ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Нова adventure-посока на изток – ТАЙЛАНД Изтегли програмата в .PDF

Тайланд image

От: 04.12.2017 До: 20.12.2017

16 дни / 15 нощувки

Цена: 2497USD

„Кацнал“  в центъра на полуостров Индокитай, и в периферията на най-големият континент, на площ колкото 5 Българии,  Тайланд е побрал в „пазвата“ си купища забележителности. Е, дойде време да погледем натам  и да ги проверим на място!  Страната е богата на стотици приказни острови, навяващи мисли за плаж и релакс. Ще посетим, разбира се, едни от най-красивите – от групата Фи-Фи, там, където дори Лео ди Каприо е ходил на плаж, снимайки едноименния филм. :)

В програмата сме опитали да включим почти всичко най-интересно в тази страна: най-големия град на север – Чанг Май, специфичните за страната плаващи пазари,  прелестните (и много богати на флора и фауна) национални паркове. Ще разгледаме Банкок, както и старата (но не по-малко забележителна) столица Аютая – скътала куп архитектурни съкровища, пазени под егидата на ЮНЕСКО.  

 

Предвидили сме, разбира се, и adventure-елементи – яздене на слонове, гмуркане с акули, грабане с каяци и др.под. активности :) Най-красивият тайландски парк – Као Сок – също ни очаква!

 

Програма:

4 декември 2017: Отпътуване от София

Вечерен полет от София до Банкок.

 

5 декември: Пристигане в Банкок

Кацаме в Банкок. Посрещат ни и ни закарват в хотела, където ни очаква вечеря за „Добре дошли“. Нощувка в  Residence Hotel Silom (или подобен).

 

6 декември: Банкок

След закуска потегляме на обиколка из столицата. Ще навлезем в старото кралство Сиам през портите на Големия дворец, побрал в себе си множество церемониални места,  позлатени куполи, и пищни сгради.

Емблема на стария град от 1782 г., дворецът се е превърнал в център на новата столица на страната, наречена Крунг Теп (Krung Thep) - град на ангелите, известна извън пределите на Тайланд като „Банкок“. „Черешката на тортата“ тук е нефритената статуя на Буда. Отиваме да я видим и  продължаваме с посещение във Ват По (Wat Po) – един от най-старите храмове в Банкок и дом на известната 45-метрова статуя на Полегналия Буда, а така също и училище за традиционния Тайландски масаж. Следобеда – ще се „потопим“ в света на екзотичните аромати и багри на Цветния пазар на Пак Клонг Талад (Pak Klong Talad). После се мятаме на  „тук-тук“ и отиваме до Ват Тримит (Wat Trimit) и статуята на Златния Буда (абе, храмове на Буда да иска човек в Тайланд! J ). За финал, и за да  усетим автентичната местна атмосфера – ще идем в Китайския квартал – едно от най-динамичните и кипящи от живот местенца в столицата.

Нощувка в Residence Hotel Silom (или подобен).

 

7 декември: Банкок – плаващ пазар Дамоен Садуак – Канчанабури

В 7:30 ч. сутринта, потегляме  с кола  110 км. на юг (около 2 ч.), за да посетим провинция Рачабури (Rachaburi) и най-известния  плаващ пазар в страната -  Дамноен Садуак (Damnoen Saduak). Там кипи усилена търговска дейност, която обаче се извършва единствено и само във водата! Ще повикаме и ние няколко лодки-магазинчета, та да опитаме от предлаганите разнообразни екзотични плодове и зеленчуци и да си вземем по нещо за спомен. После ще посетим един център – където ще ни демонстрират традицонни за Тайланд занаяти – дърворезба, тъкане  на коприна и други. Потегляме след това за Канчанабури (Kanchanaburi), където след обяда ще разгледаме Военния музей и известния (и от едноименния филм) мост на река Куай. Настаняваме се в хотела в Kanchanaburi, след което ще се отбием у местно семейство, да видим как се приготвят продукти от палмова захар.

Нощувка в  Residence Hotel Silom (или подобен).

 

8 декември: Канчанабури

След закуска потегляме за Националния парк Ераван (Erawan), „дом“ приютил птици, пещери и много вода. Ще идем до 7-те изключително красиви, каскадни  водопади. Ще се изкачим до най-високия от тях, където ще се потопим в тюркоазените  му води. Ще обядваме край водопада и после ще правим каякинг (или рафтинг) с бамбукови рафтове – яко е! В късния следобед се прибираме в града. Нощувка в Riverkwai Resotel (или подобен).

 

 

9 декември:Канчанабури – Аютая – Чанг Май

Закусваме и тръгваме към старата столица  Аютая (Ayutthaya). Повече от 400 г. градът е бил столица на Тайланд. Пълен е с религиозни, исторически и културни паметници  – някои макар и полуразрушени вече. Ще се разходим до  прекрасния летен дворец  Банг Па Ин (Bang Pa-In) и живописните му градини, осеяни с интересни постройки – микс от европейска и азиатска архитектура. Ще посетим кхмерския храм Ват Чай Ватанарам (Wat Chai Wattanaram), както и Ват Пра Си Санхет (Wat Phra Sri Sanpetch) – будистки храм и най-голямият в града. Ще разгледаме и стария кралски дворец на  Вихарн Монгол Борфит (или както там се изговаря баш,  сложната за нашего брата, пишещи на крилица, комбинаци от латински букви „Viharn Mongkol Borphit“), и Ват Махатхат (Wat Mahathat), където се съхранява свещено изображение на дървената глава на Буда. Ще разгледаме и експонатите в  музея Ват Ратчабурана (Wat Ratchaburana), където са изложени много съкровища и златни произведения на изкуството.  Вечерта потегляме на север, за да хванем нощния влак за Чанг Май.

 

Основана около 1350, Аютая е станала втората столица на Сиам след Сукотай. Идеалното й географско местоположение помежду Китай, Индия и Малайския архипелаг, както и факта, че отвсякъде е заобиколена от реки и канали,  са направили от града търговска столица не само на Азия, а на целия свят. Към 1700 г. Аютая е била най-големия град в света, с повече от 1 милион жители! През града са преминавали хиляди търговци от всички страни. Търговците от Европа определяли града като най-хубавия в целия свят. Цъфтежът на Аютая повяхва през 1767 г., когато градът е бил разрушен до основи при Бирманското нашествие в Тайланд. След това за столица е обявен Банкок. Понастоящем Аютая се намира под ехидата на ЮНЕСКО и е обявен за световно наследство.

Нощувка в Star Hotel (или подобен).

 

10 декември: Чанг Май

След закуска се срещаме с местния гид, товарим се на тук-тук и обикаляме различни части на Чанг Май – главните му улици, пазари, жилищни квартали. По време на обиколката ще минем през множество важни и интересни храмове като Ват Пра Синг (Wat Phra Sing), Ват Чеди Луанг (Wat Chedi Luang), Ват Чанг ман (Wat Chiang Man), Ват Суан Док (Wat Suan Dok) и особено забележителния Ват Дой Су Теп (Wat Doi Su Thep), разположен високо на планински връх. Ще завършим този наситен ден със специална Кантоке – вечеря, комбинация от великолепна храна, музика и танци. Нощувка в Star Hotel (или подобен).

 

11 декември:  Чанг Май – сафари със слончета

След закуска се отправяме на север, към „Мае Таман“ (Mae Taman) -  лагерът на слоновете. Там ще се порадваме и разходим с тези умни и силни животни. След това с волски каруци отиваме до реката Мае Танг, където ще се прехвърлим на бамбукови рафтове и ще се пуснем мързеливо по течението. Следобеда отиваме при племената Карен, Палонг, Лаху Шибала и Мео, където ще се докоснем до уникалните жени-жирафи, чиито вратове са окичени с десетки метални гривни.

По обратния път към Чанг Май ще се отбием да разгледаме две интересни местни ферми - за отглеждане на орхидеи и на пеперуди.

 

Жените-жирафи са наречени така заради непривично дългите си вратове, на които  различен брой медни халки. Първият метален обръч се нанизва на момичето, когато то е петгодишно. С годините броят на гривните се увеличава - до момента, в който девойката е готова за омъжване. Така преди да се омъжи, младата жена носи на шията си до 25 пръстена, с обща маса до девет килограма и височина 30-35 см. Поставянето започва от ключицата и стига до брадичката, като по този начин вратът започва постепенно да се удължава. Всеки нов обръч в тази своеобразна „огърлица“ е признак за социален статус и престиж на цялото семейство, а големият им брой гарантира успешна женитба. Това, че техните признаци за красота се възприемат резервирано от чужденците не е проблем за членовете на падонг, тъй като на жените не е разрешено да се женят извън племето.  Смята се, че тази странна традиция се корени в миналото, когато металът е изпълнявал практическа роля и е пазел жените от зъбите на тигрите. С времето обаче обръчите се превръщат в социален и естетически феномен. Други хипотези са, че обръчите правят жените да наподобяват свещения за племето дракон, както и че целта им е била да ги загрозяват, за да не бъдат взимани като роби. Махането им пък е способ за наказание за изневяра – счита се, че атрофиралите с времето вратни мускули не успяват да задържат тежестта на главата и крехката шия постепенно клюмва. Според най-разпространената версия това предизвивка бавно задушаване, но според най-новите проучвания премахването на гривните не причинявало смърт, а само деформация на вратните кости.  Това реално означава, че жената е осъдена до края на живота си да лежи прикована на легло и да поддържа с ръце главата си.

В селищата на племето рядко могат да се видят мъже, защото те почти денонощно обработват оризовите полета или са на лов в джунглите. Жените се занимават със занаяти и тъкане, а поради големия интерес към тях занаятите и туризмът са основен източник на доходи.

Нощувка в Star Hotel  (или подобен).

 

12 декември:  Чанг Май – Златния триъгълник – Чанг Рай – Чанг Май

Ран сутринта след като закусим,  потегляме през куп живописни места към  Златния триъгълник. По пътя ще спрем на минералния извор Мае Ка Чан (Mae Ka Chan), за да си  топнем поне краката. Прилича малко на нашия гейзер в Сапарева Баня, но пък там щели да ни дадат  да си сварим и по едно яйце във врящите  води. J На Златния триъгълник, където границите на Тайланд, Бирма и Лаос се пресичат, ще се качим на близък хълм, за да се насладим на панорамна гледка от птичи поглед на това интересно място. Продължаваме към Мае Сай (Mae Sai), най-северния търговски  район на Тайланд, на границата с Бирма. Следобеда отиваме в Чанг Рай (Chiang Rai) да посетим Белия храм Ват Рон Хун (Wat Rong Khun). При все че е строен в наше време (през 1997 г.), тази постройка е забележителна! Изграден от стъкло, варосано отгоре, храмът създава впечатление за пищност и изобилие. Олицетворява обаче смирението, скромнността и липсата на алчност като основни добродетели, към които човек следва да се стреми!

Нощувка в Star Hotel (или подобен).

 

13 декември: Чанг Май – Као Сок

В този ден след закуска се отправяме към летището, за да хванем самолет, с който се придвижваме на юг, до Сурат Тани - града, откъдето с коли ще идем до националния парк Као Сок (Khao Sok). Ще нощуваме в най-хубавата дървена еко-къща в парка.

Нощувка в Khao Sok Paradise Resort  (или подобен).

Националният парк Као Сок е може би най-красивият парк в Тайланд!  Варовикови скали, получени в резултат на действието на водата и вятъра, и изваяни в най-невероятни форми, свежа тропическа растителност, пещери със сталагмити и сталактити, зашеметяващо-прозрачни езера, бързи реки, водопади – всичко това прави разходката по тези места – незабравмо преживяване!

На територията на парка  се намира и будисткия храм на маймуните – Суванакуа (Suwanakuha). Храмът е разположен във варовикова пещера и около него буквално на тълпи се разхождат дългоопашати макаци.

 

14 декември: Национален парк Као Сок

Като закусим, потегляме с кану по реката Сок. Покрай бреговете й ще можем да срещем множество интересни животинки – сини рибарчета, питони, жаби–бик, мангрови змии, макаци. След обяда ще направим трек в гъстата вечно зелена дъждовна гора. Ще се запознаем и с лечебните свойства на много от растенията там, които и до ден днешен се използват от местните хора като илачи.

Нощувка в Khao Sok Paradise Resort (или подобен).

 

15 декември: Национален парк Као Сок

Закусваме и се отправяме към езерото Чу Ларн (Chiew Larn), като по пътя ще се отбием да разгледаме пазара Бан Тахун (Baan Takhun). Ще се качим на лодка за 90-минутна разходка по езерото. Създадено изкуствено, с вода от близкия язовир Раджапрафа (Rajjaprapha), езерото Чу Ларн е като излязло от приказките – с изумрудено-сини води, снежно бели варовикови скали и изобилие от животни. Ще обядваме в наколни къщи, построени в езерото, и после ще посетим пещерата Нам Талу (Nam Talu). Тя е дом за бели паяци и опасни прилепи. Високо в скалите до входа на пещерата се виджат огромни медени пити. Нам Талу е  считана за най-красивата пещера в целия парк. Части от тази пещера са под водата и желаещите, ще могат да се гмурнат със специално оборудване, за да разгледат и тях.

Ще пренощуваме в плаващи бунгала на самото езеро.

Нощувка в Cheow Lan Lake – на плаващо бунгало.

 

16 декември: Националния парк Као Сок – Краби

Рано сутринта, преди изгрев слънце още, с голяма лодка потегляме на фото-сафари! Това време именно е най-подходящото, за да идем да наблюдаваме гибони, макакци, екзотични птици и куп куп още интересни животинки, обитаващи тази част на парка. После се връщаме в бунгалата за закуска и след това -  обратно на брега, като по пътя ще минем и видим най-живописните места на езерото. Слизаме на брега и тръгваме за провинция Краби. Вечерта ще идем да гледаме шоу по Муай Тай – традиционното местно бойно изкуство!

Нощувка Holiday Inn Resort (или подобен).

 

17 декември: Краби – Ко Фи Фи Дон

Ставаме рано за закуска и след това тръгваме на 65 км. на изток – към гората Тънг Тао (Thung Teao Forest). В нея ще изкачим 1237-те стъпала, за да стигнем върха с Тигровата пещера (Tiger Cave) – спокойно, няма тигри там! Затова пък хиляди макаци подскачат наоколо. По пътя ще срещнем и монаси-отшелници, живеещи в пещерата. А на върха ще напълним с красота очите си - с 360-градусовата панорама към стария град, океана и дъждовната гора. Слизаме и отиваме да релаксираме с къпане в изумруден басейн, сгушен  в сърцето на джунглата. Следобеда с ферибот отплаваме към Ко Фи Фи Дон (Koh Phi Phi Don) – най-големият от групата от шест „Фи Фи“ острова. Ко Фи Фи Дон се състои от 2 отделни планини, свързани по средата с тънък полуостров, образуващ „гръбнакът“ на двата залива – Ло да Лум (Loh Da Lum Bay ) и Тонсай (Tonsai).

Нощувка в Phi Phi Bay View Resort (или подобен).

 

18 декември: Ко Фи Фи Дон – наблюдение на акули – Ко Фи Фи Дон

Към 6 ч. сутринта потегляме на забележителен тур – наблюдение на акули! След като изслушаме кратка лекция  за особеностите на плуването в присъствие на тези животини, както и за анатомията и спецификите на различните видове акули,  оборудвани с водолазна екипировка, ще се гмурнем за да поплуваме с тях. Споко, наоколо няма да има от онези, кръвожадните, показани във филма на Спилбърг „Челюсти“!... Ще видим отблизо основно черни и леопардови акули, но изживяването е незабравимо – гарантираме!

Нощувка в Phi Phi Bay View Resort (или подобен).

 

19 декември: Ко Фи Фи Дон –  Ко Фи Фи Ле – Ко Фи Фи Дон

След като закусим отиваме да се докоснем до прочутия от филма „Плажът“ с Леонардо Ди Каприо залив Мая (Ao Maya). Е, кино-звездата може и да не е там тогава, но ще се гмуркаме и насладим на красотите на лагуната Пиле (Pileh lagoon) и пещерата на Викингите (Viking Cave). По пладне се връщаме към Ко Фи Фи Дон, където ще обядваме в залива Тонсай. Следобеда сме на  Маймунския плаж (Monkey beach) и ще поплуваме около остров Кай Нок (Khai Nok)

Нощувка в Phi Phi Bay View Resort (или подобен).

 

20 декември: Ко Фи Фи Дон – Краби – Банкок

Като закусим, се придвижваме към Краби, откъдето хващаме самолет за прибиране в Банкок. От там хващаме полета за София.

 

21 декември 2017: Пристигане в България

Кацаме в родината, това май бе всичко...

Цената включва:

● 15 нощувки в хотели 3* и 4*, с включени закуски + още 7 обяда и 5 вечери;
● самостоятелен транспорт за групата по целия маршрут;
● билет за влака Аютая – Чанг Май;
● самолетен билет Чанг Май – Сурат Тани;
● самолетен билет Краби – Банкок;
● туровете с лодки и каяци, упоменати в програмата;
● входни такси по обектите;
● минерална вода в бусовете, по време на пътуването с тях;
● местен англо-говорещ гид за цялото пътуване;
● български водач за пътешествието;
● медицинска застраховка (асистанс) за пътуването с покритие 10 000 евро.

 

Цената НЕ включва:

● международните полети от София до Банкок – около 550 EUR към момента (началото  на октомври 2017);

● виза за Тайланд – 30 EUR;

● непосочените в програмата хранения и посещения;

● посочената цена е за група от 14 човека, при по-малка група ще се наложи доплащане – 100 USD за група от 12 човека и 200 USD за група от 10 човека;

● бакшиши за местните водачи и шофьори, разходи от личен характер;

● застраховка „Отмяна на пътуване” (по желание).

Срокове за записване и плащане:

Срокове за записване и плащане:

● 1500 USD – при записване веднага;

● остатъка – до 20-ти  ноември 2017;

Минимален брой на участниците в пътешествието – 10, максимален – 18.

Какво да вземем:
Валиден паспорт поне 6 месеца от края на пътуването и добро настроение
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus