ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие до Мароко

Пътешествие до Мароко image

От: 27.09.2019 До: 09.10.2019

Цена: 1609 EUR

За n-ти (ех, скоро ще станат десет) път поглеждаме към Мароко, географски – на само един тесен проток от Европа, но на цяла пропаст разстояние в културно отношение. Красиви и екзотични градове, римски руини, пустини, самобитни племена – ярките багри и силни аромати на страната замайват свикналите с по-традиционния облик на Стария континент. Пристигаме във все по-европейски изглеждащия Рабат, ще продължим на север към пристанищния Танжер на входа на Гибралтар, а оттам – към Тетуан и синьо-белите улици на Шефшауен. Ще посетим прочутите 4 имперски града на Кралството – Фес, Мекнес, Маракеш и днешната столица Рабат; също ще отскочим и до приятното градче Есауира на атлантическото крайбрежие. Ще съчетаем всичко това с пътуване до пясъците на Сахара, минавайки след това по „Пътя на 1000-та казби” и през някои от най-живописните проходи и долини на Атласките планини; ще гостуваме в берберски села и ще се докоснем до традиционния номадски начин на живот на местните – гответе се за истинско приключение в пустинята и ментов чай в големи количества! Ще ви покажем Мароко от един малко по-различен ъгъл и за да е пълен адвенчъра – ще пробваме да минем по пясъчните дюни с камили...

Програма:

27 септември 2019: София – Париж – Рабат

Полет на Air France по маршрут София – Париж – Рабат с излитане в 07:10 ч и пристигане в Мароко около 13:10 ч. Настаняваме се и се отправяме на кратка разходка из града. Освен красивия център, ще посетим мавзолея на Мохамед V, ще побродим из казбата Oudayas и ще видим Кулата на Хасан, представляваща минаре на незавършена джамия. Височината на изградената от червен пясъчник постройка е само 44 м от планираните 86.  Ако не сме прекалено изморени, ще се разходим из Андалузката градина и из медината. Вечеря и нощувка. Hotel Majliss (или подобен)

 

28 септември: Рабат – Асила – Танжер (254 км)

След закуска продължаваме обиколката на Рабат – съвременната столица на страната и последният от историческите имперски градове. Ще видим: сградата на Кралския дворец, Méchouar – укрепленията и стените около двореца.

След това се отправяме на север по атлантическото крайбрежие към Танжер, минавайки през красивото градче Асила и изрисуваната му със стенописи медина. Край Танжер първо ще отидем до извисяващия се на 300 м над океана Кап Спартел, намиращ се на входа на Гибралтарския проток, както и до Пещерата на Херкулес. След което влизаме в същинския Танжер – основан от картагенците през V век пр. Хр., градът винаги е бил кръстопът на различни култури и цивилизации заради ключовото си географско положение, а в момента е най-голямото пристанище на страната на Средиземно море и едно от най-големите в Африка. Ще се разходим из медината (стария град) с двата покрити пазара, вероятно ще спрем някъде и за кафе или за прочутия местен ментов чай. Вечеря и нощувка в Hotel Rembrandt (или подобен)

 

29 септември: Танжер – Тетуан – Шефшауен (125 км)

Закуска, след което потегляме към Тетуан и Шефшауен. Първо ще спрем за да разгледаме медината на Тетуан, една от най-автентичнтие в страната и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът, който е бил столица на испанския протекторат по време на колониалния период, е известен още с парковете и градините си, както и със съвременния кралски дворец. Продължаваме към Шефшауен – чаровно градче в сърцето на северните марокански планини Риф. Улиците и повечето сгради в старата част на града (медината) са оцветени в небесно синьо и бяло. Шефшауен е популярен и със занаятите си, нетипични за останалата част от страната – производство на вълнени дрехи, тъкане на одеала и др. Ще имаме и достатъчно свободно време, а желаещите могат да пробват от качествения местен kif. Вечеря и нощувка. Hotel Parador (или подобен)

 

30 септември: Шефшауен – Фес (200 км)

Закуска и отпътуване към Фес, ще минем през планините Риф и град Уезан. Столица на Мароко в продължение на 400 години, Фес дължи настоящия си облик на интересното съчетание между средновековния и модерния свят. Той е първият от 4-те имперски градове, както и най-големият религиозен център на страната. Фес се идентифицира с удивителната медина ел-Бали (под закрилата на ЮНЕСКО), чиито крепостни стени могат да бъдат обикаляни с дни. В медината се намира университетът Ал-Карауин, основан през 859 г. и считан от някои историци за най-старото висше учебно заведение в света – поради това градът  е наричан и „Атина на Африка”. Ще посетим медресето Ел-Атарин за да видим неговите впечатляващи декорации. Няма да пропуснем и работилниците за боядисване на кожи, един от символите не само на града, но и на страната (с определено най-запомнящата се миризма). Вечеря и нощувка в града. Hotel Fes Inn (или подобен)

 

01 октомври: Фес – Волубилис – Мекнес – Фес (180 км)

След закуска ще се отправим към древноримския град Волубилис – един от най-добре запазените в Северна Африка. Впечатляващите руини и още по-красиви мозайки са датирани главно от II и III в. сл. Хр. – от времето, когато селището е административен център на имперската провинция Тингитанска Мавритания.

Ще спрем и в близкото градче Мулай Идрис, където е погребан Идрис I – правнук на пророка Мохамед и родоначалник на династията на Идрисидите, считани за основателите на мароканската държава в края на VIII век. Градът е един от най-свещените в страната и неслучайно е голям поклоннически център.

След това продължаваме към Мекнес – друг от имперските градове на Мароко. Той е по-малък от Фес и Маракеш, но определено има своето очарование. Ще видим красивите му крепостни стени, портата Баб ел-Мансур и площада ел-Хедим, останките на кралския дворец, както и мавзолея на Мулай Исмаил – войнственият владетел, който ръководи повечето големи строежи в града и го прави своя столица в края на XVII в. Късно следобед – връщаме се във Фес, вечеря и нощувка. Hotel Fes Inn (или подобен)

 

02 октомври: Фес – Миделт – Мерзуга (468 км)

Дълъг ден, тръгваме към Източно Мароко, в близост до границата с Алжир. Пътят ни пресича веригата на Атласките планини, като ще минем през някои типични берберски селища в района на Фес – Имузер Кандар, Ифран – главният ски курорт на страната (наричан „Малката Швейцария”), както и градчето Азру, известно с горите си от атласки кедър. Спирка за обяд в Миделт, след което продължаваме към Ер-Рашидия и оазисния град Ерфуд, разположени в долината на река Зиз. Пристигаме в Мерзуга, на ръба на пустинята, вечеря и нощувка. Hotel Ksar Bicha (или подобен)

 

03 октомври: Пустинята Сахара и Ерг Чеби

След закуска се качваме на джипове (4х4), с които ще се отправим към оазиса на Мерзуга и езерото Srij (или поне това, което е останало от него, заради сушата). В близост до дюните се намира село, известно с чернокожото си население khamlia – далечни потомци на судански роби. Ще гостуваме в типична къща, където ще пием чай „à la mente” и ще послушаме традиционната местна музика gnaoua. След това ще продължим към руините на древното селище Mirdani, като ще се отбием и в M‘fis – там ще видим мините за добив на мед и въглища, където голяма част от жителите на Мерзуга са изкарвали прехраната си в близкото минало.

Един много интересен ден – цялото ни пътуване ще бъде в близост до пясъчните дюни Erg Chebbi (най-високите в Мароко, достигащи 150 м височина). След село Mirdani ще гостуваме на едно от малкото останали бедуински семейства в Kem-Kem Hamada („хамада” е местната дума за каменна пустиня), а после ще се върнем до хотела ни в Мерзуга. В следобедните часове (около 15:00 ч) взимаме камили, с които ще тръгнем през дюните. Ще се потопим в пясъчното море – крайната ни цел е оазис, заобиколен единствено от тишината на пустинята, където ще изпратим залязващото слънце. Вечерта ни очаква вечеря край лагерния огън с берберска музика и танци. Нощувка в палатки, Ksarbicha bivouac

 

04 октомври: Мерзуга – Клисурата Тодра – Долината на Дадес – Уарзазат (400 км)

Ранно събуждане за да посрещнем изгрева над дюните. След закуска се връщаме с камилите в Мерзуга и оттам тръгваме първо към каньона Тодра и впечатляващите му отвесни стени, а след това към долината на Дадéс, известна с казбите си. Ще минем и през град Kelaat M‘gouna – прочут с отглеждането на маслодайни рози и с изработката на хладни оръжия (ками, ножове). Крайната ни спирка за деня е „Портата към пустинята” – Уарзазат, като до него ще стигнем по „Пътя на 1000-та казби” – маршрутът е осеян с още от тези красиви укрепления, които можем да определим като берберски замъци, направени от кирпич. Пристигаме в Уарзазат привечер, вечеря и нощувка. Hotel Les Jardins de Ouarzazate (или подобен)

 

05 октомври: Уарзазат – Аит Бенхаду – Телует – Маракеш (262 км)

Сутринта ще разгледаме голямата казба на Уарзазат – Taoрирт. Оттам тръгваме към Маракеш, като по пътя първо ще посетим възхитителния град Аит Бенхаду и неговите казби. Селището е под защитата на ЮНЕСКО и е много популярно като филмов декор (тук са снимани части от „Последното изкушение на Христос”, „Гладиатор”, „Александър”, „Небесно царство” и др.). Продължаваме към Telouet – прочутата казба на берберския паша El Glaoui, известен като „Господаря на Атлас”. До Телует ще стигнем с джипове 4х4 през красивата долина Ounila. След това се включваме в прохода Tizi n’Tichka, минаващ през Атласките планини, с най-висока точка по пътя – 2260 м. От другата страна ни очаква имперският Маракеш – с розово-червената си архитектура, богато берберско наследство, дворци, сукове, градини и останки от казби. Разположен в подножието на Атлас, Маракеш е голям, шумен и замърсен; но също така той е пленителен и пълен с история и култура – най-красивия град на Мароко! Пристигане в града, настаняване, вечеря и нощувка. Hotel Amani (или подобен)

 

06 октомври: Маракеш

Закуска, след което ще посветим целия ден на Маракеш. Ще посетим: дворецът Баия (Bahia), по чийто интериор едни от най-добрите занаятчии в страната са работили 14 години през втората половина на XIX век; гробницата на Саадитите, построена през XVI в. по времето на султан Ахмад ал-Мансур; музеят на мароканското изкуство Дар Си Саид; градините Мажорел и Менара; джамията Кутубия – най-голямата в града, построена през XII век по време на династията на Алмохадите, като минарето ѝ е модел за по-късно изградените Хиралда в Севиля и Кулата на Хасан в Рабат; медресето Ben Youseff; медината на града.

Вечерта ще отидем до централния площад Джамаа ел-Фна, където могат да се видят змиеукротители, акробати, музиканти, разказвачи на приказки и легенди, татуировчици, фокусници и т.н. – ще разберете защо именно това място е дало идеята за проекта на ЮНЕСКО „Световни шедьоври на устното и нематериалното културно наследство”. Много добра гледка към площада се открива от терасите на популярното Café de France, а желаещите вечерта могат да отидат на фолклорното шоу Fantasia в ресторант Chez Ali. Вечеря и нощувка в Маракеш. Hotel Amani (или подобен)

 

07 октомври:  Маракеш – Есауира (180 км)

Закуска и отпътуване към Атлантика, на около 3 часа път от Маракеш. Минаваме през пустинна местност, но ще усетим аромата на океана отдалеч, още преди за зърнем водите му и бяло-сините сгради на пристанищния град Есауира. Там ще посетим морската крепост с топовете, построената от генуезците цитадела, медината (обект на ЮНЕСКО), еврейския квартал (mellah), суковете… Ще има възможност да хапнем в някое от многото рибарски ресторантчета близо до пристанището или просто да се насладим на хубавия плаж на града (с култов залез при ясно време!). Вечеря и нощувка. Hotel Aljasira (или подобен)

 

08 октомври: Есауира – Казабланка (420 км)

След закуска тръгваме на север – към Казабланка, икономическата столица на Кралството и най-големият му град. Ще минем по крайбрежната алея Corniche и ще разгледаме впечатляващата модерна джамия Хасан II (с най-високото минаре в света – 210 м). Ако в централната градска част са приключили ремонтите, ще се разходим по централния  площад Мохамед V и в Парка на Арабската лига. След това газ към Рабат. Вечеря и нощувка в Hotel Oum Palace (или подобен)

 

09 октомври 2019: Казабланка – Париж – София

Ранен трансфер до летището за полет на Air France по маршрут Казабланка – Париж – София, излитащ в 07:40 и пристигащ в България около 16:40 ч, с около 1,5 час престой в Париж.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram