ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие из древен и съвременен ИРАН

Пътешествие из древен и съвременен ИРАН image

От: 12.10.2019 До: 26.10.2019

15 дни / 14 нощувки

Цена: 2037 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Елам, Мидия, Персия... са имената на империите, представляващи част от хилядолетното минало на Иран. За пореден път тръгваме по следите на една от най-великите империи в световната история. Впечатляващите руини на Персеполис – древната столица на Ахеменидите, глинените постройки на Язд, великолепния площад  Накш-е-Джахан /”Модел на света“/ в Исфахан, огромният зикурат Чога Занбил, градините на Шираз, скалните барелефи в Бисотун – това са само част от съкровищата, които ще видим и които по обективни причини (и за радост на мераклиите-пътешественици) все още не привличат тълпи от туристи. Тези интересни исторически обекти, заедно с оживените базари, традиционните чайни, кервансараите по Пътя на коприната, както и покритите със сняг планини, ограждащи обширни пустинни плата, сред които „изникват“ зелени нивя и оазиси с палми, както и селцата, покатерили се на зъберите, са повече от достатъчна причина да посетите страната.

Но забележителностите не дават пълната картина – ако харесвате хората, ще харесате Иран. Повлияна през вековете от гръцки, арабски, тюркски и монголски нашественици, днес иранската нация е етнически многообразна, а хората – безкрайно гостоприемни. Най-често ще ви питат: „Откъде сте?“, последвано от „Харесвате ли Иран?“ Ще ви канят в домовете си и ще ви заговарят на улицата, за да усъвършенстват английския си. Местните очароват още с любовта си и искрено уважение към своята древна и изключително богата култура, както и с етническата и религиозната си толерантност.

 

В рамките на 13 дни ще разгледаме най-известните красоти на тази страна, като ще опитаме и да разберем какво свързва древна Персия със съвременен Иран, кои са били източниците на вдъхновението на поетите-философи Фердоси, Саади, Омар Хаям, Руми, Хафез, как са пренасяни през вековете медицински, математически, астрономически, философски знания и инженерни умения. Както винаги освен „задължителните” обекти (Исфахан, Шираз, Язд, Персеполис и т.н.), сме включили и интересните исторически области Керманшах и Хузестан, разположени в западната част на страната. А за пръв път ви предлагаме да посетите и островите Кешм и Хороз в Персиийския залив. Има какво да се види там, заповядайте!

 

Ето програмата по дни:      

Програма:

12 октомври 2019: София – Истанбул – Техеран

Полети на Turkish Airlines по маршрут София – Истанбул – Техеран, с излитане от София в 16:00 ч. След междинна спирка в Истанбул кацаме, вече на 13 октомври,  малко след полунощ на международното летище Imam Khomeini. Добре дошли в Иран!

Трансфер до хотела и настаняване. Ferdowsi International Grand Hotel 4* или Howeyzeh Tehran 4*.

 

13 октомври: Техеран

Разположен на повече от 1200 кв.км. и с население от над 14 милиона души, Техеран е най-големият град в Западна Азия. Градът непрекъснато се разраства от обявяването му за столица на страната в края на XVIII век. Известен е с многобройните си музеи, арт галерии, дворци, както и със ски курортите, разположени по склоновете на планините Елбурс (Алборз), северно от града, където се намира и най-високият връх на страната – вулканът Демавенд (5610 м).

След закуска ще започнем обиколката на Техеран с Националния исторически музей на Иран. Ще продължим с удивителния Музей на бижутата, притежаващ една от най-богатите колекции на скъпоценности в света и двореца Голестан („Градина на розите” в буквален превод) – бляскавата резиденция на шаховете от династията на Гаджарите. Това е най-старият исторически комплекс в града, днес под защитата на ЮНЕСКО. Надвечер ще се разходим до кулата Азади (Azadi Tower) – символ на града и на свободата. Вечеряме някъде в града и се връщаме обратно в хотела. Нощувка във Ferdowsi International Grand Hotel 4* или Howeyzeh Tehran 4*.

 

14 октомври: Техеран

Още един ден в иранската столица, който ще започнем с изкачване по склоновете на планината Алборз към района Дарбанд – може би най-приятното място в града, където да „избягате” от натоварения трафик, смога и жегата в топлите месеци. Пътеките се вият покрай водопади, планински потоци и са популярно място за разходка на местните, които идват тук и заради множеството чайни, традиционни ресторанти и сергии за храна и напитки. Ще посетим разположения в близост комплекс Са’ад Абад, някога лятна резиденция на последната шахска династия Пахлави. Днес Белият и Заленият дворци са превърнати в музеи. Освен тях ще влезем в музея с картини на световноизвестния художник на персийска живопис и миниатюри Махмуд Фаршчиян. Ще имаме време за обяд в Саад Абад.

Нощувка във Ferdowsi International Grand Hotel 4* или Howeyzeh Tehran 4*.

 

15 октомври: Техеран – Керманшá (полет)

Ставаме рано за полет от Техеран на запад до Керманшá (Kermanshah) – разположен на 1350 м надморска височина, той е главният град на едноименната провинция и е известен със смесеното си население – тук живеят ирански кюрди, парси, лури… Кацаме около 10:30 и в близост до града ще посетим впечатляващите барелефи при Бисотун (или Бехистун), изсечени високо в скалите още през 521 г. пр. Хр. и обявени за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2006 г. Главно място в изображението заема, разбира се, шахиншаха Дарий I Велики, който приема група поклонници. Сцената е придружена от надписи на 3 древни езика. Връщаме се обратно в Керманшах, където в две съседни скални ниши ще видим още една група интересни барелефи – Так-е Бостан, този път от Сасанидската епоха (III-VI в). Изобразени са ловни сцени, на короноване на някои от техните най-видни владетели и др. В следобедните часове ще се разходим из града и ще опитаме да влезем в единственото по рода си, заради сцените от Шахнаме, които го украсяват, шиитско светилище Takieh Moaven ol Molk. Нощувка в Jamshid Kermanshah 4* (или подобен).

 

16 октомври: Керманшах – Шуш – Чога Занбил– Шуштар (490 км)

Рано сутринта (около 06:00 ч) потегляме на юг към провинция Хузестан – тя граничи с Персийския залив и Ирак, и е свързана с най-ранната история на страната. Преминаваме през историческия Шуш, където ще посетим гроба на старозаветния пророк Даниил и продължаваме към зикурата Чога Занбил (Choqa Zanbil) – най-добре запазения паметник от епохата на цивилизацията Елам. Зикуратите са масивни пирамидални структури с религиозно предназначение, изградени обикновено от кирпичени тухли и типични най-вече за Месопотамия (в днешен Ирак). Построен през XIII век пр. Хр., Чога Занбил и съседното му селище са били превзети и разграбени от цар Ашурбанипал през VII в. пр. Хр., след което храмът потъва в забрава за почти 2600 години, когато по случайност е „открит” отново през 1935 г., а по-късно става първият ирански обект, включен в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Зикуратът е и с впечатляващи пропорции – 105 м дължина на квадратната основа и 5 нива във височина.

Крайната ни спирка в този ден е град Шуштар, където ще видим античните хидравлични съоръжения на града (на практика воденици), чието изграждане е започнало още през V в. пр. н. е., като по-късно са използвани римска технология и труд на пленени римски войници.

След вечеря се прибираме за нощувка в хотела в традиционен стил Afzal 3* (или подобен).

 

17 октомври: Шуштар –Ахваз (90 км); полет Ахваз – Шираз; Шираз – Марвдащ – Шираз (140 км)

След закуска се отправяме към летището на индустриалния Ахваз за полет около 10-11 ч към Шираз, а оттам - към град Марвдащ. В близост до него ще видим първо Накш-е Ростам – интересни скални гробници, в които са погребани някои от ахеменидските владетели.

След това ще посетим величествения Персеполис (Тахт-е Джамшид) – древната имперска столица по време на династията на Ахеменидите и въплъщение на най-големите им успехи (а след това и падение, след похода на Александър Велики). Със своите богато украсени с релефи порти и стени, монументални колони, стълбища и различни скулптури (сред които лъвове с човешки глави, двуглави бикове и др.), Персеполис не оставя съмнение за могъществото на Персийската държава. Строежът на града започва през 521 г. пр. Хр. по заповед на Дарий І и продължава в следващите повече от 150 години.

Връщаме се в Шираз. Нощувка в Karimkhan Hotel 4* (или подобен).

 

18 октомври: Шираз – Бишапур – Шираз (280 км)

След закуска ни очаква целодневна разходка до Бишапур („Градът на Шапур”) – столицата на може би най-бележития цар на Сасанидите, Шапур I. Освен останки от дворци и храмове, в близката долина Tang-e Chogan ще разгледаме впечатляващи барелефи, изобразяващи различни исторически сцени и най-вече военните победи на царя над римляните. Ако времето позволи – ще се разходим до статуята на Шапур, изваяна в огромната едноименна варовикова пещера, отстояща на около 6 км от древния град.  

Връщаме се в Шираз и в късния следобед ще посетим последователно гробниците на двама от най-великите и обичани поети на Персия – Хафез и Саади, заради чиито творби градът е смятан и за литературна столица на страната. Нощувка в Karimkhan Hotel 4* (или подобен).

 

19 октомври: Шираз   

Закуска и тур на Шираз – градът на поетите, виното (е, сега са стафидите) и розите. Ще посетим първо многоцветната Розова джамия, носеща името на основателя си Насир ал-Молк (Nasir Al-Molk). Ще се разходим край крепостта на Карим хан, строена през XVIII в. и из двореца Наранжестан от времето на династията Гаджар (Qajar). Надникваме бързо и в комплекса Вакил, преди да се възползваме от свободното си време за обиколка из базарите на града.

Трета нощувка в Karimkhan Hotel 4* (или подобен).

 

20 октомври: полет Шираз – остров Кешм (или Бандар Абас)   

Още един вътрешен полет сутринта – до остров Кешм в Персийския залив или до летище Бандар Абас, намиращо се срещу важния Ормузки пролив, свързващ заливите Персийски и Оман. Проливът е единственият морски път за износ на нефт и природен газ от района на Персийския залив за световния пазар. В геостратегически план проливът е важен за световната сигурност, тъй като там се водят част от военните действия по време на ирано-иракската война 1980-1988. Отплаваме към Ормуз с ферибот. Както протокът, така и островът носят името на Ормузд – бога на доброто в зороастризма. Въпреки малките си размери, островът привлича природолюбители със скалите си, редуващи червени, жълти и оранжеви нюанси, красиво контрастиращи със сините води на залива, както и с фауната си. 

Връщаме се на Кешм. Нощувка в Irman hotel 3* (или подобен).

 

21 октомври: Ферибот от остров Кешм до Бандар Абас; полет Бандар Абас – Язд   

В този ден разглеждаме Долината на Звездите на остров Кешм. Сред девствената природа на острова, мергелът и пясъчникът са застинали в странни форми, в които, с малко въображение, могат да се разпознаят животни, лица и ръце.. 

Напускаме острова с ферибот и в следобедните часове излитаме от Бандар Абас към Язд, където  нощуваме в Moshir garden 4* или Dad 4*.

 

22 октомври: Язд   

Този ден ще посветим на Язд. Разположен във вътрешността на пустинята и някога важна спирка по Пътя на коприната, този град е считан от ЮНЕСКО за един от най-старите в света. Със своите исторически джамии, тесни, виещи се улички, типичните badgirs (ветрови кули) и древни кирпичени сгради, Язд определено е и едно от най-очарователните места в Иран. Предиобед ще отидем до „Кулите на мълчанието” и зороастрийския храм на огъня Атешкаде, а следобед ще посетим градината Долат Абад (Dolat Abad), главната джамия Jameh, Музея на водата, комплекса Амир Чакмаг. Ще остане време и за самостоятелни набези към градския базар, най-вече за сладките, с които се слави Язд. Вечеря и втора нощувка в града, Moshir garden 4* или Dad 4*.

 

23 октомври: Язд – Чак Чак – Исфахан (425 км)  

След закуска, тръгваме в пустинята северно от Язд, за да се изкачим до Чак Чак – най-свещеното място за зороастрийците не само в Иран, а и в света. Всяка година в средата на юни тук се провежда голям фестивал, който привлича хиляди последователи на тази древна религия.

Достигаме Исфахан и, преди да се настаним, ще побродим из Нова Джулфа (Jolfa quarter) – арменския квартал на Исфахан. В началото на XVII в. по нареждане на шах Абас I Велики, там са заселени над 42 000 арменци от областта Джулфа в днешен Нахичеван, за да бъдат опазени от системните нападения на Османската империя. Там се намира и красивата катедрала Ванк. Вечерта ще се разходим по мостовете Хаджу и Си-о-Се Пол, както са правили персийските владетели.

Нощувка в Khaju hotel 3* (или подобен).

 

24 октомври: Исфахан

Пълен ден в Исфахан – чудото на ориенталската архитектура! Сутринта посещаваме Петъчната джамия (Jameh Mosque) — най-голямата обществена джамия в Исфахан. Джамията е строена няколко века – започната е около 771 година, но е реконструирана и достроявана до края на XX век. През 2012 година Петъчната джамия е включена в списъка на обектите, представляващи световно културно наследство към UNESCO.

Централният площад на града носи името Накш-е Джахан (Naqsh-e Jahan), което идва от поговорката, че ако си видял Исфахан, си видял „половината свят”… В южната част на площада е разположена Имам джамия (или Шахската джамия) – най-голямата в Исфахан, украсена с чудесни мозайки и различни орнаменти, впечатляващ монумент в прослава на въображението на шах Абас I и умението на неговия архитект. В източната част на площада е разположена джамията на Шейх Лотфолах – още един от най-ярките паметници на иранската архитектура от времето на Сафавидите, построена за 17 години отново по заповед на Абас Велики. Елегантният дворец Али Капу (Ali Qapu), в западната част на площада, първоначално е бил проектиран като огромна порта – висок е 38 м и има шест етажа, като до всеки от тях се достига по спирално стълбище.

Ще влезем в още един красив дворец – Чехел Сотун. Разбира се, няма да пропуснем да се поразходим и из базара Бозорг. Втора нощувка в Khaju hotel 3* (или подобен).

 

25 октомври: Исфахан – Абиянé – пустинята Маранджаб (340 км)

След закуска тръгваме за Абиянé (Abyaneh), кандидат за списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 2007 година. В този музей на открито е запазен стилът на селските постройки в централен Иран отпреди две хилядолетия, а ярките цветове в облеклото на местните жени и традиционния начин на живот са притегателна сила за посетителите. По време на разходката из красивите му тесни улички, ще минаваме край типичните червени къщи, градините с орехи и ябълки, а ще видим и джамия, предпочитана от пътешествениците.

Следобед продължаваме към пустинята Маранджаб. Близо до лагера, в който ще нощуваме, се прехвърляме на джипове, за да идем до пясъчните дюни и соленото езеро, минавайки през места, обрасли с пустинна флора. Ако имаме време, ще отидем и до кервансарая в Maranjab. А преди да се върнем, ще поседнем на чаша чай край огъня.

Нощувка в пустинен лагер (помещения с 4-6-8 легла, с обща баня и тоалетна).

 

26 октомври: Маранджаб – международно летище Imam Khomeini (240 км)   

Рано сутринта тръгваме към международното летище на Техеран, ще пристигнем там около 11:00 за полета ни обратно към София.

Полети Техеран – Истанбул – София на Turkish Airlines, с излитане в 14:20 ч и кацане в София около 20:45 в същия ден. Добре дошли у дома...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram