ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие до Мароко Изтегли програмата в .PDF

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Пътешествие до Мароко image

От: 26.09.2018 До: 08.10.2018

13 дни / 12 нощувки

Цена: 1357 EUR

За шести път поглеждаме към Мароко, географски – на само един тесен проток от Европа, но на цяла пропаст разстояние в културно отношение. Красиви и екзотични градове, римски руини, пустини и сюрреалистични дюни, самобитни племена – ярките багри и силни аромати на страната замайват свикналите с по-традиционния облик на Стария континент посетители. Пристигаме в Рабат, ще продължим на север към пристанищния Танжер на входа на Гибралтар, а оттам – към Тетуан и синьо-белите улици на Шефшауен. Ще посетим прочутите 4 имперски града на Кралството – Фес, Мекнес, Маракеш и днешната столица Рабат; също ще отскочим и до приятната медина и плаж на Есауира на атлантическото крайбрежие, както и до най-големия град – Казабланка. Ще съчетаем всичко това с пътуване до пясъците на Сахара, минавайки след това по „Пътя на 1000-та казби” и през някои от най-живописните проходи и долини на Атласките планини; ще гостуваме в берберски села и ще се докоснем до традиционния номадски начин на живот на местните – гответе се за истинско приключение в пустинята и ментов чай в големи количества! Ще ви покажем Мароко от един малко по-различен ъгъл и за да е по-пълен адвенчъра – ще минем по пясъчните дюни с камили...

Програма:


26 септември 2018:
София – Париж – Рабат

Полет на Air France по маршрут София – Париж – Рабат с излитане сутритна и кацане в Мароко следобед. Настаняваме се и се отправяме на кратка разходка из града – съвременната столица на страната и последният от историческите имперски градове. Освен красивия център, ще посетим мавзолея на Мохамед V, ще побродим из казбата Oudayas и ще видим Кулата на Хасан, представляваща минаре на незавършена джамия. Височината на изградената от червен пясъчник постройка е само 44 м от планираните 86.  Ако не сме прекалено изморени, ще се разходим из Андалузката градина и из медината. Вечеря и нощувка. Hotel Majliss (или подобен)27 септември: Рабат – Асила – Танжер (280 км)

След закуска продължаваме с още една кратка обиколка на Рабат, ще видим сградата на Кралския дворец и Méchouar – укрепленията и стените около двореца.

След това се отправяме на север по атлантическото крайбрежие към Танжер, минавайки през красивото градче Асила и изрисуваната му със стенописи медина. Край Танжер първо ще отидем до извисяващия се на 300 м над океана Кап Спартел, намиращ се на входа на Гибралтарския проток, както и до Пещерата на Херкулес. След което влизаме в същинския Танжер – основан от картагенците през V век пр. Хр., градът винаги е бил кръстопът на различни култури и цивилизации заради ключовото си географско положение, а в момента е най-голямото пристанище на страната на Средиземно море и едно от най-големите в Африка. Ще се разходим из медината (стария град) с двата покрити пазара, вероятно ще спрем някъде и за кафе или за прочутия местен ментов чай. Вечеря и нощувка в Hotel Rembrandt (или подобен).

 

28 септември: Танжер – Тетуан – Шефшауен (125 км)

Закуска, след което потегляме към Тетуан и Шефшауен. Първо ще спрем за да разгледаме медината на Тетуан, една от най-автентичнтие в страната и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът, който е бил столица на испанския протекторат по време на колониалния период, е известен още с парковете и градините си, както и със съвременния кралски дворец. Продължаваме към Шефшауен – чаровно градче в сърцето на северните марокански планини Риф. Улиците и повечето сгради в старата част на града (медината) са оцветени в небесно синьо и бяло. Шефшауен е популярен и със занаятите си, нетипични за останалата част от страната – производство на вълнени дрехи, тъкане на одеала и др. Ще имаме и достатъчно свободно време, а желаещите могат да пробват от качествения местен kif. Вечеря и нощувка. Riad Casa Hassan (или подобен)

 

29 септември: Шефшауен – Фес (200 км) 

Закуска и отпътуване към Фес, ще минем през планините Риф и град Уезан. Столица на Мароко в продължение на 400 години, Фес дължи настоящия си облик на интересното съчетание между средновековния и модерния свят. Той е първият от 4-те имперски градове, както и най-големият религиозен център на страната. Фес се идентифицира с удивителната медина ел-Бали (под закрилата на ЮНЕСКО), чиито крепостни стени могат да бъдат обикаляни с дни. В медината се намира университетът Ал-Карауин, основан през 859 г. и считан от някои историци за най-старото висше учебно заведение в света – поради това градът  е наричан и „Атина на Африка”. Ще посетим медресето Ел-Атарин за да видим неговите впечатляващи декорации. Няма да пропуснем и работилниците за боядисване на кожи, един от символите не само на града, но и на страната (с определено най-запомнящата се миризма). Вечеря и нощувка в града. Hotel Fes Inn (или подобен)

 

30 септември: Фес – Волубилис – Мекнес – Фес (180 км)

След закуска ще се отправим към древноримския град Волубилис – един от най-добре запазените в Северна Африка. Впечатляващите руини и още по-красиви мозайки са датирани главно от II и III в. сл. Хр. – от времето, когато селището е административен център на имперската провинция Тингитанска Мавритания.

Ще спрем и в близкото градче Мулай Идрис, където е погребан Идрис I – правнук на пророка Мохамед и родоначалник на династията на Идрисидите, считани за основателите на мароканската държава в края на VIII век. Градът е един от най-свещените в страната и неслучайно е голям поклоннически център.

След това продължаваме към Мекнес – друг от имперските градове на Мароко. Той е по-малък от Фес и Маракеш, но определено има своето очарование. Ще видим красивите му крепостни стени, портата Баб ел-Мансур и площада ел-Хедим, останките на кралския дворец, както и мавзолея на Мулай Исмаил – войнственият владетел, който ръководи повечето големи строежи в града и го прави своя столица в края на XVII в. Късно следобед – връщаме се във Фес, вечеря и нощувка. Hotel Fes Inn (или подобен)

 

01 октомври: Фес – Миделт – Мерзуга (468 км)

Дълъг ден, тръгваме към Източно Мароко, в близост до границата с Алжир. Пътят ни пресича веригата на Атласките планини, като ще минем през някои типични берберски селища в района на Фес – Имузер Кандар, Ифран – главният ски курорт на страната (наричан „Малката Швейцария”), както и градчето Азру, известно с горите си от атласки кедър. Спирка за обяд в Миделт, след което продължаваме към Ер-Рашидия и оазисния град Ерфуд, разположени в долината на река Зиз. Пристигаме в Мерзуга, на ръба на пустинята, вечеря и нощувка. Hotel Ksar Bicha (или подобен)

 

02 октомври: Пустинята Сахара и Ерг Чеби

След закуска се качваме на джипове (4х4), с които ще се отправим към оазиса на Мерзуга и езерото Srij (или поне това, което е останало от него, заради сушата). В близост до дюните се намира село, известно с чернокожото си население khamlia – далечни потомци на судански роби. Ще гостуваме в типична къща, където ще пием чай „à la mente” и ще послушаме традиционната местна музика gnaoua. След това ще продължим към руините на древното селище Mirdani, като ще се отбием и в M‘fis – там ще видим мините за добив на мед и въглища, където голяма част от жителите на Мерзуга са изкарвали прехраната си в близкото минало.

Един много интересен ден – цялото ни пътуване ще бъде в близост до пясъчните дюни Erg Chebbi (най-високите в Мароко, достигащи 150 м височина). След село Mirdani ще гостуваме на едно от малкото останали бедуински семейства в Kem-Kem Hamada („хамада” е местната дума за каменна пустиня), а после ще се върнем до хотела ни в Мерзуга. В следобедните часове (около 15:00 ч) взимаме камили, с които ще тръгнем през дюните. Ще се потопим в пясъчното море – крайната ни цел е оазис, заобиколен единствено от тишината на пустинята, където ще изпратим залязващото слънце. Вечерта ни очаква вечеря край лагерния огън с берберска музика и танци. Нощувка в палатки, Ksar Bicha bivouac (или подобен).

 

03 октомври: Мерзуга – Клисурата Тодра – Долина Дадес – Уарзазат (400 км)

Ранно събуждане за да посрещнем изгрева над дюните. След закуска се връщаме с камилите в Мерзуга и оттам тръгваме първо към каньона Тодра и впечатляващите му отвесни стени, а след това ще навлезем за около 30 мин в долината на Дадéс, известна с казбите си. Ще минем и през град Kelaat M‘gouna – прочут с отглеждането на маслодайни рози и с изработката на хладни оръжия (ками, ножове). Крайната ни спирка за деня е „Портата към пустинята” – Уарзазат, като до него ще стигнем по „Пътя на 1000-та казби” – маршрутът е осеян с още от тези красиви укрепления, които можем да определим като берберски замъци, направени от кирпич. Пристигаме в Уарзазат привечер, вечеря и нощувка. Hotel Les Jardins de Ouarzazate (или подобен)

 

04 октомври: Уарзазат – Аит Бенхаду – Телует – Маракеш (262 км)

Сутринта ще разгледаме голямата казба на Уарзазат – Taoрирт. Оттам тръгваме към Маракеш, като по пътя първо ще посетим възхитителния град Аит Бенхаду и неговите казби. Селището е под защитата на ЮНЕСКО и е много популярно като филмов декор (тук са снимани части от „Последното изкушение на Христос”, „Гладиатор”, „Александър”, „Небесно царство” и др.). Продължаваме към Telouet – прочутата казба на берберския паша El Glaoui, известен като „Господаря на Атлас”. До Телует ще стигнем с джипове 4х4 през красивата долина Ounila. След това се включваме в прохода Tizi n’Tichka, минаващ през Атласките планини, с най-висока точка по пътя – 2260 м. От другата страна ни очаква имперският Маракеш – с розово-червената си архитектура, богато берберско наследство, дворци, сукове, градини и останки от казби. Разположен в подножието на Атлас, Маракеш е голям, шумен и замърсен; но също така той е пленителен и пълен с история и култура – най-красивия град на Мароко! Пристигане в града, настаняване, вечеря и нощувка. Hotel Amani (или подобен)

 

05 октомври: Маракеш

Закуска, след което ще посветим целия ден на Маракеш. Ще посетим: дворецът Баия (Bahia), по чийто интериор едни от най-добрите занаятчии в страната са работили 14 години през втората половина на XIX век; гробницата на Саадитите, построена през XVI в. по времето на султан Ахмад ал-Мансур; музеят на мароканското изкуство Дар Си Саид; градините Мажорел и Менара; джамията Кутубия – най-голямата в града, построена през XII век по време на династията на Алмохадите, като минарето ѝ е модел за по-късно изградените Хиралда в Севиля и Кулата на Хасан в Рабат; медресето Ben Youseff; медината на града.

Вечерта ще отидем до централния площад Джамаа ел-Фна, където могат да се видят змиеукротители, акробати, музиканти, разказвачи на приказки и легенди, татуировчици, фокусници и т.н. – ще разберете защо именно това място е дало идеята за проекта на ЮНЕСКО „Световни шедьоври на устното и нематериалното културно наследство”. Много добра гледка към площада се открива от терасите на популярното Café de France, а желаещите вечерта могат да отидат на фолклорното шоу Fantasia в ресторант Chez Ali. Вечеря и нощувка в Маракеш. Hotel Amani (или подобен)

 

06 октомври:  Маракеш – Есауира (180 км)

Закуска и отпътуване към Атлантика, на около 3 часа път от Маракеш. Минаваме през пустинна местност, но ще усетим аромата на океана отдалеч, още преди за зърнем водите му и бяло-сините сгради на пристанищния град Есауира. Там ще посетим морската крепост с топовете, построената от генуезците цитадела, медината (обект на ЮНЕСКО), еврейския квартал (mellah), суковете… Ще има възможност да хапнем в някое от многото рибарски ресторантчета близо до пристанището или просто да се насладим на хубавия плаж на града (с култов залез при ясно време!). Вечеря и нощувка. Hotel Al Jasira (или подобен)

 

07 октомври: Есауира – Казабланка

След закуска тръгваме на север – към Казабланка, икономическата столица на Кралството и най-големият му град. Ще минем по крайбрежната алея Corniche и ще разгледаме впечатляващата модерна джамия Хасан II (с най-високото минаре в света – 210 м). Ако в централната градска част са приключили ремонтите, ще се разходим по централния  площад Мохамед V и в Парка на Арабската лига. Вечеря и нощувка в Hotel Moroccan House (или подобен).

 

08 октомври 2018: Казабланка – Париж – София

Ранен трансфер до летището за полет на Air France в 07:40 ч по маршрут Казабланка – Париж – София, с кацане в родината следобед, около 16:45...

Цената включва:

полети на Air France по маршрут София – Париж – Рабат и Казабланка – Париж – София;

11 нощувки в хотели 3* и 4* със закуска и вечеря – арабите обичат да го правят така, добре готвят;

1 нощувка в палатков лагер в пустинята със закуска и вечеря;

пътуване с автобус по целия маршрут (както и джипове 4х4 в пустинята на 02.10 и в долината Ounila на 04.10);

посещение на упоменатите в програмата градове и обекти;

местен гид за цялото пътуване;

входни такси на обектите, с изключение на джамията Хасан II в Казабланка (около 12 евро);

медицинска застраховка с покритие 10 000 евро;

български водач.

Цената НЕ включва:

летищни такси за полетите на Air France – около 257 EUR, но подлежат на промяна до момента на издаване на билетите;

посочените цени са за размер на групата от 15-24 пътуващи, при по-малък брой може да се наложи доплащане;

по желание фолклорно шоу Fantasia Chez Ali в Маракеш – 35 евро;

обеди и други хранения;

доплащане за единична стая – 260 EUR;

бакшиши и разходи от личен характер.

Срокове за записване и плащане:

777 евро – при записване, до 25.05;

останалото – до 17-ти август 2018.

Брой пътешественици в групата – поне 12, максимално 24.

ЦЕНА:

на база 21-24 пътуващи – 1357 EUR на човек, за настаняване в двойна стая.

на база 15-20 пътуващи – 1477 EUR на човек, за настаняване в двойна стая.

Какво да вземем:
Mеждународен паспорт с валидност поне 6 месеца след крайната дата на пътуването.
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram