ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЕТИОПИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ЕТИОПИЯ image

От: 16.10.2024 До: 31.10.2024

15 дни / 14 нощи

Цена: 4 177 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Разположена на културния кръстопът между Източна Африка и Арабия, Етиопия е уникална смес от африкански и близкоизточни влияния, допринесли за богатата ѝ история, простираща се хиляди години назад във времето. И наистина, множество открити тук вкаменелости доказват, че днешните територии на страната са свързани с най-ранния период от съществуването на човека. В резултат, етиопските земи „изобилстват” от исторически съкровища, които са без паралел в Субсахарска Африка – от древните гробници и обелиски на Аксум, през скалните църкви на Лалибела, до каменните замъци на Гондар... Освен тези сравнително известни обекти на ЮНЕСКО, тук има и голям брой по-малко популярни храмове, манастири, руини и други старини.

Често чужденците свързват Етиопия със суша, глад и пустиня, но изненадващо това е една от най-влажните и плодородни страни в Африка. Всъщност, тук можем да видим едни от най-красивите природни пейзажи на целия континент – в централната част е разположено обширно плато, което се спуска рязко към Източноафриканската рифтова долина. В Етиопската планинска земя се редуват извисяващи се остри върхове, зелени хълмове и поляни, гъсти гори (в по-ниските части) и искрящи на слънцето езера... Към това добавяме и неземните гледки в сухата, безплодна депресия Данакил на североизток – тук се намират около 1/4 от всички активни вулкани в Африка, един от които е Ерта Але, забележителен с езерото от лава, намиращо се в кратера му (такива „огнени” езера има в едва 5-6 вулкана в света). Въпреки че не е класическа сафари дестинация (каквито са Танзания и Кения например), в Етиопия има и доста представители на животинския свят – най-вече симпатичните маймуни гелада, но също и големи бозайници, като етиопския козирог, етиопския вълк, над 50 ендемични вида птици и много др.

Етиопският народ (втори по численост на континента след нигерийския!) и до ден днешен запазва особения си независим дух, благодарение на който страната е единствената в Африка, която успява да се „спаси” от европейска колонизация през XIX век. Противно на широкоразпространеното мнение и на ситуацията в съседните ѝ Судан и Сомалия, Етиопия е мирна и с функционираща демокрация, като тук съжителстват две от най-старите в света и най-толерантни едни към други общности от християни и мюсюлмани. В много аспекти, страната не прилича на никое друго място на земята – със специфична (и леко люта) местна кухня, уникална музика и танци, с амхарския език (тукашния официален говор) и особената му писменост, както и с интересната вариация на уж познатото ни източно православие... Етиопия не е място, където може да се каже, че пътуването е лесно, много удобно или „луксозно” – но със сигурност е впечатляващо, приключенско и незабравимо...

В нашата програма сме опитали да включим почти всичко най-интересно: историческите забележителности на север – Аксум, скалните църкви в района Тиграй, Лалибела, Гондар, ез. Тана; планините Симиен; пътуване с джипове и нощувки под звездите (ово е романтика) в пустинята Данакил – мееега яко; развиващата се столица Адис Абеба, както и една опция по желание в края на пътешествието – няколко дни на юг, из уникалните племена, живеещи в земите около долината на река Омо. Вижте маршрута и детайлите по-долу... За седми път тръгваме натам, заповядайте!

Програма:

16 октомври 2024: София – Адис Абеба (полети)

Полети на Turkish Airlines от София до Адис Абеба, с прекачване в Истанбул и кацане в Етиопия около полунощ. Посрещане и трансфер от международното летище Bole до хотела за нощувка... Nexus Hotel (или подобен)

17 октомври: Адис Абеба

Започваме обиколката на Адис Абеба. Етиопската столица е основана едва в края на XIX век и днес е най-големият град в страната, както и четвъртият по население в цяла Африка... Ще видим: Националния музей, където се пазят останките от скелета на Люси – според учените, с възрастта си от 3.2 миолиона години, тя е една от най-древните обитателки на страната и въобще на Земята; Етноложкия музей – разположен в бившия дворец на император Хайле Селасие, той е един от най-интересните и богати на континента, с акцент на многообразието от народи, населяващи страната; катедралата „Света Троица” с гроба на гореспоменатия последен етиопски император; Мемориала на мъчениците от „Червения терор”, както и хълма Ентото, където се е намирала средновековната столица на страната. Нощувка в града, Nexus Hotel (или подобен).

18 октомври: Адис Абеба – Бахир Дар (полет) – обиколка в околностите на града

Рано сутринта – полет в северозападна посока към Бахир Дар, столица на района Amhara и един от най-големите градове в страната. Бахир Дар е разположен на брега на езерото Тана, което с площта си от 3500 кв. км е най-голямото в Етиопия, а надморската му височина е близо 1800 м. Районът се слави и с множеството средновековни манастири и църкви (от XIII и XIV век), изградени на 20 от 37-те му острова. Голяма част от тях са украсени с интересни стенописи и имат съкровищници с колекции от старинни ръкописи. Ще се разходим с лодка там и ще посетим една най-известните църкви там, Ura Kidane Mehret

Следобед ще отидем до мястото, където р. Сини Нил извира от езерото, за да започне дългия си път на север (5223 км) до Средиземно море – Сини Нил е главният приток на Бели Нил, като двете заедно оформят „същинския” Нил. Ще видим също водопадите на Сини Нил (Tis Abay – „Пушещия Нил”), които с 400 м ширина и 42 м височина са били едни от най-впечатляващите в Африка, преди да изградят ВЕЦ малко по-нагоре по течението (е, все още стават за посещение)... Отправяме се към хотела за нощувка. Unison Hotel (или подобен)

19 октомври: Бахир Дар – Гондар (180 км)

Закуска, след което се отправяме на север към Гондар (или Гондер) – често той е наричан Камелот на Африка, като това сравнение не е съвсем правилно – Камелот е легенда, докато Гондар е реалност! Там ще посетим Кралската цитадела (the Royal Enclosure – обект на ЮНЕСКО), където, затворени сред високи каменни зидове, се намират останките от половин дузина замъци и различни други сгради от XVII и XVIII век – сред тях са дворците на кралете Фасилидес и Иясу, чиято архитектура е смесица от етиопски, европейски, мавърски и вероятно индийски стилове. Според описанията на пътешественици от този период, интериорът на замъка на крал Фасилидес е бил разточително пищен и украсен със злато, слонова кост и скъпоценни камъни... Извън този Кралски двор се намират и други интересни обекти, като двореца на кралица Ментеуаб и баните на Фасилидес, които и до днес се използват при големия тукашен празник Timkat (Богоявление)... Ще влезем и в църквата Debre Berhan Selassie („Света Троица върху планина от светлина“), чийто таван, украсен с ангели, е един от най-красивите в страната. Стените са изрисувани с различни библейски събития, включително сцени от живота на Христос, Богородица, светиите и мъчениците. Има и изображение на основателя на църквата, император Иясу I. Нощувка в Gondar Hills Resort (или подобен).

20 октомври: Гондар – Симиен (150 км)

В този ден ще се придвижим до впечатляващите планини Симиен – разположени в северна Етиопия, те представляват обширно плато, „насечено” от долини и остри върхове... Заради афро-алпийската си растителност и единствен по рода си животински свят, планините са обявени за национален парк и са един от най-старите обекти под закрилата на ЮНЕСКО (от 1978 г). Тук се намира и най-високият връх на страната – Рас Дашен (4550 м). От представителите на фауната, в Симиен можем да видим ендемичните етиопски козирози (Wallia Ibex), стада от маймуни гелада (Gelada Baboon), антилопи бушбок (Bushbuck), скални антилопи клипшпрингер (Klipspringer) и др.

Ще пристигнем там по обед и след това лек трекинг (около 3 часа отиване-връщане) до ръба на дълбока зелена долина, с яки гледки към водопада Джинбар (Jinbar)... Връщаме се в градчето Дебарк, нощувка в Simien Lodge (или подобен).

21 октомври: Симиен – Гондар (190 км)

След закуска се отправяме към Ченек, разположен на 3 800 метра н.в. в близост до втория по височина етиопски връх – Буахит (4000 м). Именно тук имаме добър шанс да видим ендемичните етиопски козирози (Walia Ibex), адаптирали се към високопланинския живот. Рогата на мъжките екземпляри израстват до над 1 м. дължина!

Околностите на тази част на планините Симиен са дом и на интересен растителен вид – гигантската лобелия. Въпреки суровите условия наоколо, тук някои от екземплярите на това цвете достигат до цели 12 м височина!

Следобед се връщаме в Гондар за втора нощувка в Gondar Hills Resort (или подобен).

22 октомври: Гондар – Лалибела (350 км)

Тръгваме сутринта към Лалибела – километрите не са толкова много, но ни чакат поне 7 часа път (супееер). По пътя ще посетим няколко селца с амхара-къщи, и ще опознаем бита на типичното местно население.

Приближаваме най-голямата забележителност на страната... Нощувка в Лалибела, Panoramic View Hotel (или подобен).

23 октомври: Лалибела

Лалибела е история и мистерия, застинали заедно в камък; но душата ѝ е жива с ритуалите и страхопочитанието на поклонниците към тази древна форма на православното християнство... Тя е не просто обект под закрилата на ЮНЕСКО, а е истинско чудо на света. Старото име на града е Роха (Roha) и той е бил столица на царете от династията Загве (Zagwe) през XII и XIII век. Именно тогава, при управлението на цар Лалибела, са изградени и храмовете...

Сутринта след закуска ще се отправим към първата група („Северозападната група”) от величествените църкви в Лалибела, изваяни в скалите с изключително архитектурно умение, без аналог другаде по света. Най-впечатляваща тук е Бет Медхане Алем (Bet Medhane Alem или „Домът на спасителя на света”) – с 5 крила, 72 колони и сводест купол, висок 12 м – казват, че това е най-голямата скална църква в света... Бет Мариам (Bet Maryam или „Домът на Мария”) пък е най-богато украсената от тях. Ще видим още храмовете Bet Golgotha и Bet Meskel

После време за обяд, а следобед ще разгледаме втората група църкви („Югоизточната група”): Бет Габриел-Руфаел (Bet Gabriel-Rufael), за която се смята, че в по-ранен период може да е била укрепен дворец на аксумските царе; Бет Емануел (Bet Amanuel или „Домът на Емануел”), която е считана за най-красивата в архитектурно отношение, както и Бет Меркориос (Bet Merkorios), до която се стига през серия от тунели.... Най-сетне ще видим Бет Гиоргис (Bet Giyorgis или „Домът на Георги”) – най-забележителната църква в Лалабела, поради което изкуствоведите заключават, че тя е изсечена последна в групата си, след като строителите са развили уменията си до съвършенство. Тя е построена в чест на светеца-покровител на Етиопия – Свети Георги.

Втора нощувка в Лалибела, Panoramic View Hotel (или подобен).

24 октомври: Лалибела – Адис Абеба – Семера (полети)

Веднага след закуска потегляме за очарователната Нийкутолеб – скална църква, построена 13 век от крал Лалибела. Разположеното в пещера християнско светилище, е скътало в пазвите си множество артефакти, за които се вярва че са принадлежали на Наакути Лааб. Ще видим корони, златни тъпани, кръстове, огромно платно, изобразяващо древните етиопски крале, както и библия, илюстрирана с естествени багрила върху козя кожа. Има и няколко каменни съдове, в които се събира капещата от покрива на пещерата вода, за която се вярва че е светена.
По обяд се придвижваме към летището за полети първо към столицата, а оттам до Семера, главния град на района Афар, откъдето ще извадим необходимите ни за обиколката разрешителни. Нощувка в Leva Hotel (или подобен).

25 октомври: Семера – езерото Афрера – вулканът Ерта Але (300 км)

Сутринта ще се насочим на север и постепенно ще навлезем в депресията Данакил – където бълбукащи вулкани озаряват нощното небе, жълти серни натрупвания създават неземни форми и камилски кервани пресичат солени езера... Това е най-горещото място на планетата като средни годишни температури и е една от най-ниските точки на Африка (тук е -125 м, а малко пó на изток, край езерото Асал в съседно Джибути, е рекордът на континента, -155 м). Култово, това е по-скоро експедиция, а не тур! Данакил е част от по-голямата Афарска депресия, образувала се от движението на цели 3 тектонски плочи в тази част на Африканския рог (известен и като Сомалийски полуостров).

Ще достигнем и соленото езеро Афрера – разляло се на площ от 100 кв. км., то е източник на 85% от запасите от сол на страната. Вероятно е и да видим работници, добиващи сол (доста тегава дейност).

След обяд преминаваме през Кусравит – мястото за наемане на допълнителни камили, които да пренасят багажа и водата ни нагоре. Следобед продължаваме към Додоме, откъдето по залез слънце ще стартираме 15-километров преход (3:30 часа) към вулкана Ерта Але (613 м надморска височина), за да видим отблизо вулканично изригване – многоцветен и зрелищен спектакъл. През нощта ще лагеруваме близо до мястото на изригването, на кратерната стена непосредствено над езерото от лава (споко, ще е достатъчно далеч от лавата J). Ерта Але, в превод „димящата планина“, е постоянно действащ от 40 г. вулкан, един от общо шестте вулкана в света, в чийто кратер има езеро от вряща лава... Неслучайно го наричат и „врата към Ада“... Нощувка в лагер под звездите, много яко!

26  октомври: вулканът Ерта Але – Хамедела (100 км)

Рано сутринта, още по тъмно – ако някой иска може да хвърли един последен поглед към  активния вулкан и лавовото езеро. След това поемаме надолу, където ще ни очаква закуска. Хапваме и се качваме на джиповете, за да продължим към Хамедела – типично за Афар селище (думата село би била много силна) и място, откъдето вечерта ще можем да се насладим на красив залез! Ще видим начина на живот в трудните пустинни условия... Вероятно наоколо ще има и доста камилски кервани. Нощувка в лагер под звездите, готино...

27 октомври: Хамедела – депресията Данакил и Далол – Мекеле (200 км)

Ранна закуска и газ към към Далол и неговите неземни пейзажи – палитра от необичайни цветове (жълто, червено, зелено и др.), дело на термалните извори и вулканизма в района. Ще видим на повърхността следи от сяра, калиев карбонат (поташ) и други минерали.

Следобед се отправяме обратно към Мекеле, главният град на Тиграй. Нощувка там.

28 октомври: Мекеле – Хаузен

Днес ще се любуваме на приказните пейзажи на района Тиграй (Tigray) – плато, с остри върхове на места, извисяващи се над песъчливата полупустиня (не са случайни и сравненията с американския Югозапад)... Тук има около 120 забележителни скални църкви – също много интересни и различни от монолитните храмове на Лалибела. Ще видим Medhane Alem Kesho, една от най-старите, но и най-добре запазените църкви тук, а следобедът ще посветим на Abuna Yemata Guh – до нея имаме култово изкачване с помощта и на ръцете (но не е чак толкова „тегаво” де)! Малко си е страшничко горе, заради височината – ще видите, но е много яко! Нощувка в близкия град Хаузен, Vision Hotel (леко базов, но няма друг).

29 октомври: Хаузен – Адиграт – Аксум (200 км)

Ранно ставане и потегляне през Адиграт към Аксум, като по пътя ще се наслаждаваме на още красиви пейзажи...

Ще имаме междинна спирка за разглеждане на Йеха, считана за люлка на най-древната етиопска цивилизация. Руините тук са от периода VIII-V в. пр. Хр. и са много подобни на храмовете в Сабейското царство (също наричано Саба/Сава), в земите на днешен Йемен.

Аксум и до ден днешен е загадка – тук откриваме следите на едноименното древно кралство, Савската царица и библейския Кивот... Британският археолог д-р Невил Читик веднъж го е описал като „последната от великите цивилизации на Античността, която предстои да бъде разкрита за модерното познание”. Въпреки че днес това е един от най-важните исторически обекти в Субсахарска Африка (и е под защитата на ЮНЕСКО), много малка част от тайните му са проучени... Ще прекараме остатъка от деня из забележителните руини на Аксум: полетата с разпръснати из тях обелиски (каменни стели), датирани от III и IV век сл. Хр. и вариращи между 1 м и 33 м на височина; баните на Савската царица (които и до днес снабдяват града с вода); гробниците на царете Халев и Гебре Мескел, както и катедралата Св. Богородица от Сион (за която се смята, че е построена през IV в.), където според етиопците се съхранява истинският Кивот на Завета – да, същият този, с 10-те Божи заповеди... Нощувка в Yared Zema Hotel (или подобен).

30 октомври: Аксум – Шире – Адис Абеба и отпътуване към Европа (65 км по земя и полети)

След закуска можем да посетим някой от обектите, за който не сме имали време на предишния ден, след което се отправяме към близкия град Шире Инда Селасие, откъдето се качваме на самолет за полет към столицата. Следобед ще имаме време за лек шопинг и последна разходка из Адис...

Ще вечеряме в един от най-добрите местни ресторанти, където ще опитаме разнообразни местни специалитети и ще погледаме традиционни етиопски танци. Късно вечерта – трансфер към международното летище за полети обратно към родината.

31 октомври 2024: Адис Абеба – София (полети)

Излитане малко след полунощ, прекачване в Истанбул и пристигане в родината преди обед. Това бе всичко...

 

ОПЦИЯ за допълнение в програмата: Посещение на култовите племена в долината на р. Омо в южната част на страната. Това са едни от най-интересните етноси на Черния континент, запазили до голяма степен традициите и бита си от влиянието на глобализацията (разбирайте ходене по препаски, пиърсинги, боя по лицето и тялото и керамични чиниики в устните)... По-известните от тези племена са например: Dorze, Konso, Hamar, Banna, Karo, Ari, Dasanech и Mursi. За това ще са ви необходими 5 допълнителни нощувки – 4 на юг и 1 междинна в Адис Абеба. Та, който желае, нека ни попита за този интересен вариант, заслужава си! Даже да не кажа, че е крайно интересно, като в експедиция на National Geographic...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram