ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО НАМИБИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО НАМИБИЯ image

От: 15.09.2019 До: 28.09.2019

13 дни / 11 нощувки

Цена: 2997 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Малко държави в Африка могат да се сравнят с природната красота на Намибия... Тук се намират едни от най-емблематичните пустинни пейзажи на планетата: от огромните червени дюни и долини, осеяни със сухи дървета на Сосусфлей, до пясъчното „море“, спускащо се директно към Атлантика при Брега на скелетите. Не е случайно, че страната носи името на пустинята Намиб, считана за най-стара в света. Във вътрешността, планинските райони на Науклуфт, Шпицкопи, Брандберг и Дамараленд, простиращи се като „гръбнак“ през територията от север на юг, ни дават различна перспектива и още впечатляващи гледки. А реките и влажните зони в ивицата Каприви на североизток, както и безкрайните тревисти равнини на Калахари, допълват този цялостен образ на Намибия като „истинската Африка“.

Не трябва да забравяме, че страната е едно от топ местата за сафари в тази част от континента. В известния национален парк Етоша могат да се видят слонове, черни носорози, големи котки (лъвове, леопарди, гепарди) и много видове антилопи и птици. Дамараленд (северозападна Намибия) пък е домът на адаптирали се към пустинните условия слонове и лъвове, а в ивицата Каприви дивите животни постепенно се завръщат в териториите на неотдавна основаните национални паркове Bwabwata и Nkasa Rupara. И тук, както на много места в съседен ЮАР, има частни резервати – за водещи в Намибия са считани Erindi и Okonjima.

Историята на намибийския народ е не по-малко интересна – от архитектурата и музеите на Людериц, Свакопмунд и Виндхук, свидетелстващи за колониалното минало на страната (което на моменти е доста тежко), до срещите с племената Химба (на северозапад) и Сан (на изток), чрез които се докосваме до една стара, по-дълбока мъдрост, която ние, „белите“, не винаги можем да разберем...

Чувството за отдалеченост, осезаемата тишина, липсата на каква да е „жива душа“ във видим радиус от няколко километра, пясъците, скалите и прашните пътища – всичко това създава силното усещане, че сякаш сме попаднали на друга планета...

С маршрута пред вас ще се опитаме да се пренесем именно в тази „дивотия“, като същевременно сме се опитали да съчетаем повечето от най-интересни места в страната. И забележете, нещо доста яко – ще бъдем с бус-камион, излязъл като от фантастичен филм! Истински адвенчър, още повече, че по-голямата част от пътя не е асфалтирана!

Ами, това е, вижте надолу:

Програма:

15 септември 2019: София – Виндхук

Излитаме в 13:00 с полет на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Виндхук. Пригответе се за дълги полети.  

 

16 септември: Виндхук  

Около 08:45 ч кацаме във Виндхук. Е, раничко е, ама какво да се прави, тъкмо да уплътним добре програмата. Едва ли веднага ще ни дадат стаите, затова първо ще направим обиколка на столицата.

Централен Виндхук е изненадващо модерен, добре поддържан град, който се вписва изцяло в западната представа за населено място. Кулите на необароковите катедрали, както и няколкото германски замъка, изглеждащи на пръв поглед не на място, подчертават хоризонта и допълват високите сгради от стомана и стъкло.

Ще се разходим по булевард Independence и улица Fidel Castro (явно кубинският лидер е почит там!), за да достигнем лютеранската Христова църква от 1896,Christuskirche. В близост е Old Breweries Craft Market, пазар за всякакви находки – тъкани, дърворезби, антики – силно препоръчван от „библията на пътешественика“. Многобройните заведения за хранене предлагат кухня от цял свят, от италианска паста до морски дарове по анголски, както и намибийска и немска кухня, разбира се.

Нощувка в хотел Windhoek Gardens Boutique Hotel (или подобен).

 

17 септември: Виндхук – къмпинг Okonjima, Омбороко (400 км)

След закуска отпътуваме на север, като ще спираме в малките градове по протежение на пътя, включително Окаханджа, където ще имаме време да посетим най-големия пазар за дърворезба на Намибия. Пазарът принадлежи на местната кооперация и е едно от най-добрите места за пазаруване на оригинални намибийски сувенири. Оттам продължаваме на север, прекосявайки множество ферми по пътя си. В късния следобед пристигаме в Okonjima. След като си отдъхнем на сянка за известно време, докато опънат палатките ни, влизаме в резервата.

Okonjima е дом на фондацията Africat (игра на думи, съчетаваща Африка и котка), грижеща се за опазване на природата и, в частност, на африканските големи котки, най-вече гепарди. По време на следобедния тур ще можем видим съвсем отблизо някои от гепардите, обхванати в Програмата за възстановяване. Повечето от животните, обитаващи днес Okonjima, са спасени при различни обстоятелства – осиротели са или са попаднали в капан - и целта на процеса на възстановяване е да ги подготви за завръщане и оцеляване в естествената им среда.

Нощувка и вечеря в Okonjima Campsite-Omboroko.

 

18 септември: Централна Намибия – НП Етоша Изток (350 km)

Много рано, още в 06:30, тръгваме „По следите на леопардите“ в резервата. Бърза закуска след това и продължаваме на север. По пътя преминаваме през малки градчета, в които спираме за кратко за презареждане на батериите и за гориво. Крайната спирка в този ден е източната част на Национален парк Етоша, където ще си опитаме да пристигнем навреме за обяд. След почивката, навлизаме в парка, използвайки прохладата на късния следобед за първия ни game drive (буквално: каране около дивеча) или, казано иначе, наблюдение на богатия животински свят.

Нощувка и вечеря в Leadwood campsite.

 

Национален парк Етоша се нарежда сред най-добрите места за наблюдаване на диви животни в света. Участъците, покрити с ниска растителност и трева, са обградени от огромната Етоша Пан (Etosha Pan) - плоска, солена пустиня, която за няколко дни всяка година дъждовете превръщат в плитка лагуна, пълна с фламинго и пеликани. Но през по-голямата част от годината депресията е мрачна площ от бяла, напукана кал, която в повечето дни блести с миражи. Наблюдението на огромни стада от дивеч на този зловещ фон, споменат в местния език като "голямото бяло място на сухата вода" и шофирането през Етоша са уникално преживяване.

Чарът и уникалността на Етоша се дължат на пустинноста на Етоша пан, липсата на възвишения и отделните водоеми. През по-голямата част от годината (по-точно през сухия сезон, от май до октомври) животните и птиците в Етоша зависят от около 30 извора и кладенци. Достатъчно е да спрем край някое от тях и да затаим дъх, за да наблюдаваме приближаването на лъвове, слонове, антилопи спрингбок и гемсбок.. не по един-два екземпляра, а на цели стада. Националният парк е и едно от най-добрите места за наблюдение на силно застрашения от изчезване черен носорог.

 

 

19-20 септември: НП Етоша Изток – НП Етоша Юг

Два последователни дни, посветени на game drive.

Първия ден тръгваме рано, за да се насладим на прохладния сутрешен въздух, докато се придвижваме през Етоша до лагера Халали, разположен в средата на парка. По пътя ще поспрем край няколко водоема (местните ги наричат просто „водни дупки“), откъдето се откриват прекрасни гледки към масивния Etosha Pan. Възможностите за наблюдение на дивеч обикновено са отлични и вероятно ще „отметнем“ няколко несрещани до този момент видове, от страната на парка Namutoni.

Спираме в Halali за почивка и лек обяд. Има време да отидем до водната дупка Halali, да поплуваме в басейн и да поседнем в бара, преди да продължим по пътя си и се спуснем до Okaukuejo, основния лагер и курорт в Етоша. Настаняване и вечеря.

След вечеря отново има възможност да наблюдаваме едър дивеч край осветената водна дупка, разположена на две минути пеша до оградата на лагера.

Две нощувки с вечери в Okaukuejo Campsite.

 

 

21 септември: НП Етоша Юг – Дамараленд Юг (335 км)

Напускаме Етоша в посока към лоджа Brandberg White Lady. Разположен в спокойните околности на „острова“ Брандберг, къмпингът Brandberg White Lady предлага на пътешествениците приятно завръщане към природата. Отделните площадки са оборудвани със скари за барбекю и кранове за вода. На разположение са и общи санитарни възли с топла и студена вода. Ако не сте доволни от готвача си, тук  можете да се развихрите и сами да приготвите вечеря. Аз лично предпочитам да оползотворя времето си на басейна или на бара. 

За желаещите да опознаят околността, се предлагат екскурзии и разнообразни туристически пътеки.

Нощувка в Brandberg White Lady Lodge

 

Брандберг (идва от немски и означава „огнена планина“) е възвишение, наподобяващо остров сред ниската равнина, намиращо се на края на пустинята Намиб. През 1920 година двама немски топографи Р. Маак и Г. Шулц, провеждат заснемане на местноста, при което забелязват, че склоновете на скалата са покрити с петроглифи. Така са открити изображенията на бягащи хора с копия и лъкове, както и на антилопи. Тогава е открита и рисунката «Бялата дама» в пещерата Маак близо до Брандберг. Първоначалната оценка на възрастта на рисунките е 3500 години.

 

 

22-23 септември: Дамараленд - Свакопмунд (235 км)

След закуска навлизаме по-дълбоко в пустинята, за да прекосим най-високата планина на Намибия, Brandberg (2573 м) и красивата природа на Damaraland. Задължителната ни спирка през този ден е Шпицкопе (Spitzkoppe) планинска верига от гранит, с основание заслужила прозвището си „Намибийския Матерхорн“. Ще се отбием и в малкото градче Уис, старо миньорско поселище, известно с добива си на полускъпоценни камъни. Тук могат да се намерят на добри цени необработен аметист, турмалин и др.

Оттам завиваме на запад и пресичаме чакълестите равнини към Атлантическия океан и Брега на скелетите. Ще достигнем океана при залива Henties, но оттам първо ще тръгнем на север по крайбрежието, за да видим колонията от тюлени в Cape Cross. Там в определени периоди от годината се събират около 100 000 тюлена от вида южноафриканска морска котка.

Следват Брега на скелетите и накрая Свакопмунд, най-престижния крайбрежен град на Намибия. Стремим се да пристигнем в късния следобед, което ще ни даде време да разгледаме града пеша преди залез слънце. Вечерта ще се възползваме от възможността да опитаме морски дарове в някой от отличните ресторанти по брега на Южния Атлантик, с каквито Свакопмунд е известен. Нашият екскурзовод ще ни препоръча ресторант, даже може да организира вечеря за групата. Участието се препоръчва, но в никакъв случай не е задължително.

Следващият ден – 23 септември – е свободен. Идеята е всеки да разполага с време да се отдаде на предпочитанията си. Свакопмунд е много приятен крайморски град с много магазини, хубав плаж (въпреки че Атлантическият океан тук е доста студен) и пазар за джунджурии на открито. Музеят и Намибийският национален морски аквариум също заслужават внимание.

Алтернативно могат да бъдат организирани различни занимания по избор. Те включват полети над пустинята със самолет или делтапланер, шофиране сред живописни местности, риболов (както на брега, така и навътре в океана), каране на четириколесни мотоциклети (имат си и име, quad bike) в пустинята и по пясъчните дюни около Свакопмунд, пързаляне по дюните със sandboard, скачане с парашут, сърф, наблюдение на птици и други.

Ще сме обсъдили с местния гид всички възможни опции, още преди да стигнем до Свакопмунд, за да запазим отдалеч. (Важно: Всички дейности и екскурзии в Свакопмунд се осъществяват в зависимост от наличността на свободни места и се заплащат допълнително).

Две нощувки със закуски в Prost Hotel Swakopmund (или подобен)

 

 

24-25 септември: Свакопмунд - Сесрием (345 км)

Първата ни спирка този ден е край залива Walvis Bay, разположен на около 40 км южно от Swakopmund. Южно от града се намира морска лагуна, която е дом на безброй морски птици, по-специално фламинго. Ще поспрем за кратко край лагуната и в Walvis Bay, за гледки и снимки. Запасяваме се продоволствия, преди отново да потеглим към пустинята.

Обиколката продължава с прекосяването на проходите Куисеб и Гауб, като и към двата се кара първо в речните легла по дъното на каньоните и след това се изкачваме по дълги стръмни пътища до билото, където се откриват грандиозни панорамни гледки към планините.

Ще се стремим да пристигнем в лагера в късния следобед, за да наблюдаваме отблясъците на далечните планини на изток и техните променящи се цветове.

На 25-ти тръгването преди зазоряване е от съществено значение, за да хванем меката светлина на изгрева в пустинята. След като преминем през Sesriem и покараме известно време, трябва да слезем от буса и да повървим последните 5 км през дюните, за стигнем до самия Сосувлей. В прохладата на сутринта, с меката слънчева светлина, която едва започва да играе над дюните, създавайки рязък контраст на светлини и сенки в цялата пустиня, разходката е несравнимо изживяване. Древните скални вдлъбнатини, закърнелите клони на камилския трън и вероятността да зърнете орикс или щраус, са все предпоставки за съвършени снимки.

Целият предиобед ще прекараме в и около Sossusvlei, ще отидем и до Dune 45, след което ще се върнем в Sesriem за обяд, за да избягнем следобедната жега. И едва когато превали денят, ще предприемем кратка екскурзия до каньона Sesriem.

Две нощувки с вечери в Namib Desert Sossus Oasis Camp

 

Sossusvlei е мястото, където се намират емблематичните червени пясъчни дюни на Намиб. Ясното синьо небе контрастира с гигантските червени пясъчни дюни, за да направи това едно от естествените чудеса на Африка и мечта за фотографите.

Основните атракции в Sossusvlei са  „Dune 45“, „Hiddenvlei“, „Big Daddy“ и „Dead Vlei”. Други атракции в района включват каньона „Sesriem“ и „Namib-Naukluft National Park”, където планините на Намиб се срещат с равнините.

 

 

26 септември: Сесрием - Виндхук (335 км)  

След закуска започва завръщането през планините и по живописните пътища  към Виндхук. Ще спрем на Solitaire, за да се поразтегнем и да продължаваме през планината Khomas Hochland обратно към цивилизацията. Стигаме в града късно следобед или на свечеряване. Пак се настаняваме във Windhoek Gardens Boutique Hotel (или подобен)

Нощувка.

 

27 септември: Виндхук – Доха – София

След закуска имаме възможност за последна разходка из столицата. По обяд ще ни вземат от хотела за трансфер до летище Hosea Kutako за полета към дома.

 

 

28 септември: София

Кацаме в София около обяд. Добре дошли у дома!

 

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram