ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие до о-в Исландия с опция за Гренландия Изтегли програмата в .PDF

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Пътешествие до о-в Исландия image

От: 20.07.2019 До: 29.07.2019

9 дни / 8 нощувки

Цена: 1897 EUR

Исландия е от типа места, към които посетителите рядко остават безразлични… Разположен на границата между Атлантика и Северния ледовит океан, този чуден малък остров притежава едни от най-впечатляващите природни феномени в Европа, а и в света. Тук са най-пълноводните водопади на континента; планинските земи във вътрешността на острова представляват една от най-обширните и самотни пустини (от вулканичен характер) на Европа; а глетчерът Ватнайокул, покриващ над 8% от острова, е един от най-големите на Земята, извън полярните зони. Неземният пейзаж се допълва от множество вулкани (повечето активни), „ледени” лагуни, течаща лава, изригващи гейзери, бълбукащи кални езера, геотермални извори и, през студените месеци, магическите северни сияния. Допреди 20 години, природните красоти на Исландия, приятелски настроените местни, предизвикателните планински маршрути и странното чувството за отдалеченост от всичко, са били добре пазена тайна. Днес страната се превръща в популярно място за посещение и се възстановява бързо от финансовата криза, която удари там през 2008 г.

Предлагаме ви едно пътешествие по обиколното шосе на острова (Route 1, с обща дължина около 1400км), което дава възможност за посещение на голяма част от главните му забележителности. Придвижването е с коли под наем, а нощувките (8 на брой) са в градчета и села по пътя. Пътувайки из самотните пътища на страната, ще проверим доколко е вярно, че това е земя на огън и лед, както и на оживели викингски саги и митове. Заповядайте, за пети път отиваме натам!

Програма:


20 юли 2019:
София – Рейкявик (летище Кефлавик)

Полети от София до Кефлавик (главното международно летище на Исландия, близо до Рейкявик) с прекачване някъде из Европа. Пристигане вечерта и нощувка. Hotel Keflavík Airport B&B (или подобен)

21 юли: Keflavík – Thingvellir – Gullfoss – Geysir – South Shore/Vík (340 км)

Национален парк с геоложки чудеса (ЮНЕСКО) – Изригващи гейзери – Колонията от морски патици (тупик) – Плажовете с черен пясък на южния бряг

Сутринта около 07:00 ч взимаме колите под наем от летището и тръгваме на път! Първо ще посетим Националния парк Þingvellir (произнася се Тинкветлир) – място, което съчетава геология и история. Ясно ще можем да видим континенталния разлом между американската и евразийската тектонични плочи; освен това тук е и локацията на Alþingi (Алтинг) – основан през 930 г., той е считан за най-стария парламент в света. Продължаваме към впечатляващия водопад Gullfoss (Гутфос), в буквален превод името му означава „Златният водопад”, заради начина, по който слънчевата светлина се отразява във водите му (е, когато времето е хубаво), падащи в дълбок 32 м процеп. Следваща спирка е Geysir (Гейсир), откъдето произлиза и станалата международна дума за горещ извор, изхвърлящ рязко водите си нагоре. Изригванията му могат да достигнат 70 м височина, но са с различна честота и сила (имало е периоди от по няколко години, когато гейзерът е затихвал). Ще караме по протежение на южния бряг, по път ще спрем за да видим красивите водопади Seljalandsfoss (Селялантсфос) и Skógafoss (Скоуафос). Покрай нас ще се откриват гледки и към черните пясъчни плажове около Vík (Вийк) и ледникът Mýrdalsjökull (Мирталсьокютл). Ще видим и интересната скална арка Dyrhólaey (Дирхоулей), един от символите на южното исландско крайбрежие. Нощувка близо до градчето Вийк. Steig Gistiheimili (или подобен)

 

22 юли: Vík – Kirkjubæjarklaustur – Skaftafell – Jökulsárlón – Höfn (280 км)

Полéта от лава – Най-големият ледник в Европа – Ледена лагуна с айсберги

Сутринта ще видим базалтовите колони на Reynisfjara (Рейнисвяра) край Вийк, а след това ще прекосим Eldhraun (Елтхройн) – един от най-големите потоци от лава (с площ около 565 км2), стичали се по лицето на Земята, преди да стигнем до селото с култово име Kirkjubæjarklaustur (Киркюбайярклюстур). Оттам се насочваме към Skaftafell (Скафтафетл), зелен оазис, сгушен под големия ледник Vatnajokull (Ватнайокутл), заобиколен от черни пустинни пясъци. С площ от 8 100 км², Ватнайокутл е най-големият ледник в Исландия и Европа, а едноименният национален парк е втори по големина на Стария континент. Ще се разходим до „челото” на ледника, но няма да се разхождаме с котки по него (не е загуба)... Ако остане време, ще отидем и до Svartifoss („Черния водопад”), известен също с базалтовите си колони от застинала лава.

Продължаваме към ледената лагуна Jökulsárlón (Йокулсарлон) – една от големите природни забележителности на острова. Това е едно от най-дълбоките езера в страната (180 м), като размерът му се е увеличил близо 4 пъти от 70-те години насам. По повърхността му плават стотици синкави парчета лед, отчупили се от постоянно отдръпващия се ледник Breiðamerkurjökull (Прейдамеркюрьокутл или нещо такова J) в близост. Не пропускайте опционната обиколка с лодка по лагуната! Струва си тая разходка, въпреки многото народ там… Не забравяйте да си носите бутилчица с уиски, щото ледът, който взимат от лагуната, е на 1000 години – кеф е да пийваш огнена водичка с толкоз дърт лед…

Следобед ще достигнем приятния пристанищен град Höfn (произношението е нещо като Хепн), известен като столицата на омарите на Северна Европа. Имайте малко търпение в кръчмите в града, бавнички са, но пък миналата година ядохме страхотна сьомга там, другите ядоха омари – на мене пó ми приличаше на лангусти, но каквото и да е, вкусно много, въпреки цифроманията… Нощувка. Lilja Guesthouse (или подобна)

По желание: обиколка с лодка из ледената лагуна Jökulsárlón. Just do it!!!

 

23 юли: Höfn – Djúpivogur – Reyðarfjörður – Egilsstaðir area (320 км)

Тесни фиорди – Стръмни планини – Живописно крайбрежие

Ще се движим покрай скалистото крайбрежие на Източните фиорди с техните извисяващи се склонове и очарователни рибарски селца. Най-голям от фиордите е Reyðarfjörður (Рейтарфьортур), чиято най-висока точка стига близо 1000 м над морето (заливът е бил и голяма съюзническа база през Втората световна война). Времето в тази част на страната е често дъждовно и мъгливо, но в хубав летен ден може да е топло и приятно (на късмет е!). По пътя ще имаме възможност да посетим известния музей на Петра в Stöðvarfjörður с богата колекция от местни камъни и минерали. Ако питате мене, може да си спестите 7-те евра за камъняците в частния музей, направен от една исландска баба преди време… Толкова ще ви струва биричката в близката кръчма… Ще отидем и до Seyðisfjörður (Сейтисфьортур) – разположено в дъното на едноименния фиорд (дълъг 17 км), това градче е най-живописното на източното крайбрежие, с многоцветните си дървени къщи и ограждащите го водопади и заснежени планини. Нощувка в района на Egilsstaðir (Ейълстадир), Hotel Svartiskógur (или подобен).

По желание: колекцията от камъни Петра.

 

24 юли: Egilsstaðir area – Dettifoss – Húsavík – Mývatn (330 км)

Планинска пустиня – Най-мощният водопад в Европа – Каньон, оформен от ледник – Наблюдаване на китове

Дълъг ден, затова ще тръгнем рано. Абе рано-рано, колко рано, 8 часа става да палим колите… Първо пътуваме през пустошта на Jökuldalsheiði (Йокюлдалсхейди) – планински пасища с много езера, на около 500 м надморска височина. Продължаваме към планините Möðrudalsöræfi (Мъдрудалсърайфи), известни с мистичното си излъчване. След това навлизаме в Националния парк Jökulsárgljúfur (Йокюлсаурлуфюр), където ще видим водопада Dettifoss (Детифос) – най-мощният в Европа със своите 100 м ширина, 45 м височина и 193 м3/сек воден отток, близките по-малки водопади Selfoss, както и интересния каньон Ásbyrgi (Ауспирги) с форма на подкова и височина на стените от 90 м. Продължаваме към полуостров Tjörnes (Тьорнес) и живописния пристанищен град Húsavík (Хусавийк), който е първото селище на острова въобще, основано в средата на IX век от шведския викинг Гардар Свавасон. Мястото е изключително популярно и като отправна точка за т.нар. whale watching („наблюдаване” на китове в буквален превод), заради богатите на планктон води – през лятото тук идват до 11 различна вида, сред които гърбат кит, син кит и кит-джудже (последният тежи „само” колкото 2-3 слона). Привечер стигаме до езерото Mývatn (Миван), който иска – къпане в естествените термални бани на езерото, местният аналог на известната Синята лагуна край столицата Рейкявик. Нощувка в  Laxá Hotel (или подобен).

По желание: тур с лодка за наблюдаване на китове от Хусавийк; посещение на термалните бани на езерото Миван. JUST DO IT! JUST DO IT! JUST DO IT!

Заради тези китове организирахме пътешествието до Исландия. В 2014-та ги видяхме едва от трети опит – първия – в 16:45 на първия ден пропадна – нямаше навигация заради силното вълнение. Втория – на целия следващ ден пак не стана по същата причина. Едва на обеда на третия ден имахме късмет, и то какъв. Видяхме гърбати китове, последният от които плуваше само на няколко метра от кораба… През 2015-та нямаше проблем с отплаването, от първия път стана – е, малко хладно е навътре в Норвежко море, но все пак говорим за 66° северна ширина... Най-яко бе през 2016-та и миналата година, когато видяхме поне 3-4 гърбати кита (и не бе студено), готинооо!

 

25 юли: Mývatn area

Странни образувания от лава – Геотермална и вулканична дейност – Богато разнообразие от птици

Езерото Миван е едно от най-интересните в страната – известно е с красивите си пейзажи (дело основно на вулканичната дейност) и богатата си фауна – най-вече различни видове птици, които идват тук за своя размножителен период. Ще видим следните необикновени места в района: мистичните вулканични образувания Dimmuborgir (Тимупоркир) – превежда се като „Тъмни замъци” – различни вулканични образувания и пещери, напомнящи на древна рухнала цитадела, като това име е вдъхновило известната норвежка блек-метъл група да се нарекат по същия начин; псевдо-кратерите край Skútustaðir (Скутустатир); многоцветните сернисти склонове на Námaskarð (Наумаскард); кратерът Hverfjall (Кверфятл), изхвърлял вулканична туфа в миналото, сега с над 1 км дължина в диаметър и 140 м дълбочина; цепнатината Grjótagjá (Кроутакяу), от която блика геотермален извор, чиято температура след 1984-та година се е покачила до над 50 градуса и поради това къпането в него вече не е възможно; както и Hverir (Кверир) – магичен лунен пейзаж, оцветен в охра и осеян с бълбукащи кални езерца, пушещи фумароли и серни натрупвания... Втора нощувка в Laxá Hotel (или подобен). Този ден е буферен – ако нещо не стане с китовете първия ден – да се иде тогава. Разбира се, струва си да се видят тия нещица, описани по-горе, най-вече – да се обиколи кратера на вулканчето Hverfjall (Кверфятл) – цялото упражнение трае 1:30 часа, обикновено при силен вятър… J

По желание: целодневен тур с бус-камион до вътрешността на острова и голямата калдера Askja (Аскя) и съседния по-малък кратер Viti (Вийти). Описание на тура може да прочетете най-долу в програмата. Ако някой иска тръпка – може да опита да полети до там – 1 час полет до кратера на Аскя струва почти същите кинти, като целодневното дундуркане с камион – около 210-220 евро… Но понякога и полетите не стават, заради силния вятър и мъгливото време – каквото можете да се очаква винаги, дори през лятото, това е Исландия, народе!

 

26 юли: Mývatn – Akureyri – Siglufjörður Sauðárkrókur (265 км)

Кратерно поле – Водопадът на боговете – Вторият по големина град в Исландия – Красиво крайбрежие

Днес ще видим вулканичното „поле” Krafla (Крафла), осеяно с кратери. Там е Leirhnjúkur (Лейрнюкуур) – активен вулкан, чийто многоцветен кратер е запълнен от горещо езеро, както и широкият 320 м Stóra-Víti (Стоура-Вийти), в който се крие друго, доста по-голямо тъмносиньо езеро. След това по път ще посетим водопада Goðafoss (Годафос – „Водопадът на боговете”), един от най-известните в Исландия, а може и да „прескочим” до красивия Aldeyjarfoss (Алдеярфос) с малко каране по черен, но не тегав път. Продължаваме към „северната столица” Akureyri (Акурейри) – вторият най-голям град в страната се слави с красивите си дървени сгради и удобно пристанище, в дъното на най-дългия исландски фиорд (около 60 км) – Eyjafjörður (Ейяфьортур). Ще спрем за 1-2 часа, за да видим катедралата и да се разходим из приятните централни улички. След това ще пътуваме по красивото крайбрежие на полуостров Tröllaskagi, „нарязано” от множество дълбоки долини, наподобяващи фиорди. На този полуостров се намират и най-високите планини на острова, извън централните му части. Ще минем през рибарските селища Dalvík (Далвийк) и Siglufjörður (Сиклюфьортур), а крайната ни точка за деня е градчето Sauðárkrókur (Сойдауркрокюр), край блатистата детла на река Jókulsá (Йокюлсау). Нощувка в Hotel Mikligarður (или подобен). Тук добра новина – кръчмите в селцето работят до късно, даже в едната понякога има музика на живо в 23:00 ч…

 

27 юли: SauðárkrókurHraunfossar – Reykholt – Hvalfjörður – Reykjavík (370 км)

Плодородни земи – Ледени реки – Каскаден водопад – Живописен фиорд

Този ден ще пътуваме през историческата област Skagafjörður (Скаафьортур), известна с коневъдството си, както и като един от главните рафтинг центрове в страната, заради множеството ледникови реки, идващи от вътрешността и вливащи се в едноименния залив. Ще посетим Glaumbær (Клоймпайр) – стара ферма, с традиционни торфени сгради, някои от които датират от XVIII век. Има и църквичка там, в двора ѝ е погребан Snorri Þorfinnsson, считан за първия европеец роден в Новия свят (през 1004 г). Караме покрай залива Húnaflói (Хунаблой), преди да се отклоним от главния път и да навлезем малко на изток към град Reykholt (Рейколт) и интересните водопади Hraunfossar (Храунфосар) – те са образувани от серия ручеи, течащи върху поле от застинала лава (hraun е исландската дума за лава), които се вливат чрез малък скален праг в река Hvítá (Квитау). Оттам може да отидем и до близкия ледник Langjökull (Лангьокутл – „дълъг ледник”, вторият най-голям в страната с 953 км2 площ).

Пристигане в Рейкявик следобед, свободно време. Нощувка в Hotel Skuggi (или подобен).

 

28 юли: Рейкявик – Синята лагуна – Кефлавик – полет (70 км по земя)

Ден за столицата Рейкявик – първото ще посетим Hallgrímskirkja (Хатлгримскиркя), огромната катедрала, символ на града. Строена е цели 34 години в периода 1940-1974, като височината на камбанарията ѝ е 75 м – може да бъде видяна от разстояние 20 км. Много характерни са колоните от двете страни на главния кораб, които наподобяват вулканичен базалт – любим „приорден” мотив на държавния архитект Гудьон Самуелсон... После разходка из двете живописни улички наблизо, дискретен шопинг из магазинчетата и отиваме на бегом в кръчмата ISLENSKI BARINN (Исландски бар), за да ядем най-популярното ястие на острова и най-шантаво в света – месо от гнила акула. За да не се смущават съседните маси, се сервира в херметично бурканче. И не струва много, в сравнение с останалите ястия – 8-9 евро само. Е, то и количеството не е кой знае колко голямо… Но струва си… Това е столицата, 2-те шарени улички, центърът с главните административни сгради, няколко приятни ресторантчета и толкоз… Ще отидем и до Perlan („Перлата”) – голям комплекс, разположен над резервоарите за гореща вода на хълма Öskjuhlíð. В него са разположени зимна градина, въртящ се ресторант и бар, както наблюдателна площадка с гледки към града (това е най-интересното там де). Който иска, може да посето и Музея на сагите (Saga Museum), с експозиции за историята на Исландия.

Ще остане и малко свободно време в Рейкявик около обед. После, по пътя към летището, ще се изкъпем в известната Синя лагуна – без съмнение най-популярната „спа” атракция на острова (де факто голям термален гьол). Водите ѝ са богати на минерали, силикати и сяра, а температура на водата е 37-39 °C. Продължаваме до Кефлавик, оставяме колите на летището и международен полет към Европа-та следобед, късно вечерта или малко след полунощ (в зависимост от разписанието).

А сутринта на този ден, 28-ми, по желание – нещо сравнително ново (прави се от 2016-та) – тур до вътрешността на вулкана Thrihnukagigur! Той се намира наделач от Рейкявик и не е изригвал от около 4000 години (стискайте палци!). Звучи доста интересно, но е и „цифра” – около 350-360 ойро...

По желание на този ден: тур до вулкана Thrihnukagigur; посещение на Синята лагуна.

 

29 юли 2019: Прибиране в София

Излитане малко след полунощ, прекачване някъде из Стария и полет до България. Това бе всичко...

 

ОПЦИЯ: От Исландия може да се организира пътуване до най-големия остров на Земята – Гренландия! Това става с полети от Рейкявик съответно до Амасалик на източното крайбрежие (което е по-близо географски до Исландия) или до Нуук (столицата), или Илулисат на западното крайбрежие на острова. Обичайният престой там е 3 дни / 2 нощувки (може и повече, разбира се), но имайте предвидид, че е яка цифра! Цената за 2 нощи престой с полетите от Исландия до източното крайбрежие (Амасалик) е от типа на 1500 евро, а до западното е даже повече! Хубаво е да се остане и една нощ допълнително в Рейкявик като буфер, в случай, че полетите са отменени поради климатични условия (което се случва от време на време). Това може да се направи или преди (което е препоръчително), или след „основния” тур в Исландия. Та сигнализирайте ни, ако решите да го направите, за да ви дадем повече подробности. Географски погледнато, със сигурност това е едно от най-труднодостъпните и отдалечени места на нашата планета. Затова, в комбинацията с титлата „най-голям остров”, най-вероятно посещението му си заслужава!

 

Цената включва:

8 нощувки със закуски в Исландия в хотели 3* (клас Comfort и Economy);

джипове под наем за 8 дни (Toyota RAV4 4wd или подобни), на база четирима човека във всеки джип, с включени всички застраховки;

посочените в програмата посещения (с изключение на опционните турове);

медицинска застраховка за пътуването с покритие 20 000 EUR;

български водач по време на пътуването – Павел Викинга Нанков.

Цената НЕ включва:

самолетен билет София – Рейкявик – София: за момента имаме една предварителна резервация за полети с Lufthansa през Mюнхен на отиване и Франкфурт на връщане, с добри връзки (по около 2 часа в посока) на цена от 730 евро на билет.

Е, има различни варианти на полети, понякога се намират и по-„тънки“ цени, от порядъка на 600-650 евро, но обикновено с по-дълги престои или повече прекачвания. Затова, сигнализирайте ни какво предпочитате, за да действаме...

горивото за джиповете под наем – излиза около 60-70 евро на човек (литър бензин в страната в момента струва около 1,60 евро);

ако така се случи, че в някоя от колите са по-малко от 4 човека, то може да се наложи да разделим между всички някакво доплащане (неголяма сума – примерно 30-40 евро на човек);

доплащане за по-малка група, от 10-11 човека – 130 евро на човек;

опционните турове посочени в програмата – моля, вижте ги изброени по-долу;

разходи от личен характер;

непосочените в програмата хранения – обеди и вечери.

Срокове за записване и плащане:

500 EUR + цената на самолетния билет – при записване;

остатъкът от сумата – до 07-ми юни 2019.

Брой на участниците в пътешествието – 10-20 човека, в това число и водача.

Какво да вземем:
Паспорт или лична карта с валидност поне 3 месеца след крайната дата на пътуването. Стабилни обувки, топли дрехи, полар или пуловер, шапки, ръкавици...
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram