ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Нова adventure-посока на изток – ТАЙЛАНД Изтегли програмата в .PDF

Тайланд image

От: 01.05.2018 До: 18.05.2018

17 дни / 15 нощувки

Цена: 2247 EUR

„Кацнал“ в центъра на полуостров Индокитай, на площ колкото 5 Българии, Тайланд е дом на купища забележителности. Страната е известна със стотиците си приказни острови, навяващи мисли за райски плажове и релакс. Ще посетим, разбира се, едни от най-красивите – от групата Фи-Фи, там, където дори Лео ди Каприо е ходил на плаж, снимайки едноименния филм. :)
В програмата сме опитали да включим почти всичко най-интересно в тази страна: най-големия град на север – Чанг Май, специфичните за страната плаващи пазари, прелестните (и много богати на флора и фауна) национални паркове... Ще разгледаме Банкок, както и старата (но не по-малко забележителна) столица Аютая – скътала куп архитектурни съкровища, пазени под егидата на ЮНЕСКО.
Предвидили сме, разбира се, и adventure-елементи – яздене на слонове, гмуркане с акули, гребане с каяци и други активности. Най-красивият тайландски парк – Као Сок, също ни очаква!
Ето и конкретната ни програма по дни:

Програма:

01 май 2018: Отпътуване от София
Вечерен полет от София до Банкок.

02 май: Пристигане в Банкок
Кацаме в Банкок. Посрещане и трансфер до хотела, където ни очаква вечеря за „Добре дошли“. Нощувка в Furama Xclusive (или подобен).

03 май: Банкок
След закуска потегляме на обиколка из столицата. Ще навлезем в старото кралство Сиам през портите на Големия кралски дворец, побрал в себе си множество церемониални места, позлатени куполи и пищни сгради.
Емблема на стария град от 1782 г., дворецът се е превърнал в център на новата столица на страната, наречена Крунг Теп (Krung Thep) – град на ангелите, известна извън пределите на Тайланд като „Банкок“. Може би най-голямата ценност в двореца е нефритената статуя на Буда. След като видим и нея, продължаваме с посещение във Ват По (Wat Po) – един от най-старите храмове в Банкок и дом на известната 45-метрова статуя на Полегналия Буда, а така също и на училище за традиционния тайландски масаж. Следобед – ще се „потопим“ в света на екзотичните аромати и багри на Цветния пазар Пак Клонг Талад (Pak Klong Talad). После хващаме „тук-тук“ и отиваме до Ват Тримит (Wat Trimit) и статуята на Златния Буда (храмове на Буда да иска човек в Тайланд! :)  ). За финал ще отидем и в Китайския квартал – едно от най-динамичните и кипящи от живот местенца в столицата. Нощувка в Furama Xclusive (или подобен).

04 май: Банкок – плаващ пазар Дамоен Садуак – Канчанабури
В 7:30 ч. сутринта, потегляме в посока юг, където на 110 км (около 2 ч.) ще достигнем провинция Рачабури и ще посетим най-известния плаващ пазар в страната – Дамноен Садуак (Damnoen Saduak). Там кипи усилена търговска дейност, която обаче се извършва единствено и само във водата! Ще повикаме и ние няколко лодки-магазинчета, та да опитаме от предлаганите разнообразни екзотични плодове и зеленчуци... Ще посетим и център за традиционни тайландски занаяти – дърворезба, тъкане на коприна и други. След това се отправяме към Канчанабури, където след обяд ще разгледаме Военния музей и известния мост на река Куай. Настаняваме се в хотела в Kanchanaburi, след което ще се отбием у местно семейство, да видим как се приготвят продукти от палмова захар.
Нощувка в River Kwai Resotel (или подобен).

05 май: Канчанабури
След закуска потегляме за Националния парк Ераван (Erawan), „дом“ приютил птици, пещери и много вода. Там ще видим и 7 изключително красиви, каскадни водопади. Ще се изкачим до най-високия от тях и ще се потопим в тюркоазените му води. Ще обядваме край водопада и после ще се пуснем с бамбукови рафтове по реката – яко е! В късния следобед се прибираме в града. Нощувка в River Kwai Resotel (или подобен).

06 май: Канчанабури – Аютая – Чанг Май
Закусваме и тръгваме към старата столица Аютая (Ayutthaya). Главен град на страната в продължение на 400 г, Аютая е известна със своите религиозни,
исторически и културни паметници. Ще се разходим до прекрасния летен дворец Банг Па Ин и живописните му градини, осеяни с интересни постройки – смесица от европейска и азиатска архитектура. Ще посетим кхмерския храм Ват Чай Ватанарам (Wat Chai Wattanaram), както и Ват Пра Си Санхет (Wat Phra Sri Sanpetch) – будистки храм и най-големият в града. Ще разгледаме и стария кралски дворец на Вихарн Монгол Борфит, и Ват Махатхат (Wat Mahathat), където се съхранява свещено изображение на дървената глава на Буда. Ще разгледаме и експонатите в музея Ват Ратчабурана, където са изложени много съкровища и златни произведения на изкуството. Вечерта потегляме на север, за да хванем нощния влак за Чанг Май.


Основана около 1350, Аютая е втората историческа столица на Сиам след Сукотай. Идеалното ѝ географско местоположение между Китай, Индия и Малайския архипелаг, както и фактът, че отвсякъде е заобиколена от реки и канали, са спомогнали градът да се превърне в търговска столица на Азия. Смята се, че към 1700 г. Аютая е била най-големия град в света, с повече от 1 милион жители! Търговците от Европа определяли града като най-хубавия в целия свят... Цъфтежът на Аютая „повяхва” през 1767 г., когато градът е бил разрушен до основи при едно от бирманските нашествия в Тайланд. След това за столица е обявен Банкок. Понастоящем Аютая се намира под егидата на ЮНЕСКО и е обявен за световно наследство.
Нощувка в спална кабина (с климатик) във влака.

07 май: Чанг Май
След закуска отново се качваме на тук-тук и обикаляме различни части на Чанг Май – главните му улици, пазари, жилищни квартали. По време на обиколката ще минем през множество важни и интересни храмове, като Ват Пра Синг (Wat Phra Sing), Ват Чеди Луанг (Wat Chedi Luang), Ват Чанг ман (Wat Chiang Man), Ват Суан Док (Wat Suan Dok) и особено забележителния Ват Дой Су Теп (Wat Doi Su Thep), разположен високо на хълм край града. Ще завършим този наситен ден със специална Кантоке – вечеря, комбинация от великолепна храна, музика и танци. Нощувка в Star Hotel (или подобен).

08 май: Чанг Май – сафари със слонове
След закуска се отправяме на север, към Мае Таман (Mae Taman) – лагера на слоновете. Там ще се порадваме и разходим с тези умни и силни животни. След това с волски каруци отиваме до реката Мае Танг, където ще се прехвърлим на бамбукови рафтове и ще се пуснем мързеливо по течението. Следобеда отиваме при племената Карен, Палонг, Лаху Шибала и Мео, където ще видим и уникалните жени с „жирафски” вратове, окичени с десетки метални гривни.
По обратния път към Чанг Май ще се отбием да разгледаме две интересни местни ферми – за отглеждане на орхидеи и на пеперуди.

Нощувка в Star Hotel (или подобен).

09 май: Чанг Май – Златния триъгълник – Чанг Рай – Чанг Май
Ран сутринта след като закусим, потегляме през куп живописни места към Златния триъгълник. Там, където границите на Тайланд, Бирма и Лаос се пресичат, ще се качим на близък хълм, за да се насладим на панорамна гледка от птичи поглед на това интересно място. Продължаваме към Мае Сай (Mae Sai), най-северния търговски район на Тайланд, на границата с Бирма. Следобед отиваме в Чанг Рай (Chiang Rai), където ще посетим Белия храм Ват Рон Хун (Wat Rong Khun). При все че е строена в наше време (през 1997 г.), тази постройка е забележителна. Изграден от стъкло, варосано отгоре, храмът създава впечатление за пищност. Идеята на създателите му е да олицетворява смирението, скромността и липсата на алчност, като основни добродетели, към които човек следва да се стреми.
Нощувка в Star Hotel (или подобен).

10 май: Чанг Май – Као Сок
В този ден след закуска се отправяме към летището, за да хванем самолет, с който се придвижваме на юг, до Сурат Тани – града, откъдето с коли ще достигнем националния парк Као Сок (Khao Sok). 

Националният парк Као Сок е може би най-красивият парк в Тайланд! Варовикови скали, получени в резултат на действието на водата и вятъра, и изваяни в най-невероятни форми, свежа тропическа растителност, пещери със сталагмити и сталактити, прозрачни езера, бързи реки, водопади – всичко това прави разходката по тези места едно незабравимо преживяване! На територията на парка се намира и будисткия храм на маймуните – Суванакуа (Suwanakuha). Храмът е разположен във варовикова пещера и около него буквално на тълпи се разхождат дългоопашати макаци. 

Ще нощуваме в най-хубавата дървена еко-къща в парка. Нощувка в Khao Sok Paradise Resort (или подобен).


11 май:  Национален парк Као Сок
След като закусим, потегляме с кану по реката Сок. Покрай бреговете ѝ ще можем да срещнем множество интересни животинки – сини рибарчета, питони, жаби–бик, мангрови змии, макаци. След обяд ще направим лек трек в гъстата вечно зелена дъждовна гора. Ще се запознаем и с лечебните свойства на много от растенията там, които и до ден днешен се използват от местните хора като илачи.
Нощувка в Khao Sok Paradise Resort (или подобен).

12 май:  Национален парк Као Сок
Закусваме и се отправяме към езерото Чу Ларн (Chiew Larn), като по пътя ще се отбием да разгледаме пазара Бан Тахун. Ще се качим на лодка за 90-минутна разходка по езерото. Създадено изкуствено, с вода от близкия язовир Раджапрафа, Чу Ларн е като излязло от приказките – с изумрудено-сини води, снежно бели варовикови скали и изобилие от животни. Ще обядваме в наколни къщи, построени в езерото, а после ще посетим пещерата Нам Талу. Тя е дом за бели паяци и интересни прилепи. Високо в скалите до входа на пещерата се виждат огромни медени пити. Нам Талу е считана за най-красивата пещера в целия парк. Части от тази пещера са под водата и желаещите, ще могат да се гмурнат със специално оборудване. Ще пренощуваме в плаващи бунгала на самото езеро.
Нощувка в Cheow Lan Lake – на плаващо бунгало.

13 май:  Националния парк Као Сок – Краби
Рано сутринта, преди изгрев слънце още, с голяма лодка потегляме на фото-сафари! Това време е най-подходящото, за наблюдение на гибони, макаци, екзотични птици и куп още интересни животинки, обитаващи тази част на парка. После се връщаме в бунгалата за закуска и след това – обратно на брега, като по пътя ще минем и видим най-живописните места на езерото. Слизаме на брега и тръгваме за провинция Краби. Вечерта ще гледаме шоу на Муай Тай – традиционното тайландско бойно изкуство!
Нощувка в Maneetel Krabi (или подобен).

14 май: Краби – Ко Фи Фи Дон
Ставаме рано за закуска и след това тръгваме на 65 км на изток – към гората Тънг Тао (Thung Teao Forest). В нея ще изкачим 1237-те стъпала, за да стигнем върха с Тигровата пещера – спокойно, няма тигри там! Затова пък хиляди макаци подскачат наоколо. По пътя ще срещнем и монаси-отшелници, живеещи в пещерата. А на върха ще напълним с красота очите си – с 360-градусовата панорама към стария град, океана и дъждовната гора. Слизаме и отиваме да релаксираме с къпане в изумруден басейн, сгушен в сърцето на джунглата. Следобеда с ферибот отплаваме към Ко Фи Фи Дон (Koh Phi Phi Don) – най-големият от групата от шест „Фи Фи“ острова. Ко Фи Фи Дон се състои от 2 отделни планини, свързани по средата с тънък полуостров, образуващ „гръбнака“ на двата залива – Ло да Лум (Loh Da Lum Bay) и Тонсай (Tonsai).
Нощувка в Phi Phi Bay View Resort (или подобен).

15 май:  Ко Фи Фи Дон – наблюдение на акули – Ко Фи Фи Дон
Към 6 ч. сутринта потегляме на забележителен тур – наблюдение на акули! След като изслушаме кратка лекция за особеностите на плуването в присъствие на тези животни, както и за анатомията и спецификите на различните видове акули, ще се
гмурнем за да поплуваме с тях, оборудвани с водолазна екипировка. Споко, наоколо няма да има от онези, кръвожадните, показани във филма на Спилбърг „Челюсти“!... Ще видим отблизо основно черни и леопардови акули, но изживяването е незабравимо.
Нощувка в Phi Phi Bay View Resort (или подобен).

16 май: Ко Фи Фи Дон – Ко Фи Фи Ле – Ко Фи Фи Дон
След като закусим отиваме да се докоснем до прочутия от филма „Плажът“ с Леонардо Ди Каприо залив Мая (Ао Maya). Е, кино-звездата може и да не е там тогава, но ще се гмуркаме и насладим на красотите на лагуната Пиле (Pileh lagoon) и пещерата на Викингите. По пладне се връщаме към Ко Фи Фи Дон, където ще обядваме в залива Тонсай. Следобед сме на Маймунския плаж (Monkey beach) и ще поплуваме около остров Кай Нок (Khai Nok).
Нощувка в Phi Phi Bay View Resort (или подобен).

17 май: Ко Фи Фи Дон – Краби – Банкок
Като закусим, се придвижваме към Краби, откъдето хващаме самолет за прибиране в Банкок. От там хващаме вечерен полет за София.

18 май 2018: Пристигане в България
Кацаме в родината, това май бе всичко..

Цената включва:

14 нощувки в хотели 3*, с включени закуски + още 7 обяда и 5 вечери; плюс 1 нощувка в спална кабина с климатик във влак;
самостоятелен транспорт за групата по целия маршрут;
билет за влака Аютая – Чанг Май;
самолетен билет Чанг Май – Сурат Тани;
самолетен билет Краби – Банкок;
туровете с лодки и каяци, упоменати в програмата;
входни такси по обектите;
местен англо-говорещ гид за цялото пътуване;
български водач за пътешествието;
медицинска застраховка (асистанс) за пътуването с покритие 10 000 евро.

Цената НЕ включва:

международните полети от София до Банкок и обратно – около 470 EUR към момента (февруари 2018);
виза за Тайланд – 30 EUR;
непосочените в програмата хранения и посещения;
посочената цена е за група поне от 12-14 човека. При по-малка група ще се наложи доплащане – 100 USD за група от 11-12 човека и 200 USD за група от 9-10 човека;
бакшиши за местните водачи и шофьори, разходи от личен характер;
застраховка „Отмяна на пътуване” (по желание).

Срокове за записване и плащане:

1500 USD – при записване веднага;
остатъка – до 31-ви март 2018;
Минимален брой на участниците в пътешествието – 10, максимален – 18.

Какво да вземем:
Валиден паспорт поне 6 месеца след края на пътуването
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram