ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ДРЕВНАТА ИМПЕРИЯ НА ИНКИТЕ В ПЕРУ С ПРЕКОСЯВАНЕ НА ВЕЛИЧЕСТВЕНИТЕ АНДИ (с опция за посещение на Амазонската джунгла)

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ИМПЕРИЯТА НА ИНКИТЕ В ПЕРУ image

От: 21.07.2021 До: 05.08.2021

16 дни / 14 нощувки

Цена: 3 177 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Пред вас е програмата за едно незабравимо приключение из древната империя на инките в Перу... Началото е в столицата на Перу – Лима; след това с лодка ще стигнем до островите Байестас /Перу/, известни с невероятния си животински свят; посещение на най-интересните паметници на древни прединкски култури (или „извънземни” цивилизации) като Линиите на Наска и Сиюстани; преминаване през Андите; разглеждане на красивия колониален град Арекипа; незабравимата гледка на господаря на Андите – кондорът, реещ се във висините над най-дълбокия каньон в света – Колка /с дълбочина от около 3300 метра/; разходка с корабче до островите Урос и Такиле в езерото Титикака /най-високото плавателно и едно от най-красивите езера в света, с надморска височина 3820 м/; а за капак – разглеждане на златната столица на инките Куско и тайнствения Мачу Пикчу, намиращ се на източните склонове на Андите, над долината на река Урубамба. И не на последно място по важност – невероятното удоволствие от разходките из индианските пазари с предмети на изкуството и автентични сувенири в Арекипа, Куско, Писак...

Програма:

21 юли 2021: София – Париж – Лима (полети)

Полети от София през Париж до Лима, с излитане рано сутринта и пристигане в перуанската столица около 18:05 вечерта. Гранични формалности, посрещане и трансфер до хотела ни за нощувка. Allpa Suites Hotel (или подобен)

надморска височина в Лима: малко над 0 м

 

22 юли: Лима

Разглеждане на Лима, една от най-интересните столици на Южна Америка. Ще посетим: крайбрежната зона на квартала Мирафлорес, бохемския квартал Баранко, централния площад Plaza Mayor и главната катедрала на града, манастира Сан Франсиско, площада Сан Мартин и Museo Larco. Привечер ще отидем до Parque de la Reserva и изградения там „Магически кръговрат на водата” – считан за най-големия фонтанен комплекс в света.

Втора нощувка в Лима. Allpa Suites Hotel (или подобен)23 юли: Лима – Байестас – Уакачина – Наска (470 км)

Много рано сутринта, около 04:00 ч, потегляме с автобус на юг от Лима към резервата Паракас и островите Байестас, известни с богатия си животински свят – ще видим буквално хиляди птици, два вида тюлени (морски лъвове и морски котки), пингвини, корморани и др. След това продължаваме към град Ика и близкото селище Уакачина – изградено край малко езеро, то е наричано „оазисът на Америка”, заради огромните дюни (високи до 200 м), които го ограждат. Ще се повозим с бъги из дюните, яко е!

 Следобед достигаме Наска, където ни очаква 30-минутен полет с малък самолет (тип „Чесна”) и   среща с „извънземния” разум на    едноименната цивилизация и енигматичните линии и фигури   на платото – най-известните от тях са на   колибрито, маймуната, паяка... Ако не ни стигне   времето за полетите този следобед, ще го оставим за   сутринта на следващия ден. Нощувка в   Наска, Hotel Nazca Lines (или подобен).  

  надморска височина в Наска: 520 м

 

24 юли: Наска – Арекипа (570 км)

Ще тръгнем по-навреме, защото пътят до Арекипа е около 12 часа – най-дългият по време на цялото пътешествие! Много живописна (и даже малко страшна) е частта му покрай стръмните скалисти брегове на Тихия океан. Пристигане в Арекипа привечер – това е вторият най-голям град в Перу, разположен в красива долина, заобиколена от снежните гиганти Чачани /6057 м/, Мисти /5822 м/ и Пичу-Пичу /5664 м/. Нощувка в Арекипа, San Agustín Posada del Monasterio (или подобен).

надморска височина в Арекипа: 2350 м

 

25 юли: Арекипа

Пристигане в Арекипа сутринта и трансфер до хотела, където оставяме багажа (настаняваме от обед насетне). Ще имаме един по-спокоен ден за разходка из колониалната Арекипа – разглеждане на манастирския комплекс Санта Каталина (определян като град в града), стария център на града, Музея на андинските светилища, известен с мумията на индианската ледена принцеса Хуанита, скитане из безбройните кръчми и магазинчета на този толкова спокоен град. Няма да съжалявате! San Agustín Posada del Monasterio (или подобен)

 

26 юли: Арекипа – Чивай – Копораке (170 км)

Бавно събуждане. Някъде около 09:00 ч се отправяме към каньона Колка – най-дълбокия каньон в света! Със своите близо 3300 м, той е около два пъти по-дълбок от Гранд каньон в щата Аризона! /Най-долу в този файл ще намерите пълно описание на екскурзията до Колка/. Пътят ни минава през резервата „Салинас и Агуада Бланка”, изобилстващ от лами, алпаки и викуни (символите на андинската фауна J). Ще спрем и на най-високата точка на цялото ни пътуване – проходът Патапампа, 4910 м – след което се спускаме към град Чивай.

Първа нощувка на високо – 3600 метра, повечето от вас ще са за пръв път на такава височина – почти всички ще ви боли главата през нощта, други възможни проблеми са сърцебиене, безсъние, високо кръвно... Това са леките проявления на височинната болест, нормално за такава височина. Все пак – дотам ще стигнем с автобус, т.е. ще има някаква плавност в движението. Надявам се, всичко ще бъде наред с вас! Нощувка близо до град Чивай, Casa de Mamayacchi (или подобен).

надморска височина в каньона Колка, близо до Чивай: 3650 м27 юли: Копораке – каньонът Колка – Пуно (410 км)

Много ранно ставане и закуска. В 5:30 ч тръгваме за CRUZ DEL CONDOR (Кръста на Кондора) – мястото, където към 8:00-8:30 часа сутринта кондорите излизат от дълбините на каньона и се издигат нагоре с помощта на топлите въздушни течения, за кеф на стотиците туристи. Да се надяваме, че ще видим достатъчно много. После продължаваме с автобус, пътуваме отново през Андите и достигаме бреговете на езерото Титикака при Пуно, нощувка в града. Hotel Qalasaya (или подобен)

надморска височина в Пуно: 3820 м

 

28 юли: Пуно – островите Урос – остров Такиле – Сиюстани – Пуно (70 км по земя)

Сутринта взимаме лодка от пристанището и първо ще посетим тръстиковите острови Урос в езерото Титикака.
Според легендите там живеят хората с черна кръв, създали сами своите острови от местната тръстика totora, за да избягат от войнствените инки и други племена от сушата. После продължаваме навътре в езерото до остров Такиле, известен с гледките към сините води на Титикака, каменната арка на входа на главното селище, както и с уникалните вълнени платове и дрехи, които тук се тъкат на ръка само от мъже! 

Връщаме се обратно към Пуно и следобед ще посетим интересните каменни погребални кули (наричани chullpas) при Сиюстани. Тези кули са цилиндрични и са изградени край бреговете на красивото езеро Умайо от прединкската култура Colla. Втора нощувка в Пуно, Hotel Qalasaya (или подобен).

 

29 юли: Пуно – Куско (400 км)

Сутринта потегляме с автобус за Куско, като по пътя ще минем през прохода Ла Рая (4335 м) и ще спрем за разглеждане на 2-3 интересни паметника като единствения запазен храм на инките в Ракчи, много интересната църква в градчето Андауайлияс (наричана „Сикстинската капела на Америка“) и други. Пристигане в Куско – Златния град и последната столица на Империята, превзет от конкистадорите на Писаро през 1533 година; всичките му съкровища са отнесени с испанските галеони за благото на испанската корона. Нощувка в Куско. Hotel Rumi Punku (или подобен)

надморска височина в Куско: 3400 м

 

30 юли: Куско

Днес ще разгледаме инкските крепости и светилища около града – Тамбо Мачай, Пука Пукара, Кенко и Саксауаман. Всички те са интересни, но определено най-впечатляваща е Саксауаман – крепостта е изградена от огромни каменни блокове (някои от тях тежащи до 150 тона), идеално напаснати заедно като гигантски пъзел.

Разбира се, ще се разходим и из Куско, като ще видим и може би най-свещения храм за инките в цялата им империя, Кориканча, както и забележителната катедрала на града. Нощувка в Куско, Hotel Rumi Punku (или подобен).

 

31 юли: Куско – Писак – Куско (70 км)

Екскурзия из Свещената долина на инките до Писак – мястото, което ще ни „подгрее” за Мачу Пикчу. Руините на древното инкско селище, както и прилежащите му земеделски тераси (които се използват и до днес) са наистина впечатляващи – изградени са на хълм, високо над долината на р. Урубамба. Следобед – връщане в Куско и посещение на градската катедрала Санто Доминго (с много интересни образци на колониалното изкуство) и Храма на слънцето Кориканча, където ще се запознаем по-подробно с архитектурата, религията, културата на инките. Свободно време привечер в Куско – това е градът!!! Hotel Rumi Punku (или подобен)

 

01 август: Куско – Чинчерос – Олянтайтамбо – Агуас Калиентес (110 км)

Сутринта ще посетим Чинчерос – известен с традиционните си занаяти и най-вече тъкачеството, ще продължим с интересните руини на Морай – терасирани концентрични кръгове, най-вероятно използвани за земеделски експерименти, а следобед ни очаква друг интересен  град на инките в долината на река Урубамба – Олянтайтамбо – още един пример за невероятните   строителни умения на древните. Оттам ще пътуваме с влак към Агуас Калиентес – селцето под Мачу Пикчу,   ще пристигнем по тъмно. Нощувка под каменните гиганти на околните върхове, в подножието на скрития   инкски град. Ще разберете какво имаме предвид. Hotel La Pequeña Casita (или подобен)

 надморска височина в Агуас Калиентес: 2050 м

 надморска височина на руините на Мачу Пикчу: 2430 м

 

02 август: Агуас Калиентес – Мачу Пикчу – Агуас Калиентес – Куско (125 км)

Ден за разглеждане на скрития град на инките Мачу Пикчу – едно от новите 7 чудеса на света и може би най-известният археологически обект на Западното полукълбо, открит от белия човек едва през 1911 година! Ставаме рано сутринта, след което ще се наредим на опашката за автобусите, с които се стига до същинския вход на руините. Ще направим обиколка на града сутринта, а след това около 10:00 ч желаещите могат да се изкачат до извисяващия се над руините връх Уайна Пикчу – гледката оттам определено си заслужава! Надморската височина на върха е 2720 м, около 300 м над самия Мачу Пикчу. Част от групата ще иска този лек адвенчър, другата част вероятно не. Следобед – слизане обратно с автобусите до Агуас Калиентес и връщане оттам с влака до Куско. Нощувка в Куско. Hotel Rumi Punku (или подобен)

надморска височина в Куско: 3400 м

 

03 август: Куско

Свободен ден в столицата на инките – приятно е да се пошляеш още малко из калдъръмените му улички... Ако някой иска, ще измислим и друг допълнителен тур – доста популярно напоследък е посещението на Vinicunca, по-известна като Rainbow Mountain… E, в Instagram цветовете са една идея по-ярки, отколкото на живо, но не е лошо... J

Последна нощувка тук, Hotel Rumi Punku (или подобен).

 

04 август: Куско – Лима – Париж (полети)

Свободно време в града и около обед трансфер до летището за вътрешен полет Куско – Лима. След това международен полет Лима – Париж привечер в 18:20, с кацане в Европа на следващия ден.

 

05 август 2021: Париж – София (полет)

Кацане в Париж около 13:45 ч и малко по-късно полет към София с пристигане в родината в 19:35 ч. Това май бе всичко...

 

- край на пътуването -

 

ОПЦИЯ за допълнение в програмата: Посещение на перуанската джунгла в еко-лодж в провинция Madre de Dios, недалеч от град Пуерто Малдонадо. След крайбрежието (La Costa) и планините (La Sierra), ще видите и третия от основните географски райони на Перу – джунглата (La Selva)! Тя всъщност покрива и най-голяма част от територията на страната, около 60%. Престоят там ще 3 нощувки, като се лети първо от Куско до Пуерто Малдонадо, а на заминаване от Пуерто Малдонадо директно към Лима. Интересно е разнообразието на флора и фауна, особено след дългия период, прекаран нависоко по чукарите в Андите. J А и Амазонския басейн без съмнение е една от най-забележителните екосистеми на планетата. През тези няколко дни, освен невероятната растителност и могъщи реки, ще имате възможността да видите множество птици, няколко вида маймуни, каймани, а при малко късмет ленивци и тапири...

 

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram