ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътуване Мексико – Белиз – Гватемала

Пътуване в Мексико – Белиз – Гватемала image

От: 24.10.2023 До: 12.11.2023

20 дни / 18 нощувки

Цена: 3 527 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Пред вас е програмата за поредното ни пътуване до Мексико, Белиз и Гватемала. За 18 дни ние ще ви покажем някои от най-интересните паметници на най-високо развитата цивилизация на Западното полукълбо – тази на маите – Паленке, Ушмал и Чичен Итца в Мексико, Каракол в Белиз и Тикал – в Северна Гватемала. И до ден днешен археолози, историци и други изследователи на мезоамериканските култури нямат логични обяснения за достигнатото от тях високо развитие в области като математиката, астрономията, архитектурата, за стотиците градове построени от маите в непристъпните джунгли на Петен и Юкатан, както и за изоставянето им по необясними причини през IX-X век сл. Хр. Ще разберем повече за календара на маите и отминалата митична дата 21-ви декември 2012 г, която те определяха като край на предишната 5-та и началото на новата 6-та епоха от съществуването на нашия свят (за щастие всичко се размина без природни катаклизми)...

Ще видим най-големия по площ запазен град на древните на територията на двете Америки – Теотиуакан, в близост до Мексико сити, където се намира третата по размери пирамида в света – Пирамидата на Слънцето. Малко се знае за него... Ще видим и други интересни древности, като например Монте Албан – главният церемониален център на сапотеките и Тула, столицата на толтеките...

Ще посетим и някои от най-красивите колониални градове на Новия свят – Оахака, Сан Кристобал и Мерида в Мексико, както и Антигуа в Гватемала. И още много паметници и природни забележителности! Ще има и приключения – ще изследваме пещерата ATM в Белиз, ще се разходим с лодка из каньона Сумидеро в Мексико и по езерото Атитлан в Гватемала! В средата на пътуването, по традиция, ще направим и почивка на карибското крайбрежие. А имаме и опция за полет над Белизкия бариерен риф – да, цифра е, но е невероятно, знайте... Вижте програмата надолу.

Програма:

24 октомври 2023: София – Мексико сити (полети)

Полети от София до столицата на Мексико, с прекачване. Пристигане, паспортни формалности и трансфер до хотела. Нощувка в Best Western Majestic (или подобен).

25 октомври: Мексико сити

Тур на Мексико сити – ще видим историческия център на града, главния площад Сокало, Националния дворец, построен от Кортес през 1529 г. и известен със стенописите на Диего Ривера от началото на XX век, градската катедрала (най-голямата и една от най-старите на запад от Гринуич), както и руините от столицата на ацтеките – Тенотчитлан, разположени до катедралата. Следобед ще минем по красивия булевард Paseo de la Reforma и парка Чапултепек за да посетим един от най-значимите музеи в цяла Америка – Националния антропологичен музей. В залите му са изложени експонати от всички култури на територията на Мексико – дълбоко от праисторията, до завладяването на страната от испанците в началото на XVI век. Свободно време привечер и втора нощувка в Мексико сити. Best Western Majestic (или подобен)

26 октомври: Мексико сити – Тула – Теотиуакан – Мексико сити (240 км)

Днес ще посетим Тула и Теотиуакан, едни от най-забележителните градове-паметници в страната, разположени северно от Мексико сити. Тула е древната столица на толтеките, построена в края на X век, а Теотиуакан („Мястото на боговете”) е най-големият запазен град от древността в Америките. Никой все още не може точно да определи кой, защо и кога го е построил. Ще видим третата най-голяма пирамида в света – Пирамидата на Слънцето, свързана чрез Булеварда на мъртвите с по-малката Пирамида на Луната. Който е чел Ернст Мулдашев знае, че тези пирамиди са свързани с Тибетските в планината Кайлас, както и с монументите на Великденския остров! На връщане ще спрем и в красиватата църква от 17-ти век Гуаделупе, където се пази Мадоната от Гуадалупе – плащеница с образа на Дева Мария – най-важният религиозен символ на Мексико, а базиликата е най-почитаното място от вярващите католици в страната. Трета нощувка в Мексико сити.

Best Western Majestic (или подобен)

27 октомври: Мексико сити – Оахака и Монте Албан (полет + 40 км по земя)

Ранен полет от Мексико сити на юг до Оахака, столица на едноименния щат (произнася се по-скоро като „Уахака“). Първо ще разгледаме разположените в близост руини на Монте Албан, главният град на друга от големите предколумбови култури – тази на сапотеките. Основан около V век пр. н. е., той е считан и за един от най-ранните подобни центрове на територията на днешно Мексико...

Продължаваме с разходка из самата Оахака, доста приятен колониален град, чийто исторически център неслучайно е под закрилата на ЮНЕСКО (заедно с Монте Албан). Испанците са наричали града „зелената Антекера“, заради вид местен зелен камък, широко използван в строителството на по-старите сгради (Антекера е колониалното име на града). Нощувка в Hotel CasAntica (или подобен).

28 октомври: Оахака – каньона Сумидеро – Сан Кристóбал (640 км)

Ранно тръгване – мнооого път имаме на изток към щата Чиапас, като ще минаване и през провлака Теуантепек (най-тясната точка между Пасифика и Атлантика в рамките на Мексико). Главната ни цел следобед е каньона Сумидеро. Няма да ви кажа колко е яко – сами ще го видите! Разходка с лодка по каньона, на места висок до 900 м. Привечер – пристигане в красивия колониален град Сан Кристобал де лас Касас, ще направим разходка из центъра му. Нощувка в Сан Кристобал.

Hotel Casavieja 4* (или подобен)

29 октомври: Сан Кристóбал – Агуа Асул – Мисол-Ха – Паленке (230 км)

Ранно ставане, ще пътуваме по живописния, виещ се през тропическите гори и бананови плантации на планинската верига Сиера Мадре де Чиапас път, докато достигнем водопадите Агуа Асул, чиито води наистина са с цвета на небето (особено, ако скоро не е валял дъжд J). След това ще се отбием и при друг красив воден пад, Мисол-Ха. Не е лошо да си приготвите банските за този ден...

Пристигаме следобед, нощувка в близост до руините на Паленке.

Hotel La Aldea del Halach Huinic (или подобен)

30 октомври: Паленке – Кампече (370 км)

Сутринта ще посетим Паленке – град от класическия период на майската цивилизация. Ще разгледаме най-запазените сгради и храмове: Двореца, Храма на надписите, Храма на Слънцето, Храма на кръста. По моята ранглиста, това е най-романтичният и един от най-красивите от всички градове на маите.

След това продължаваме по крайбрежието на Mексиканския залив, за да достигнем красивия колониален Кампече, основан от испанците още през 1540 г. Освен запазените исторически сгради, градът е известен и с крепостните си стени, които обаче невинаги са го спасявали от нападенията на пирати. Нощувка в Castelmar Hotel (или подобен).

31 октомври: Кампече – Едзнá – Ушмал – Мéрида (290 км)

Ден за (още) руини на маите... Ще загреем първо с Едзнá – голям за времето си град, с площ достигаща 17 кв км, процъфтявал от VII век насетне. Най-известната сграда тук е пететажната пирамида. След това се отправяме към Ушмал – може би третият по значимост от градовете на маите на п-ов Юкатан (след Калакмул и по-късно Чичен Ица). Там ще видим главните сгради с впечатляващите им външни декорации – Губернаторския дворец, Женския манастир, високата повече от 40 м Пирамида на Магьосника, Игрището за пок-та-пок, Голямата пирамида и други. Селището, построено в периода 600 – 900 г. сл. Хр., е блестящ пример за изящния архитектурен стил Пуук на маите от едноименния район.

Вечерта – пристигаме в столицата на щата Юкатан Мерида и разходка из един от най-приятните провинциални градове на Мексико, с чудесно запазен колониален облик. Нощувка в Casa del Balam (или подобен).

01 ноември: Мéрида – Чичен Ица – Плая дел Кармен (300 км)

Тръгваме към Чичéн Ицá най-известният от всички майски градове! Ще разгледаме: Храма на бога Кукулкан /„Ел Кастильо”/ – забележителната пресечена пирамида, което е едно от новите 7 чудеса на света и един от върховете в архитектурния гений на маите; Храма на войните; Свещеното сеноте, както и гигантския купол на Обсерваторията, наричана и „Ел Каракол” (в превод „Охлюва”). След обиколката ще се насочим към курорта Плая дел Кармен за заслужена почивка на Карибско море, ще пристигнем привечер.

Нощувка в BlueBay Grand Esmeralda (или подобен).

02-03 ноември: Плая дел Кармен

Точно в средата на пътешествието малко мързел – плаж, почивка и още нещо... Желаещите могат да избират между редица допълнителни екскурзии – разходка до руините на Тулум или Коба (ако искате още пирамиди), плуване с делфини в басейн или пък с шнорхел на Мексиканския коралов риф (част от Мезоамериканската рифова система – втората най-дълга в света), посещение на екопарка Ишкарет, водния парк Шел-Ха, адвенчър парка Xplore, гмуркане в някое от многобройните сенотета (естествени варовикови кладенци, свещени за маите) в региона, както и много други забавления. Още две нощувки в BlueBay Grand Esmeralda (или подобен).

 

04 ноември: Плая дел Кармен – Четумал – Сан Игнасио, Белиз (540 км)

Рано сутринта – трансфер от Плая дел Кармен до Белиз, добре дошли в единствената англоговоряща страна в Централна Америка! Готино е там!! След като преминем границата при град Четумал, поемаме към известната Белизка зоологическа градина – дом на 125 вида животни, срещащи се на територията на страната, сред които ягуар, пума, тапир, тукан, папагали и т.н. Това е един от най-дългите ни дни на път с автобус – 310 км от Плая дел Кармен до границата при и Четумал и още 230 км след това вече в Белиз; пътищата в Мексико са хубави, а в Белиз – поносими! Ще издържите! Късно следобед ще пристигнем в Сан Игнасио, близо до границата с Гватемала.

Нощувка в Marthas Guesthouse (или подобна).

ОПЦИЯ: От Белиз сити, правят панорамни полети над централноамериканската рифова система и най-забележителното образувание там, т.нар. Голяма синя дупка (Great Blue Hole). Ако някой иска, може да се уреди... Цените варират между 400 и 450 USD на човек, но зависи и от броя хора, а и дали полетът е със самолет или хеликоптер... Но е МЕГА ЯКО, да знаете... Заслужава си!

05 ноември: Сан Игнасио – пещерата ATM – Сан Игнасио (70 км)

Ще тръгнем рано (около 7:00 ч) от Сан Игнасио и ще се насочим към пещерата Actun Tunichil Muknal (по разбираеми причини известна просто като АТМ) – бъдете готови се изкачвате, провирате, пълзите и намокрите, яко е! Това е може би най-приключенският „подземен” тур в Белиз! Пещерата е дълга около 5 км и е известна с намерените там артефакти от епохата на маите – керамика, каменни предмети и дори древни скелети. Древните са вярвали, че мястото е вход към Xibalba (Шибалба) – подземният свят в тяхната митология. Следобед се връщаме обратно в Сан Игнасио, втора нощувка в Marthas Guesthouse (или подобна).

06 ноември: Сан Игнасио – Каракол – Сан Игнасио – Флорес (285 км)

Отново малко по-ранно тръгване от Сан Игнасио, след което ще навлезем на около 90 км навътре в джунглата към крайната ни цел – руините на Каракол, най-големият град на маите на територията на Белиз, сравним с Тикал в Гватемала, но по-слабо проучен от археолозите. Там все още се намира най-високата сграда в страната – пирамидата Каана (43 м)! Гледката от върха ѝ към простиращите се докъдето стига погледът хълмове на планините Мая е впечатляваща...

Следобед се връщаме в посока Сан Игнасио, след това ще пресечем границата с Гватемала и навлизаме в най-големия по площ и най-равнинен регион на страната – Петен. Пристигаме привечер в градчето Флорес, красиво разположено на остров в езерото Петéн Ицá. Нощувка в Casona del Lago (или подобен).

07 ноември: Флорес – Тикал – Флорес (130 км)

Тръгваме около 8:00 ч към Тикал (около 1:30 ч път). Това е може би най-тайнственият град на маите, разположен дълбоко в джунглите на департамента Петен; голяма част от пирамидите и храмовете му е все още завладяна от джунглата, запазена за бъдещите поколения – най-великият град на маите! Ще разгледаме основните постройки и ще се изкачим на Храм номер IV, откъдето ще видим върховете и на другите по-високи пирамиди, издигащи се над дървесните корони – една от най-емблематичните гледки в цяла Гватемала (мястото е показано и като база на бунтовниците в най-стария филм от сагата „Междузвездни войни” – Епизод IV: Нова надежда). Следобед – връщаме се обратно към хотела за почивка, по желание – canopy tour на изхода от националния парк Тикал, това е серия от пускания с т. нар. тролеи по железни въжета между короните на дърветата. Втора нощувка в Casona del Lago (или подобен).

08 ноември: Флорес – Гватемала сити – Панахачел (полет + 120 км по земя)

Ранен трансфер до летището на града за вътрешен полет на авиокомпания TAG до столицата Гватемала сити, пристигащ там около 09:00 ч. Кратка панорамна обиколка на столицата с автобус – ще видим историческия център, градската катедрала, националния дворец на културата. След което с автобус ще пътуваме до Панахачел (около 3 часа път) на брега на езерото Атитлан, свободно време следобед за разходка из това чудесно градче на маите от народността cakchiquel (какчикел). „Пана”, както го наричат накратко, е и основна „шопинг” дестинация в Гватемала с изобилие от предмети на индианското изкуство – сувенири, маски, тъкани, кафе и какво ли още не. Нощувка в Porta del Lago Hotel (или подобен).

09 ноември: Панахачел – Сантяго Атитлан – Панахачел – Антигуа (85км)

Сутринта – разходка с корабче по шаманското езеро Атитлан, оградено от не 1, не 2, а цели 3 вулкана – Сан Педро, Толиман и Атитлан /последният е все още активен/. Ще разберете защо големият немски географ и естествоизпитател Александър фон Хумболт го определя като „най-красивото езеро на света”. Ще посетим красивото индианско селце Сантяго Атитлан от отсрещната страна на езерото – то е известно с главната си катедрала, където все още, паралелно с католическите ритуали, се извършват и езически такива, а в службите освен испански се ползва и местният език на майското племе Tz'utujil. Връщане обратно в Панахачел,  след което се отправяме към Антигуа (на около 2 ч и половина път) – старата столица на страната и един от най-хубавите колониални градове на двете Америки. Нощувка в Soleil La Antigua (или подобен).

10 ноември: Антигуа Гуатемала

От сутринта до ранния следобед ще направим обиколка на Антигуа – ще посетим църквата Ла Мерсед, централния площад, арката Санта Каталина, болницата на Ермано Педро (в превод преподобния брат Педро), манастира Санто Доминго (сега превърнат в най-луксозния хотел в града) и др. Антигуа е чудесна, ще ви хареса!

А по-приключенски настроените сутринта могат да се разходят до подножието на действащия вулкан Пакая, където, ако имат късмет, ще могат да видят течаща лава на една ръка разстояние (но поне пушеци със сигурност винаги има). Каквото и да изберете – няма да съжалявате! Свободно време следобед, нощувка в Soleil Antigua (или подобен).

11 ноември: Антигуа – Гватемала сити – Мексико сити и отпътуване към Европа (40 км по земя + полети)

Още малко свободно време сутринта в този хубав град... По обед – трансфер до международното летище в Гватемала сити за полети по обед към Мексико. Престой на летището там и излитане обратно към Европа.

12 ноември 2023: пристигане в София

Прекачване някъде в Европа и след това полет до София. Добре дошли у дома, това май бе всичко...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram