ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие в Мексико, Белиз и Гватемала – империята на маи, толтеки, ацтеки...

Пътуване в Мексико – Белиз – Гватемала image

От: 16.03.2020 До: 05.04.2020

20 дни / 18 нощувки

Цена: 3647 Euro

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Пред вас е програмата за поредното ни пътуване до Мексико, Белиз и Гватемала. За 18 дни ние ще ви покажем някои от най-интересните паметници на най-високо развитата цивилизация на Западното полукълбо – тази на маите – Паленке, Ушмал и Чичен Итца в Мексико, Каракол в Белиз и Тикал – в Северна Гватемала. И до ден днешен археолози, историци и други изследователи на мезоамериканските култури нямат логични обяснения за достигнатото от тях високо развитие в области като математиката, астрономията, архитектурата, за стотиците градове построени от маите в непристъпните джунгли на Петен и Юкатан, както и за изоставянето им по необясними причини през IX-X век сл. Хр. Ще разберем повече за календара на маите и отминалата митична дата 21-ви декември 2012 г, която те определяха като край на предишната 5-та и началото на новата 6-та епоха от съществуването на нашия свят (за щастие всичко се размина без природни катаклизми)...

Ще видим най-големия по площ запазен град на древните на територията на двете Америки – Теотиуакан, в близост до Мексико сити, където се намира третата по размери пирамида в света – Пирамидата на Слънцето. Малко се знае за него... За пръв път от много години включваме в програмата и други, не по-малко интересни древности – Монте Албан и парка Ла Вента с гигантските глави на олмеките...

Ще посетим и някои от най-красивите колониални градове на Новия свят – Оахака, Сан Кристобал и Мерида в Мексико, както и Антигуа в Гватемала. И още много паметници и природни забележителности! Ще има и приключения – ще изследваме пещерата ATM в Белиз, ще се разходим с лодка из каньона Сумидеро в Мексико и по езерото Атитлан в Гватемала! А имаме и опция за полет с хеликоптер над Белизкия бариерен риф – да, цифра е, но е невероятно, знайте... Вижте програмата надолу.

Програма:

16 март 2020: София – Мадрид

Следобеден полет от София до Мадрид, нощувка в близост до летището.

17 март: Мадрид – Мексико сити

Международен полет Мадрид – Мексико сити, с пристигане в Мексико привечер, около 18:30 ч. Трансфер и настаняване в хотела, нощувка. Fiesta Americana Reforma 4* (или подобен)

 

18 март: Мексико сити

Тур на Мексико сити – ще видим историческия център на града, главния площад Сокало, Националния дворец, построен от Кортес през 1529 г. и известен със стенописите на Диего Ривера от началото на XX век, градската катедрала (най-голямата и една от най-старите на запад от Гринуич), както и руините от столицата на ацтеките – Тенотчитлан, разположени до катедралата. Следобед ще минем по красивия булевард Paseo de la Reforma и парка Чапултепек за да посетим един от най-значимите музеи в цяла Америка – Националния антропологичен музей. В залите му са изложени експонати от всички култури на територията на Мексико – дълбоко от праисторията, до завладяването на страната от испанците в началото на XVI век. Свободно време привечер и втора нощувка в Мексико сити. Fiesta Americana Reforma 4* (или подобен)

 

19 март: Мексико сити – Тула – Теотиуакан – Мексико сити (240 км)

Днес ще посетим Тула и Теотиуакан, едни от най-забележителните градове-паметници в страната, разположени северно от Мексико сити. Тула е древната столица на толтеките, построена в края на X век, а Теотиуакан („Мястото на боговете”) е най-големият запазен град от древността в Америките. Никой все още не може точно да определи кой, защо и кога го е построил. Ще видим третата най-голяма пирамида в света – Пирамидата на Слънцето, свързана чрез Булеварда на мъртвите с по-малката Пирамида на Луната. Който е чел Ернст Мулдашев знае, че тези пирамиди са свързани с Тибетските в планината Кайлас, както и с монументите на Великденския остров! На връщане ще спрем и в красиватата църква от 17-ти век Гуаделупе, където се пази Мадоната от Гуадалупе – плащеница с образа на Дева Мария – най-важният религиозен символ на Мексико, а базиликата е най-почитаното място от вярващите католици в страната. Трета нощувка в Мексико сити. Fiesta Americana Reforma 4* (или подобен)

 

20 март: Мексико сити – Оахака – Монте Албан – Оахака (полет + 30 км по земя)

Ранен полет от Мексико сити на юг до Оахака, столица на едноименния щат (произнася се по-скоро като „Уахака“). Първо ще разгледаме разположените в близост руини на Монте Албан, главният град на друга от големите предколумбови култури – тази на сапотеките. Основан около V век пр. н. е., той е считан и за един от най-ранните подобни центрове на територията на днешно Мексико...

Продължаваме с разходка из самата Оахака, доста приятен колониален град, чийто исторически център неслучайно е под закрилата на ЮНЕСКО (заедно с Монте Албан). Испанците са наричали града „зелената Антекера“, заради вид местен зелен камък, широко използван в строителството на по-старите сгради (Антекера е колониалното име на града). Нощувка в Parador del Dominico 3* (или подобен).

 

21 март: Оахака – каньона Сумидеро – Сан Кристóбал (640 км)

Ранно тръгване – мнооого път имаме на изток към щата Чиапас, като ще минаване и през провлака Теуантепек (най-тясната точка между Пасифика и Атлантика в рамките на Мексико). Главната ни цел следобед е каньона Сумидеро. Няма да ви кажа колко е яко – сами ще го видите! Разходка с лодка по каньона, на места висок до 900 м. Привечер – пристигане в красивия колониален град Сан Кристобал де лас Касас, ще направим разходка из центъра му. Нощувка в Сан Кристобал. Hotel Casavieja 4* (или подобен)

 

22 март: Сан Кристóбал – Агуа Асул – Паленке (225 км)

Ранно ставане, очаква ни дълъг преход от Сан Кристобал до Паленке, пътуваме по завоестия, но живописен път през тропическите гори и бананови плантации на планинската верига Сиера Мадре и щата Чиапас, докато достигнем водопадите Агуа Асул, чиито води наистина са с цвета на небето (особено, ако скоро не е валял дъжд). Следобед ще посетим Паленке – град от класическия период на майската цивилизация, разположен в джунглата на най-южния мексикански щат Чиапас. Ще разгледаме най-запазените сгради и храмове – Двореца, Храма на надписите, Храма на Слънцето, Храма на кръста. По моята ранглиста, това е най-романтичния и един от най-красивите от всички градове на маите. Нощувка в близост до руините. Hotel la Aldea del Halach Huinic 4* (или подобен)

 

23 март: Паленке – Виляермоса – Кампече (530 км)

Сутринта се отправяме към главния град на щата Табаско, Виляермоса, където ще видим парка-музей Ла Вента. Създаден през 1958 г, там са преместени и изложени някои от ценните открития от същинския археологически обект Ла Вента, разположен в западната част на щата, когато той е бил застрашен от продължаващите нефтени проучвания в района... Ще можем да видим общо три от впечатляващте гигантски глави на олмеките (някои високи по над 3 м), както и други ценни находки – олтари, стели (плочи), статуи... Олмеките са най-ранната по-значима кутлура в Мезоамерика, като се смята, че те се появяват около 1500 г. пр. н. е. Учените все още нямат обяснение защо статуите-глави имат предимно негроидни чарти.

След това продължаваме по крайбрежието на Mексиканския залив, за да достигнем красивия колониален Кампече, основан от испанците още през 1540 г. Освен запазените исторически сгради, градът е известен и с крепостните си стени, които обаче невинаги са го спасявали от нападенията на пирати. Нощувка в Gamma Campeche Malecón 4* (или подобен).

 

24 март: Кампече – Едзнá – Ушмал – Мéрида (285 км)

Ден за руини на маите... Ще загреем първо с Едзнá – голям за времето си град, с площ достигаща 17 кв км, процъфтявал от VII век насетне. Най-известната сграда тук е пететажната пирамида. След това се отправяме към Ушмал – може би третият по значимост от градовете на маите на п-ов Юкатан (след Калакмул и по-късно Чичен Ица). Там ще видим главните сгради с впечатляващите им външни декорации – Губернаторския дворец, Женския манастир, високата повече от 40 м Пирамида на Магьосника, Игрището за пок-та-пок, Голямата пирамида и други. Селището, построено в периода 600 – 900 г. сл. Хр., е блестящ пример за изящния архитектурен стил Пуук на маите от едноименния район.

Вечерта – пристигаме в столицата на щата Юкатан Мерида и разходка из един от най-приятните провинциални градове на Мексико, с чудесно запазен колониален облик. Нощувка във Viva Mérida Hotel Boutique 4* (или подобен).

 

25 март: Мéрида – Чичен Ица – Плая дел Кармен (300 км)

Тръгваме към Чичéн Ицá най-известният от всички майски градове! Ще разгледаме: Храма на бога Кукулкан /„Ел Кастильо”/ – забележителната пресечена пирамида, което е едно от новите 7 чудеса на света и един от върховете в архитектурния гений на маите; Храма на войните; Свещеното сеноте, както и гигантския купол на Обсерваторията, наричана и „Ел Каракол” (в превод „Охлюва”). След обиколката ще се насочим към курорта Плая дел Кармен за заслужена почивка на Карибско море, ще пристигнем привечер. Нощувка в Hacienda Tres Rios Resort 4* (или подобен).

 

26-27 март: Плая дел Кармен

Точно в средата на пътешествието малко мързел – плаж, почивка и още нещо... Желаещите могат да избират между редица допълнителни екскурзии – разходка до руините на Тулум или Коба (ако искате още пирамиди), плуване с делфини в басейн или пък с шнорхел на Мексиканския коралов риф (част от Мезоамериканската рифова система – втората най-дълга в света), посещение на екопарка Ишкарет, водния парк Шел-Ха, адвенчър парка Xplore, гмуркане в някое от многобройните сенотета (естествени варовикови кладенци, свещени за маите) в региона, както и много други забавления. Още две нощувки в Hacienda Tres Rios Resort 4* (или подобен). 

 

28 март: Плая дел Кармен – Четумал – Сан Игнасио, Белиз (540 км)

Рано сутринта – трансфер от Плая дел Кармен до Белиз, добре дошли в единствената англоговоряща страна в Централна Америка! Готино е там, затова и добавяме още един ден престой!! След като преминем границата при град Четумал, поемаме към известната Белизка зоологическа градина – дом на 125 вида животни, срещащи се на територията на страната, сред които ягуар, пума, тапир, тукан, папагали и т.н. Това е един от най-дългите ни дни на път с автобус – 310 км от Плая дел Кармен до границата при и Четумал и още 230 км след това вече в Белиз; пътищата в Мексико са хубави, а в Белиз – поносими! Ще издържите! Късно следобед ще пристигнем в Сан Игнасио, близо до границата с Гватемала. Нощувка в Martha’s Guesthouse 3*.

ОПЦИЯ: От Белиз сити, правят панорамни полети над централноамериканската рифова система и най-забележителното образувание там, т.нар. Голяма синя дупка (Great Blue Hole). Ако някой иска, може да се уреди... Цените варират между 300 и 400 USD на човек, но зависи и от броя хора, а и дали полетът е със самолет или хеликоптер... Но е МЕГА ЯКО, да знаете... Заслужава си!

 

29 март: Сан Игнасио – пещерата ATM – Сан Игнасио (64 км)

Ще тръгнем рано (около 7:00 ч) от Сан Игнасио и ще се насочим към пещерата Actun Tunichil Muknal (по разбираеми причини известна просто като АТМ) – бъдете готови се изкачвате, провирате, пълзите и намокрите, яко е! Това е може би най-приключенският „подземен” тур в Белиз! Пещерата е известна и с намерените там артефакти от епохата на маите – керамика, каменни предмети и дори древни скелети. Древните са вярвали, че мястото е вход към подземния свят, който те са наричали Xibalba (Шибалба). ATM е дълга около 5 км. Следобед се връщаме в Сан Игнасио, втора нощувка в Martha’s Guesthouse 3*.

 

30 март: Сан Игнасио – Каракол – Сан Игнасио – Флорес (285 км)

Отново малко по-ранно тръгване от Сан Игнасио, след което ще навлезем на около 90 км навътре в джунглата, крайната ни цел – руините на Каракол, най-големият град на маите на територията на Белиз, сравним с Тикал в Гватемала, но по-слабо проучен от археолозите. Там все още се намира най-високата сграда в страната – пирамидата Каана (43 м)! Гледката от върха ѝ към простиращите се докъдето стига погледът хълмове на планините Мая е впечатляваща...

Следобед се връщаме в посока Сан Игнасио, след това ще пресечем границата с Гватемала и навлизаме в най-големия по площ и най-равнинен регион на страната – Петен. Пристигаме привечер в градчето Флорес, красиво разположено на остров в езерото Петéн Ицá. Нощувка в Casona del Lago 3* (или подобен).

 

31 март: Флорес – Тикал – Флорес (130 км)

Тръгваме около 8:00 ч към Тикал (около 1:30 ч път). Това е може би най-тайнственият град на маите, разположен дълбоко в джунглите на департамента Петен; голяма част от пирамидите и храмовете му е все още завладяна от джунглата, запазена за бъдещите поколения – най-великият град на маите! Ще разгледаме основните постройки и ще се изкачим на Храм номер IV, откъдето ще видим върховете и на другите по-високи пирамиди, издигащи се над дървесните корони – една от най-емблематичните гледки в цяла Гватемала (мястото е показано и като база на бунтовниците в най-стария филм от сагата „Междузвездни войни” – Епизод IV: Нова надежда). Следобед – връщаме се обратно към хотела за почивка, по желание – canopy tour на изхода от националния парк Тикал, това е серия от пускания с т. нар. тролеи по железни въжета между короните на дърветата. Втора нощувка в Casona del Lago 3*  (или подобен).

 

 

01 април: Флорес – Гватемала сити – Панахачел (полет + 120 км по земя)

Ранен трансфер до летището на града за вътрешен полет на авиокомпания TAG до столицата Гватемала сити, пристигащ там около 09:00 ч. Кратка панорамна обиколка на столицата с автобус – ще видим историческия център, градската катедрала, Националния дворец на културата. След което с автобус ще пътуваме до Панахачел (около 3 часа път) на брега на езерото Атитлан, свободно време следобед за разходка из това чудесно градче на маите от народността cakchiquel (какчикел). „Пана”, както го наричат накратко, е и основна „шопинг” дестинация в Гватемала с изобилие от индиански предмети – сувенири, маски, тъкани, кафе и какво ли още не. Нощувка в Porta del Lago Hotel 4* (или подобен).

 

02 април: Панахачел – Сантяго Атитлан – Панахачел – Антигуа (85км)

Сутринта – разходка с корабче по шаманското езеро Атитлан, оградено от не 1, не 2, а цели 3 вулкана – Сан Педро, Толиман и Атитлан /последният е все още активен/. Ще разберете защо големият немски географ и естествоизпитател Александър фон Хумболт го определя като „най-красивото езеро на света”. Ще посетим красивото индианско селце Сантяго Атитлан от отсрещната страна на езерото – то е известно с главната си катедрала, където все още, паралелно с католическите ритуали, се извършват и езически такива, а в службите освен испански се ползва и местният език на майското племе Tzutujil. Връщане обратно в Панахачел,  след което се отправяме към Антигуа (на около 2 ч и половина път) – старата столица на страната и един от най-хубавите колониални градове на двете Америки. Нощувка в Soleil Antigua 4* (или подобен).

 

03 април: Антигуа Гуатемала

От сутринта до ранния следобед ще направим обиколка на Антигуа – ще посетим църквата Ла Мерсед, централния площад, арката Санта Каталина, болницата на Ермано Педро (в превод преподобния брат Педро), манастира Санто Доминго (сега превърнат в най-луксозния хотел в града) и др. Антигуа е чудесна, ще ви хареса! А по-приключенски настроените сутринта могат да се разходят до подножието на действащия вулкан Пакая, където, ако имат късмет, ще могат да видят течаща лава на една ръка разстояние (но поне пушеци със сигурност винаги има). Каквото и да изберете – няма да съжалявате! Свободно време следобед, нощувка в Soleil Antigua 4* (или подобен).

 

04 април: Антигуа – Гватемала сити – Мадрид (40 км по земя + полети)

Още малко свободно време сутринта в този хубав град... По обед – трансфер до международното летище в Гватемала сити за следобед полет към Мадрид.

 

05 април 2020: Мадрид – София

Пристигаме в Испания в ранния следобед, престой на летището и вечерен полет към София след това (Wizz Air). Пристигането в родината е малко след полунощ, вече на 06-ти април... Добре дошли у дома.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram