ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО НАМИБИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО НАМИБИЯ image

От: 25.08.2023 До: 07.09.2023

12 дни / 11 нощувки

Цена: 3 277 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Малко държави в Африка могат да се сравнят с природната красота на Намибия... Тук се намират едни от най-емблематичните пустинни пейзажи на планетата: от огромните червени дюни и долини, осеяни със сухи дървета на Сосусвлей, до пясъчното „море“, спускащо се директно към Атлантика при Брега на скелетите. Страната носи името на пустинята Намиб, която пък е считана за най-стара в света. Във вътрешността, планинските райони на Науклуфт, Шпицкопи, Брандберг и Дамараленд, простиращи се като „гръбнак“ през територията от север на юг, ни дават различна перспектива и още впечатляващи гледки. А реките и влажните зони в ивицата Каприви на североизток, както и безкрайните тревисти равнини на Калахари, допълват този по-цялостен образ на Намибия като „истинската Африка“.

Страната е едно от култовите места и за сафари в тази част от континента. В най-известния ѝ национален парк Етоша могат да се видят слонове, черни носорози, големи котки (лъвове, леопарди, гепарди) и много видове антилопи и птици. Дамараленд (северозападна Намибия) пък е домът на адаптирали се към пустинните условия слонове и лъвове, а в ивицата Каприви дивите животни постепенно се завръщат в териториите на наскоро основаните паркове Bwabwata и Nkasa Rupara. И тук, както на много места в съседен ЮАР, има частни разервати – за водещи в Намибия са считани Erindi и Okonjima...

Историята на намибийския народ е не по-малко интересна – от архитектурата и музеите на Людериц, Свакопмунд и Виндхук, свиделстващи за колониалното минало на страната (което на моменти е доста тежко), до срещите с племената Химба (на северозапад) и Сан (на изток), чрез които се докосваме до една стара, по-дълбока мъдрост, която ние, „белите“, не винаги можем да разберем...

Усещането за отдалеченост, осезаемата тишина, липсата на каквато и да е „жива душа“ във видим радиус от няколко километра, пясъците, скалите и прашните пътища – всичко това създава чувството, че сме попаднали на друга планета...

С маршрута пред вас ще се опитаме да се пренесем именно в тази „дивотия“, като същевременно сме се опитали да съчетаем повечето от най-интересни места в страната. И забележете, нещо доста яко – ще бъдем с бус-камион, излязъл като от фантастичен филм! Истински адвенчър, още повече, че по-голямата част от пътя не е асфалтирана!

Ами, това е, вижте надолу:

Програма:

25 август 2023: София – Виндхук (полети)

Полети от София до Виндхук с прекачване, с пристигане в Намибия на следващия ден.

26 август: Виндхук (50 км)  

Кацаме сутринта във Виндхук. Визови формалности на летището, посрещане и трансфер до града. Едва ли веднага ще ни дадат стаите, затова първо ще направим обиколка на столицата.

Централен Виндхук е изненадващо модерен и космополитен град, в който работещите сядат край зоопарка за обяд, а туристите се разхождат из Post Street Mall в търсене на сувенири... Смесеното население, достъпният за пешеходци център и спокойното (почти лениво) движение правят разглеждането му наистина приятно. Камбанариите на необароковите катедрали, както и няколкото германски замъка, изглеждащи на пръв поглед не на място, допълват модерния градския пейзаж и подсказват за колониалното минало на страната.

Ще се разходим по булевард Independence и улица Fidel Castro, за да достигнем лютеранската Христова църква от 1896 г, Christuskirche. В близост е Old Breweries Craft Market, пазар за всякакви находки – тъкани, дърворезби, антики. Многобройните заведения за хранене предлагат кухня от цял свят, от италианска паста до морски дарове по анголски, както и намибийска и немска кухня, разбира се.

Нощувка в Hotel Thule (или подобен).

27 август: Виндхук – Сесрием (290 км)  

След закуска се отправяме на юг през хълмистите местности и живописни пътища на региона Khomas. Ще спрем и в миниатюрното селище Solitaire за кратка почивка (със супер кафе и торти). Ще се стремим да пристигнем в лагера следобед, за да наблюдаваме отблясъците по далечните възвишения на изток и техните променящи се цветове при залез. Нощувка в Namib Desert Lodge Campsite (или подобен).

28 август: дюните край Сосусвлей и Дедвлей (150 км)

Очаква ни един от най-красивите дни от престоя ни в Намибия... Ще тръгнем рано сутринта, ще караме известно време, а после трябва да слезем от буса и да повървим малко, за стигнем до Сосусвлей и съседната Дедвлей – това реално са сухи, покрити с глина и сол, корита на безотточни (и вече несъществуващи) езера.

Ясното синьо небе, контрастиращо с гигантските червени пясъчни дюни, бялата „основа“ и изсъхналите стволове на дърветата камилски трън, са едно от истинските природни чудеса на Африка и мечта за фотографите. А в прохладата на сутринта, с меката слънчева светлина, която започва да играе над дюните, разходката по пясъците е несравнимо изживяване...

Целият предиобед ще прекараме в района на Sossusvlei и Deadvlei, ще отидем до емблематичните пясъчни грамади Дюна 45 и Big Daddy, след което ще се върнем в Сесрием за обяд, a и за да избегнем жегата по това време. И едва когато превали денят, ще направим кратко посещение на каньона Сесрием.

Още една нощувка в Namib Desert Lodge Campsite (или подобен).

29 август: Сесрием – Свакопмунд (310 км)  

Днес се насочваме към крайбрежието на страната... По маршрута ще прекосим проходите Куисеб и Гауб, като и при двата се минава през стари речни легла по дъното на каньони, преди да се изкачим по стръмни пътища до билата им, откъдето се откриват хубави панорамни гледки към близките планини, намиращи се буквално „в нищото“.

На брега ще спрем първо в Уолфиш Бей, разположен на около 40 км от Swakopmund. Южно от града се намира морска лагуна, която е дом на огромен брой птици и по-специално фламинго. Ще поспрем за кратко там за гледки и снимки...

Накрая достигаме Свакопмунд, може би най-хубавият крайбрежен град на Намибия. Ще имаме време на целия следващ ден за някой от многото опционни турове в района: полет над пустинята със самолет или делтапланер, джип тур сред граничещите с океана пясъчни дюни, риболов (както на брега, така и навътре в океана), каране на ATV-та в пустинята, пързаляне по дюните със sandboard, обиколка с катамаран и други...

Вечерта ще се възползваме от възможността да опитаме морски дарове в някой от отличните ресторанти по брега на Южния Атлантик, с които Свакопмунд е известен. Общо две нощувки в цивилизацията, не е лошо... Prost Hotel Swakopmund (или подобен)

30 август: Свакопмунд, свободен ден

Свободен ден тук, заслужава си... Още време за някои от посочените по-горе допълнителни турове по желание (хубаво е и да се резервират предварително) – особено препоръчваме полета над пустинното крайбрежие или обиколката с джип из дюните... А и Свакопмунд е достатъчно приятен с многото си магазини и заведения, хубав плаж (въпреки че Атлантическият океан тук е доста студен) и пазар за сувенири на открито. Местният музей и Намибийският национален морски аквариум също заслужават внимание...

Може да се каже, че градът се намира в най-южните части на известния Бряг на скелетите (Skeleton Coast), простиращ се от Централна Намибия до Южна Ангола и характеризиращ се с много сухото, на практика пустинно крайбрежие, формирало се в резултат най-вече на студеното Бенгелско океанско течение. Както подсказва и името, този бряг в миналото е бил кошмар за корабоплаването, заради честите мъгли, постоянните ветрове от сушата към водата и големия прибой, който в миналото е позволявал на корабите да стигнат брега, но сериозно е възпрепятствал връщането им обратно в морето оттам...

Втора нощувка в Prost Hotel Swakopmund (или подобен).

31 август: Свакопмунд – Шпицкопe – Брандберг (300 км)

Ще потеглим по-рано и ще навлезем отново във вътрешността, като първо ще посетим Шпицкопe (Spitzkoppe) – група от остри гранитни върхове на възраст от над 120 милиона години, които рязко се издигат на височина от около 670 м над заобикалящите ги сухи равнини (и на общо 1728 м над морското ниво). Неслучайно главният зъбер е наричан и „Матерхорн на Намибия“... Ще видим и красивата скална арка, при която са снимани сцени от култовия филм „2001: Космическа одисея“.

Ще спрем и в малкото градче Уис, стар миньорски град, известен с добива си на полускъпоценни камъни. Тук могат да се намерят на добри цени необработен аметист, турмалин и др.

Накрая се насочваме към планината Брандберг, най-високата в Намибия (2573 м). Тя е свещена за народа Сан, а долината на река Tsisab в подножието ѝ е „изпъстрена“ с около 45‘000 скални рисунки, дело на техните предци.

Нощувка в Brandberg White Lady Camping (или подобен).

Името Брандберг идва от немски и означава „огнена планина“ – най-вероятно заради ярките оранжеви цветове, които обагрят скалите при залез. Възвишенията, наподобяващи остров сред околната равнина, се намират в централната част на пустинята Намиб. През 1920 година двама немски топографи, Р. Маак и Г. Шулц, провеждат заснемане на местността, при което забелязват петроглифи по някои от скалите тук. Така са намерени изображенията на бягащи хора с копия и лъкове, както и на антилопи. Тогава е открита и рисунката „Бялата дама“ в пещерата Маак близо до Брандберг. Първоначалната оценка на възрастта на изображенията е 3500 години.

01 септември: Брандберг – Етоша Юг (360 км)  

Сутринта ще се разходим (около 1 ч лек трек в посока) до най-известния от петроглифите тук – White Lady („Бялата дама“).

След това отпътуваме на север, като ще пътуваме през обширни равнини, древни долини и скални зъбери – това са впечатляващите пейзажи на региона Дамараленд (Damaraland)... Освен гореспоменатите праисторически рисунки и интересни каменни образувания, посетителите тук могат да видят (при малко късмет) адаптирали се към пустинните условия слонове, а през ясните нощи да се насладят на невероятното звездно небе.

Районът е дом и на хората от племето химба. Ще ги срещнем в тяхно селище, като ще разберем повече за техните обичаи, храна и бракосъчетания, като ще видим и техния „свещен огън“. Ще видите, много са интересни...

По пътя преминаваме през различи малки градчета, като в някое от тях (най-вероятно Outjo) ще спрем за ново зареждане с провизии (и южноафриканско вино) и за гориво. Крайната ни цел за този ден е южната част на Националния Парк Етоша. Добре дошли в един от най-интересните паркове  не просто в Намибия, а и в цяла Африка... По-конкретно ще достигнем Okaukuejo, един от основните лагери и своеобразно курортно селище в южната част на Етоша. Настаняване и вечеря. След това ще имаме възможност да наблюдаваме едър дивеч край осветената водна дупка, разположена в непосредствена близост до лагера. Оглеждайте се за лъвове, носорози и въобще всякакви видове животни, които сякаш по определен график идват на водопой тук... J

Първа от общо две нощувки в Okaukuejo Campsite (или подобен).

02 септември: Етоша Юг

Пълен ден в тази част на парка, заслужава си – стартираме нашите game drives или казано иначе – наблюдение на богатия животински свят... Може да видим и известните „призраци“ на Етоша – това са най-често слонове, които са се въргаляли в калта близо до водоемите, която после засъхва и заради съдържанието на глина ги прави временно доста по-бели от обичайното... Втора нощувка в Okaukuejo Campsite (или подобен).

НП Етоша се нарежда сред най-добрите места за наблюдаване на диви животни в света. Участъците, покрити с ниска растителност и трева, граничат с огромното сухо езеро Етоша (т.нар. Etosha Pan) – равна, солена пустиня, с площ от близо 5 хил. кв км, която за няколко дни всяка година дъждовете превръщат в плитка лагуна, пълна с фламинго и пеликани. Но през останалото време територията е покрита от бяла, напукана кал, която „трепти“ от маранята. Наблюдението на огромни стада от диви животни на този сюрреалистичен фон, както самото шофирането през Етоша, са уникално преживяване.

През по-голямата част от годината (и най-вече през сухия сезон, от май до октомври) много от обитателите на Етоша са зависими от около 30 на брой кладенци и изкуствени езера (т.нар. water holes или „водни дупки“). Достатъчно е да спрем край някое от тях и да затаим дъх, за да наблюдаваме приближаването на лъвове, слонове, антилопи спрингбок и гемсбок... и то не по един-два екземпляра, а на цели стада. Националният парк е и едно от най-добрите места за наблюдение на силно застрашения от изчезване черен носорог.

03 септември: Етоша Юг – Етоша Изток (150 км)

Още един ден за сафари – яко... Тръгваме рано, за да се възползваме от прохладния сутрешен въздух, докато се придвижваме към източната част на парка. По пътя ще поспрем край няколко водоема (въпросните „водни дупки“), откъдето се откриват прекрасни гледки към Etosha Pan (сухото солено езеро Етоша), като се надяваме да видим и още животни, особено такива, които до момента не сме срещали...

Ще направим почивка за лек обяд в Halali, преди да продължим нататък... В късния следобед ни очаква още един лек game drive, вече в района Намутони. Нощувка и вечеря в Namutoni Campsite (или подобен).

04 септември: Етоша Изток – Оконджима (350 км)

Закусваме и се насочваме юг. В ранния следобед ще пристигнем в резервата Оконджима. Ще си отдъхнем на сянка за известно време, докато подготвят палатките ни. Okonjima е дом на фондацията Africat, грижеща се за опазване на африканските големи котки и най-вече гепардите, като по време на следобедната ни обиколка тук ще можем да видим съвсем отблизо някои от тях. Повечето от животните, обитаващи днес Оконджимa, са спасени при различни обстоятелства (най-често от плен) и целта на Програмата на възстановяване е да ги подготви за завръщане и оцеляване в естествената им среда.

Нощувка и вечеря в Okonjima Campsite (или подобен).

05 септември: Оконджима – Виндхук (225 км)

След закуска ще посетим гепардите на Africat, преди да продължим още на юг към столицата, като ще минаваме през малки градове по пътя. Ще спрем в Окаханджа, където ще имаме време да посетим най-големия пазар за дърворезба в страната. Пазарът принадлежи на местната кооперация и е едно от най-добрите места за пазаруване на оригинални намибийски сувенири.

Пристигаме във Виндхук следобед, свободно време. Настаняваме се в Hotel Thule (или подобен), нощувка.

06 септември: Виндхук – София (полети)

След закуска, трансфер до летище Hosea Kutako за полети към дома, с пристигане в Европа на следващия ден.

07 септември 2023: пристигане в София

Кацане в София по някое време по обед или в ранния следобед. Добре дошли!

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram