ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ДРЕВНАТА ИМПЕРИЯ НА ИНКИТЕ В ПЕРУ С ПРЕКОСЯВАНЕ НА ВЕЛИЧЕСТВЕНИТЕ АНДИ (с опция за посещение на Амазонската джунгла)

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИМПЕРИЯТА НА ИНКИТЕ В ПЕРУ image

От: 10.10.2021 До: 25.10.2021

15 дни/14 нощувки

Цена: 3097 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Пред вас е програмата за едно незабравимо приключение из древната империя на инките в Перу... Началото е в столицата на Перу – Лима; след това с лодка ще стигнем до островите Байестас /Перу/, известни с невероятния си животински свят; посещение на най-интересните паметници на древни прединкски култури (или „извънземни” цивилизации) като Линиите на Наска и Сиюстани; преминаване през Андите; разглеждане на красивия колониален град Арекипа; незабравимата гледка на господаря на Андите – кондорът, реещ се във висините над най-дълбокия каньон в света – Колка /с дълбочина от около 3300 метра/; разходка с корабче до островите Урос и Такиле в езерото Титикака /най-високото плавателно и едно от най-красивите езера в света, с надморска височина 3820 м/; а за капак – разглеждане на златната столица на инките Куско и тайнствения Мачу Пикчу, намиращ се на източните склонове на Андите, над долината на река Урубамба. И не на последно място по важност – невероятното удоволствие от разходките из индианските пазари с предмети на изкуството и автентични сувенири в Арекипа, Куско, Писак...

Програма:

10 октомври 2021: София – Париж – Лима (полети)

Полети от София през Париж до Лима, с излитане рано сутринта и пристигане в перуанската столица в късния следобед. Гранични формалности, посрещане и трансфер до хотела ни за нощувка. Allpa Suites Hotel (или подобен)

надморска височина в Лима: малко над 0 м

11 октомври: Лима

Разглеждане на Лима, една от най-интересните столици на Южна Америка. Ще посетим: крайбрежната зона на квартала Мирафлорес, бохемския квартал Баранко, централния площад Plaza Mayor и главната катедрала на града, манастира Сан Франсиско, площада Сан Мартин и Museo Larco. Привечер ще отидем до Parque de la Reserva и изградения там „Магически кръговрат на водата” – считан за най-големия фонтанен комплекс в света.

Втора нощувка в Лима. Allpa Suites Hotel (или подобен)

12 октомври: Лима – Байестас – Уакачина – Наска (470 км)

Много рано сутринта, около 04:00 ч, потегляме с автобус на юг от Лима към резервата Паракас и островите Байестас, известни с богатия си животински свят – ще видим буквално хиляди птици, два вида тюлени (морски лъвове и морски котки), пингвини, корморани и др. След това продължаваме към град Ика и близкото селище Уакачина – изградено край малко езеро, то е наричано „оазисът на Америка”, заради огромните дюни (високи до 200 м), които го ограждат. Ще се повозим с бъги из дюните, яко е!

Следобед достигаме Наска, където ни очаква 30-минутен полет с малък самолет (тип „Чесна”) и среща с „извънземния” разум на едноименната цивилизация и енигматичните линии и фигури на платото – най-известните от тях са на колибрито, маймуната, паяка... Ако не ни стигне времето за полетите този следобед, ще го оставим за сутринта на следващия ден. Нощувка в Наска, Hotel Nazca Lines (или подобен).

надморска височина в Наска: 520 м

13 октомври: Наска – Арекипа (570 км)

Ще тръгнем по-навреме, защото пътят до Арекипа е около 12 часа – най-дългият по време на цялото пътешествие! Много живописна (и даже малко страшна) е частта му покрай стръмните скалисти брегове на Тихия океан. Пристигане в Арекипа привечер – това е вторият най-голям град в Перу, разположен в красива долина, заобиколена от снежните гиганти Чачани /6057 м/, Мисти /5822 м/ и Пичу-Пичу /5664 м/. Нощувка в Арекипа, San Agustín Posada del Monasterio (или подобен).

надморска височина в Арекипа: 2350 м

14 октомври: Арекипа

Пристигане в Арекипа сутринта и трансфер до хотела, където оставяме багажа (настаняваме от обед насетне). Ще имаме един по-спокоен ден за разходка из колониалната Арекипа – разглеждане на манастирския комплекс Санта Каталина (определян като град в града), стария център на града, Музея на андинските светилища, известен с мумията на индианската ледена принцеса Хуанита, скитане из безбройните кръчми и магазинчета на този толкова спокоен град. Няма да съжалявате! San Agustín Posada del Monasterio (или подобен)

15 октомври: Арекипа – Чивай – Копораке (170 км)

Бавно събуждане. Някъде около 09:00 ч се отправяме към каньона Колка – най-дълбокия каньон в света! Със своите близо 3300 м, той е около два пъти по-дълбок от Гранд каньон в щата Аризона! /Най-долу в този файл ще намерите пълно описание на екскурзията до Колка/. Пътят ни минава през резервата „Салинас и Агуада Бланка”, изобилстващ от лами, алпаки и викуни (символите на андинската фауна J). Ще спрем и на най-високата точка на цялото ни пътуване – проходът Патапампа, 4910 м – след което се спускаме към град Чивай.

Първа нощувка на високо – 3600 метра, повечето от вас ще са за пръв път на такава височина – почти всички ще ви боли главата през нощта, други възможни проблеми са сърцебиене, безсъние, високо кръвно... Това са леките проявления на височинната болест, нормално за такава височина. Все пак – дотам ще стигнем с автобус, т.е. ще има някаква плавност в движението. Надявам се, всичко ще бъде наред с вас! Нощувка близо до град Чивай, Casa de Mamayacchi (или подобен).

надморска височина в каньона Колка, близо до Чивай: 3650 м

16 октомри: Копораке – каньонът Колка – Пуно (410 км)

Много ранно ставане и закуска. В 5:30 ч тръгваме за CRUZ DEL CONDOR (Кръста на Кондора) – мястото, където към 8:00-8:30 часа сутринта кондорите излизат от дълбините на каньона и се издигат нагоре с помощта на топлите въздушни течения, за кеф на стотиците туристи. Да се надяваме, че ще видим достатъчно много. После продължаваме с автобус, пътуваме отново през Андите и достигаме бреговете на езерото Титикака при Пуно, нощувка в града. Hotel Qalasaya (или подобен)

надморска височина в Пуно: 3820 м

17 октомври: Пуно – островите Урос – остров Такиле – Сиюстани – Пуно (70 км по земя)

Сутринта взимаме лодка от пристанището и първо ще посетим тръстиковите острови Урос в езерото Титикака. Според легендите там живеят хората с черна кръв, създали сами своите острови от местната тръстика totora, за да избягат от войнствените инки и други племена от сушата. После продължаваме навътре в езерото до остров Такиле, известен с гледките към сините води на Титикака, каменната арка на входа на главното селище, както и с уникалните вълнени платове и дрехи, които тук се тъкат на ръка само от мъже!

Връщаме се обратно към Пуно и следобед ще посетим интересните каменни погребални кули (наричани chullpas) при Сиюстани. Тези кули са цилиндрични и са изградени край бреговете на красивото езеро Умайо от прединкската култура Colla. Втора нощувка в Пуно, Hotel Qalasaya (или подобен).

 

18 октомври: Пуно – Куско (400 км)

Сутринта потегляме с автобус за Куско, като по пътя ще минем през прохода Ла Рая (4335 м) и ще спрем за разглеждане на 2-3 интересни паметника като единствения запазен храм на инките в Ракчи, много интересната църква в градчето Андауайлияс (наричана „Сикстинската капела на Америка“) и други. Пристигане в Куско – Златния град и последната столица на Империята, превзет от конкистадорите на Писаро през 1533 година; всичките му съкровища са отнесени с испанските галеони за благото на испанската корона. Нощувка в Куско. Hotel Rumi Punku (или подобен)

надморска височина в Куско: 3400 м

 

19 октомври: Куско

Днес ще разгледаме инкските крепости и светилища около града – Тамбо Мачай, Пука Пукара, Кенко и Саксауаман. Всички те са интересни, но определено най-впечатляваща е Саксауаман – крепостта е изградена от огромни каменни блокове (някои от тях тежащи до 150 тона), идеално напаснати заедно като гигантски пъзел.

Разбира се, ще се разходим и из Куско, като ще видим и може би най-свещения храм за инките в цялата им империя, Кориканча, както и забележителната катедрала на града. Нощувка в Куско, Hotel Rumi Punku (или подобен).

20 октомври: Куско – Писак – Куско (70 км)

Екскурзия из Свещената долина на инките до Писак – мястото, което ще ни „подгрее” за Мачу Пикчу. Руините на древното инкско селище, както и прилежащите му земеделски тераси (които се използват и до днес) са наистина впечатляващи – изградени са на хълм, високо над долината на р. Урубамба. Следобед – връщане в Куско и посещение на градската катедрала Санто Доминго (с много интересни образци на колониалното изкуство) и Храма на слънцето Кориканча, където ще се запознаем по-подробно с архитектурата, религията, културата на инките. Свободно време привечер в Куско – това е градът!!! Hotel Rumi Punku (или подобен)

21 октомври: Куско – Чинчерос – Олянтайтамбо – Агуас Калиентес (110 км)

Сутринта ще посетим Чинчерос – известен с традиционните си занаяти и най-вече тъкачеството, ще продължим с интересните руини на Морай – терасирани концентрични кръгове, най-вероятно използвани за земеделски експерименти, а следобед ни очаква друг интересен град на инките в долината на река Урубамба – Олянтайтамбо – още един пример за невероятните строителни умения на древните. Оттам ще пътуваме с влак към Агуас Калиентес – селцето под Мачу Пикчу, ще пристигнем по тъмно. Нощувка под каменните гиганти на околните върхове, в подножието на скрития инкски град. Ще разберете какво имаме предвид. Hotel La Pequeña Casita (или подобен)

надморска височина в Агуас Калиентес: 2050 м

надморска височина на руините на Мачу Пикчу: 2430 м

22 октомври: Агуас Калиентес – Мачу Пикчу – Агуас Калиентес – Куско (125 км)

Ден за разглеждане на скрития град на инките Мачу Пикчу – едно от новите 7 чудеса на света и може би най-известният археологически обект на Западното полукълбо, открит от белия човек едва през 1911 година! Ставаме рано сутринта, след което ще се наредим на опашката за автобусите, с които се стига до същинския вход на руините. Ще направим обиколка на града сутринта, а след това около 10:00 ч желаещите могат да се изкачат до извисяващия се над руините връх Уайна Пикчу – гледката оттам определено си заслужава! Надморската височина на върха е 2720 м, около 300 м над самия Мачу Пикчу. Част от групата ще иска този лек адвенчър, другата част вероятно не. Следобед – слизане обратно с автобусите до Агуас Калиентес и връщане оттам с влака до Куско. Нощувка в Куско. Hotel Rumi Punku (или подобен)

надморска височина в Куско: 3400 м

23 октомври: Куско

Свободен ден в столицата на инките – приятно е да се пошляеш още малко из калдъръмените му улички... Ако някой иска, ще измислим и друг допълнителен тур – доста популярно напоследък е посещението на Vinicunca, по-известна като Rainbow Mountain… E, в Instagram цветовете са една идея по-ярки, отколкото на живо, но не е лошо...  :)

Последна нощувка тук, Hotel Rumi Punku (или подобен).

24 октомври: Куско – Лима – Париж (полети)

Свободно време в града и около обед трансфер до летището за вътрешен полет Куско – Лима. След това международен полет Лима – Париж привечер в 18:20, с кацане в Европа на следващия ден.

25 октомври 2021: Париж – София (полет)

Кацане в Париж около 13:45 ч и малко по-късно полет към София с пристигане в родината в 19:35 ч. Това май бе всичко...ОПЦИЯ за допълнение в програмата: Посещение на перуанската джунгла в еко-лодж в провинция Madre de Dios, недалеч от град Пуерто Малдонадо. След крайбрежието (La Costa) и планините (La Sierra), ще видите и третия от основните географски райони на Перу – джунглата (La Selva)! Тя всъщност покрива и най-голяма част от територията на страната, около 60%. Престоят там ще 3 нощувки, като се лети първо от Куско до Пуерто Малдонадо, а на заминаване от Пуерто Малдонадо директно към Лима. Интересно е разнообразието на флора и фауна, особено след дългия период, прекаран нависоко по чукарите в Андите. J А и Амазонския басейн без съмнение е една от най-забележителните екосистеми на планетата. През тези няколко дни, освен невероятната растителност и могъщи реки, ще имате възможността да видите множество птици, няколко вида маймуни, каймани, а при малко късмет ленивци и тапири...

Пътуване до долината Колка (Долината на огъня) и каньона Колка

Долината Колка е позната също и като Долината на огъня, тъй като е заобиколена от високи планини, осеяни с вулкани. Този район притежава поразителен релеф, включващ известния Каньон Колка, един от най-дълбоките в света, където могат да се видят летящи кондори, както и множество малки селища, чийто основен поминък са добре развитото, наследено от предците земеделие, както и туризма в последните години.

Ден първи (15-ти октомври)

Тръгване от Арекипа сутринта, продължаваме около 160 км през платото и планината към Чивай в каньона Колка. По пътя пред нас ще се откриват гледки към вулканите Мисти, Чачани и Пикчу-Пикчу (или Пичу-Пичу). Ще преминем през долината Юра, известна с термалните си извори. Достигаме пампите Арриерос и Каняуас – части от Националния резерват Салинас и Агуада Бланка, където ще можем да видим диви викуни, пасящи андинската трева ичу. Тези защитени животни са най-изящните представители от общо 4-те вида американски камилоподобни – другите са лама, алпака и гуанако. Вече се намираме на 3 400 м надморска височина.

Спирка в Сумбай за чаша mate de coca, типичния за района чай от кока, или за да подъвчем листа от това интересно растение – съвсем легално! Надморска височина – 3800 м.

Преминаване през местността Токра на 4500 м надм. височина, където евентуално може да наблюдаваме фламинго, които си почиват по време на миграционния си полет. В тази част от високопланинското плато Алтиплано (простиращо се в Перу и Боливия) се отглеждат лами и алпака.

Следваща точка днес е Пата Пампа (букв. „Висока земя”), която се намира на 4910 м – най-голямата височина, която ще достигнем по време на цялото пътуване! От тук ще видим Cordillera Chila и многото ѝ вулкани, включително Ампато (6288 м), където е била открита ледената принцеса Хуанита, пушещия в съседство Сабанкая, Уалка-Уалка (на езика на индианците – Огърлица-Огърлица) и Мисми, от който води началото си великата река Амазонка. Пристигане в Чивай (3651 м надм. височина) и настаняване в хотел.

ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ГЛАВОБОЛИЕ, СВЕТОВЪРТЕЖ, СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ, БЕЗСЪНИЕ И КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ – ТОВА СА КОЗМЕТИЧНИТЕ СИМПТОМИ НА ВИСОЧИННАТА БОЛЕСТ... ТЯ ЩЕ ВИ ДЪРЖИ ПОНЕ ДВА-ТРИ ДНИ! Но не е толкова страшно, все пак....

Ден втори (16-ти октомври)

Доста ранно тръгване, предшествано от още по-ранно ставане /5:30 часа/, но така е – ако искате да видите кондорите – това е цената! Отправяме се към Крус дел кондор – мястото за наблюдение на тези гигантски птици. Когато наближим, ще повървим по ръба на каньона, където, ако имаме късмет, ще видим орли, вискача (андинския заек), лисици и др. Около 8:30 ч. първите кондори излитат от дълбините на каньона Колка, издигани от топлите въздушни течения, и правят няколко кръга за овации пред тълпящите се туристи долу... Страхотна гледка!

По обратния път към Чивай ще спрем в Пинчойо, градът на племето Кабани. Ще спрем и при кулата Antahullque, за да разгледаме отвисоко земеделските тераси, построени преди 1500 години от културата Кояуа (другото главно племе обитаващо долината освен Кабаните), много преди пристигането на инките по тези земи.

Спирка и при Чокетико за да видим „Висящите гробници” (Tumbas Colgantes).

Посещение на Янке и красивата му църква в метиски стил, построена от вулканични камъни.

Връщаме се в Чивай и оттам продължаваме към Пуно.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram