ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЛАОС И БИРМА (МИАНМАР), плюс СЕВЕРЕН ТАЙЛАНД Изтегли програмата в .PDF

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Пътешествие до Лаос, Бирма и северен Тайланд image

От: 24.11.2018 До: 09.12.2018

15 дни / 14 нощувки

Цена: 3357 EUR

Над 2000 свещени ступи пръснати в равнината на Баган, магическият свят на плаващи градини и наколни села на езерото Инле, старинният чар на Чианг Май и неговите над 300 храма, недокоснатата природа на Лаос – това са някои от местата, към които се отправяме отново...

Започваме със Северен Тайланд и неговите зелени планини, обвити в мистерии и легенди – освен двата главни града тук, ще видим и „Златния триъгълник” на р. Меконг, където се събират границите на 3 държави (а регионът е известен и с още нещо). След това ще прекараме 5 дни в Лаос, заслужава си! „Земята на един милион слонове” (каквото е древното ѝ име) е по-малко посещавана от другите страни в Индокитай, но крие приказни природни пейзажи, много автентична култура и гостоприемен народ. Там ще видим най-истинския южноазиатски град – историческия Луанг Прабанг, както и рая на „бекпекърите” – градчето Ванг Виенг. Лаос днес – това е Виетнам и Тайланд преди 20 години, без пълчищата туристи навсякъде. Завършваме в Бирма (Мианмар), също една от загадъчните страни в тази част на Азия – ще имаме 7 нощувки там и ще разгледаме всичко най-интересно, та даже и нещо допълнително, спрямо минали години – Кяйктио, по-известна като „Златната скала”, за която легендата разказва, че се крепи на кичур коса от Буда.

Програма:

24 ноември 2018: Полети от София към Чианг Май

Полети на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Чианг Май, с излитане в 12:25 на обед, около 2 часа престой в Катар и пристигане в Чианг Май сутринта на следващия ден (25-ти ноември).

 

25 ноември: Чианг Май

Кацане в Северен Тайланд около 06:00 ч сутринта. Митнически формалности и посрещане на летището.

Добре дошли в Чианг Майвторият най-голям град на страната често е наричан „Розата на Севера”, заради изобилието от цветя, които виреят тук благодарение на по-хладния планински климат. Качваме се на тук-тук (най-бързият и повратлив транспорт в южноазиатските градове), с които ще прекосим пазари, жилищни квартали и главни улици, като ще посетим и някои от най-интересните храмове на града: Wat Phra Sing, Wat Chedi Luang, Wat Chiang Man, Wat Suan Dok, както  и забележителния Doi Su Thep, намиращ се на върха на едноименната планина (разположена на 15 км на запад), с хубав изглед към Чианг Май и низините около него. Великолепните статуи на Буда, покрити със злато, са мечтата на фотографа (особено в слънчев ден).

Нощувка в Hotel Mövenpick Suriwongse (или подобен).


26 ноември: Чианг Май – Златният триъгълник – Чианг Рай (360 км)

След ранна закуска се отправяме към Мае Сай, най-северната точка на Тайланд. Пейзажи с пищна растителност, старинният град Чианг Саен и плаване по величествената река Меконг ни очакват преди да достигнем Златния триъгълник – мястото, където границите на Тайланд, Бирма и Лаос се пресичат. По пътя ще посетим и Белия храм Wat Rong Khun. При все че е строен в наше време (през 1997-ма), тази постройка е забележителна – изграден от стъкло, варосано отгоре, храмът създава впечатление за пищност и изобилие. Олицетворява смирението, скромнността и освобождаването от алчността като основни добродетели, към които човек следва да се стреми.

След обяд няма как да пропуснем Залата на опиума. Търговията с опиум, основен поминък в Северен Тайланд допреди няколко десетилетия, е причината районът да носи името Златен триъгълник. Привечер ще достигнем в Чианг Рай – очарователно градче, славещо се с автентичната си атмосфера и страхотна кухня.

Нощувка в хотел Imperial River House (или подобен).

 

27 ноември: Чианг Рай – Чианг Май – Луанг Прабанг (200 км по земя + полет)

Преди да потеглим обратно към Чанг Май, ще видим още паметника на крал Менг Рай – основателя на Чанг май, както и Wat Phra Kaew, с красивата му медна статуя на Буда.

По обед – трансфер до летището на Чианг Май за полет на Lao Airlines до Луанг Прабанг (Лаос), излитащ в 15:15 и пристигащ около 16:25 ч. Получаване на визи на летището, трансфер до хотела и нощувка. Villa Santi Resort (или подобен)

 

28 ноември: Луанг Прабанг

 По желание сутринта – ранно ставане, за да видите един много интересен ежедневен ритуал – шествие   из улиците от стотици монаси, облечени в традиционните за будизма оранжеви роби, които събират в   купите си храна (основно ориз), дарена от благочестивите жители на града.

 Ще посветим деня на Луанг Прабанг – най-автентичния град в тази част на Азия! Сутринта ще се   отправим с лодка нагоре по течението на река Меконг и ще достигнем свещените пещери Pak Ou,   препълнени с хиляди различни по форма и размер статуи на Буда, оставени тук от поклонниците. Ще   минем през селото Ban Xang Hai, където се произвежда традиционния лаоски алкохол (оризова ракия).   Връщане в града, където ще видим бившия кралски дворец, сега превърнат в музей, както и   великолепния храм Wat Xieng Thong с типичните за тук спускащи се до земята покриви. Неслучайно стара част на Луанг Прабанг е обект на културното наследство на ЮНЕСКО. Привечер ще се изкачим на централния хълм Phousi и позлатените ступи на върха му, за гледка към града и р. Меконг. Втора нощувка – Villa Santi Resort (или подобен).

 

 

29 ноември: Луанг Прабанг и околности

Още един ден в този район – ще посетим т.нар. „селище на слоновете”, разположено в долината на река Nam Khan, на около 15 км от града. Там, сред красиви планини и много зеленина, ще разберем повече за азиатските слонове и защитената местност, в която се отглеждат. След това ще ги пояздим, разбира се – водени от mahout (водач на слонове). После с лодка ще се отправим към водопадите Tad Sae, известни с многобройните си каскади и езерца, а за десерт – спускане по реката с каяци (около 2-3 часа). По маршрута има няколко бързея, но не са страшни, всеки може да се справи с тях. Накрая на деня, ако остане време, ще отидем и до други красиви водопади – Khouang Si. Още една нощувка в града, Villa Santi Resort (или подобен).

 

30 ноември: Луанг Прабанг – Ванг Виенг (210 км) 

Ще напуснем хотела рано – около 07:00 ч, поемаме по дългия път (основно като продължителност, не толкова като километри) до Ванг Виенг – малко градче, разположено на река Nam Song, ще видите за каква хипария става въпрос, яко е! Пристигаме в ранния следобед – ще видим извисяващите се около града карстови хълмове, а след това ще отидем до пещерата Tham Nam, където ще направим т.нар. cave tubing – пускане с гуми (нещо като големи пояси са) по реката, минаваща през пещерата – споко, нищо страшно не е, готино е. Ако на някого този тур му се струва твърде „тегав” – просто ще остане в града! Нощувка в Amari Hotel Vang Vieng (или подобен).

 

01 декември: Ванг Виенг – Виентян (160 км)

Сутринта ще посетим пещерата Tham Jang – най-известната от многото около Ванг Виенг. Тя е била убежище за местните хора през  войната отпреди 200 години. После отпътуваме за Виентян – столицата на Лаос, движим се по националния път №13. Пристигайки там следобед, ще отидем до „Буда парк”, където ще видим десетки каменни статуи на великия духовен учител и други божества от индуистката митология, разположени край брега на река Меконг, на около 20-тина километра от града. Свободно време и нощувка във Vientiane Plaza (или подобен).

 

02 декември: Виентян – Банкок – Янгон (полети)

Обиколка на Виентян сутринта – ще посетим първо Wat Si Saket, най-старият запазен храм в града. Известен е със забележителните си фрески, както и многобройните статуетки на Буда. Ще продължим с Wat Haw Phra Keo – някогашният частен параклис на краля на Лаос, построен през 1535 година, в който се е помещавала статуята на известния Изумруден Буда, сега намираща се в Кралския дворец в Банкок. Преди да разгледаме позлатената ступа That Luang (на снимката) – символа на Лаос, ще се разходим и до Patuxai – Триумфалната арка на Виентян. Около обед – трансфер до летището за следобедни полети по маршрут Виентян – Банкок – Янгон (Мианмар), Air Asia. Кацане вчерта в Янгон, трансфер до хотела и нощувка. Park Royal Hotel (или подобен)

 

03 декември: Янгон – Баган (полет)

 Ранен полет от Янгон до Баган – предстои ни посещение на една от най-интересните исторически   забележителности на Азия. Между IX и XIII век Баган е бил столица на Кралство Паган – първата   държава, обединяваща земите на днешна Бирма. Тук са били изградени около 10 000 будистки   храмове, пагоди и манастири, от които днес са останали около 2200. Ще видим най-интересните от   тях: Shwezigon – прототипът на по-късните бирмански ступи; Wetkyi-in Gubyaukgyi – храм от 13-ти   век с изящни стенописи; Ananda Pagoda, една от най-големите и добре запазени в стария Баган,   както и Ananda Ok Kyaung – един от малкото останали тухлени манастири от ранния период на града.

  След кратка почивка, следобед ще разгледаме и храмовете Manuha, построен от едноименния крал,   разположения наблизо Nanpaya, както и Dhammayangyi – изграден от тухли и с внушителни   размери, от късния период на Баган. Привечер ще се насладим на залеза над стотиците храмове, от някое добре подбрано място. Нощувка в Amata Resort Bagan (или подобен).

 

04 декември: Баган

Още един ден в Баган... Сутринта желаещите могат да направят полет с балон над руините – повярвайте, мега яко е, въпреки солената цена...

Ще се разходим до местния пазар Nyaung Oo, а после и до селцето Phwasaw, където ще видим ателие за производство на лакирани дървени изделия. Ще отидем и до музея на Thanaka – това е ароматен крем, който се прави от кората и корените на местно дърво, широко използван от бирманките като козметика и за предпазване от силното слънце. Ще вмъкнем в програмата и още някоя ступа... Втора нощувка в Amata Resort Bagan (или подобен).

 

05 декември: Баган – Мандалай (полет)

Закуска и трансфер до летището. Сутрешен полет от Баган до Мандалай – вторият най-голям град на страната и последна столица на независимото бирманско кралство. След кацане ни очаква кракто пътуване с лодка по река Иравади (най-дългата и най-пълноводната в страната) до Мингун (на снимката) – мястото, където днес би се намирала най-голямата пагода в света – строителството ѝ е прекратено през 1819 г, заради смъртта на тогавашния крал Bodawpaya. През 1839 г. голямо земетресение нанася допълнителни щети на монумента. Въпреки всичко, гигантската основа на незавършената пагода с височина от около 50 м, все още представлява впечатляваща гледка. Ще видим и камбаната Мингун, която е считана за най-голямата звъняща камбана в света (теглото ѝ е около 90 тона). След това се връщаме в Мандалай, където ще посетим един от най-свещените храмове в страната – Mahamuni, с позлатена статуя на Буда. После ще отидем и до пагодата Kuthodaw, където се съхранява най-голямата „книга” в света – 729 каменни плочи, съдържащи свещени за будизма текстове, както и интересния мост U Bein, който със своите 1,2 км е най-дългият мост от тиково дърво в света. Нощувка в Mercure Mandaly Hill Resort (или подобен).

 

06 декември: Мандалай – Хехо – езерото Инле (полет + 30 км по земя) 

Закуска, трансфер до летището за сутрешен полет от Мандалай до Хехо. След кацане ще пътуваме  около 1 ч и половина  до необикновеното езеро Инле, разположено на 900 метра над морското  равнище, с дължина 22 км и ширина около 11 км – почти колкото Лох Нес в Шотландия, само дето  си нямат чудовище, но пък си имат дракони... От пристана Nyaung Shwe ще се качим на  традиционна лодка, която ще ни откара до хотела ни. След това продължаваме с лодката по  езерото – ще видим характерния стил на гребане на местните рибари с един крак, както и  „плаващите” градини, върху които се отглеждат зеленчуци, цветя и др. Ще посетим  пагодата  Paung   Daw Oo, известна с 5 свещени изображения на Буда, както и манастира на  скачащите котки Ngaphae Chaung. Ще отидем и до близкото село Inpawkhone с наколни къщи и  работилници за лотусова коприна, за обработка на сребро и производство на местни пури  (cheroot). Връщаме се в хотела, нощувка. Novotel Inle Lake (или подобен)

 

07 декември: езерото Инле – Хехо – Янгон (30 км по земя + полет)

Сутринта ще посетим интересното село Indain и неговите пагоди от XVII в. За да стигнем до там, ще минем по един ръкав на езерото.

В ранния следобед се отправяме обратно към Хехо за полет до Янгон. След кацане директно ще посетим пагодата Shwedagon (на снимката) – една от най-впечатляващите златни ступи в света, извисяваща се над целия град (височината ѝ е 99 м), както и храма Chauk Htat Gyi, където се помещава колосална статуя на полегналия Буда (ако не остане време за храма вечерта, ще го оставим за следващия ден). Нощувка в Park Royal Hotel (или подобен).

 

08 декември: Янгон – Златната скала – Янгон (415 км)

Днес ще посетим Кяйктио (Kyaiktiyo), известна като „Златната скала” – едно от най-свещените места в страната и един от нейните символи... Всъщност това е пагода, изградена върху голям камък, който е надвиснал над стръмния склон и сякаш всеки момент ще се изтърколи надолу. Но противно на законите на гравитацията, камъкът е в баланс и не пада, като местните вярват, че за това помага кичур коса на Буда, поставен в основата му... Скалата е покрита със златни листи, които поклонниците залепват (само мъже се допускат до нея, жените могат да наблюдават от няколко метра разстояние). Връщаме се в Янгон в късния следобед, последна нощувка в Park Royal Hotel (или подобен).

 
09 декември 2018: Янгон – Доха – София

Сутрешен полет в 07:20 ч на Qatar Airways по маршрут Янгон – Доха – София, с престой от 5 часа в Катар и кацане в родината около 21:15 ч. Добре дошли у дома...

 

Цената включва:

самолетен билет за международни полети на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Чианг Май и Янгон – Доха – София;

самолетни билети за локални международни полети: Чианг Май (Тайланд) – Луанг Прабанг (Лаос) и Виентян (Лаос) – Банкок – Янгон (Мианмар);

още 4 вътрешни полета в Бирма (Янгон – Баган, Баган – Мандалай, Мандалай – Хехо и Хехо – Янгон);

програма във всяка от 3-те страни – с включени всички посочени посещения със самостоятелен транспорт за групата и местни англоговорящи гидове (категорията на хотелите е по местните стандарти):

           - Северен Тайланд – 2 нощувки в хотели 4*

           -  Лаос – 5 нощувки в хотели 3* и 4*

            - Мианмар – 7 нощувки в хотели 3* и 4*

            - закуски във всички хотели + още 4 обяда и 1 вечеря

описаните обиколки с кораби и лодки в Лаос (по р. Меконг) и Мианмар (по р. Иравади и на езерото Инле);

тура с яздене на слонове и спускането с каяци в района на Луанг Прабанг, както и cave tubing-a във Ванг Виенг (Лаос);

трансфери летище / хотел / летище;

входни такси по обектите;

водач от българска страна;

медицинска застраховка за пътуване в чужбина с покритие 15 000 EUR.

Цената НЕ включва:

летищни такси за международните полети – 37 EUR към днешна дата;

визи за съответните страни – общо около 150 USD за трите държави;

непосочените в програмата хранения (повечето обеди и вечери);

неописаните в програмата допълнителни посещения, както и разходи поради непредвидени събития;

полет с балон над Баган (04-ти декември) – около 290 USD;

цената е за група от 15-20 човека, при по-малка група (11-15 човека) – доплащане от 250 USD на човек;

разходи от личен характер, бакшиши.

Срокове за записване и плащане:

1500 EUR – при записване веднага

останалата част от сумата + летищни такси – до 31-ви октомври 2018

ВАЖНО! Цената е изчислена на база курса на американския долар спрямо еврото към датата на изготвяне на програмата. Сериозни вариации на тези курсове би се отразила и върху общата цена на пътуването.

Какво да вземем:
Международен паспорт с валидност поне 6 месеца след крайната дата на пътуването.
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram