ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КОЛУМБИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КОЛУМБИЯ image

От: 22.01.2021 До: 10.02.2021

19 дни / 18 нощувки

Цена: 2377 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Отново поглеждаме към първата ни голяма любов, Южна Америка! Пред вас е първата ни програма от календара на 2021-ва... С богати културни традиции и история, невероятно природно разнообразие и едни от най-усмихнатите и гостоприемни хора на континета, може да се каже, че държавата очаква да бъде преоткрита от посетителите, особено с оглед нелекото ѝ близко минало. Колумбия е всичко, което обичаме в Латинска Америка: оградени от палми карибски плажове, извисяващи се над облаците андински върхове, непристъпната джунгла на Амазония, енигматични руини и колониални градчета, в които времето е спряло някъде през XVII век... Носеща името на откривателя на континента, това е и единствената южноамериканска държава с излаз на двата океана – Тихия и Атлантическия.

Ще започнем от столицата Боготà, а после ще се отправим към колониалната Картахена – един от най-красивите градове на Карибите. Оттам ще стигнем до Санта Марта, като сме заделили време за плаж на островите Росарио и в парка Тайрона. Ще продължим с пулсиращия модерен Меделин, на гости при съратниците на Пабло Ескобар (знаете, краля на пудрата захар), като няма да пропуснем и топ гледката от скалата Ел Пеньóн край Гуатапе в близост. А какво е Колумбия без да опитаме от световноизвестното местно кафе? Ще му се насладим край Саленто в региона Ехе Кафетеро, където ще посетим и страхотната долина Кокора. Накрая ще се запознаем със следите от древното минало на странатапри загадъчните каменни фигури на Сан Агустѝн и подземните храмове на Тиерадентро.

Заповядайте в земята на магическия реализъм, ето и пълния маршрут…

Програма:

22 януари 2021: отпътуване от София към Мадрид

Полет от София до Мадрид, нощувка там.

 

23 януари: Мадрид – Боготá

Полет от Мадрид до Богота, с пристигане в колумбийската столица следобед (има варианти и на полети, пристигащи по обед – ако стане така, ще измислим какво да видим в следобедните часове). Трансфер и настаняване. Нощувка в BH Bicentenario (или подобен).

 

24 януари: Боготá

Посвещаваме целия ден на Богота – разположен на около 2600 м, това е главният политически, икономически и културен център на страната, и бивша столица на испанското вицекралство Нуева Гранада (обединяващо днешните Колумбия, Венецуела и Панама). Ще се разходим първо из Ла Канделария, историческия център на града; ще посетим забележителния Музей на златото, притежаващ най-богатата колекция от златни предмети в света (!), както и Музея Ботеро с творбите на известния колумбийски художник Фернандо Ботеро. Ще се изкачим с лифт до хълма Монсерат на 3000 м надморска височина, откъдето се разкриват впечатляващи гледки към града. Връщаме се в хотела следобед. Втора нощувка в BH Bicentenario (или подобен).

 

25 януари: Боготá – Картахена (полет)

Сутринта след закуска тръгваме към летището за вътрешен полет до Картахена. Ще се разходим из оградения с крепостни стени исторически център, който е под закрилата на ЮНЕСКО. Ще видим: площада Болѝвар със статуята на великия венецуелец, градската катедрала „Св. Катерина Александрийска”, църквата „Санто Доминго”, часовниковата порта, Двореца на инквизицията (сега превърнат в музей, слава Богу J). Ще разберете защо този колониален град се слави като най-красивият на Карибите... Е, не знаем дали тук се развива действието в безсмъртното произведение на Маркес „Любов по време на холерата” (защото в романа името на селището никъде не се споменава), но Картахена си е яка – а и нощният живот е доста стабилен! Нощувка в Hotel Pedro Heredia (или подобен).

 

26 януари: Картахена – островите Росарио – Картахена

Сутринта ще отплаваме с моторна лодка до Исла Гранде, най-големия остров на архипелага Росарио. Започваме с напитка за добре дошли, а след това – време за плаж! Ако не ви се излежава, островът е чудесен и за водни спортове: гмуркане, шнорхел, гребане... Тези занимания могат да бъдат организирани на място от хотела там (и разбира се, са по желание). Имаме и традиционен колумбийски обяд. Късно следобед лодката ще ни откара обратно до пристанището в Картахена и оттам шофьорът ще ни върне в хотела.

Втора нощувка в Hotel Pedro Heredia (или подобен).

 

27 януари: Картахена

Свободна програма! Имаме цял ден на разположение – можем да отидем с такси до Convento de la Popa, откъдето се разкрива като на длан цяла Картахена или да побродим из Гетсемани, живописен квартал, изпъстрен с графити.  

Ако на някой не му се разхожда, моля – плажовете Playa Blanca на остров Бару и Bocagrande в самата Картахена – са наблизо.

Нощувка в Hotel Pedro Heredia (или подобен).

 

28 януари: Картахена – Санта Марта (230 км, 4 часа)

След закуска потегляме на изток към град Санта Марта, също на карибското крайбрежие. Той е считан за най-стария град в страната и втория най-стар на целия континент… Ще се движим покрай брега, с изглед към морските вълни и Сиéнагата на Санта Марта. Сиéнага са граничещи с морето заблатени пространства, обикновено формирали се край устията на реки, отличаваща се с богатите си екосистеми.      

По пътя ще минем и покрай най-големия по население град в района – Баранкиля (и родно място на Шакира). След като пристигнем ще се разходим из сгушената в подножието на планините Сиера Невада Санта Марта.

Нощувка в AC Hotel (или подобен).

 

29 януари: Санта Марта – НП Тайрона – Санта Марта (35 км)

Предстои ни да посетим с лодка природния парк Тайрона. Ще достигнем до някои от най-красивите му плажове, като Bahía Concha, Neguanje и Cabo San Juan, където ще можем да поплуваме, да хапнем прясна риба или просто да се отпуснем и се насладим на гледката към морето.

С площ от около 150 км2, Тайрона е вторият най-посещаван и без съмнение един от най-красивите национални паркове на страната – това е мястото, където планината Сиера Невада де Санта Марта среща карибското крайбрежие. Обхваща както плажове, така и дъждовни гори, разположени на надморска височина до 900 м в най-южните райони. Западната му част е по-суха, докато централната и източната части са по-зелени и покрити с растителност, заради по-голямото количество на валежите.

Следобед се връщаме обратно до Санта Марта. Нощувка в AC Hotel (или подобен).

 

30 януари: Санта Марта – Меделин (полет)

В този ден летим до Меделин, втория по големина град в Колумбия – ще направим панорамна обиколка там.

Помним го като града на наркобоса Пабло Ескобар, чиято по-скоро лоша слава неотдавна бе пресъздадена във филма „Да обичаш Пабло“ (с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, става филмът). Днес градът е претърпял забележителна промяна, след като е затворил тъмните страници в историята си. „Новият“ Меделин е един от най-прогресивните и пълни с развлечения метрополиси в Латинска Америка. Въведена е иновативна система за обществен транспорт – въжени линии и на места дори ескалатори свързват по-високите квартали с останалите части на града. Изградени са нови градски паркове, културни и спортни съоръжения. А жителите му, гордите пайси, винаги са готови за смях и раздумка по улиците.

Меделин е разположен в богата на зеленина долина и благодарение на хубавия си климат печели прозвището „Градът на вечната пролет“. Повечето туристи отсядат в квартал Ел Побладо, красив район с много изискани ресторанти, дизайнерски магазини и кафенета. Разбира се, има и много неща, които си заслужава да се посетят извън Ел Побладо, като изключителните музеи, градските паркове, кварталът на работническата класа Енвигадо, шикозния квартал Лаурелс и въжените линии, които ви позволяват да видите града отвисоко. Не без причина пайсите са толкова горди със своя Medellín (произнасят го Медежѝн).

Нощувка в Hotel Park 10 (или подобен).

                                                                              

31 януари: Меделин – Гуатапé и Ел Пеньол – Меделин (170 км, 2 ч в посока)

След закуска се отправяме към Guatapé и el Peñol. Ще изкачим 740-те стъпала на Пиедра де Пеньол, 220-метрова скална формация на възраст милиони години, която предлага невероятна гледка към околните планини, селището и огромното водохранилище Пеньол-Гуатапé. Ще хапнем типични за региона ястия, след което ще се разходим с лодка в езерото. Ще ни остане време и за разходка из тесните калдъръмени улички на колониалното село в подножието, чиито къщи греят във всички цветове на дъгата. След обяд се връщаме по същия път обратно до Меделин, сред зелените планински пейзажи на провинция Антиокия.

Нощувка в Hotel Park 10  (или подобен).

 

01 февруари: Меделин – Саленто (250 км, 8 часа)

Безкрайни зелени планини, цветни селища с традиционната архитектура на хората пайса, приятен, мек климат и много плантации, където се произвежда най-доброто кафе на Колумбия? Това трябва да е колумбийският Район на кафето (Eje Cafetero или Zona Cafetera). Намиращ се в сърцето на страната, той обхваща департаментите Калдас, Рисаралда и Киндѝо. Районът е населен и колонизиран през втората половина на XIX век от пайсите от съседния департамент Антиокия, вследствие на което архитектурата, културата и кухнята са много подобни на тези на „антиокеньос“-ите. Представете си бели къщи с керемидени покриви, дървени веранди, украсени с висящи растения и кафенета, където фермери с бели шапки пият малки чаши tinto, както тук наричат кафето. Навред зелените хълмове са превзети от кафеени плантации, а в много от тях е възможно и да опитате ароматната напитка. Всичко това се допълва от красивите природни пейзажи на Zona Cafetera и емблематичните за региона восъчни палми Quindío (най-високият вид палми в света, срещаш се само в Колумбия и северно Перу). Неслучайно през 2011 г ЮНЕСКО обявява целия район за обект на световното природно и културно наследство.

Нощувка в Salento Real (или подобен) в Саленто.

 

02 февруари: Саленто – долината Кокора – Саленто

Сутринта отпътуваме към долината Кокора с джипове, яко! Ще се качим на тях от площада на Саленто. При пристигането ни там ще ни посрещнат с традиционното canelazo (билков чай ​​с местна ракия) и към нас ще се присъедини екскурзоводът ни – специалист-еколог, който ще ни запознае с особеностите на района. След това ще имаме време за мнооого лек трек из местността с култовите ѝ восъчни палми. Извисяващите се до 60 м дървета и стелещата се мъгла (е, когато я има) придават мистично усещане за долината – незабравимо преживяване. Възможно е пътеката да е кална, затова си сложете здрави обувки. По желание може да се наеме кон за допълнителна разходка из долината или да се обядва в някоя от местните гостилници.

Обратно в Саленто, тръгваме на разходка из улиците с традиционните варосани къщи Paisa и балкони в най-различни цветове. Ще посетим и някои работилници на местни занаятчии и ще се разходим до мястото с най-добрата гледка към селото и долината.

Връщаме се в хотела, нощувка в Salento Real (или подобен).

 

03 февруари: Саленто – Попаян (340 км, 7-8 часа път)

Ранно ставане, след което се отправяме на юг – от зелените хълмове на Кафеения район ще слезем до захарните плантации в долината Каука и после пак нагоре в планините, за да достигнем Попаян. Ще се разходим с местния ни гид из красивия исторически център на града, известен с белите си колониални сгради – ще влезем в няколко църкви, манастири и в Музея на религиозното изкуство. Ще научим повече за историята на „Белия град“, който в продължение на векове е бил най-важният регионален център в южна Колумбия. Няма да пропуснем и местните специалитети: леко лютите емпанади pipián и традиционната напитка champús.

Нощувка в Hotel La Plazuela (или подобен).

 

04 февруари: Попаян – Сан Агустѝн (150 км, 4-5 часа път)

След закуска се насочваме към Сан Агустѝн – най-известния археологически обект в страната и един от най-важните на континента. Маршрутът ни минава покрай вулканите и интересната високопланинска тундрова екосистема páramo на националния парк Puracé (Пурасé). В някои части пътят е черен, затова и ще ни отнеме повечеко време, за да достигнем крайната точка. Археологическата зона на Сан Агустѝн наистина е забележително място – тук, сред покрити с гъста зеленина ридове, са намерени около 500 статуи, изработени от вулканичен камък, като най-високата от тях е 7 м. Много от тях са антропоморфни (изобразяващи хора) – някои реалистични, а други са с маски, придаващи им вид на чудовища. Има фигури и на животни, които древните са смятали за свещени: орел, ягуар, змии, жаби, птици и др. Открити са и множество гробници, както и огромен брой керамични съдове – затова може да се каже, че комплексът е и голям некропол (според някои оценки е дори най-големият в света!). Счита се, че монументите са дело на две древни култури, живеещи в съседни речни долини, като Сан Агустин (където са изворите на двете реки) е мястото, където те са се срещали, за да търгуват, за да почитат божествата си и за да погребват своите мъртви.  

Според оценките това население е обитавало района между 50 и 400 г. сл. Хр., но има някои доказателства за доста по-ранен период, около 3000 години преди новата ера... Обектът е под закрилата на ЮНЕСКО от 1995 г. Ще разгледаме повечето интересни места в комплекса и следобед се настаняваме в хотела. Свободно време и нощувка, Yuma Hotel (или подобен).

 

05 февруари: Сан Агустѝн – Тиерадентро (210 км, 6 часа път)

Сутринта ще отидем до най-високия водопад в Колумбия, Salto de Bordones (490 м). После вече ни очаква по-дълъг път до мястото на следващата ни среща с древната история на страната, Тиерадентро. Нощувка там някъде. :) (Hotel La Portada или подобен)

 

06 февруари: Тиерадентро – Нейва – полет до Боготá (170 км, 4 часа + полет)

След ранна закуска се отправяме на обиколка из енигматичните гробници и подземни храмове на Тиерадентро (Tierradentro). Археологическата зона се състои от 5 отделни обекта (четири от тях с гробници и един със статуи), разположени на хълмовете около град Сан Андрéс де Писимбалá. С диаметър от 2 до 7 м и с дълбочина до 9 м, гробниците са издълбани в меката вулканична скала, която основно изгражда околните ландшафти. Много от гробниците са изрисувани отвътре с червено-черни геометрични мотиви на бял фон, а някои имат и куполи, които се поддържат от колони. Малко се знае за народа изградил тези подземни светилища – смята се, че това е станало в периода VII-IX век от култура, предшестваща тази, която създава статуите там (те са различни от каменните фигури в Сан Агустѝн, вероятно двата народа са имали връзка).

След посещението се насочваме директно към град Нейва и летището му, за вечерен полет обратно към Боготá. Кацане и трансфер до хотела, нощувка. BH Bicentenario (или подобен)

 

07 февруари: Боготá – Вила де Лейва

Сутринта ще се отправим на север към Вила де Лейва – с червени керемидени покриви и варосани сгради, датиращи от XVI век, калдъръмени улички и площади, на фона на обграждащите го планини, градът е като замръзнал във времето и със сигурност е едно от най-завладяващите колониални селища в Колумбия. Ще посетим някои от многобройните му църкви и манастири, но най-приятната част ще е просто потапянето в атмосферата... Нощувка в Campanario de la Villa (или подобен).

 

08 февруари: Вила де Лейва – Сипакирá – Боготá – отпътуване към Европа

По пътя на връщане ще посетим интересната катедрала от сол в градчето Сипакирá (което отстои на около 1 час път от Боготá). По-новата катедрала там е от началото на 90-те години и е изградена чрез изкопаването на 250 хиляди тона материал (оригиналната структура е друга, отворена е през 1954-та, но е затворена през 92-ра от съображения за сигурност). Спускането е на 180 м под земята, като се минава през 14 параклиса, символизиращи спирките на Исус по пътя към Голгота... Осветлението долу създава наистина запомнящо се усещане. Само три са „солените“ катедрали в света, като другите две са в Полша.

Следобед – трансфер до летището и полети към Европа (най-удачно е през Мадрид).

 

09 февруари: кацане и нощувка в Мадрид

Кацане в ранния следобед, трансфер до хотела и нощувка.

 

10 февруари 2021: пристигане в България

Ранен полет Мадрид – София, кацане в родината преди обед. Home sweet home

 

ОПЦИЯ: Ако някой счита, че тази продължителност на пътуването е достатъчна или дните просто му идват много, то може na 03-ти февруари, след посещението в долината Кокора и Eje Cafetero, да се отправи сутринта с вътрешен полет към Боготá от близкия до Саленто град Перейра. От столицата ще посети Сипакира, ще нощува още веднъж в Богота и по обед на 04-ти ще лети обратно за Европа, с прибиране в България на 05-ти. Но „дългата“ програма е и основният вариант (а съкращението е опция).

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram