ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие в Мексико, Белиз и Гватемала – империята на маи, толтеки, ацтеки... Изтегли програмата в .PDF

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Пътуване в Мексико – Белиз – Гватемала image

От: 18.01.2018 До: 05.02.2018

19 дни / 17 нощувки

Цена: 3377 EUR

  
Пред вас е програмата за поредното ни пътуване до Мексико, Белиз и Гватемала. За 17 дни ние ще ви покажем някои от най-интересните паметници на най-високо развитата цивилизация на Западното полукълбо – тази на маите – Паленке, Ушмал и Чичен Итца в Мексико, Каракол в Белиз и Тикал – в Северна Гватемала. И до ден днешен археолози, историци и други изследователи на мезоамериканските култури нямат логични обяснения за достигнатото от тях високо развитие в области като математиката, астрономията, архитектурата, за стотиците градове построени от маите в непристъпните джунгли на Петен и Юкатан, както и за изоставянето им по необясними причини през IX-X век сл. Хр. Ще разберем повече за календара на маите и отминалата митична дата 21-ви декември 2012 г, която те определяха като край на предишната 5-та и началото на новата 6-та епоха от съществуването на нашия свят (за щастие всичко се размина без природни катаклизми)... Ще видим най-големия по площ запазен град на древните на територията на двете Америки – Теотиуакан, в близост до Мексико сити, където се намира третата по размери пирамида в света – Пирамидата на Слънцето. Малко се знае за него... Ще посетим и някои от най-красивите колониални градове на Новия свят – Сан Кристобал де лас Касас в Мексико и Антигуа в Гватемала. И още много интересни паметници и природни забележителности!

Ще има и приключения – ще се разходим с лодки по р. Грихалва в каньона Сумидеро в Мексико и по езерото Атитлан в Гватемала, ще изследваме и пещерата Аctun Tunichil Muknal в Белиз!
Програма:

18 януари 2018: София – Мадрид – Мексико сити
Международни полети на Iberia София – Мадрид – Мексико сити, с излитане от София в 06:45 ч и пристигане в Мексико около 18:20, с около 4 часа престой в Мадрид. Настаняване в хотел, нощувка. Histórico Central Hotel (или подобен)


19 януари: Мексико сити
Тур на Мексико сити – историческия център на града, главния площад Сокало, Националния дворец, построен от Кортес през 1529 г. и известен със стенописите на Диего Ривера от началото на XX век, градската катедрала (най-голямата и една от най-старите на запад от Гринуич), както и руините от столицата на ацтеките – Тенотчитлан, разположени до катедралата. Следобед ще минем по красивия булевард Paseo de la Reforma и парка Чапултепек за да посетим един от най-значимите музеи в цяла Америка – Националния антропологичен музей. В залите му са изложени експонати от всички култури на територията на Мексико – дълбоко от праисторията, до завладяването на страната от испанците в началото на 16-ти век. Свободно време привечер и втора нощувка в Мексико сити. Histórico Central Hotel (или подобен)


20 януари: Мексико сити – Тула – Теотиуакан – Мексико сити (240 км)
Днес ще посетим Тула и Теотиуакан, едни от най-забележителните градове-паметници в страната, разположени северно от Мексико сити. Тула е древната столица на толтеките, построена в края на X век, а Теотиуакан („Мястото на боговете”) е най-големият запазен град от древността в Америките. Никой все още не може точно да определи кой, защо и кога го е построил. Ще видим третата най-голяма пирамида в света – Пирамидата на Слънцето, свързана чрез Булеварда на мъртвите с по-малката Пирамида на Луната. Който е чел Ернст Мулдашев знае, че тези пирамиди са свързани с Тибетските в планината Кайлас, както и с монументите на Великденския остров! На връщане ще спрем и в красиватата църква от 17-ти век Гуаделупе, където се пази Мадоната от Гуадалупе – плащеница с образа на Дева Мария – най-важният религиозен символ на Мексико, а базиликата е най-почитаното място от вярващите католици в страната. Трета нощувка в Мексико сити. Histórico Central Hotel (или подобен)


21 януари: Мексико сити – Ел Тахин – Мексико сити (600 км)
Дълъг ден с ранно тръгване от Мексико сити – крайната ни цел са руините на Ел Тахѝн, най-впечатляващите и добре запазени от класическия период на цивилизацията Веракруз. Въпреки мащабите и красотата на древния град, той е сравнително по-слабо посещаван, но пък ние ще имаме това удоволствие! Селището се появява вероятно около 100 г. сл. Хр. и името му означава „гръм” или „светкавица” на езика на местното племе тотонаки. Ел Тахин достига най-големия си разцвет като церемониален център между 600 г. и 900 г., но е изоставен в началото на XIII век, най-вероятно след атака на войнствените чичимеки. Градът бързо е завладян от джунглата, преди да бъде „открит” наново едва през 1785 г. и то по случайност. Най-известната постройка тук е т.нар. Пирамида на нишите, която е интересна с факта, че нишите са рядко използван елемент в мезоамериканската архитектура. Освен това се смята, че броят им на тази пирамида е 365 – равен на броя на дните в годината. Други от по-значимите сгради са Храм V (най-голямата постройка тук, с площ на основата от 3000 м2), групите Аройо и Тахин Чико, както и множество игрища за традиционната игра на топка на древните... Ще прекараме тук около 3 часа, след което поемаме обратно към мексиканската столица. Последна нощувка в Мексико сити, Histórico Central Hotel (или подобен).
22 януари: Мексико сити – Тукстла Гутиерез – Сан Кристóбал (полет + 100 км по земя)
Рано сутринта пoлет Мексико сити – Тукстла Гутиерез. След кацане ще отидем за кратко посещение на градчето Чиапа де Корсо (на около 15 км от Тукстла), а оттам направо към един от най-впечатляващите природни обекти на Мексико – каньона Сумидеро. Няма да ви кажа колко е яко – сами ще го видите! Разходка с лодка по каньона, на места висок до 900 м. Късно следобед – пристигане в красивия колониален град Сан Кристобал де лас Касас, ще направим разходка из града. Нощувка в Сан Кристобал. Plaza Magnolias Hotel 4* (или подобен)


23 януари: Сан Кристóбал – Агуа Асул – Паленке (225 км)
Ранно ставане, очаква ни дълъг преход от Сан Кристобал до Паленке, пътуваме по завоестия, но живописен път през тропическите гори и бананови плантации на планинската верига Сиера Мадре, докато достигнем водопадите Агуа Асул, чиито води наистина са с цвета на небето (особено, ако скоро не е валял дъжд). Следобед ще посетим Паленке – град от класическия период на майската цивилизация, разположен в джунглата на най-южния мексикански щат Чиапас. Ще разгледаме най-запазените сгради и храмове – Двореца, Храма на надписите, Храма на Слънцето, Храма на кръста. По моята ранглиста, това е най-романтичния и един от най-красивите от всички градове на маите. Нощувка в близост до руините. Hotel Chan-Kah 4* (или подобен)


24 януари: Паленке – Ушмал – Мéрида (600 км)
Отново ранно ставане, чака ни дълъг ден. Отправяме се към Ушмал – може би вторият по значимост от градовете на маите на п-ов Юкатан (след Чичен Ица). Там ще видим главните сгради с впечатляващите им външни декорации – Губернаторския дворец, Женския манастир, високата повече от 40 м Пирамида на Магьосника, Игрището за пок-та-пок, Голямата пирамида. Селището, построено в периода 600 – 900 г. сл. Хр., е блестящ пример за изящния архитектурен стил Пуук на маите от едноименния район. Вечерта – пристигаме в Мерида, разходка из един от най-приятните провинциални градове на Мексико, с чудесно запазен колониален облик. Нощувка в Hotel El Castellano 4* (или подобен).


25 януари: Мéрида – Чичен Ица – Плая дел Кармен (300 км)
Тръгваме към Чичéн Ицá – най-известният от всички майски градове! Ще разгледаме: Храма на бога Кукулкан /„Ел Кастильо”/ – забележителната пресечена пирамида, което е едно от новите 7 чудеса на света и един от върховете в архитектурния гений на маите; Храма на войните; Свещеното сеноте, както и гигантския купол на Обсерваторията, наричана и „Ел Каракол” (в превод „Охлюва”). След обиколката ще се насочим към курорта Плая дел Кармен за заслужена почивка на Карибско море, ще пристигнем привечер. Нощувка в Hotel Ocean Coral & Turquesa 4* (или подобен).


26-27 януари: Плая дел Кармен
Точно в средата на пътешествието малко мързел – плаж, почивка и още нещо... Желаещите могат да избират между редица допълнителни екскурзии – разходка до руините на Тулум или Коба (ако искате още пирамиди), плуване с делфини в басейн или пък с шнорхел на Мексиканския коралов риф (част от Мезоамериканската рифова система – втората най-дълга в света), посещение на екопарка Ишкарет, водния парк Шел-Ха, адвенчър парка Xplore, гмуркане в някое от многобройните сенотета (естествени варовикови кладенци, свещени за маите) в региона, както и много други забавления. Още две нощувки в Hotel Ocean Coral & Turquesa 4* (или подобен).


28 януари: Плая дел Кармен – Четумал – Сан Игнасио, Белиз (540 км)
Рано сутринта – трансфер от Плая дел Кармен до Белиз, добре дошли в единствената англоговоряща страна в Централна Америка! Готино е там, затова и добавяме още един ден престой!! След като преминем границата при град Четумал, поемаме към известната Белизка зоологическа градина – дом на 125 вида животни, срещащи се на територията на страната, сред които ягуар, пума, тапир, тукан, папагали и т.н. Това е един от най-дългите ни дни на път с автобус – 310 км от Плая дел Кармен до границата при и Четумал и още 230 км след това вече в Белиз; пътищата в Мексико са хубави, а в Белиз – поносими! Ще издържите! Късно следобед ще пристигнем в Сан Игнасио, близо до границата с Гватемала. Нощувка в Martha’s Guesthouse 3*.


29 януари: Сан Игнасио – пещерата ATM – Сан Игнасио (64 км)
Ще тръгнем рано (около 7:00 ч) от Сан Игнасио и ще се насочим към пещерата Actun Tunichil Muknal (по разбираеми причини известна просто като АТМ) – бъдете готови се изкачвате, провирате, пълзите и намокрите, яко е! Това е може би най-приключенският „подземен” тур в Белиз! Пещерата е известна и с намерените там артефакти от епохата на маите – керамика, каменни предмети и дори древни скелети. Древните са вярвали, че мястото е вход към подземния свят, който те са наричали Xibalba (Шибалба). ATM е дълга около 5 км. Следобед се връщаме в Сан Игнасио, втора нощувка в Martha’s Guesthouse 3*.


30 януари: Сан Игнасио – Каракол – Сан Игнасио – Петен Ица (250 км)
Отново малко по-ранно тръгване от Сан Игнасио, след което ще навлезем на около 90 км навътре в джунглата, крайната ни цел – руините на Каракол, най-
големият град на маите на територията на Белиз, сравним с Тикал в Гватемала, но по-слабо проучен от археолозите. Там все още се намира най-високата сграда в страната – пирамидата Каана (43 м)! Гледката от върха ѝ към простиращите се докъдето стига погледът хълмове на планините Мая е впечатляваща...
Следобед се връщаме в посока Сан Игнасио, след това ще пресечем границата с Гватемала и навлизаме в най-големия по площ и най-равнинен регион на страната – Петен. Отправяме се към езерото Петен Ица, пристигаме привечер. Нощувка в Hotel Camino Real Tikal 4* (или подобен), на брега на езерото.


31 януари: Петен Ица – Тикал – Петен Ица (80 км)
Тръгваме около 8:30 ч към Тикал /около 1 час път/. Това е може би най-тайнственият град на маите, разположен дълбоко в джунглите на департамента Петен; голяма част от пирамидите и храмовете му е все още завладяна от джунглата, запазена за бъдещите поколения – най-великият град на маите! Ще разгледаме основните постройки и ще се изкачим на Храм номер IV, откъдето ще видим върховете и на другите по-високи пирамиди, издигащи се над дървесните корони – една от най-емблематичните гледки в цяла Гватемала (фигурираща и като базата на бунтовниците в най-стария филм от сагата „Междузвездни войни” – Епизод IV: Нова надежда). Следобед – връщаме се обратно към хотела за почивка, по желание – canopy tour на изхода от националния парк Тикал, това е серия от пускания с т. нар. тролеи по железни въжета между короните на дърветата. Втора нощувка в Hotel Camino Real Tikal 4* (или подобен).01 февруари: Петен Ица – Флорес – Гватемала сити – Панахачел (полет + 120 км по земя)
Ранен трансфер до летището на Флорес (главният град на региона Петен) за вътрешен полет на авиокомпания TAG до столицата Гватемала сити, пристигащ там около 08:45 ч. Кратка панорамна обиколка на столицата с автобус – ще видим историческия център, градската катедрала, Националния дворец на културата. След което с автобус ще пътуваме до Панахачел (около 3 час път) на брега на езерото Атитлан, свободно време следобед за разходка из това чудесно градче на маите от народността cakchiquel (какчикел). „Пана”, както го наричат накратко, е и основна „шопинг” дестинация в Гватемала с изобилие от индиански предмети – сувенири, маски, тъкани, кафе и какво ли още не. Нощувка в  Porta Del Lago Hotel 4* (или подобен).


02 февруари: Панахачел – Сантяго Атитлан – Панахачел – Антигуа (85км)
Сутринта – разходка с корабче по шаманското езеро Атитлан, оградено от не 1, не 2, а цели 3 вулкана – Сан Педро, Толиман и Атитлан /последният е все още активен/. Ще разберете защо големият немски географ и естествоизпитател Александър фон Хумболт го определя като „най-красивото езеро на света”. Ще посетим красивото индианско селце Сантяго Атитлан от отсрещната страна
на езерото – то е известно с главната си катедрала, където все още, паралелно с католическите ритуали, се извършват и езически такива, а в месите освен испански се ползва и местния език на майското племе Tz‘utujil. Връщане обратно в Панахачел, след което се отправяме към Антигуа (на около 2 ч и половина път) – старата столица на страната и един от най-хубавите колониални градове на двете Америки. Нощувка в Posada de Don Rodrigo 4* (или подобен).


03 февруари: Антигуа Гуатемала
От сутринта до ранния следобед ще направим обиколка на Антигуа – ще посетим църквата Ла Мерсед, централния площад, арката Санта Каталина, болницата на Ермано Педро (в превод преподобния брат Педро), манастира Санто Доминго (сега превърнат в най-луксозния хотел в града) и др. Антигуа е чудесна, ще ви хареса! А по-приключенски настроените сутринта могат да се разходят до подножието на действащия вулкан Пакая, където, ако имат късмет, ще могат да видят течаща лава на една ръка разстояние (но поне пушеци със сигурност винаги има). Каквото и да изберете – няма да съжалявате! Свободно време следобед, нощувка в Posada de Don Rodrigo 4* (или подобен).


04 февруари: Антигуа – Гватемала сити – Мадрид (40 км по земя + полети)
Още малко свободно време сутринта в този хубав град... По обед – трансфер до международното летище в Гватемала сити за полет на Iberia към Мадрид в 18:00 ч.


05 февруари 2018: Мадрид – София
Пристигаме в Испания около 13:30 ч, престой на летището и вечерен полет към София след това (Wizz Air или Ryanair). Пристигането в родината е в ранните часове на 06-ти февруари... Добре дошли у дома.


Цената включва:

 международни полети на Iberia по маршрут София – Мадрид – Мексико сити и Гватемала сити – Мадрид, плюс отсечката Мадрид – София накрая с Wizz Air или Ryanair;
 вътрешни полети Мексико сити – Тукстла Гутиерез (в Мексико) и Флорес – Гватемала сити (в Гватемала);
всички трансфери от и до летищата;
общо 17 нощувки със закуски в хотели 3* и 4* в Мексико (10 нощувки), Белиз (2) и Гватемала (5), а престоят в Плая дел Кармен е на база all inclusive;
всички вътрешни преходи със самостоятелен транспорт за групата и всички посещения, описани в програмата, включително целодневния тур до Ел Тахин, екскурзията с лодка по каньона Сумидеро в Мексико /много яко!/, посещение на пещерата ATM в Белиз и плаването по езерото Атитлан в Гватемала;
местни гидове за всички големи забележителности от програмата;
бакшиши за местните водачи;
медицинска застраховка с покритие 10 000 евро;
 български водач по време на цялото пътуване.


Цената НЕ включва:

летищни такси – около 270 EUR към датата на резервацията, възможна е промяна до момента на издаване на билетите;
 изходна такса в Мексико /25 $/, изходна такса в Белиз /19 $/ и входна такса в Гватемала /3 $/;
 входни билети за някои от обектите (на част от местата са ни включени) – oбщо около 80 $;
 допълнителни екскурзии в района на Плая дел Кармен и до активния вулкан Пакая в близост до Антигуа (по желание, разбира се);
 посочената цена е за група от 17-20 човека. Ако групата е по-малка, доплащането ще е съответно:
* при група от 14-16 човека – 230 USD;
* при група от 10-13 човека – 360 USD;
обеди, вечери и други хранения неописани в програмата;
разходи от личен характер.


Срокове за записване и плащане:

1500 EUR – веднага при записване;
 остатъка + летищни такси – до 01-ви декември 2017.


Какво да вземем:
Визи за тези държавни не се изискват – нужен е само международен паспорт с валидност поне 6 месеца след крайната дата на пътуването. Още: удобни обувки, слънчеви очила, шапки, слънцезащитни кремове, добро настроение! :)
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram