ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ИРАН

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ИРАН image

От: 20.10.2022 До: 01.11.2022

13 дни / 12 нощувки

Цена: 2 197 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

След няколко години прекъсване е време отново да погледнем към Иран, по следите на една от най-великите империи в световната история. Впечатляващият Персеполис – древната столица на Ахеменидите, глинените постройки на Язд, великолепния площад Накш-е-Джахан („Модела на света“) в Исфахан, огромният зикурат Чога Занбил, градините на Шираз, скалните барелефи в Бисотун – това са само част от съкровищата, които ще видим и които по обективни причини (и за радост на мераклиите-пътешественици) все още не привличат тълпи от туристи. Тези интересни исторически обекти, заедно с оживените базари, традиционните чайни, кервансараите по Пътя на коприната, както и покритите със сняг планини, ограждащи обширни пустинни плата, сред които „изникват“ зелени земеделски площи и оазиси, както и селцата, покатерили се на зъберите, са повече от достатъчна причина да посетим страната.

Но забележителностите не дават пълната картина – поне не и преди да срещнете хората на Иран. Като кръстопът на култури, днес иранската нация е етнически многообразна, а хората – безкрайно гостоприемни. Най-често ще ви питат: „Откъде сте?“, последвано от „Харесвате ли Иран?“ Ще ви канят в домовете си и ще ви заговарят на улицата, за да усъвършенстват английския си. Местните очароват още с любовта си и искрено уважение към своята древна цивилизация, както и с етническата и религиозната си толерантност.

В рамките на 12 дни ще разгледаме най-известните красоти на тази страна, като ще опитаме и да разберем какво свързва древна Персия със съвременен Иран, кои са били източниците на вдъхновението на поетите-философи Фердоси, Саади, Омар Хаям, Руми, Хафез, как са пренасяни през вековете медицински, математически, астрономически, философски знания и инженерни умения. Към „задължителните” обекти (Исфахан, Шираз, Язд, Персеполис и т.н.) за трети пореден път добавяме и интересните исторически области Керманшах и Хузестан, разположени в западната част на страната. Ето програмата по дни:

 

 

Програма:

20 октомври 2022: София – Истанбул – Техеран (полети)

Полети на Turkish Airlines по маршрут София – Истанбул – Техеран, с излитане от София следобед и пристигане малко след полунощ на международното летище Imam Khomeini в Техеран. Добре дошли в Иран!

Трансфер до хотела за нощувка. Ferdowsi Grand Hotel 4* (или подобен)

21 октомври: Техеран

Разположен на повече от 1200 кв. км. и с население от над 14 милиона души, Техеран е най-големият град в Западна Азия. Градът непрекъснато се разраства от обявяването му за столица на страната в края на XVIII век. Известен е с многобройните си музеи, художествени галерии, дворци, както и със ски курортите, разположени по склоновете на планините Елбурс (Алборз), северно от града, където се намира и най-високият връх на страната – вулканът Демавенд (5610 м).

Закуска, след което ще започнем обиколката на Техеран с кулата Азади (Azadi Tower) – символ на града и на свободата. Ще посетим двореца Голестан („Градина на розите” в буквален превод) – бляскавата резиденция на шаховете от династията на Гаджарите. Това е най-старият исторически комплекс в града, днес под защитата на ЮНЕСКО. Ще продължим с Националния исторически музей на Иран, а надвечер ще се разходим из оживения базар (Tehran Grand Bazaar). Вечеря и нощувка. Ferdowsi Grand Hotel 4* (или подобен)

22 октомври: Техеран

Още един ден в иранската столица. Ще се изкачим по склоновете на планината Алборз към района Дарбанд – може би най-приятното място в града, където да „избягате” от натоварения трафик, смога и жегата в топлите месеци. Пътеките се вият покрай водопади, планински потоци и са популярно място за разходка на местните, които идват тук и заради множеството чайни, традиционни ресторанти и сергии за храна и напитки. Ще посетим разположения в близост комплекс Саадабад, някога лятна резиденция на последната шахска династия Пахлави, а сега превърнат в музей, като ще ни остане и време за обяд в Дарбанд. След това ще се върнем в града, където ще посетим Музея на килимите, където ще научим повече за историята и изработката на тези истински произведения на изкуството.

Връщаме се обратно в хотела, вечеря и нощувка във Ferdowsi Grand Hotel 4* (или подобен).

23 октомври: Техеран – Керманшах (полет)

Ставаме рано за сутрешен полет от Техеран на запад до Керманшá (Kermanshah) – разположен на 1350 м надморска височина, той е главният град на едноименната провинция и е известен с разнообразното си население – тук живеят ирански кюрди, парси, лури… След кацане в близост до града ще посетим впечатляващите барелефи при Бисотун (или Бехистун), изсечени високо в скалите още през 521 г. пр. Хр. и обявени за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2006 г. Главно място в изображението заема, разбира се, шахиншаха Дарий I Велики, който приема група поклонници. Сцената е придружена от надписи на 3 древни езика. Връщаме се обратно в Керманшах, където в две съседни скални ниши ще видим още една група интересни барелефи – Так-е Бостан, този път от Сасанидската епоха (III-VI в). Изобразени са ловни сцени, коронясвания на някои от техните най-видни владетели и др. В следобедните часове ще се разходим из града и ще опитаме да влезем в единственото по рода си, заради сцените от Шахнаме, които го украсяват, шиитско светилище Takieh Moaven ol molk. Нощувка в Laleh Bistoon 4* Hotel (или подобен).

24 октомври: Керманшах – Шуш – Чога Занбил – Шуштар (500 км)

Рано сутринта (около 06:00 ч) потегляме на юг към провинция Хузестан – тя граничи с Персийския залив и Ирак, и е свързана с най-ранната история на страната. Преминаваме през историческия Шуш, където ще посетим мавзолея на старозаветния пророк Даниил, след което продължаваме към зикурата Чога Занбил (Chogha Zanbil) – най-добре запазения паметник от епохата на цивилизацията Елам. Зикуратите са масивни пирамидални структури с религиозно предназначение, изградени обикновено от кирпичени тухли и типични най-вече за Месопотамия (в днешен Ирак). Построен през XIII век пр. Хр., Чога Занбил и съседното му селище са били превзети и разграбени от цар Ашурбанипал през VII в. пр. Хр., след което храмът потъва в забрава за почти 2600 години, когато по случайност е „открит” отново през 1935 г, а по-късно става първият ирански обект, включен в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Зикуратът е и с впечатляващи пропорции – 105 м дължина на квадратната основа и 5 нива във височина.

Крайната ни спирка в този ден е град Шуштар, където ще видим античните хидравлични съоръжения на града (на практика воденици), чието изграждане е започнало още през V в. пр. Хр., като по-късно са използвани римска технология и труд на пленени римски войници.

След вечеря се прибираме за нощувка в хотел в традиционен стил, Tabib House (или подобен).

25 октомври: Шуштар – Ахваз – Шираз (100 км по земя и полет)

Ранна закуска и трансфер до летището на близкия голям град Ахваз (столицaта на провинция Хузестан) за сутрешен полет на югоизток към Шираз. Пристигаме в града, считан за сърцето на персийската култура... Следобед ще посетим тук джамията и главния базар Вакил, красивата градина Ерам, джамията-гробница Шах Чераг, както и известната с ярките си цветове и причудливи светлосенки джамия Насир-ол-Молк. Вечеря и нощувка в Karimkhan Hotel 4* (или подобен).

26 октомври: Шираз – Персеполис – Шираз (140 км)   

Закуска, след което ще продължим с обиколката... Шираз е и литературната столица на Иран, наричан е градът на поетите, виното и розите. Ще посетим гробниците на двама от най-великите поети на Персия – Хафез и Саади, чиито стихове все още са задължително четиво в иранските училища, ще видим още крепостта на Карим хан, строена през XVIII в, както и историческата къща-дворец Наранджестан (наричана още Кавам).

Следобед се отпрвяме към град Марвдащ, в близост до който се намира величественият Персеполис (Тахт-е Джамшид) – древната имперска столица на династията на Ахеменидите и въплъщение на най-големите им успехи (и падение по времето на Александър Велики). Известна е със богато украсените с релефи порти и стени, монументални стълбища, колони и различни скулптури (сред тях лъвове с човешки глави, двуглави бикове и др.). Градът е създаден през 521 г. пр. Хр. по заповед на Дарий І и е строен в продължение на 150 години. Без съмнение едно от чудесата на Древността...

Връщаме се в Шираз, вечеря и нощувка в Karimkhan Hotel 4* (или подобен).

27 октомври: Шираз – Накш-е Ростам – Пасаргада – Язд (470 км)

След закуска тръгваме на дълъг път на север. Ще посетим Накш-е-Ростам – монументалните скални гробници, в които са погребани някои от ахеменидските владетели. Продължаваме към Язд, като по пътя ще спрем и при руините на Пасаргада – мястото, където се намира гробницата на Кир II Велики, създателеят на ахеменидската империя.

По-късно пристигане днес, вечеря и нощувка в Язд. Dad Hotel 4* (или подобен)

28 октомври: Язд

Ще посветим днешния ден на Язд. Разположен във вътрешността на пустинята и някога важна спирка по Пътя на коприната, този град-оазис е считан от ЮНЕСКО за един от най-старите в света. Със своите исторически джамии, тесни, виещи се улички и древни кирпичени сгради, Язд определено е и едно от най-очарователните места в Иран. Ще видим: Затвора на Александър (който всъщност е религиозно училище от XV век), комплекса Амир Чакмаг, главната джамия, градския базар... Следобед ще посетим зороастрийския храм на огъня Атешкаде, ще видим типичните за града badgirs (ветрови кули), както и Кулите на мълчанието. Вечеря и втора нощувка в града, Dad Hotel 4* (или подобен).

29 октомври: Язд – Мейбод – Исфахан (320 км)

Закуска и отпътуване към Исфахан. По пътя ще посетим много интересното зороастрийско светилище Чак Чак, както и Мейбод – където ще се изкачим до кирпичения замък Нарин (на възраст почти 1800 години), откъдето се откриват чудесни гледки към града и пустинята отвъд.

Вечеря и нощувка в Исфахан. Aseman Hotel 4* (или подобен)

30 октомври: Исфахан

Исфахан – чудо на ориенталската архитектура! След закуска ни очаква тур на града... Централният площад на града носи името Накш-е Джахан, което идва от поговорката, че ако си видял Исфахан, си видял „половината свят” и където масивни древни порти дават началото на главни пътища в четирите кардинални посоки. В южната част на площада е разположена Имам джамия (позната още и като Шахската джамия) – най-голямата в Исфахан, украсена с чудесни мозайки и различни орнаменти, впечатляващ монумент в прослава на въображението на шах Абас I и умението на неговия архитект. В източната част на площада е разположена джамията на Шейх Лотфолах – още един от най-ярките паметници на иранската архитектура от времето на Сефевидите, построена за 17 години отново по заповед на Абас Велики. Дворецът Али Капу, в западната част на площада, първоначално е проектиран като огромна порта – висок е 38 м и има шест етажа, като до всеки от тях се достига по опасно спирално стълбище. Ще видим мостовете Хаджу и Си-о-Се Пол, както и двореца Чехел Сотун. Ще завършим с джамията Джаме – градската джамия, както и построената в средата на XVII в. арменска катедрала Ванк, един от центровете на християните в страната. Вечеря и нощувка в Aseman Hotel 4* (или подобен).

31 октомври: Исфахан – Кашан – Техеран (470 км)

Закуска, отново ни очаква дълъг ден и затова ще тръгнем от Исфахан по-рано. По пътя ще посетим Кашан – често пренебрегван от туристите, този град-оазис, разположен на ръба на пустинята Дащ-е Кавир, всъщност не е за изпускане. Тук ще видим: историческата къща Боруджерди, прекрасен образец на традиционната персийска архитектура от XIX век, градината Фин, както и джамията Ага Бозорг. Ще пристигнем вечерта в Техеран, директно се отправяме към летището за няколко часа почивка в Hotel Remis 4* (или подобен).

01 ноември 2022: Техеран – Истанбул – София (полети)

Ранен трансфер до международното летище за полети Техеран – Истанбул – София на Turkish Airlines, с излитане след полунощ и пристигане у дома сутринта.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram