ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие в Мексико, Белиз и Гватемала – империята на маи, толтеки, ацтеки... Изтегли програмата в .PDF

Пътуване в Мексико – Белиз – Гватемала image

От: 15.02.2019 До: 06.03.2019

19 дни / 15 нощувки

Цена: 3397 EUR

  

Пред вас е програмата за поредното ни пътуване до Мексико, Белиз и Гватемала. За 17 дни ние ще ви покажем някои от най-интересните паметници на най-високо развитата цивилизация на Западното полукълбо – тази на маите – Паленке, Ушмал и Чичен Итца в Мексико, Каракол в Белиз и Тикал – в Северна Гватемала. И до ден днешен археолози, историци и други изследователи на мезоамериканските култури нямат логични обяснения за достигнатото от тях високо развитие в области като математиката, астрономията, архитектурата, за стотиците градове построени от маите в непристъпните джунгли на Петен и Юкатан, както и за изоставянето им по необясними причини през IX-X век сл. Хр. Ще разберем повече за календара на маите и отминалата митична дата 21-ви декември 2012 г, която те определяха като край на предишната 5-та и началото на новата 6-та епоха от съществуването на нашия свят (за щастие всичко се размина без природни катаклизми)... Ще видим най-големия по площ запазен град на древните на територията на двете Америки – Теотиуакан, в близост до Мексико сити, където се намира третата по размери пирамида в света – Пирамидата на Слънцето. Малко се знае за него... За втора поредна година включваме и още една интересна древност – руините на Ел Тахин в щата Веракрус. Ще посетим и някои от най-красивите колониални градове на Новия свят – Сан Кристобал де лас Касас и Мерида в Мексико, както и Антигуа в Гватемала. И още много паметници и природни забележителности! Ще има и приключения – ще изследваме пещерата Аctun Tunichil Muknal в Белиз и ще се разходим с лодка из каньона Сумидеро в Мексико и по езерото Атитлан в Гватемала! Заповядайте...

 

Програма:

15 февруари 2019: София – Мадрид

Следобеден полет от София до Мадрид, нощувка в близост до летището.

 

16 февруари: Мадрид – Мексико сити

Международен полет Мадрид – Мексико сити, с пристигане в Мексико привечер, около 18:15 ч. Трансфер и настаняване в хотела, нощувка. NH Centro Histórico 4* (или подобен)

 

17 февруари: Мексико сити

Тур на Мексико сити – ще видим историческия център на града, главния площад Сокало, Националния дворец, построен от Кортес през 1529 г. и известен със стенописите на Диего Ривера от началото на XX век, градската катедрала (най-голямата и една от най-старите на запад от Гринуич), както и руините от столицата на ацтеките – Тенотчитлан, разположени до катедралата. Следобед ще минем по красивия булевард Paseo de la Reforma и парка Чапултепек за да посетим един от най-значимите музеи в цяла Америка – Националния антропологичен музей. В залите му са изложени експонати от всички култури на територията на Мексико – дълбоко от праисторията, до завладяването на страната от испанците в началото на XVI век. Свободно време привечер и втора нощувка в Мексико сити. NH Centro Histórico 4* (или подобен)

 

18 февруари: Мексико сити – Тула – Теотиуакан – Мексико сити (240 км)

 Днес ще посетим Тула и Теотиуакан, едни от най-забележителните градове-паметници в страната, разположени северно от Мексико сити. Тула е древната столица на толтеките, построена в края на X век, а Теотиуакан („Мястото на боговете”) е най-големият запазен град от древността в Америките. Никой все още не може точно да определи кой, защо и кога го е построил. Ще видим третата най-голяма пирамида в света – Пирамидата на Слънцето, свързана чрез Булеварда на мъртвите с по-малката Пирамида на Луната. Който е чел Ернст Мулдашев знае, че тези пирамиди са свързани с Тибетските в планината Кайлас, както и с монументите на Великденския остров! На връщане ще спрем и в красиватата църква от 17-ти век Гуаделупе, където се пази Мадоната от Гуадалупе – плащеница с образа на Дева Мария – най-важният религиозен символ на Мексико, а базиликата е най-почитаното място от вярващите католици в страната. Трета нощувка в Мексико сити. NH Centro Histórico 4* (или подобен)

 

19 февруари: Мексико сити – Ел Тахин – Мексико сити (600 км)

Дълъг ден с ранно тръгване от Мексико сити – крайната ни цел са руините на Ел Тахѝн, най-впечатляващите и добре запазени от класическия период на цивилизацията Веракруз. Въпреки мащабите и красотата на древния град, той е сравнително по-слабо посещаван, но пък ние ще имаме това удоволствие! Селището се появява вероятно около 100 г. сл. Хр. и името му означава „гръм” или „светкавица” на езика на местното племе тотонаки. Ел Тахин достига най-големия си разцвет като церемониален център между 600 г. и 900 г., но е изоставен в началото на XIII век, най-вероятно след атака на войнствените чичимеки. Градът бързо е завладян от джунглата, преди да бъде „открит” наново едва през 1785 г. и то по случайност. Най-известната постройка тук е т.нар. Пирамида на нишите, която е интересна с факта, че нишите са рядко използван елемент в мезоамериканската архитектура. Освен това се смята, че броят им на тази пирамида е 365 – равен на броя на дните в годината. Други от по-значимите сгради са Храм V (най-голямата постройка тук, с площ на основата от 3000 м2), групите Аройо и Тахин Чико, както и множество игрища за традиционната игра на топка на древните... Ще прекараме тук около 3 часа, след което поемаме обратно към мексиканската столица. Последна нощувка в Мексико сити, NH Centro Histórico 4* (или подобен).

 

20 февруари: Мексико сити – Тукстла Гутиерез – Сан Кристóбал (полет + 100 км по земя)

Рано сутринта пoлет Мексико сити – Тукстла Гутиерез. След кацане ще отидем за кратко посещение на градчето Чиапа де Корсо (на около 15 км от Тукстла), а оттам направо към един от най-впечатляващите природни обекти на Мексико – каньона Сумидеро. Няма да ви кажа колко е яко – сами ще го видите! Разходка с лодка по каньона, на места висок до 900 м. Късно следобед – пристигане в красивия колониален град Сан Кристобал де лас Касас, ще направим разходка из центура му. Нощувка в Сан Кристобал. Parador Margarita 4* (или подобен)

 

21 февруари: Сан Кристóбал – Агуа Асул – Паленке (225 км)

Ранно ставане, очаква ни дълъг преход от Сан Кристобал до Паленке, пътуваме по завоестия, но живописен път през тропическите гори и бананови плантации на планинската верига Сиера Мадре и щата Чиапас, докато достигнем водопадите Агуа Асул, чиито води наистина са с цвета на небето (особено, ако скоро не е валял дъжд). Следобед ще посетим Паленке – град от класическия период на майската цивилизация, разположен в джунглата на най-южния мексикански щат Чиапас. Ще разгледаме най-запазените сгради и храмове – Двореца, Храма на надписите, Храма на Слънцето, Храма на кръста. По моята ранглиста, това е най-романтичния и един от най-красивите от всички градове на маите. Нощувка в близост до руините. Hotel la Aldea del Halach Huinic 4* (или подобен)

 

22 февруари: Паленке – Ушмал – Мéрида (600 км)

Отново ранно ставане, чака ни дълъг ден. Отправяме се към Ушмал – може би третият по значимост от градовете на маите на п-ов Юкатан (след Калакмул и по-късно Чичен Ица). Там ще видим главните сгради с впечатляващите им външни декорации – Губернаторския дворец, Женския манастир, високата повече от 40 м Пирамида на Магьосника, Игрището за пок-та-пок, Голямата пирамида и други. Селището, построено в периода 600 – 900 г. сл. Хр., е блестящ пример за изящния архитектурен стил Пуук на маите от едноименния район. Вечерта – пристигаме в столицата на щата Юкатан Мерида и разходка из един от най-приятните провинциални градове на Мексико, с чудесно запазен колониален облик. Нощувка във Viva Mérida Hotel Boutique 4* (или подобен).

 

23 февруари: Мéрида – Чичен Ица – Плая дел Кармен (300 км)

Тръгваме към Чичéн Ицá най-известният от всички майски градове! Ще разгледаме: Храма на бога Кукулкан /„Ел Кастильо”/ – забележителната пресечена пирамида, което е едно от новите 7 чудеса на света и един от върховете в архитектурния гений на маите; Храма на войните; Свещеното сеноте, както и гигантския купол на Обсерваторията, наричана и „Ел Каракол” (в превод „Охлюва”). След обиколката ще се насочим към курорта Плая дел Кармен за заслужена почивка на Карибско море, ще пристигнем привечер. Нощувка в Ocean Maya Royale 4* (или подобен).

 

24-25 февруари: Плая дел Кармен

Точно в средата на пътешествието малко мързел – плаж, почивка и още нещо... Желаещите могат да избират между редица допълнителни екскурзии – разходка до руините на Тулум или Коба (ако искате още пирамиди), плуване с делфини в басейн или пък с шнорхел на Мексиканския коралов риф (част от Мезоамериканската рифова система – втората най-дълга в света), посещение на екопарка Ишкарет, водния парк Шел-Ха, адвенчър парка Xplore, гмуркане в някое от многобройните сенотета (естествени варовикови кладенци, свещени за маите) в региона, както и много други забавления. Още две нощувки в Ocean Maya Royale 4* (или подобен). 

 

26 февруари: Плая дел Кармен – Четумал – Сан Игнасио, Белиз (540 км) 

 Рано сутринта – трансфер от Плая дел Кармен до Белиз, добре дошли в единствената англоговоряща страна в Централна Америка! Готино е там, затова и добавяме още един ден престой!! След като преминем границата при град Четумал, поемаме към известната Белизка зоологическа градина – дом на 125 вида животни, срещащи се на територията на страната, сред които ягуар, пума, тапир, тукан, папагали и т.н. Това е един от най-дългите ни дни на път с автобус – 310 км от Плая дел Кармен до границата при и Четумал и още 230 км след това вече в Белиз; пътищата в Мексико са хубави, а в Белиз – поносими! Ще издържите! Късно следобед ще пристигнем в Сан Игнасио, близо до границата с Гватемала. Нощувка в Martha’s Guesthouse 3*.

ОПЦИЯ: От Белиз сити, правят панорамни полети над централноамериканската рифова система и най-забележителното образувание там, т.нар. Голяма синя дупка (Great Blue Hole). Ако някой иска, може да се уреди... Цените варират между 300 и 400 USD на човек, но зависи и от броя хора, а и дали полетът е със самолет или хеликоптер...

 

27 февруари: Сан Игнасио – пещерата ATM – Сан Игнасио (64 км)

Ще тръгнем рано (около 7:00 ч) от Сан Игнасио и ще се насочим към пещерата Actun Tunichil Muknal (по разбираеми причини известна просто като АТМ) – бъдете готови се изкачвате, провирате, пълзите и намокрите, яко е! Това е може би най-приключенският „подземен” тур в Белиз! Пещерата е известна и с намерените там артефакти от епохата на маите – керамика, каменни предмети и дори древни скелети. Древните са вярвали, че мястото е вход към подземния свят, който те са наричали Xibalba (Шибалба). ATM е дълга около 5 км. Следобед се връщаме в Сан Игнасио, втора нощувка в Martha’s Guesthouse 3*.

 

28 февруари: Сан Игнасио – Каракол – Сан Игнасио – Флорес (285 км) 

Отново малко по-ранно тръгване от Сан Игнасио, след което ще навлезем на около 90 км навътре в джунглата, крайната ни цел – руините на Каракол, най-големият град на маите на територията на Белиз, сравним с Тикал в Гватемала, но по-слабо проучен от археолозите. Там все още се намира най-високата сграда в страната – пирамидата Каана (43 м)! Гледката от върха ѝ към простиращите се докъдето стига погледът хълмове на планините Мая е впечатляваща...

Следобед се връщаме в посока Сан Игнасио, след това ще пресечем границата с Гватемала и навлизаме в най-големия по площ и най-равнинен регион на страната – Петен. Пристигаме привечер в градчето Флорес, красиво разположено на остров в езерото Петéн Ицá. Нощувка в Casona del Lago 3* (или подобен).

 

01 март: Флорес – Тикал – Флорес (130 км)

Тръгваме около 8:00 ч към Тикал (около 1:30 ч път). Това е може би най-тайнственият град на маите, разположен дълбоко в джунглите на департамента Петен; голяма част от пирамидите и храмовете му е все още завладяна от джунглата, запазена за бъдещите поколения – най-великият град на маите! Ще разгледаме основните постройки и ще се изкачим на Храм номер IV, откъдето ще видим върховете и на другите по-високи пирамиди, издигащи се над дървесните корони – една от най-емблематичните гледки в цяла Гватемала (мястото е показано и като база на бунтовниците в най-стария филм от сагата „Междузвездни войни” – Епизод IV: Нова надежда). Следобед – връщаме се обратно към хотела за почивка, по желание – canopy tour на изхода от националния парк Тикал, това е серия от пускания с т. нар. тролеи по железни въжета между короните на дърветата. Втора нощувка в Casona del Lago 3*  (или подобен).

 

02 март: Флорес – Гватемала сити – Панахачел (полет + 120 км по земя)

Ранен трансфер до летището на града за вътрешен полет на авиокомпания TAG до столицата Гватемала сити, пристигащ там около 09:00 ч. Кратка панорамна обиколка на столицата с автобус – ще видим историческия център, градската катедрала, Националния дворец на културата. След което с автобус ще пътуваме до Панахачел (около 3 часа път) на брега на езерото Атитлан, свободно време следобед за разходка из това чудесно градче на маите от народността cakchiquel (какчикел). „Пана”, както го наричат накратко, е и основна „шопинг” дестинация в Гватемала с изобилие от индиански предмети – сувенири, маски, тъкани, кафе и какво ли още не. Нощувка в Porta Del Lago Hotel 4* (или подобен).

 

03 март: Панахачел – Сантяго Атитлан – Панахачел – Антигуа (85км)

Сутринта – разходка с корабче по шаманското езеро Атитлан, оградено от не 1, не 2, а цели 3 вулкана – Сан Педро, Толиман и Атитлан /последният е все още активен/. Ще разберете защо големият немски географ и естествоизпитател Александър фон Хумболт го определя като „най-красивото езеро на света”. Ще посетим красивото индианско селце Сантяго Атитлан от отсрещната страна на езерото – то е известно с главната си катедрала, където все още, паралелно с католическите ритуали, се извършват и езически такива, а в службите освен испански се ползва и местният език на майското племе Tzutujil. Връщане обратно в Панахачел,  след което се отправяме към Антигуа (на около 2 ч и половина път) – старата столица на страната и един от най-хубавите колониални градове на двете Америки. Нощувка в Posada de Don Rodrigo 4* (или подобен).

 

04 март: Антигуа Гуатемала

 От сутринта до ранния следобед ще направим обиколка на Антигуа – ще посетим църквата Ла Мерсед, централния площад, арката Санта Каталина, болницата на Ермано Педро (в превод преподобния брат Педро), манастира Санто Доминго (сега превърнат в най-луксозния хотел в града) и др. Антигуа е чудесна, ще ви хареса! А по-приключенски настроените сутринта могат да се разходят до подножието на действащия вулкан Пакая, където, ако имат късмет, ще могат да видят течаща лава на една ръка разстояние (но поне пушеци със сигурност винаги има). Каквото и да изберете – няма да съжалявате! Свободно време следобед, нощувка в Posada de Don Rodrigo 4* (или подобен).

 

05 март: Антигуа – Гватемала сити – Мадрид (40 км по земя + полети)

Още малко свободно време сутринта в този хубав град... По обед – трансфер до международното летище в Гватемала сити за полет към Мадрид.

 

06 март 2019: Мадрид – София

Пристигаме в Испания в ранния следобед, престой на летището и вечерен полет към София след това (Wizz Air). Пристигането в родината е малко след полунощ, вече на 07-ми март... Добре дошли у дома.

Цената включва:

международни полети по маршрут София – Мадрид – Мексико сити и Гватемала сити – Мадрид – София;

вътрешни полети Мексико сити – Тукстла Гутиерез (в Мексико) и Флорес – Гватемала сити (в Гватемала);

всички трансфери от и до летищата;

общо 17 нощувки със закуски в хотели 3* и 4* в Мексико (10 нощувки), Белиз (2) и Гватемала (5), а престоят в Плая дел Кармен е на база all inclusive;

всички вътрешни преходи със самостоятелен транспорт за групата и всички посещения, описани в програмата, включително целодневния тур до Ел Тахин, екскурзията с лодка по каньона Сумидеро в Мексико /много яко!/, посещение на пещерата ATM в Белиз и плаването по езерото Атитлан в Гватемала;

местни гидове за всички големи забележителности от програмата;

бакшиши за местните водачи;

входни билети за обектите по маршрута;

медицинска застраховка с покритие 10 000 евро;

български водач по време на цялото пътуване.

 

Цената НЕ включва:

летищни такси – около 40 EUR към датата на резервацията, възможна е промяна до момента на издаване на билетите;

изходна такса в Мексико /25 $/, изходна такса в Белиз /19 $/ и входна такса в Гватемала /3 $/;

допълнителни екскурзии в района на Плая дел Кармен, опционен полет над Great Blue Hole и тур до активния вулкан Пакая в близост до Антигуа (по желание, разбира се);

посочената цена е за група от 14-16 човека. Ако групата е по-малка, доплащането ще е съответно:

* при група от 12-13 човека – 150 EUR;

* при група от 10-11 човека – 250 EUR;

обеди, вечери и други хранения неописани в програмата;

разходи от личен характер.

Какво да вземем:
Визи за тези държавни не се изискват – нужен е само международен паспорт с валидност поне 6 месеца след крайната дата на пътуването. Още: удобни обувки, слънчеви очила, шапки, слънцезащитни кремове, добро настроение! :)
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram