ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО УГАНДA – по следите на планинските горили

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО УГАНДА image

От: 16.02.2022 До: 28.02.2022

12 дни / 11 нощувки

Цена: 4 077 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Спящи по дърветата лъвове из обширни саванни паркове, красиви езера и водопади, изворите на Нил и извисяващите се „Лунни планини“ Рувензори, и разбира се, срещата с може би най-впечатляващите примати на планетата, господарите на мъгливата дъждовна гора, горилите – добре дошли в Уганда, скритата „перла“ на Източна Африка!

По време на нашето 12-дневно сафари дни ще наблюдаваме Големите 5 (и много други животни), ще се разхождаме заедно с шимпанзетата и най-вече, затаили дъх, ще следваме сребристо-черните гиганти в техния дом, „непроходимата гора“ Бвинди – едно невероятно изживяване... Разположена между няколко от големите езера в Източноафриканската рифтова долина, граничеща с едни от най-високите планини на континента (гореспоменатата Рувензори) и местообитание на повече от половината оцелели в естествения си хабитат планински горили, Уганда е наистина една от страните, чиито природни дадености и пейзажи „надскачат“ относително скромните ѝ размерите... И мисля, ще се убедим в това – вижте надолу повече детайли.

Програма:

16 февруари 2022: София – Истанбул – Ентебе (полети)

Международни полети на Turkish Airlines от София през Истанбул до Ентебе (главното международно летище на Уганда), с излитане в 10:10 ч сутринта от България и пристигане в Африка в ранните сутрешни часове на следващия ден (17.02).

17 февруари: Ентебе – резервата Зиуа – НП водопадите Мърчисън (290 км)

Посрещане на летището от местните ни партньори, гранични формалности и кратка почивка. После, след закуска, ще тръгнем към резервата за носорози Зиуа (Ziwa), където ще видим и ще научим повече за тях и за начина им на живот. Ще се опитаме да ги проследим и видим в моментите, когато се хранят и използват ценните си рогове, за да разравят земята и да чупят клоните на дърветата.

След това продължаваме до Националния парк водопади Мърчисън (Murchison Falls). Преди да преминем към северния сектор на парка, ще отидем до горната им страна – докато сме там, ще почувстваме, ще видим и чуем силата, звука и скоростта на река Нил, която на това място е принудена да се „провре“ през малка пролука между скалите.

Накрая се отправяме към лоджата за нощувка. Pakuba Safari Lodge (или подобна)

18 февруари: НП водопадите Мърчисън

Започваме разглеждането на парка със сафари-обиколка в предимно равнинната му северна част, осеяна с ниски хълмове. Тук, с малко късмет, ще можем да видим лъвове, жирафи, обикновен бубал (Hartebeest), биволи, слонове, антилопи, петнисти хиени, диви котки и леопарди, както и други от бозайниците в парка.

Следобед ще се разходим с лодка до основата на високите 43 м водопади Мърчисън, където ще видим отново р. Нил, докато преминава с тътен през широкия едва 7 метра каньон, преди да поема по дългия си път надолу по течението към Судан и Египет. Казват, че това преживяване спирало дъха – няма да го пропуснем!

Бреговете на Нил са дом и на много животни и птици. Може да видим огромни нилски крокодили, хипопотами и други представители на местната фауна, които е възможно да слязат, за да пият от могъщата река...

Нощувка в Pakuba Safari Lodge (или подобна).

19 февруари: НП водопадите Мърчисън – гората Кибале (370 км)

Рано сутринта след закуска ще се отправим на дълъг 7-8 часов път на юг, в посока гората Кибале и Националния парк „Кралица Елизабет“ (Queen Elizabeth National Park).

Разбира се, ще правим паузи и ще се любуваме на пейзажите по маршрута – към стръмните склонове на Рифтовата долина, към различни езера, на многообразието от птици, както и на типичните тукашни села... Нощувка в Kibale Forest Camp (или подобен).

20 февруари: гората Кибале – кратерните езера – НП „Кралица Елизабет“ (120 км)

След закуска ще се изкачим до, както местните го наричат, „Върха на света“, откъдето се откриват зашеметяващи гледки. Ще оценим красотата на многобройните малки кратерни езера, заобиколени от зелени хълмове. След това ще се разходим до езерото Нкуруба (Lake Nkuruba), където ще видим различни видове маймуни и птици. Ще се срещнем и ще общуваме с местните жители, докато се разхождаме из техните села, на фона на панорамната гледка към района на Кибале.

По-късно пристигаме в НПКЕ (QENP). Нощувка в The Bush Lodge (или подобна).

21 февруари: НП „Кралица Елизабет“

Основан още през 1952 г. и с площ от близо 2000 кв. км, Националният парк „Кралица Елизабет“ и един от най-популярните в страната. Тук се срещат 95 вида бозайници, сред които и известните катерещи се по дърветата лъвове (особено в сектора Ишаша).

Започваме рано сутринта със сафари в равнините Касени (Kasenyi plains), където ще имаме възможността да срещнем слонове, биволи и различни видове антилопи. Лъвовете са по-неуловими, но за да увеличим шансовете си да ги зърнем, ще направим нещо доста готино – пешеходно сафари, пак там, в равнините (целта е да не загубим повече от 10% от групата, хаха).

Следобед ще отидем на 2-часова разходка с лодка по канала Казинга (Kazinga), където ще видим приспособени към водата животни като хипопотами, крокодили и такива, които идват на брега да пият вода. След това се връщаме в лоджата за релакс и нощувка. The Bush Lodge (или подобна)

22 февруари: НПКЕ – резервата Кямбура – НП Бвинди (150 км)

Днес ще се подготвим за среща с едни от нашите братовчеди – шимпанзетата в пролома Кямбура. Резерватът се намира в североизточната част на НПКЕ, като самото дефиле е с дължина около 11 км и е свързано с канала Казинга. Времето, което ще прекараме в гората, ще ни предостави възможност да видим и различни други примати (включително маймуните колобус и мангабей), както и птици, разнообразие от пеперуди, цветя и други насекоми. Шимпанзетата са най-близките роднини на хората, споделящи около 98,7% от своя ДНК състав с нас. Те са социални, интелигентни и общителни.

След това ще отпътуваме към Bwindi Impenetrable National Park, разположен в Югозападна Уганда, като пътят ще ни отнеме около 4 часа. Нощувка в Ride 4 A Woman (или подобна).

23 февруари: НП Бвинди

Моментът, който всички очакват с нетърпение – добре дошли в Непристъпния национален парк Бвинди (каквото е името му в буквален превод). С площ от 321 кв. км, той е разположен по границата с ДР Конго и е съседен на Националния парк Вирунга от конгоанска страна. Той се състои от планински и низинни гористи зони, като названието не е случайно – в парка може да се влезе само пеша... :)

Рано сутринта тръгваме на горила-трекинг. Ще ходим по гъсто залесени стръмни склонове (надморската височина тук варира межд 1200 и 2600 м), докато накрая се надяваме да зърнем спокойните горили, сред тучната зелена растителност. Прекрасна и запомняща се среща... След като горилите бъдат идентифицирани, ще ни бъде разрешено максимално време от един час в близост до тях.

Вечерта ще се срещнем с Батуа (Batwa) – бивши жители на непроходимата джунгла Бвинди, които доскоро са се прехранвали като ловци-събирачи. С цел опазване, те са били преместени извън гората и сега се адаптират към новата си среда. Техният начин на живот хвърля светлина върху най-ранните години от историята на човечеството, преди селскостопанската революция. Общуването с тях, докато те демонстрират своите традиционни ловни умения, техники за палене на огън и танци, е не само образователно, но и дълбоко вълнуващо.

Втора нощувка в Ride 4 A Woman (или подобна).

24 февруари: НП Бвинди – езерото Буньони (100 км)

След експедициятa сред горилите, ще се отправим към чудното езеро Буньони (Bunyonyi) и неговите терасирани ридове и множество острови. В превод от местния език, името му означава „място с много птички“ – не без основание, защото тук се срещат над 200 вида... Целият ден ще прекараме там, почивайки си край брега и наслаждавайки се на гледките. Ще имаме възможност за разходка с лодка, каране на кану и/или плуване (по желание).

Нощувка в Bunyonyi Overland Resort (или подобен).

25 февруари: езерото Буньони – НП езерото Мбуро (220 км)

Днес се насочваме към Националния парк езерото Мбуро за още една удивителна среща с природата на Уганда. По маршрута ще пътуваме през селските райони на страната, благословени с красиви пейзажи на плодородни хълмове, обширни бананови плантации и стада от местната крава aнколе (известна с гигантските си рога).

След пристигането ни в парка ще имаме време да се отпуснем в лоджията на фона на гледки и звуци от дивотията... Нощувка в Rwakobo Rock (или подобен).

26 февруари: НП лейк Мбуро – Ентебе (250 км)

Рано сутринта след закуска ще отидем на пешеходно сафари в парка, където ще видим отблизо зебри, жирафи, биволи, импали и други видове антилопи. Истинско изживяване в духа на Хемингуей (е, без пушките де)...

След това отпътуваме към град Ентебе. По пътя ще направим кратка спирка при линията на екватора, ще си направим снимки (задължнително за фейса!) и ще участваме в някои игри (разбирайте, магарии) и експерименти, свързани с нулевия паралел (опитите не са научно доказани, но са забавни за гледане)...

Пристигане в Ентебе, нощувка в Best Western Hotel Entebbe (или подобен).

27 февруари: Ентебе – блатото Мабамба – Кампала – Ентебе (150 км)

Този ден е запазен за „пре-откриване“ на праисторическата китоглава чапла (shoe-billed stork или още whalehead). Сутринта ще отправим към блатото Мабамба, където можем да зърнем тази много интересна (и голяма като размери) птица.

От обед насетне ще прекараме известно време и в столицата на страната, Кампала – е, по-скоро ще е за обща култура това посещение. Връщане в Ентебе за вечерна почивка, преди полетите рано сутринта на следващия ден. Best Western Hotel Entebbe (или подобен)

28 февруари 2022: Ентебе – Истанбул – София (полети)

Трансфер до летището малко след полунощ за отпътуване в 05:45 ч сутринта от Ентебе през Истанбул до София, полети на Turkish Airlines. Кацане в родината около 20:25 ч, това май бе всичко...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram