ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие до Филипините

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Пътешествие до Филипините image

От: 14.03.2017 До: 30.03.2017

17 дни / 14 нощувки

Цена: 937 EUR + 2237 USD

Яркозелени оризища, кипящи от живот мегаполиси, димящи вулкани, маршрутки в крещящи цветове (т.нар. jeepney) и усмихнати, сякаш безгрижни хора – всичко това са Филипините – за пореден път се насочваме натам! Намиращи се в Югоизточна Азия, островите са далеч от континента – не само географски, но и духовно, и културно. За разлика от предимно будистките и мюсюлмански държави в този регион, Филипините са подчертано католическа страна, резултат от 350 години испанско владичество. Следите от испанското минало са видими в пищните фестивали, филипино-иберийската колониална архитектура и вековните каменни катедрали, издигащи се над централните площади в градовете. Моловете, веригите за бързо хранене и широкото разпространение на английския език, обаче, издават присъствието на американците – колониалните наследници на испанците. Въпреки тези външни влияния, населението на страната днес е до голяма степен единна общност.

Филипините се състоят от над 7000 острова – от големите, свръхнаселени Лусон (на север) и Минданао (на юг), до видимо безлюдните малки парчета земя, издигащи се над тюркоазените води на Южнокитайско море край о-в Палаван – ще видим по малко и от двата типа. Вътрешността на „класическия” филипински остров обикновено е покрита с джунгла, а крайбрежията са пясъчни плажове, често „охранявани” от коралови рифове. По време на този тур, ще заложим главно на приключението (не толкова на културата) – освен задължителните плаж, море и гмуркане с шнорхел в Тикао, Пуерто Галера и най-вече из райските островчета и скрити лагуни на Ел Нидо, ни очакват още: влизане в пещерните реки на Палаван, изкачване на вулкана Майон (поне докъдето е разрешено), плуване с китови акули край Донсол, лек трекинг из оризовите тераси и селища на местни племена в Банауе (Северен Лусон) и т.н. Заповядайте!

 

Програма:

14 март 2017: София – Доха – Манила (полети)

Полети на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Манила, с излитане от България в 19:45 ч, около 1:30 ч престой в Доха и пристигане във Филипините на следващия ден.

15 март: Манила

Кацане в Манила около 16:30 ч, трансфер до хотела за нощувка. St Giles Hotel (или подобен)

 16 март: Манила – Пуерто Принцеса – Сабанг – Ел Нидо

Сутрешен полет на Air Asia Манила – Пуерто Принцеса, излитащ в 07:15 ч и пристигащ около 08:40. Добре дошли на о-в Палаван, една от най-дивите и незасегнати от човека филипински територии... Дългият и тесен остров е петият най-голям по площ в страната и се отличава с огромно биоразнообразие. Столицата му Пуерто Принцеса пък често е обявявана за най-чистия и зелен град на Филипините.

След кацане директно ще се отправим към Сабанг (около 2 часа път), където ще посетим една от най-големите забележителности не само на Палаван, но и на цялата страна – Подземната река на Пуерто Принцеса. Този национален парк е под закрилата на ЮНЕСКО от 1999 г., а в началото на 2012 бе обявен за едно от новите 7 природни чудеса на света. Паркът е известен с варовиковите си хълмове, през които минава подземна река с дължина около 8,2 км. Реката Сан Пабло се влива директно в Южнокитайско море, като долното ѝ течение е солено под влиянието на приливите и отливите. Наличието на различни видове минерали, фосили на възраст 20 милиона години и уникалните пещерни образувания обясняват включването на реката в престижната класация (но и без тази публичност мястото е достатъчно красиво). На територията на парка има разнообразни морски екосистеми, както и защитени гори, които са типичен пример за джунглите на Палаван – едни от най-значимите в цяла Азия. Местността е хабитат и за множество редки и ендемични видове животни. В крайбрежните райони се срещат още мангрови гори и коралови рифове.

Ще обядваме в Сабанг, след което – отпътуване за Ел Нидо в североизточната част на острова (около 230 км, 5 часа път!). Вечерята ще е някъде по път, ще пристигнем късничко. Настаняване в Stunning Vistas El Nido (или подобен) и нощувка.

 17 март: Oбикаляне по островите около Ел Нидо (Island hopping)

Ел Нидо е отправната точка за едно от другите големи природни богатства на Палаван – архипелага Бакуит. Самото градче е красиво разположено между извисяващите се варовикови скали от една страна и залива Бакуит от другата, а в далечината се виждат контурите на остров Кадлао. През този ден ще направим т.нар. island hopping или обиколка на островите в района с лодка. Очакват ни впечатляващи пейзажи – райски лагуни (Small & Big Lagoon, Secret Lagoon), безлюдни плажове (Secret Beach, Hidden Beach, Seven Commandos Beach и др.), скалисти острови с тропическа растителност (подобни на тези в залива Халонг, Виетнам), морски пещери. Пълен кеф! Ще има време за плаж, плуване и гмуркане с шнорхели, а ще ни приготвят и обяд (включително прясна рибка). Следобед – връщаме се обратно, вечеря и нощувка в Stunning Vistas El Nido (или подобен).

 18 март: Oбикаляне по островите около Ел Нидо (Island hopping)

Продължаваме с хопинг-а, и днес ще сме в района на архипелага. За двата дни ще видим много от островите там – Miniloc, Matinloc, Shimizu, Tapiutan, Dilumacad, Helicopter Island. Мисля, че няма да ви омръзне... Прибираме се в Ел Нидо следобед за последна нощувка тук, Stunning Vistas El Nido (или подобен).

 19 март: Ел Нидо – Манила – Легаспи сити – Майон

Закуска и трансфер до летището за чартърен полет на Air Swift Ел Нидо – Манила, излитащ в 08:00 и пристигащ в столицата около 10:00 ч. Оттам полет на Cebu Pacific Манила – Легаспи сити в 12:45, с кацане там в 13:50 ч. Разположен в югоизточната част на о-в Лусон, Легаспи е столица на региона Бикол – един от 17-те, на които е разделена страната. Бикол е много разнообразен, известен е с чудесната си кухня и природни пейзажи – на територията му има цели 7 вулкана! Ние ще се отправим към най-високия от тях – Майон (2463 м). Той е най-активният вулкан на Филипините и е може би най-симетричният в целия свят (с почти перфектен конус!). Започва нашият трекинг нагоре – по време на прехода ще видим много представители на местната флора и фауна, някои от които са ендемични – като дърветата Pili и Calamansi (филипински лимон). Ще минем и покрай застинала лава от изригването през 1980 г, а на около 1100 м надморска височина ще достигнем т.нар. basyaw – те са се образували след изригването през 1814 и наподобяват вани за къпане – дупки в земята пълни с вода, в които спокойно може да се освежите. Нощувка и вечеря в планината – лагер.

А тези, които предпочитат да си спестят това приключение – ще останат в Легаспи и ще се срещнат с другите отново на следващия ден. За тях нощувката ще е в Casa Simeon (или подобен).

 20 март: Майон – остров Тикао

Ранно ставане, след което ще продължим още малко нагоре по конуса до Loose Rock Point, намираща се на около 1600 м н.в. Оттам се открива хубава гледка към градовете около вулкана, залива Albay и Пасифика, дано времето е ясно! Започваме слизането, трябва да сме долу до 11:00 ч. В Легаспи ще се срещнем с тези, които са избрали да останат в града предишния ден и ще обядваме там.

После – трансфер до Донсол, откъдето ще вземем лодка до о-в Тикао (пътят е около един час и половина). Пристигане, настаняване и вечеря в Ticao Island Resort.

 21 март: остров Тикао

Почивка на острова, плажът е само за нас... Много възможности за прекарване на свободното време – каяк, гмуркане, риболов и т.н. И тук ще направим един island hopping (обиколка на околните островчета). Закуска, обед и вечеря в Ticao Island Resort.

 22 март: остров Тикао

Още ден почивка на Тикао – заслужава си, готино е тук... Ticao Island Resort

 23 март: остров Тикао – Донсол – Легаспи сити

Закуска, след което се връщаме обратно към градчето Донсол на о-в Лусон. Там ще се гмуркаме с шнорхел за среща с китовите акули, яко! Добродушният гигант на океана или butanding, както ги наричат местните, е най-голямата риба в света – те са дълги средно 9-10 метра и тежат над 1 тон. Обитават топлите тропически райони и за щастие се хранят само с планктон и крил (устите им са широки метър и половина, но имат твърде малки стомаси за да поглъщат нещо по-голямо от дребни рибки). Те плуват близо до повърхността и ще имаме добри шансове да ги видим. Тук струпването на китови акули е може би най-голямото в света и затова неслучайно Донсол е пък едно от най-популярните места за наблюдаването им (в допълнение месец март се счита за топ сезона за това). Ще обядваме в ресторант Miraya. След това трансфер от Донсол до Легаспи сити. Настаняване, вечеря и нощувка в Casa Simeon (или подобен).

 24 март: Легаспи сити – Манила – Батангас – Пуерто Галера

Закуска и трансфер до летището за полет на Cebu Pacific Легаспи сити – Манила в 09:45, пристигащ около 10:40 ч. От летището потегляме на юг и достигаме град Батангас (около 2 часа път), откъдето взимаме бърза bangka (кораб) до съседния остров Миндоро и курорта Пуерто Галера, разположен на северното му крайбрежие. Пристигане и настаняване в El Galleon Beach Resort (или подобен). Вечеря и нощувка.

 25 март: Пуерто Галера

От испански Пуерто Галера означава „пристанище на галеоните” – дълбокият естествен залив, защитен от всички страни, е бил известен на моряците още преди идването на испанците през 1572 г. Днес мястото е известно с многобройните си заливи и прилежащи острови, като същевременно е едно от топ местата за гмуркане във Филипините, заради богатия подводен свят. Ще прекараме деня в обиколка на съседните плажове (този път е beach hopping) с възможности за гмуркане или шнорхел. Връщаме се в ранния следобед, вечеря и нощувка в El Galleon Beach Resort (или подобен).

 26 март: Пуерто Галера – Батангас – Банауе

Закуска в хотела, след което взимаме корабчето обратно до Батангас на главния остров Лусон. Оттам директно се отправяме на север към планинския район Ифугао (във Филипинските Кордилери) и оризовите тераси на Банауе. Много дълъг път ни чака – около 13 часа! Но пък мястото си заслужава. Ще обядваме ресторант по път, Dad’s World Buffet. Пристигане и настаняване за нощувка в Banaue Hotel (или подобен).

 27 март: Банауе

Изградени в планините на Ифугао преди 2000 години, оризовите тераси на Банауе често са определяни от филипинците като „осмото чудо на света”. Създатели на терасите са предците на местното население – смята се, че в процеса са използвани ръчни инструменти като длета и чукове. За изобретателността и инженерните умения на строителите свидетелстват още и древните напоителни канали, събиращи вода от планински потоци и извори. Терасите са разположени на около 1500 метра надморска височина, а общата им площ е над 10 000 кв. км. Смята се, че сборната им дължина е колкото половината екватор (20 000 км). Терасите все още се използват за отглеждане на ориз и зеленчуци, въпреки че вече носят белезите на времето... Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1995 г.

След закуска тръгваме на трекинг до Batad. Преходът из тесните оризища ще трае около 2 часа, пътеките не са много стръмни. Оформени амфитеатрално, оризовите тераси на Батад са може би най-впечатляващите от общо 5-те групи подобни оризища под закрилата на ЮНЕСКО в региона. Ще посетим и село на местния народ ифугао, където повечето хора все още живеят по начина, по който са живели и преди векове. Ако остане време, ще отидем и до красивия водопад Tappiyah, където можем да поплуваме (носете бански!). Обяд някъде по път. Връщане в Банауе следобед, вечеря и нощувка в Banaue Hotel (или подобен).

 28 март: Банауе – Урданета

Ранна закуска и потегляне към Пангасинан (около 7 часа път), провинция в западната част на остров Лусон. Пристигане и настаняване в град Урданета.

Следобед ще посетим една от известните духовни лечителки в района (т.нар. „хийлъри”, от heal – „лекувам” на английски) на име Естер Брава. Не боли да пробвате, тези хора по презумпция лекуват само с ръце, като тази дарба им е дадена отгоре... Каквото и да е вашето мнение, тези екстрасенси са традиционна част от филипинската християнска култура и имат колкото последователи и защитници, толкова и критици. Вечеря и нощувка в Lisland Rainforest Resort (или подобен).

29 март: Урданета – Манила и отпътуване към Доха

Сутринта ще има време за още една лечителска сесия при Естер – за който иска, разбира се. Обяд в хотела, след което се отправяме към международното летище на Манила, пътят е около 5 часа. Късно вечерта, малко след полунощ, полети на Qatar Airways по маршрут Манила – Доха – София, с излитане в 0:10 ч.

 30 март 2017: Доха – София

Кацане в Катар около 04:40 сутринта, след това полет Доха – София в 06:50 ч и пристигане у дома около 12:00 ч. Това май е всичко…

Цената включва:

● самолетен билет за международните полети на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Манила и Манила – Доха – София;
● самолетни билети за трите вътрешни полети на Air Asia и Cebu Pacific: Манила – Пуерто Принцеса, Манила – Легаспи сити и Легаспи сити – Манила;
● самолетен билет за чартърен вътрешен полет на Air Swift Ел Нидо – Манила;
● 14 нощувки с включени закуски в хотели и лоджи 3* и 4* + още 10 обяда и 12 вечери;
● всички трансфери със самостоятелен транспорт за групата;
● всички описани в програмата турове и посещения, с местни водачи, включени входни такси и екипировка (където е необходимо);
● медицинска застраховка с покритие 15 000 евро;
● български водач за пътуването – Павел Нанков.

Цената НЕ включва:

● летищни такси за международните полети – 77 евро към момента на резервацията, но могат да варират до датата на издаване на билетите;
● допълнителни такси по летищата при вътрешните полети (където ги има) – общо около 20 USD;
● опционните атракции на остров Тикао (каяк, гмуркане, риболов и др.) и други неупоменати посещения;
● дарение при посещението при хийлърката Естер Брава (по желание, разбира се);
● посочената цена е за група от 16 човека, при по-малка група може да се наложи доплащане – според случая и броя хора;
● непосочените в програмата хранения;
● бакшиши и разходи от личен характер.

Срокове за записване и плащане:

● 1555 USD – при записване
● остатъкът от сумата + летищните такси – до 17-ти февруари 2017.
Минимален брой на участниците в пътешествието – 14, максимален – 20.
В случай, че желаете да заплатите доларите в левовата им равностойност, това става по курс „Продава” на ЦКБ АД в деня на плащането.

Какво да вземем:
Международни паспорти с валидност поне 6 месеца след крайната дата на пътуването. 
Бански, слънчеви очила, шапки, слънцезащитни кремове, мазила против комари.
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus