

самостоятелен транспорт за групата по целия маршрут;

15 нощувки със закуски и вечери в хотели 4* и тук-там някои исторически хотели (т.нар. Heritage hotels);

местен англоговорещ екскурзовод;

български водач по време на цялото пътуване; 

входните такси за обектите по програмата;

медицинска застраховка с покритие 10 000 EUR.

Цената НЕ включва:

Индийска виза – 80 USD

обеди, бакшиши 

 разходи от личен характер (напитки, такси за снимане с фотопарат или камера...)

застраховка „Отмяна на пътуване“.

Срокове за записване и плащане:

1000 евро  – при записване ;

останалата част от сумата – до 22-ри октомври 2018.

Брой на участниците в пътешествието – 10-20, включително водача.

За група по-малка от 14 човека - доплащане 140 евро.

Какво да вземем:
Международен паспорт с валидност поне 6 месеца след крайната дата на пътуването. 
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram