ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

2017 - Пътуващият човек Изтегли програмата в .PDF

2017 - Пътуващият човек image

От: 01.01.2017 До: 31.12.2017

Цена:

Честита и спорна Нова година, пътешественици! :)


Поздравяваме Ви всички – и тези, с които изпратихме заедно 2016-та в историята, и останалите, които следят нашите програми, но не успяха да се включат за новогодишните ни купони – в Танзания  (по плажовете на остров Занзибар и при „семейството“ на африканските BIG 5, на масаите и мигриращите стада тревопасни в резерватите Серенгети и Нгоро Нгоро), и в Куба (която макар и вече без своя El Comendante Fidel си е все същата Карибска красавица – с плажовете, музиката, рома и безкрайната фиеста).

2017-та е годината на огнения петел, и Китайският календар я определя като време за пробуждане и триумф!


За нас петелът вече изкукурига, и съвсем събудени, сме Ви подготвили предложенията за пътешествия през Новата година.


Традиционно и сега залагаме на приключения и купон, като в програмата включваме и някои нови, и доста екзотични във всеки един смисъл на думата дестинации! Ще се радваме да ги споделим!

Програма:

13 януари – 02 февруари 2017: Патагония - Ежегодното ни приключение до „Края на света“

Началото му е в любимия ни Буенос Айрес, столицата на тангото. Оттам летим за Ушуая – най-южният град на света и правим разходка в националния парк Tierra del Fuego /Огнена земя/ и с корабче по пролива Бийгъл. Преминаваме на чилийска територия – Пунта Аренас, островът Магдалена, който е дом на стотици хиляди Магеланови пингвини, а после и градчето Пуерто Наталес. Ще караме коли из Патагония (екологично най-чистото място на планетата), за да се насладим възможно най-отблизо на кулите в чилийския парк Торрес дел Пайне и на култовия връх Фиц Рой (в Аржентина). Тази година, освен че ще го видим, сме планирали и да се разходим по ледника Перито Морено. Мноого готино преживяване е това!

Следват най-красивите водопади на света – Игуасу, и най-сухото място на земята – Пустинята Атакама в северно Чили. Там има места, където в продължение на векове не е капвала и капка дъжд. В същото време в други райони на пустинята кратки зимни дъждове извикват пролетта с невероятен взрив от цветя – феномен, известен като цъфтящата пустиня. За онези, които искат да видят отблизо моаите и местата, където е акостирал Тур Хайердал, сме включили и най-усамотения остров в Тихия океан – Великденския, отстоящ на цели 2500 км от най-близкото населено и обитаемо място.

14 – 30 март 2017: Филипини

Отново към това истински екзотично ъгълче от земята, заради неповторимото гмуркане с китови акули, обикалянето по малки островчета и къпането в скрити лагуни и райски плажове. И този път няма да пропуснем да посетим хийлърката Естер – един от духовните енергийни лечители, с които се слави районът на Северен Лусон, както и впечатляващите оризови тераси на Банауе... Групата вече се сформира, но имаме още няколко свободни места, така че – заповядайте!

 

По Великден 2017 – ще го мислим... Имаме няколко идеи – може нещо наблизо да направим.

 

18.04 - 03.05.2017: Шри Ланка и Малдиви

Чуден малък остров, много богат на изживявания – обвити в легенди древни столици и храмове, пясъчни плажове, природни резервати, английски морави и чаени плантации във високата и мъглива част на острова, и най-вече – усмихнатите лица на местните. А до Малдивите си е редно да изтичаме преди да са се скрили под водите на Индийския океан, така и така сме в района :)

 

Края на април – началото на май 2017: Иран

Миналата година го посетихме, и тази – пак! :)  Велика империя, струва си да се усети духът на вековете. Невероятни са постиженията на архитектурата, изкуството и културата тук... И спокойно, няма размирици, а персите са открити и с топло отношение към чужденците. Понякога диктатурата има и някои добри страни (е, не че сме им фенове де)...

 

Около Гергьовден 2017: Албания – Черна гора – Босна

Чудесно кратко пътешествие за близките ни Балкани за има-няма 7 дена… Много история, култура и красиво крайбрежие... Е, добре де, ще спрем и в Дубровник.

 

Края на май – първата половина на юни 2017: САЩ

Отново към Дивия Запад! Знаете, акцентът е върху националните паркове на запад (наистина са уникални като природни забележителности) плюс малко градска джунгла – Ню Йорк, Лас Вегас и Сан Франциско. Пак ще пътуваме по най-готиния начин – с коли под наем от Финикс в Аризона, през Юта, Невада и Калифорния (голям кеф е да караш из полу-празните пътища в тази част на страната)! Този път изместваме пътуването за по-ранен период през годината, за да видим „в действие” водопадите в парка Йосемити (най-високите в Северна Америка).

 

Юни 2017: Тибет и Кайлас

След 2-годишна пауза, през 2016-та отново бяхме в Поднебесната империя и направихме Кора-та около свещения Кайлас. Тази година – живот и здраве пак, важно е да се ходи там... Молим се на тибетските божества китайците да не ограничават достъпа. Надявам се и пътят към Непал да е ремонтиран и да е отворена границата при Кодари, за да прескочим и до там, за да посетим училището, на което помогнахме благодарение на Вас!   

 

29 юни – 02 юли 2017: ежегодния ни, традиционен – Олимп!

Традиционно първо на връх Митикас, сред гръцките богове (и богини). След върха – плаж в подножието на планината Олимп, на Егейско море, а за най-любознателните ще има отиване и до скалните манастири в Метеора.

 

Края на юни – началото на юли 2017: Узбекистан – Киргизстан – Туркменистан – нови дестинации!

Има много какво да се види там – исторически и архитектурни забележителности в Узбекистан, планини, езера и традиционен начин на живот в Киргизстан, а ще прескочим и до един интересен постоянно горящ кратер в Туркменистан. Сега съставяме програмата, в Узбекистан ще видим: мавзолеите и джамиите в Ташкент и Бухара; комплекса „Шахи Зинда“, състоящ се от гробниците на редица приближени до Тимурската династия особи; обсерваторията на Улугбек – построена 1420 г. и считана за една от най-съвършените в арабския свят и, разбира се, „перлата” Самарканд с един от най-красивите площади в света – Регистан.

В Киргизстан, освен забележителоностите на Бишкек, ще направим трек из красивия национален парк Ала Арча, както и разходка до „топлото сърце на Азия“ и най-голямото езеро там – Исък Кул, ще разгледаме древни петроглифи, ще яздим коне, ще гостуваме у номадско семейство, където ще опитаме кулинарните им специалитети (само вегетарианците трябва да му мислят, безмесните гозби не са на особена почит там).

Ще опитаме също да посетим съседен Туркменистан с горящите кратери Дърваза. Уникално място е това – с 3 вечно-горящи газови кратери, диаметърът на най-големия от които е 70 м, а дълбочината му – 30 м! За вечеря там – пикник с барбекю край кратера. :)

 

Последната десетдневка на юли 2017: Исландия

За пореден пък да видим тази невероятна земя на ледници, гейзери, вулкани, фиорди, водопади и викинги (вярно, скъпичко е там, стандартът е висок, но си заслужава!). Дори през м. юли не е съвсем топло, но е търпимо (ще има дни и под 10 градуса). Ще проучим възможността да хвърлим едно око и на Гренландия, с полет от Рейкявик, разбира се. Интересно е това...

 

Средата / края на юли 2017: връх Триглав и Словения

Изкачване на първенецът на Юлийските Алпи – вр. Триглав. Въпреки не особено голямата си височина (2 864 м.), всички подстъпи към този връх са си „виа ферата“. Ние ще го качим по възможно най-лесния, но все пак – трябва си поне средна планинарска подготовка! А гледките в района си заслужават, красота е... Мислим и за някои по-„туристангерски” добавки в програмата – като ез. Блед и замъка над него, пещерата Постойна и интересния водопад със смарагдови води Козяк...

 

Август 2017: Монголия друга наша премиера!

Тръгваме по следите на Чингиз Хан! Кацаме в столицата Улан Батор, разглеждаме я, и от там гааааааааз..... на юг – към пустинята Гоби, ще направим разходка с двугърбите камили по дюните, на север – към т.нар. „малък брат“ на Байкал, огромното и кристално чисто езеро Ховсгуул, което ще достигнем на гърба на кончета. На много места ще нощуваме у номадски семейства, в типичните за тях домове – юртите.

Със самолет ще прелетим до чудно красивата планина Алтай и владенията на казахите. Мнооого е яко там! Не с якове, а с камили ще пренесат багажите ни до базовия лагер за вр. Малчин (4 050 м.н.в.) – единият от петте 4-хилядници в националния парк Tavan Bogd или „Петте светии“, където ще направим трекинг. Сред казахите са и най-добрите певци на уникалото обертоново (гърлено) пеене! Изключителна музика е това... Ще посетим и дома на един от характерните за страната ловци на орли, където ще можем лично да се докоснем до кралските птици и техните стопани. Монголия е 10 пъти по-голяма от България! Ще се опитаме за 15-ина дни да я пообиколим... :)

 

Началото / средата на август 2017: Перу и Боливия

За кой ли път към Империята на инките. И там всичко е ясно – места като Наска, Арекипа, ез. Титикака и Островът на Слънцето, Солената пустиня Салар де Уюни, Куско с крепостите Саксайуаман и Олянтайтамбо, както и, разбира се, Мачу Пикчу, нямат нужда от представяне... Тази година мислим да дадем и интересна опция накрая на пътуването – трекинг в една от най-красивите планини в света – Cordillera Blanca („Бялата планина”) в централно Перу...

 

Началото на септември 2017: Сицилия

Едно от най-красивите места в Европа... Първо спираме само за малко на същинския Ботуш – руините на Помпей, Соренто и острова на любовта Капри, а след това – газ на юг към острова. Ще посетим най-интересните места близо до крайбрежието –Чефалу, Палермо и Монреале, Агридженто, Ното, Сиракуза, Таормина. От наличните вулкани е по-вероятно да достигнем Стромболи (топ!), намиращ се на островите Еоли, отколкото Етна (просто не дават догоре). В предишни години сме наблюдавали изригванията на Стромболи нощем откъм морето, вървят си по часовник, не ни е предавал, но и наши групи са се изкачвали съвсем близо до него... За капак – ще има и един свободен ден за навлизане до вътрешността на острова с коли под наем – и там има хубавини...

 

Първите 20 дни на септември 2017: Южна Африка

През 2016-та за пръв път пътувахме – яко е! Ще има някои дребни „настройки” в програмата, но основното остава – Кейп Таун, парковете Чобе (в Ботсвана), Крюгер, Шлушлуе, пътят Гардън Рут + „черешката на тортата” – водопадите Виктория на границата между Замбия и Зимбабве (красиви са, не може да се отрече). Маршрутът включва минаване и през Свазиленд, а накрая, като опция, може да организираме посещение на Драконовите планини и съседното кралство Лесото. За колекционерите на страни само споменавам, че наведнъж правим пет страни...

 

Септември 2017: Пиринеите – Испания, Франция, Андора нова програма!

Ще се разходим около чудно-красивата планинска верига на Пиринеите – трекове, паркове, а също и парченце от легендарния „Камино де Сантяго“... Включваме и Сарагоса, и Андора. Ще  пием по кафе в някое от заведенията в „перлите“ на Западната Френска ривиера – Аржелес и Колюр, където навремето артистичната бохема е поддържала вдъхновението си на чаша пастѝс. В Колюр се намира френския „нос Емине“ – там Пиринеите се „гмуркат“ в Средиземно море. Ще има и време за плаж.


Втората половина на септември 2017: Мароко

Миналата година бяхме там, и тази ни се иска. J Освен старите столици (Маракеш, Фес, Мекнес) и модерните Рабат и Казабланка, ще отидем и при берберите в Атласките планини, ще видим тамошните интересни крепости (казби), ще докоснем и до пустинята при култовите (и много фотогенични) пясъчни дюни на Мерзуга, както и до крайбрежието на Атлантическия океан, за да ви покажем по-малко известното лице на тази любима наша страна...

 

Втората половина на октомври 2017: Етиопия

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО съм впечатлен от първото ни посещение там тази година и за това категорично планираме ходене и сега, отново през октомври! Една страна, наистина обвита в легенди, в които местните вярват искрено (!) – донякъде започвам да ги разбирам, след като зърваме църквите на Лалибела, замъците на Гондар, скалните храмове в района Тиграй, древните обелиски и гробници в Аксум (дали някъде там не беше и Кивотът, изчезнал след разрушаването на Соломоновия храм в Йерусалим?). Природните красоти далеч не липсват също – планините Симиен и активните вулкани в депресията Данакил не могат да се забравят... Заповядайте!

 

Ноември 2017: Виетнам – Лаос – Камбоджа – Мианмар (Бирма)

Най-доброто от Индокитай! Ще го предложим в същия формат, както и през 2016 – с акцент най-вече на Лаос и Мианмар, много готино (с полет с балони над Баган в Бирма, мега е)!

 

Края на ноември – първата половина на декември 2017: Мексико – Белиз – Гватемала

Изключителни места, трябва да се видят! През януари не стана, оставяме го за края на годината.

 

Ето още няколко идеи, които твърдо обмисляме, надяваме се да уточним по-скоро програмата и периода им:

* Тайланд – но по-пълна програма там, от порядъка на 2 седмици, има доста какво да се види!

* Мадагаскар – имахме план през 2016-та, но през 2017-та трябва задължително да го направим, ще видим дали може да се комбинира и с някои близък остров (от типа на Мавриций или Реюнион). Айде при лемурите и баобабите (пингвини няма)!

* Йордания-Ливан – мноооого интересни места... Надяваме се и политическата ситуация да е ОК.

За кратка лятна „музикална форма“ замисляме гръцкия див, но много красив остров Самотраки. А още по-голяма екзотика ще бъде екскурзията до Зелени нос (Република Кабо Верде) – с посещение на няколко от островите, има и трекинги! Имаме БГ-агент там, стабилно момче... :)


И през 2017-та няма да забравим родните красоти. Ще има и кратки пътешествия из България! Ще започнем с тях още през зимата, очаквайте инфо... 

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram