ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО НАМИБИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО НАМИБИЯ image

От: 19.08.2021 До: 02.09.2021

13 дни / 12 нощувки

Цена: 3 177 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Малко държави в Африка могат да се сравнят с природната красота на Намибия... Тук се намират едни от най-емблематичните пустинни пейзажи на планетата: от огромните червени дюни и долини, осеяни със сухи дървета на Сосусфлей, до пясъчното „море“, спускащо се директно към Атлантика при Брега на скелетите. Страната носи името на пустинята Намиб, която пък е считана за най-стара в света. Във вътрешността, планинските райони на Науклуфт, Шпицкопи, Брандберг и Дамараленд, простиращи се като „гръбнак“ през територията от север на юг, ни дават различна перспектива и още впечатляващи гледки. А реките и влажните зони в ивицата Каприви на североизток, както и безкрайните тревисти равнини на Калахари, допълват този цялостен образ на Намибия като „истинската Африка“.

Намибия е едно от водещите местата за сафари в тази част от континента. В известния национален парк Етоша могат да се видят слонове, черни носорози, големи котки (лъвове, леопарди, гепарди) и много видове антилопи и птици. Дамараленд (северозападна Намибия) пък е домът на адаптирали се към пустинните условия слонове и лъвове, а в ивицата Каприви дивите животни постепенно се завръщат в териториите на наскоро основаните паркове Bwabwata и Nkasa Rupara. И тук, както на много места в съседен ЮАР, има частни разервати – за водещи в Намибия са считани Erindi и Okonjima.

Историята на намибийския народ е не по-малко интересна – от архитектурата и музеите на Людериц, Свакопмунд и Виндхук, свиделстващи за колониалното минало на страната (което на моменти е доста тежко), до срещите с племената Химба (на северозапад) и Сан (на изток), чрез които се докосваме до една стара, по-дълбока мъдрост, която ние, „белите“, не винаги можем да разберем...

Усещането за отдалеченост, осезаемата тишина, липсата на каква да е „жива душа“ във видим радиус от няколко километра, пясъците, скалите и прашните пътища – всичко това създава чувството, че сякаш сме попаднали на друга планета...

С маршрута пред вас ще се опитаме да се пренесем именно в тази „дивотия“, като същевременно сме се опитали да съчетаем повечето от най-интересни места в страната. И забележете, нещо доста яко – ще бъдем с бус-камион, излязъл като от фантастичен филм! Истински адвенчър, още повече, че по-голямата част от пътя не е асфалтирана!

Ами, това е, вижте надолу:

Програма:

19 август 2021: София – Франкфурт – Виндхук

Излитане по обед с полети на Lufthansa по маршрут София – Франфкурт – Виндхук с пристигане в Намибия на следващия ден.

20 август: Виндхук  

Около 08:20 ч кацаме във Виндхук. Визови формалности на летището, посрещане и трансфер града. Едва ли веднага ще ни дадат стаите, затова първо ще направим обиколка на столицата.

Централен Виндхук е изненадващо модерен, космополитен и поддържан град, в който работещите сядат край зоопарка за обяд, а туристите се разхождат из Post Street Mall в търсене на местни сувенири... Смесеното население, достъпният за пешеходци център и спокойното (почти лениво) движение правят разглеждането му наистина много приятно. Камбанариите на необароковите катедрали, както и няколкото германски замъка, изглеждащи на пръв поглед не на място, допълват модерния градския пейзаж и подсказват за колониалното минало на страната.

Ще се разходим по булевард Independence и улица Fidel Castro, за да достигнем лютеранската Христова църква от 1896 г, Christuskirche. В близост е Old Breweries Craft Market, пазар за всякакви находки – тъкани, дърворезби, антики. Многобройните заведения за хранене предлагат кухня от цял свят, от италианска паста до морски дарове по анголски, както и намибийска и немска кухня, разбира се.

Нощувка в Little Forest Garden Retreat (или подобен).

21 август: Виндхук – Оконджима (225 км)

След закуска отпътуваме на север, като ще спираме в малките градове по протежение на пътя, включително Окаханджа, където ще имаме време да посетим най-големия пазар за дърворезба на Намибия. Пазарът принадлежи на местната кооперация и е едно от най-добрите места за пазаруване на оригинални намибийски сувенири. Оттам продължаваме на север, прекосявайки множество ферми по пътя си. В късния следобед пристигаме в Оконджима. След като си отдъхнем на сянка за известно време, докато опънат палатките ни, влизаме в резервата.

Okonjima е дом на фондацията Africat, грижеща се за опазване на природата и, в частност, на африканските големи котки, най-вече гепарди. По време на следобедния тур ще можем да видим съвсем отблизо някои от гепардите, обхванати в Програмата за възстановяване. Повечето от животните, обитаващи днес Оконджимa, са спасени при различни обстоятелства – осиротели са или са попаднали в капан – и целта на процеса на възстановяване е да ги подготви за завръщане и оцеляване в естествената им среда.

Нощувка и вечеря в Okonjima Campsite-Omboroko (или подобен).

22 август: Оконджима – Етоша Изток (350 км)

Закусваме рано и продължаваме на север. По пътя преминаваме през малки градчета, в които спираме за кратко за презареждане на батериите и за гориво. Крайната спирка в този ден е източната част на Националния Парк Етоша, където ще си опитаме да пристигнем навреме за обяд. Добре дошли в един от най-интересните паркове  не просто в Намибия, а и в цяла Африка... След почивката, навлизаме в парка, използвайки прохладата на късния следобед за първия ни game drive (буквално: каране около дивеча) или, казано иначе, наблюдение на богатия животински свят...

Нощувка и вечеря в Namutoni Campsite (или подобен).

НП Етоша се нарежда сред най-добрите места за наблюдаване на диви животни в света. Участъците, покрити с ниска растителност и трева, са обградени от огромната Етоша Пан (Etosha Pan) – равна, солена пустиня, с площ от близо 5 хил. кв км, която за няколко дни всяка година дъждовете превръщат в плитка лагуна, пълна с фламинго и пеликани. Но през по-голямата част от годината депресията е площ от бяла, напукана кал, която в повечето дни блести с миражи. Наблюдението на огромни стада от дивеч на този фон, споменат в местния език като "голямото бяло място на сухата вода" и шофирането през Етоша са уникално преживяване.

Чарът и уникалността на парка се дължат на пустинноста на Етоша пан, липсата на възвишения и отделните водоеми. През по-голямата част от годината (по-точно през сухия сезон, от май до октомври) животните и птиците в Етоша зависят от около 30 на брой извора и кладенци (т.нар. water holes или „водни дупки“). Достатъчно е да спрем край някое от тях и да затаим дъх, за да наблюдаваме приближаването на лъвове, слонове, антилопи спрингбок и гемсбок.. не по един-два екземпляра, а на цели стада. Националният парк е и едно от най-добрите места за наблюдение на силно застрашения от изчезване черен носорог.

23 август: Етоша Изток – Етоша Юг (150 км)

Два последователни дни за сафари – яко game drives...

Първия ден тръгваме рано, за да се възползваме от прохладния сутрешен въздух, докато се придвижваме към централната част на парка. По пътя ще поспрем край няколко водоема (въпросните „водни дупки“), откъдето се откриват прекрасни гледки към Etosha Pan, като разбира се надяваме да видим и още животни, особено такива, които до момента не сме срещали от източната страна на парка.

Спираме в Halali за почивка и лек обяд, преди да продължим по пътя и достигнем Okaukuejo, един от основните лагери (и курортно селище) в Етоша. Настаняване и вечеря. След това ще имаме възможност да наблюдаваме едър дивеч край осветената водна дупка, разположена в непосредствена близост до лагера. Оглеждайте се за лъвове, носорози и въобще всякакви видове животни, които сякаш по определен график идват на водопой тук... :)

Две нощувки в Okaukuejo Campsite (или подобен).

24 август: Етоша Юг

Още един пълен ден в парка, заслужава си... Може да видим и известните „призраци“ на Етоша – най-вече слонове, които са се въргаляли в калта близо до водоемите, която след това засъхва и ги прави временно доста по-бели (заради съдържанието на глина с подобен цвят)... Последна нощувка в Okaukuejo Campsite (или подобен).

25 август: Етоша Юг – Палмуаг (270 км)  

Сутринта напускаме Етоша в посока запад и планините на пустинния регион Каоковелд (Kaokoveld), една от последните истински пустоши в Южна Африка и дом на хората от племето химба. Следобед ще се срещнем с тях в селището Oases, ще разберем повече за техните обичаи, храна и бракосъчетания, като ще видим и техния „свещен огън“. Ще видите, много са интересни...

Самият Палмуаг (Palmwag) е резерват, разположен по протежението на осеян с палми приток на рeка Uniab. Както на повечето места в страната, и тук водата е оскъдна, и затова привлича слонове, а и други животни. Нощувка в Hoada Campsite (или подобен).

26 август: Палмуаг – Туифелфонтейн – Брандберг (280 км)

Обширни равнини, древни долини, скални образувания и върхове – това са впечатляващите пейзажи на региона Дамараленд (Damaraland), през който ще пътуваме днес... Освен древни петрофлиги и интересни каменни формации като Spitzkoppe, Brandberg, Vingerklip и др., посетителите тук могат да видят (при малко късмет) адаптирали се към пустинните условия слонове, а през ясните нощи да се насладят на невероятното звездно небе...

Ще започнем с посещение скалните рисунки от Каменната ера при Туифелфонтейн (Twyfelfontein) – техният брой е около 2‘500 и днес са под защитата на ЮНЕСКО. По пътя ще видим и т.нар. „Органови тръби“, необичайни доломитен колони, с височина до 100 м.

След това се насочваме още на юг, към планината Брандберг, най-високата в Намибия (2573 м). Тя е свещена за народа Сан, а долината на река Tsisab в подножието ѝ е „изпъстрена“ с около 45‘000 петроглифи, дело на техните предци. Следобед ще посетим най-известната от тези рисуники – White Lady („Бялата дама“).

Нощувка в Brandberg White Lady Camping (или подобен).

Името Брандберг идва от немски и означава „огнена планина“ – най-вероятно заради ярките оранжеви цветове, в които скалите се обагрят при залез. Възвишението, наподобяващо остров сред ниската равнина, се намира в южния край на пустинята Намиб. През 1920 година двама немски топографи Р. Маак и Г. Шулц, провеждат заснемане на местноста, при което забелязват, че склоновете на скалата са покрити с петроглифи. Така са намерени изображенията на бягащи хора с копия и лъкове, както и на антилопи. Тогава е открита и рисунката „Бялата дама“ в пещерата Маак близо до Брандберг. Първоначалната оценка на възрастта на рисунките е 3500 години.

27 август: Брандберг – Шпицкопe – Свакопмунд (310 км)

Ще потеглим по-рано, като първо ще минем през малкото градче Уис, стар миньорски град, известен с добива си на полускъпоценни камъни. Тук могат да се намерят на добри цени необработен аметист, турмалин и др.

Продължаваме към Шпицкопe (Spitzkoppe), неслучайно наричан „Матерхорн на Намибия“ – това е група от остри гранитни върхове на възраст от над 120 милиона години, които рязко се издигат на височина от около 670 м над заобикалящите ги сухи равнини (и на общо 1728 м над морското ниво). Ще видим и красивата скална арка, при която са снимани сцени от филма „2001: Космическа одисея“.

По обед достигаме Свакопмунд, може би най-хубавият крайбрежен град на Намибия. Ще имаме време още този следобед (както и на целия следващ ден) за някой от многото опционни турове в района: полет над пустинята със самолет или делтапланер, джип тур сред граничещите с океана пясъюни дюни, риболов (както на брега, така и навътре в океана), каране на четириколесни мотоциклети (т.нар. quad bikes) в пустинята, пързаляне по дюните със sandboard, скачане с парашут, наблюдение на птици и други.

Вечерта ще се възползваме от възможността да опитаме морски дарове в някой от отличните ресторанти по брега на Южния Атлантик, с които Свакопмунд е известен. Общо две нощувки в цивилизацията, не е лошо... Prost Hotel Swakopmund (или подобен)

28 август: Свакопмунд, свободен ден

Свободен ден тук, заслужава си... Още време за някои от посочените по-горе допълнителни турове по желание (хубаво е и да се резервират предварително) – особено препоръчваме полета над пустинното крайбрежие или обиколката с джип из дюните... А и Свакопмунд е достатъчно приятен с многото си магазини и заведения, хубав плаж (въпреки че Атлантическият океан тук е доста студен) и пазар за сувенири на открито. Музеят и Намибийският национален морски аквариум също заслужават внимание...

Може да се каже, че градът се намира в най-южните части на известния Бряг на скелетите (Skeleton Coast), простиращ се от Централна Намибия до Южна Ангола и характеризиращ се с много сухото, на практика пустинно крайбрежие, формирало се в резултат най-вече на студеното Бенгелско океанско течение. Както подсказва и името, този брях в миналото е бил кошмар за корабоплаването, заради честите мъгли, постоянните ветрове от сушата към водата и големия прибой, които позволява на корабите да стигнат брега, но е доста трудно да излязат обратно в морето оттам...

Втора нощувка и вечеря в Prost Hotel Swakopmund (или подобен).

29 август: Свакопмунд – Сесрием (360 км)  

Първата ни спирка този ден е край залива Уолфиш Бей, разположен на около 40 км южно от Swakopmund. Южно от града се намира морска лагуна, която е дом на безброй морски птици и по-специално фламинго. Ще поспрем за кратко край лагуната и в самия град, за гледки и снимки. Запасяваме се продоволствия, преди отново да потеглим към пустинята.

Обиколката продължава с прекосяването на проходите Куисеб и Гауб, като и при двата се кара първо в речните легла по дъното на каньоните и след това се изкачваме по стръмни пътища до билото, където се откриват чудни панорамни гледки към планините.

Ще се стремим да пристигнем в лагера в късния следобед, за да наблюдаваме отблясъците по далечните възвишения на изток и техните променящи се цветове при залез. Нощувка в Sesriem Campsite (или подобен).

30 aвгуст: дюните Сосусвлей

Очаква ни един от най-красивите дни от престоя ни в Намибия... Тръгваме преди зазоряване, за да хванем меката светлина на изгрева в пустинята. След като преминем през Sesriem и покараме известно време, трябва да слезем от буса и да повървим малко през пустинята, за стигнем до самия Сосусвлей. В прохладата на сутринта, с меката слънчева светлина, която едва започва да играе над дюните, създавайки рязък контраст на светлини и сенки в цялата пустиня, разходката е несравнимо изживяване. Древните скални вдлъбнатини, закърнелите клони на камилския трън и вероятността да зърнете орикс или щраус, са все предпоставки за съвършени снимки.

Целият предиобед ще прекараме в и около Sossusvlei, ще отидем и до известните пясъчни грамади Дюна 45 и Big Daddy, след което ще се върнем в Сесрием за обяд, за да избягнем следобедната жега. И едва когато превали денят, ще направим кратка екскурзия до каньона Сесрием. Още една нощувка в Sesriem Campsite (или подобен).

Sossusvlei е мястото, където се намират емблематичните червени пясъчни дюни на Намиб. Ясното синьо небе контрастира с гигантските червени пясъчни дюни, за да направи това едно от естествените чудеса на Африка и мечта за фотографите.

Основните атракции в Sossusvlei са „Dune 45“, „Hiddenvlei“, „Big Daddy“ и „Dead Vlei”. Други атракции в района включват каньона „Sesriem“ и Namib-Naukluft National Park, където планините на Намиб се срещат с равнините.

31 август: Сесрием – Виндхук (320 км)  

След закуска започва завръщането ни през планини и по живописни пътища към Виндхук. Ще спрем в миниатюрното селище Solitaire, за да се поразтегнем и за кратка почивка, след което продължаваме през планината Khomas Hochland обратно към цивилизацията. Стигаме в града късно следобед или на свечеряване. Настаняваме се във Villa Vista Guesthouse (или подобна), нощувка.

01 септември: Виндхук – Франкфурт – София

След закуска имаме възможност за последна разходка из столицата. По обяд ще ни вземат от хотела за трансфер до летище Hosea Kutako за полети към дома.

Излитането от Виндхук е ч 18:45 ч, полетите са на Lufthansa.

02 септември 2021: София

Престой от близо 5 часа във Франкфурт, след което излитане в 10:05 ч към България и кацане в София по обяд. Добре дошли!

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram