ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие до Филипините

Пътешествие до Филипините image

От: 01.12.2019 До: 18.12.2019

16 дни / 15 нощувки

Цена: 2650 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Терасирани оризища, кипящи от живот мегаполиси, димящи вулкани, маршрутки в крещящи цветове (т.нар. jeepney), безкрайни плажове, гъмжащи от живот коралови рифове, усмихнати, сякаш безгрижни хора – всичко това са Филипините, за където се насочваме за пореден път. Считани за част от Югоизточна Азия, островите са все пак далеч от континента – не само географски, но и духовно, и културно. За разлика от предимно будистките и мюсюлмански държави в този регион, Филипините са подчертано католическа страна, резултат от 350 години испанско владичество. Следите от испанското минало са видими в пищните фестивали, филипино-иберийската колониална архитектура и вековните каменни катедрали, все още запазени в някои селища. Моловете, веригите за бързо хранене и широкото разпространение на английския език, обаче, издават присъствието на американците – колониалните наследници на испанците. Въпреки тези външни влияния, населението на страната днес е до голяма степен единна общност.

Филипините се състоят от над 7000 острова – от големите, свръхнаселени Лусон (на север) и Минданао (на юг), до видимо безлюдните малки парчета земя, издигащи се над тюркоазените води на Южнокитайско море край о-в Палаван – ще видим по малко и от двата типа. Вътрешността на филипинските острови обикновено е покрита с джунгла, а крайбрежията са пясъчни плажове, често ограждани от коралови рифове. По време на тези две седмици, ще заложим главно на приключенията – освен „задължителните” плаж, море и гмуркане с шнорхел на Бохол, Корон и най-вече из райските островчета и скрити лагуни край Ел Нидо, ни очакват още: влизане в пещерните реки на Палаван, бъгита около вулкана Майон и из Шоколадовите хълмове, плуване с китови акули край Донсол, лек трекинг из оризовите тераси на Банауе (Северен Лусон) и др. И още – тази година включваме за пръв път и о-в Корон, ще видите колко е красиво. Its more fun in the Philippines, заповядайте!

Програма:

01 декември 2019: София – Манила (полети)

Полети от София до Манила, с прекачване. Най-удобните връзки са през Доха с Qatar Airways. Пристигане във Филипините на следващия ден.

 

02 декември: Манила

Кацане в Манила вечерта, трансфер до хотел близо до летището за нощувка. Belmont Hotel (или подобен)

 

03 декември: Манила – о-в Бохол (полет)

Сутрешен полет до остров Бохол, кацане на летището в главния град Тагбиларан,  трансфер до хотела и настаняване. Свободно време следобед – можем да направим първия си плаж на Филипините. С площ от почти 5000 км2, Бохол е десетият по големина остров в държавата и безспорно е един от най-интересните – освен популярните Шоколадови хълмове и симпатичните тарсиери, тук има чудни плажове (Алона, Анда и др.) и топ места за шнорхел и гмуркане (най-вече около съседния по-малък остров Панглао). Неслучайно местните Boholanos гордо наричат провинцията си „Република Бохол”, в чест на кратката независимост на острова в началото на XIX в.

Нощувка в Bohol Beach Club (или подобен).

 

04 декември: Тур из Бохол

Закуска, след което тръгваме на обиколка из острова. Първо отиваме до символа на Бохол и един от най-разпознаваемите природни обекти във Филипините – Шоколадовите хълмове. Разположени на обща площ от над 50 км2, почти всички те са с подобна конична форма, като височината им варира между 40 и 120 м, а броят им е поне 1260. Според легендата, хълмовете са застиналите сълзи на нещастно влюбен гигант... А защо „шоколадови” – защото сравнително ниската трева, с която са покрити, става кафеникава по време на сухия сезон от декември до май (т.е. би трябвало да ги видим в целия им блясък).

Продължаваме с посещение на резерват, където ще можем да видим тарсиери – тези животинчета са дребни примати, по-малки от човешка длан. Главата им се върти на 360 градуса, но са най-известни с големите си, почти „изскочили” навън очи, като съотношението между размера на очите и тялото им е 150 по-голямо, отколкото същото съотношение при човека. Те са едни от най-малките и най-древните маймуноподобни (на възраст от 45 милиона години). Днес са защитен, но и силно застрашен вид!

Следобед се връщаме в хотела, нощувка. Bohol Beach Club (или подобен)

 

05 декември: Обикаляне на островите около Бохол (Island hopping)

Очаква ни готин ден – ще направим т.нар. island hopping или обиколка с лодка на островите около Панглао (съседният на Бохол остров). Ще посетим Balicasag Island, Virgin Island, плажа Alona, а с малко късмет по време на тура можем да видим делфини и костенурки. Подводният свят около рифовете тук е много богат, така че и шнорхелът ще е на ниво. Следобед се връщаме обратно, последна нощувка на Бохол. Bohol Beach Club (или подобен)

 

06 декември: Бохол – Себу – Пуерто Принцеса (ферибот + полет)

Рано сутринта взимаме ферибот до съседния остров Себу, чиято столица Себу сити е главният град на Висаите (централната част от филипинските острови). Ще направим кратък тур из града.

Оттам полет до Пуерто Принцеса – добре дошли на о-в Палаван, една от най-дивите и незасегнати от човека тукашни територии... Дългият и тесен остров е петият най-голям по площ в страната и се отличава с огромно биоразнообразие. Столицата му Пуерто Принцеса пък често е обявявана за най-чистия и зелен град на Филипините (е, местните стандарти не са кой знае колко високи J). Трансфер до хотела, свободно време следобед и нощувка. Palawan Uno Hotel (или подобен)

 

07 декември: Пуерто Принцеса – Сабанг – Ел Нидо (340 км)

Сутринта ще се отправим към Сабанг (около 2 часа път), където ще посетим една от най-големите забележителности не само на Палаван, но и на цялата страна – Подземната река на Пуерто Принцеса. Този национален парк е под закрилата на ЮНЕСКО от 1999 г., а в началото на 2012 бе обявен за едно от новите 7 природни чудеса на света. Паркът е известен с варовиковите си хълмове, през които минава подземна река с дължина около 8,2 км. Реката Сан Пабло се влива директно в Южнокитайско море, като долното ѝ течение е солено под влиянието на приливите и отливите. Наличието на различни видове минерали, фосили на възраст 20 милиона години и уникалните пещерни образувания обясняват включването на реката в престижната класация (но и без тази публичност мястото е достатъчно красиво). На територията на парка има разнообразни морски екосистеми, както и защитени гори, които са типичен пример за джунглите на Палаван – едни от най-значимите в цяла Азия.

Ще обядваме в Сабанг, след което – отпътуване за Ел Нидо в североизточната част на острова (около 230 км, 5 часа път!). Ще пристигнем късничко, настаняване в Stunning Republic El Nido (или подобен), нощувка.

 

08 декември: Oбикаляне по островите около Ел Нидо (Island hopping)

Ел Нидо е отправната точка за едно от другите големи природни богатства на Палаван – архипелага Бакуит. Самото градче е красиво разположено между извисяващите се варовикови скали от една страна и залива Бакуит от другата, а в далечината се виждат контурите на остров Кадлао. По време на днешния island hopping ни очакват впечатляващи пейзажи – райски лагуни (Small & Big Lagoon, Secret Lagoon), безлюдни плажове (Secret Beach, Hidden Beach, Seven Commandos Beach и др.), скалисти острови с тропическа растителност (подобни например на тези в залива Халонг, Виетнам), морски пещери. Пълен кеф! Ще има време за плаж, плуване и гмуркане с шнорхели, а ще ни приготвят и обяд (включително прясна рибка). Следобед – връщаме се обратно, нощувка в Stunning Republic El Nido (или подобен).

 

09 декември: Oбикаляне по островите около Ел Нидо (Island hopping)

Продължаваме с хопинг-а, и днес ще сме в района на архипелага. За двата дни ще видим много от островите там – Miniloc, Matinloc, Shimizu, Tapiutan, Dilumacad, Helicopter Island. Мисля, че няма да ви омръзне... Прибираме се в Ел Нидо следобед за последна нощувка тук, Stunning Republic El Nido (или подобен).

 

10 декември: Ел Нидо – Бусуанга, Корон (полет + 40 км по земя)

Сутрешен полет до Бусуанга, добре дошли в рая... Трансфер до хотела, свободно време на този ден – плаж, релакс и по желание гмуркане или шнорхел (островът е известен и с многото потопени японски кораби от Втората световна война). Нощувка в Busuanga Bay Lodge (или подобна).

 

11 декември: Корон

Целодневен тур на Корон – ще видим морския парк Siete Pescados, езерото Kyangan, Twin Lagoon, плажа Cyc, Skeleton Wreck. Ще има време и за шнорхел. Връщаме се в хотела за втора нощувка. Busuanga Bay Lodge (или подобна).

 

12 декември: Бусуанга – Манила – Легаспи сити

Полети сутринта от Бусуанга до Легаспи сити, с прекачване в Манила. Пристигане там следобед, трансфер до хотела и свободно време. Нощувка в Casa Simeon (или подобен), близо до Легаспи сити.

 

13 декември: Легаспи сити – Донсол – Майон – Легаспи сити

Сутринта се отправяме по земя към градчето Донсол, където ще се гмуркаме с шнорхел за среща с китовите акули, много яко! Добродушният гигант на океана или butanding, както ги наричат местните, е най-голямата риба в света – те са дълги средно 9-10 метра и тежат над 1 тон. Обитават топлите тропически райони и за щастие се хранят само с планктон и крил (устите им са широки метър и половина, но имат твърде малки стомаси за да поглъщат нещо по-голямо от дребни рибки). Те плуват близо до повърхността и ще имаме добри шансове да ги видим. Тук струпването на китови акули е може би най-голямото в света и затова неслучайно Донсол е пък едно от най-популярните места за наблюдаването им (в допълнение месец март се счита за топ сезона за това).

Връщаме се към Легаспи – разположен в югоизточната част на о-в Лусон, градът е столица на региона Бикол (един от 17-те, на които е разделена страната). Бикол е много разнообразен, известен е с чудесната си кухня и природни пейзажи – на територията му има цели 7 вулкана! Ние ще вземем ATV-та, с които ще се отправим към най-високия от тях – Майон, 2463 м. Той е най-активният вулкан на Филипините и е може би най-симетричният в целия свят (с почти перфектен конус!). С бъгитата ще стигнем горе-долу до на 1/3 от височината му (дотам е разрешено). При ясно време, има хубави гледки към залива Албай. Връщаме се надолу...

Втора нощувка тук, Casa Simeon (или подобен)

 

14 декември: Легаспи сити – Манила – Банауе (полет + 390 км по земя)

Рано сутринта – трансфер до летището за полет до Манила. Ще направим кратък тур на историческия център на града, след което се отправяме на север към планинския район Ифугао (във Филипинските Кордилери). Много дълъг път ни чака – около 9 часа по земя! Но пък мястото си заслужава. Ще обядваме в ресторант по път... Настаняване и нощувка в Banaue Hotel (или подобен).

 

15 декември: Банауе

Изградени в планините на Ифугао преди 2000 години, оризовите тераси на Банауе често са определяни от филипинците като „осмото чудо на света”. Създатели на терасите са предците на местното население – смята се, че в процеса са използвани ръчни инструменти като длета и чукове. За изобретателността и инженерните умения на строителите свидетелстват още и древните напоителни канали, събиращи вода от планински потоци и извори. Терасите са разположени на около 1500 метра надморска височина, а общата им площ е над 10 000 кв. км. Смята се, че сборната им дължина е колкото половината екватор (20 000 км). Терасите все още се използват за отглеждане на ориз и зеленчуци, въпреки че вече носят белезите на времето... Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1995 г.

След закуска тръгваме на трекинг до Batad. Преходът из тесните оризища ще трае около 2 часа, пътеките не са много стръмни. Оформени амфитеатрално, оризовите тераси на Батад са може би най-впечатляващите от общо 5-те групи подобни оризища под закрилата на ЮНЕСКО в региона. Ще посетим и село на местния народ ифугао, където повечето хора все още живеят по начина, по който са живели и преди векове. Ако остане време, ще отидем и до красивия водопад Tappiyah, където можем да поплуваме (носете бански!). Обяд някъде по път. Връщане в Банауе следобед, нощувка в Banaue Hotel (или подобен).

 

16 декември: Банауе – Урданета (350 км по земя)

Ранна закуска и потегляне към Пангасинан (около 7 часа път), провинция в западната част на остров Лусон. Пристигане и настаняване в град Урданета.

Следобед ще посетим една от известните духовни лечителки в района (т.нар. „хийлъри”, от heal – „лекувам” на английски) на име Естер Брава. Не боли да пробвате, тези хора по презумпция лекуват само с ръце, като тази дарба им е дадена отгоре... Каквото и да е вашето мнение, тези екстрасенси са традиционна част от филипинската християнска култура и имат колкото последователи и защитници, толкова и критици. Нощувка в Lisland Rainforest Resort (или подобен).

17 декември: Урданета – Манила и отпътуване (210 км по земя)

Сутринта ще има време за още една лечителска сесия при Естер – за който иска, разбира се. Обяд в хотела, след което се отправяме към международното летище на Манила, пътят е около 5 часа. Ще излетим късно вечерта, малко след полунощ.

 

18 декември 2019: Манила – Доха – София

Полети на Qatar Airways по маршрут Манила – Доха – София в 0:15 ч. Кацане в Катар около 04:50 сутринта, след това полет Доха – София в 06:50 ч и пристигане у дома около 12:00 ч. Това май е всичко…

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram