ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ДРУГАТА СТРАНА НА ЗЕМЯТА – АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ДРУГАТА СТРАНА НА ЗЕМЯТА image

От: 13.02.2024 До: 08.03.2024

23 дни / 21 нощувки

Цена: 8 977 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Австралия не прилича на никое друго място, което сте посещавали: дълги пясъчни плажове, коралови рифове с чудни места за гмуркане, сякаш безкрайни равнини и пустини в т. нар. Outback (вътрешността на страната), неповторим животински свят, древни тропически гори, загадъчни каменни образувания, хубаво вино, модерна „фюжън” кухня, мултикултурни градове – всичко това обагрено в ярки цветове от жаркото южно слънце.

Австралия е цял континент и е шестата най-голяма по площ държава на нашата планета – разстоянието от изток на запад е около 4000 км, а от север на юг около 3200 км, като дори и местните (гордо наричащи себе си „aussies”) успяват да видят само една малка част от цялата тази територия. В програмата пред вас сме се опитали да включим едни от най-интересните места в страната: артистичния и модерен Мелбърн; Големият бариерен риф, простиращ се покрай Източното крайбрежие – истинско чудо на природата; Еърс Рок (Улуру), намиращ се в „Червения център” – един от най-големите монолити в света и свещено място за аборигените от племето анангу; за финал – космополитния пристанищен Сидни.

На изток от Австралия, отвъд Тасманово море, се простира Аотеароа – „Земята на дългия бял облак”, която ние познаваме повече като Нова Зеландия. През 1979 г. местният сатирик и карикатурист Том Скот пише: „Трагедия в Южните морета, 3 милиона души са пленени живи”, очевидно визирайки изолираността на страната. Днес новозеландците са вече около 4.8 милиона, а овцете 44 милиона – все още на глава се пада достатъчно прясно агнешко. Всички те живеят основно на двата големи острова на страната – Северен и Южен, които въпреки близостта си, не си приличат почти по нищо… Докато Северният остров е известен с вулкани, „димящи” кратерни езера, термални извори и пищна тропическа растителност, то на Южния пейзажите са доминирани от планинската верига на Южните Алпи, които по подобие на своите европейски съименници се отличават със стръмни заснежени склонове и остри върхове, ледници и сериозна надморска височина на места. Особено на югозапад, планините се спускат рязко към крайбрежието, където в резултат и на ледниковата дейност са се оформили множество впечатляващи фиорди, обединени в Националния парк Фиордленд. Да, сещаме се за хобити, магьосници и онази кръгла златна дрънкулка – но истинската звезда на епичната трилогия „Властелинът на пръстените” на режисьора Питър Джаксън са невероятните природни картини… Нова Зеландия е и „меката” на всякакъв вид екстремни спортове – рафтинг, бънджи, каяк, тюбинг и т.н. А кивитата (прякорът на местните) са винаги приятелски настроени и известни като гостоприемни домакини.

Програма:

13-14 февруари 2024: полети от София до Окланд

Полети на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Окланд, с излитане в 12:20 ч на обед и кацане в Нова Зеландия в ранните часове на 15-ти февруари (!). Престоят в Доха е около 8 часа, а отсечката Доха – Окланд е един от най-дългите полети в света към момента, над 16 часа... Затова, а и заради часовата разлика, целият 14-ти февруари се „губи“ във въздуха.

15 февруари: Окланд

Кацане в Окланд около 04:50 ч сутринта, митнически и гранични формалности на летището, посрещане и трансфер до хотела за почивка (Holiday Inn Express City Center или подобен).

Kia Ora („Добре дошли“) в Нова Зеландия! Около обед ще започнем с тура на Окланд – наричан „Градът на платната”, той е и най-големият в страната с над 1.4 милиона жители (около една трета от цялото ѝ население). Ще се качим на Sky Tower, която със своите 328 метра е най-високата сграда в Южното полукълбо. Оттам се открива страхотна гледка на 360° към целия град: двете му големи пристанища, Домейн – централния и най-стар парк на града, сити-то, както и крайбрежната улица с разположените в близост луксозни квартали. Ще продължим обиколката с някои от по-интересните части на града, като ще минем и по известния Harbour Bridge, изграден през 1959 г.

Нощувка във Holiday Inn Express City Center (или подобен).

16 февруари: Окланд – Уайтомо – Хобитън – Роторуа (400 км)

След като слезем от магистралата южно от Окланд, река Уайкато ще тече редом до нас през по-голяма част от пътуването ни през зелените пасища и ниви. Очаква ни посещение на варовиковите пещери Уайтомо – изпълнени със сталактити, те са най-известни с т.нар. биолуминисцентни червеи (Arachnocampa luminosa). Но ние не просто ще видим тези пещери, а ще направим нещо още по-яко – т.нар. Black Water Rafting! С големи пояси (tubes) ще се спуснем из подземните реки, докато наблюдаваме залите, осветени от хиляди мънички сияещи червеи, чиито мигащи светлини създават изумително красив ефект.

Продължаваме към Хобитън – селото, където са снимани сцени от филмите от поредиците „Властелинът на пръстените“ и „Хобитът“. Трудно е да се пропусне тази атракция, особено от фенове. J Ще видим известните землянки с кръгли врати на хобитите, а и ще вникнем в селския живот на Хобитън (там има функционираща  ферма за овце). Разбира се, ще завършим с посещение на кафенето на Графството (The Shire).

В късния следобед достигаме Роторуа – един от главните туристически центрове на Северния остров. Градът е разположен на Тихоокеанския огнен пръстен, което обуславя засилената вулканична и геотермална активност в района. Роторуа е известна и като средище на маорите (коренните жители на островите) и тяхната култура. Нощувка в Copthorne Hotel Rotorua (или подобен).

17 февруари: Роторуа

Отправяме се към чудесата на Уай-О-Тапу (Wai-O-Tapu) – в този район с невероятна геотермална активност, ще видим гейзери, езера от вряща кал, многобройни езера в необичайни цветове, кратери, серни тераси, „парни шахти”, а ако успеем, ще хванем и ежедневното изригване в 10:15 ч на гейзера Лейди Нокс. Ще продължим с разходка из вулканичната долина Уаймангу (Waimangu) – ще се насладим на вулканичния пейзаж и гледките на горещи кратерни езера, „димящи” скали и пукнатини, разноцветни силициеви тераси, редки растения, адаптирали се към топлината, както и някои ендемични видове птици. Ще направим и кратък круиз по езерото Ротомахана (Rotomahana). Следобед ще посетим природния парк Rainbow Springs, където ще можем да видим някои типични представители на местната флора и фауна, включително почти неуловимото киви.

Вечерта е с културна насоченост – очаква ни маорското представление Mitai, където маорски воини ще доплават с waka (кану) по вода, последвано от изпълнение на известния им танц хака (haka) и типична местна вечеря „ханги” (hangi) за всички гости. Накрая на вечерта ще се разходим наоколо с надеждата да открием още от „светещите” червеи, а ще посетим и свещения за местните „Извор на феите” (Fairy Spring). Прибираме се в хотела за нощувка, Copthorne Hotel Rotorua (или подобен).

18 февруари: Роторуа – Таупо – Национален парк Тонгариро

След закуска се отправяме на юг към град Таупо, разположен на североизточния бряг на едноименното езеро Таупо, образувало се в огромна калдера (вулканичен кратер, сринал се навътре в себе си). С площ от 616 км2, то е най-голямото езеро в Нова Зеландия и второ в Океания по този показател (след ез. Мъри в Папуа Нова Гвинея). В близост ще видим мощните водопади Хука (Huka falls) на р. Уайкато. Пътуваме покрай източната страна на езерото и ще достигнем Националния парк Тонгариро. Това е първият национален парк в страната, дарен на новозеландския народ от местното племе Ngati Tuwaretoa през 1887 г, а днес е под закрилата на ЮНЕСКО. Тонгариро е известен със своите активни вулкани (Ngauruhoe, Tongariro и Ruapehu), езера и други вулканични форми, което е вероятната причина да бъде избран за „ролята” на земите на злото Мордор в поредицата „Властелинът на пръстените”. Тук е и т.нар. Tongariro Crossing – един от най-популярните еднодневни трекове в света, който ни очаква на следващия ден. Ще се качим с лифт до подножието на Руапеху – най-високият връх в парка (2797 м), като тук се намират единствените ледници и главни ски писти на Северния остров. Ще прекараме малко време там, след което слизаме надолу. Нощувка в The Park Hotel Ruapehu (или подобен).

ОПЦИЯ: Тур с джет до водопадите Хука (около 30 мин).

19 февруари: Национален парк Тонгариро и Tongariro Crossing

С внушителни пейзажи, уникални форми на релефа и обща дължина от 19.4 км, Tongariro Alpine Crossing е считан за един от 10-те най-впечатляващи еднодневни планински маршрути в света и със сигурност „топ“ в Нова Зеландия.

Ще преминем покрай тюркоазени вулканични езера, алпийски поляни и високи върхове и вулкани. Ще се насладим на гледките на 360 градуса на централното плато и на грандиозните вулканични пейзажи (но трябва да сме подготвени за всякакво време, тъй като особено тук, на по-голяма надморска височина, то в много променливо). Ако ви се струва твърде „тегаво“, не се притеснявайте – можете да направите някой по-кратък маршрут в района или генерално да отпочинете на този ден... Втора нощувка в The Park Hotel Ruapehu (или подобен).

20 февруари: Национален парк Тонгариро – Уелингтън

Отправяме се на юг по крайбрежието Капити (Kapiti Coast) до новозеландската столица Уелингтън. Разположен на ограниченото пространство между брега и съседните хълмове, Уелингтън е компактен (400 хил. население) и пълен с характер. Разположен на протока Кук в южната част на Северния остров, градът е най-южната световна столица и е важен кръстопът между двата главни острова на страната. Няма да пропуснем да се изкачим нагоре по хълмовете до предградието Келбърн (Kelburn) с типичните за града въжени железници (тип фуникуляр). Ще видим сградата на парламента, хълма Виктория и ще посетим националния музей Te Papa. Нощувка в Naumi Stuido Hotel Wellington (или подобен).

21 февруари: Уелингтън – Крайстчърч – Национален парк Маунт Кук (полет + 360 км по земя)

Рано сутринта трансфер до летището за полет Уелингтън – Крайстчърч. След кацане ще направим кратка обиколка на главния град на Южния остров. Въпреки разрушенията от скорошните земетресения през 2010 и 2011 г., Крайстчърч запазва „лайфстайл”-а си и атмосферата на културно и образователно средище.

Отправяме се после на югозапад, към района на Маунт Кук. Ще минем през селскостопанските земи на Кентърбърийските равнини, след което ще се изкачим до слабо населения район Маккензи, кръстен така на известен овчар и крадец на овце от шотландски произход, живял тук в средата на XIX век. Достигаме до южния край на езерото Текапо (Lake Tekapo) при едноименното селище. Езерото е с характерен матов тюркоазен цвят, резултат от високото съдържание на фини каменни частици, образували се при дейността и движението на ледниците в близост. Тук до брега ще видим „Църквата на добрия овчар” (каква друга църква може да има в Нова Зеландия), както и мемориала на кучетата от породата коли (едни от най-добрите в занаята). Продължаваме пътя си покрай западния бряг на езерото Пукаки (Lake Pukaki), след което навлизаме в Тасмановата долина до селището в подножието на Националния парк Аораки – Маунт Кук, кръстен така на най-високия връх на страната – Маунт Кук (3754 м, с което той е далеч по-висок от австралийския първенец). Ще хвърлим едно око на ледника Тасман (най-дългия в страната – 27 км) и езерото, образувало се при челото му. Нощувка в селцето Маунт Кук, Mt Cook Lodge & Motel (или подобен).

22 февруари: Национален парк Маунт Кук – Куинстаун (267 км)

Сутринта ще направим кратък трек из Hooker Valley (3-4 часа). Ще се насладим на панорамата и към най-високите върхове в Южните Алпи, включително първенеца Маунт Кук (е, надяваме се и на ясно време, разбира се).

След това се отправяме към Куинстаун, оставяме зад гърба си сухите степи на котловината Маккензи, минаваме през прохода Линдис (Lindis Pass, 971 м) и навлизаме в региона Отаго, в южната част на Южния остров. По пътя ще спрем при първото „комерсиално” бънджи в света – от мостче над р. Кауарау (Kawarau), създадено от човека, който популяризира този екстремен спорт по света в края на 80-те години – новозеландецът Алън Джон Хакет (AJ Hackett). Който желае, може веднага да пробва да скочи над реката, височината е едва 43 м! Пристигаме в Куинстаун – новозеландската „адвенчър” столица.

Нощувка в Holiday Inn Express & Suites Queenstown (или подобен).

ОПЦИЯ: Тур с джет през каньона на река Shotover (около 30 мин).

23 февруари: Куинстаун – Милфорд Саунд – Куинстаун (580 км)

Сутринта се насочваме към градчето Те Анау (Te Anau) – изходна точка за посещение на Националния парк Фиордленд – с площ 12 500 км2, той е най-големият от общо 14-те национални парка в страната и едно от малкото места в света извън Норвегия и Гренландия, където могат да се видят фиорди. По маршрута днес имаме доста места за снимане… При тунела Хоумър често могат да бъдат забелязани закачливите кеа – единствените планински папагали в света. Пристигаме в Милфорд Таун, след което се качваме на круиз из невероятния Милфорд Саунд (Milford Sound) – фиордът е едно от най-красивите места в Нова Зеландия и неслучайно се е превърнал в една от емблемите ѝ. По време на плаването ще разберем много за региона, ще видим отблизо „издълбаната” от ледника долина (сега залята от морската вода), както и множество водопади. Връщаме се в Куинстаун привечер.

Втора нощувка в Holiday Inn Express & Suites Queenstown (или подобен).

24 февруари: Куинстаун – ледниците Фокс и Франц Йосиф (355 км)

След отпътуване ще достигнем първо живописните езера Уанака и Хауеа, а после ще минем през прохода Хааст. Навлизаме в гъстата зелена растителност на Националните паркове Маунт Аспайъринг (Mt Aspiring) и Уестланд (Westland), вече сме от западната страна на острова. В ранния следобед достигаме ледниците Фокс (с дължина 13 км) и Франц Йосиф (12 км). Тези могъщи бели реки от лед се спускат по склоновете на Южните Алпи от близо 3000 м височина, като челата им са на едва 300 м над морското ниво (т.е. денивелация от 2700 м) – те са и едни от много малкото ледници в света, които завършват в зона на дъждовни гори. В последните години за съжаление темповете им на топене са сериозно. Ще се разходим до челото на един от тях, докъдето позволява пътеката. Нощувка в Scenic Hotel Franz Josef Glacier (или подобен).

25 февруари: ледникът Франц Йосиф – Греймаут – Крайстчърч (440 км)

Тръгваме на север по западното крайбрежие – природата тук е по-сурова, а реките по-бурни. Достигаме Хокитика (Hokitika) – град, създаден през 1860 г, с откриването на злато в района. Днес богатството на Хокитика е свещеният за маорите зелен камък (новозеландски нефрит или pounamu /пунаму/ на местния език) – навсякъде могат да се видят работилници и магазини, няма да пропуснем да посетим някое от ателиетата. Ще посетим и красивото ждрело Хокитика.

След това „завиваме” на изток и пресичаме Южните Алпи през прохода Артър (Arthur’s Pass), който е още един националните паркове на страната. В миналото проходът е бил използван от маорите, за да стигат до западния бряг в търсене на пунаму. В прохода ще видим и водопада Devil’s Punchbowl.

Спускаме се към Кентърбърийските равнини и провинциалните пейзажи на градчетата Кируий, Дарфийлд, Шефилд и Спрингфилд. Достигаме Крайстчърч, нощувка в Quality Hotel Elms (или подобен).

OПЦИЯ: Полет сутринта с хеликоптер над ледниците Фокс и Франц Йосиф сутринта, с гледки към Маунт Кук и Маунт Тасман и кацане за няколко минути на снега (около 35 мин).

26 февруари: Крайстчърч – Мелбърн

Ранен полет от Крайстчърч до Мелбърн, излитащ в 06:05 и пристигащ в Австралия около 08:00 ч. Мелбърн, столицата на щата Виктория и вторият най-голям град в страната (над 4 милиона жители), е известен с хубавите неща в живота – храна, развлечения и нощен живот, мода, шопинг, спорт (тук се провежда Australian Open – един от 4-те турнира за Големия шлем). Това е град на стила, красивата архитектура, трамваите, театри, арт галерии и множество музикални представления… По време на полудневната ни обиколка ще видим: сградата на Кметството, пищната катедрала „Сейнт Пол”, театрите Принцес и Риджънт, както и площада Федерейшън (Federation Square). Ще посетим и интересните градини Фицрой, където се намира Къщата на Капитан Джеймс Кук – първоначално построена в Северен Йоркшир, Англия през 1755 г. от родителите му, по-късно тя е продадена и пренесена тухла по тухла до Австралия. Ще отидем и до пазара Кралица Виктория – царство на магазини, ресторанти и изкуства.

Нощувка в Clarion Suites Gateway (или подобен).

27 февруари: Мелбърн и Големият океански път

Днес ни очаква пътешествие по южното крайбрежие на щата Виктория и Големия океански път (Great Ocean Road). Построен между 1919 г и 1932 г в памет на загиналите войници през Първата световна война и с обща дължина от 243 км, той е считан за най-големия военен мемориал в света.

Започваме при градчетата Торки и Лорни, считани за „рай” на сърфистите. След това минаваме и през известния Белс Бийч (Bells Beach), където се провежда световното първенство по сърф. Ще пресечем множество речни устия и дерета, покрити с папрати. Пред нас ще се редуват горски пейзажи, извисяващи се варовикови скали и широки бели плажове – ще се убедим, че това наистина е едно от най-красивите крайбрежни шосета в света. Скоро ще свикнем и с контраста между каменистия, назъбен бряг и пищната зелена растителност в съседство на сушата.

Ще достигнем и „Дванайсетте апостола” – изумителни скални кули, издигащи се от водите на Басовия пролив – истинско тържество на естествената ерозия и абразия (разрушителното действие на морската вода). След това минаваме покрай ждрелото Лох Ард (Loch Ard), кръстено така на едноименния английски кораб, корабокруширал тук в края на XIX в. Достигаме Националния парк Порт Кембъл, където ще научим за още над 50 кораба с подобна съдба край този суров бряг. Там ще видим и красивата естествена Лондон Бридж (наричана и Лондон Арч). В късния следобед се връщаме обратно в Мелбърн, който ще ни посрещне с впечатляващите си нощни светлини, докато минаваме през моста Уест Гейт.

Нощувка в Clarion Suites Gateway (или подобен).

28 февруари: Мелбърн

Свободен ден в Мелбърн – заслужава си, вярвайте... Време за почивка, разходки, „лек“ шопинг и т.н. Последна нощувка в Clarion Suites Gateway (или подобен).

29 февруари: Мелбърн – Еърс Рок и Ката Тжута

Сутринта трансфер до летището за полет Мелбърн – Еърс Рок. Пристигаме преди обед в „Червения център” (Red Centre), започва нашето приключение в австралийския аутбек и Националния парк Улуру – Ката Тжута… Улуру или Еърс Рок е още една от иконите на Австралия. Монолитът се издига на 348 м над околните равнини, но е интересно, че по-голямата му част лежи под земята (по подобие на айсберг). Обиколката му е над 9 км и е изграден основно от пясъчници и конгломерати. Улуру е известен и с това, че мени цветовете си в различните часове на деня, особено при изгрев и залез.

Следобед ще посетим първо не по-малко впечатляващите формации Ката Тжута, наричани още „Олгите“ (The Olgas). Те са съставени от общо 36 скални купола, които вероятно в миналото са били част от един камък, много пъти по-голям от Еърс Рок. Ще навлезем в пролома Олга, като ще научим повече и за уникалната флора и фауна на района. Улуру и особено Ката Тжута са свещени места за местните аборигени от племето анангу.

Привечер ще наблюдаваме залеза над Улуру и променящите се цветове на скалата (от леко синкаво до огнено червено и оранжево) на по чаша шампанско. Нощувка в Desert Gardens Hotel (или подобен).

01 март: Еърс Рок – Алис Спрингс (460 км)

Ранно ставане за да наблюдаваме Улуру и по изгрев слънце – красота! Обиколка около основата му – ще чуем аборигенски легенди, ще видим древни скални рисунки, както и много важният за местните кладенец Мутитжулу (Mutitjulu) – всеки воден източник на вода в пустинята е на особена почит тук. Ще посетим и местния културен център, закуска в Ininti Café.

След това се отправяме към Алис Спрингс – първо на изток през Къртин Спрингс и Ерлдунда (Erldunda), след което завиваме на север по известната магистрала Стюърт (дълга почти 3000 км, свързваща северното и южното австралийско крайбрежие). Пътувайки през аутбек-а, край нас ще виждаме малки гори от древни пустинни дъбове, а по-късно ще забележим и планините Уест Макдонъл (West MacDonell Ranges), простиращи се на над 600 км в посока изток-запад в този район на страната. Навлизаме в Алис Спрингс – главният град на Централна Австралия. През десетилетията селището се превръща от обикновена телеграфна станция (в средата на нищото) до модерен, жив град, със запазена стара архитектура, но и много съвременни удобства. Свободно време следобед, нощувка в Crowne Plaza Alice Springs Lasseters (или подобен).

02 март: Алис Спрингс – Кернс

Сутринта ще посетим сградата на Кралската въздушна лекарска служба (Royal Flying Doctors Service), създадена в началото на XX век и обслужваща спешни случаи със самолети, с оглед големите разстояния в аутбек-а. След това трансфер до летището за полети от Алис Спрингс до Кернс с прекачване (най-вероятно в Брисбейн) и пристигане вечерта. Намираме се на североизточното австралийско крайбрежие, щата Куинсленд – веднага ще усетим разлика в температурата и влагата във въздуха. Кернс ще е базата ни за следващите 2 пълни дни.

Трансфер до хотела, настаняване и нощувка. Pacific Hotel Cairns (или подобен)

03 март: Кернс – Големият бариерен риф – Кернс

Днес ще посетим Големия бариерен риф – най-дългият на нашата планета! Той се простира в посока север-юг на повече от 2300 км в Коралово море, край североизточното крайбрежие на Австралия. Съставен е от над 900 острова и близо 3000 отделни рифа. От 1981 г е под защитата на ЮНЕСКО.

Отравяме се навътре в морето с катамаран – разбира се, ще имаме възможност за плуване с шнорхели, чудесен начин да видим истинските богатства на рифовете. Известно е, че 90% от биоразнообразието на рифа се намира в най-горните 4 м от повърхността на водата. Има възможност да плаваме и с нещо като полу-подводница, в която сме на метър под нивото на водата и наблюдаваме зрелището през големи стъкла.

Следобед се връщаме в Кернс, втора нощувка в Pacific Hotel Cairns (или подобен).

ОПЦИЯ: Полет с хеликоптер (или малък самолет) над рифа... Яко е...

04 март: Кернс – Куранда – Кернс

Днес ще се качим на Kuranda Scenic Railway (железницата Куранда) – една най-живописните жп линии в Австралия. Тя ни предлага чара на пътуване в миналото – червените ѝ вагони са дървени и повечето са произведени в периода 1909-1949 г. Трасето минава през сърцето на характерните за влажния климат на Северен Куинсленд тропически вечнозелени гори, разположени близо до Кернс. По маршрута ще видим множество водопади и дълбоки дефилета, намиращи се в рамките на Националния парк Барон Гордж (Barron Gorge National Park). Изкачваме се нагоре и след като стигнем горната гара на жп линията, ще се разходим из чаровното селце Куранда с неговите пазари на аборигенски сувенири. Тези, които се интересуват от насекоми, могат да посетят най-голямата изложба на пеперуди в Австралия, разположена в непосредствена близост.

Връщаме се обратно със Skyrail Rainforest Cableway – кабинков лифт с обща дължина 7.5 км, от който ще имаме чудесна гледка към короните на дърветата, крайбрежната зона на Кернс и Коралово море в далечината. По линията има и 2 междинни станции. Трансфер до хотела и трета нощувка в Pacific Hotel Cairns (или подобен).

05 март: Кернс – Сидни

Сутрешен полет от Кернс до Сидни. Пълен с характер и енергия (и население от близо 5 милиона), Сидни определено е един от най-готините градове в света. Перлата в короната му е чудесното естествено пристанище, оградено от „златни” плажове и гори с местната ниска растителност (bushland).

Първо ще направим полудневен тур на града с акцент върху историята на града, впечатляващата му архитектура, пристанището и световноизвестния плаж Бондай (Bondi Beach). Ще посетим историческия район The Rocks, а след това и Circular Quay – най-известният пристан в града (в близост до финансовото сити), откъдето тръгват множество фериботи и круизни кораби. След това ще видим емблемите на града, а и на Австралия като цяло – сградата на Операта, дело на датския архитект Йорн Утсон, и моста Сидни Харбър Бридж, открит още през 1932 г. Продължаваме с Чайнатаун, Дарлинг Харбър и квартала Кингс Крос, известен с баровете и ресторантите си. Минаваме покрай залива Уотсън и ще спрем за снимки при скалите, наричани The Gap. След това достигаме популярните плажове Бондай и Манли. Връщаме се в града през скъпите предградия Дабъл Бей и Роуз Бей.

Следобед ни очаква круиз из залива на Сидни, считан за един от най-красивите в света. Ще имаме възможност да видим още по-отблизо Операта и Харбър Бридж. По стара британска традиция ще ни сервират следобеден чай на борда (и кафе предлагат, разбира се). След това трансфер от пристанището до хотела, нощувка в Holiday Inn Darling Harbour (или подобен).

06 март: Сидни

Свободен ден в Сидни! Градът предлага много атракции и забавления, ресторанти, магазини (време е солиден шопинг). Втора нощувка в Holiday Inn Darling Harbour (или подобен).

ОПЦИЯ: Целодневен тур до Сините планини, намиращи се на около 50 км западно на града. Те са чудесно място за посещение през всеки сезон от годината – „нажежени” от червено и жълто през есента, прохладни през зимата, многоцветни през пролетта и освежаващи през лятото. Покрити са от гъсти евкалиптови гори, поради което из въздуха тук се носят миниатюрни капчици евкалиптово масло. Капчиците, в комбинация с фините частици и водните пари във въздуха, пречупват слънчевата светлина под формата на късовълнови лъчи, които са основно в синия спектър – оттам и името на планините… Планините представляват варовиково плато, насечено от проломи и долини, някои от тях с височина до 760 м. От 2000 г Сините планини са в списъка на ЮНЕСКО за защитените природни обекти.

07 март: полети от Сидни до София

Свободно време до следобед, има какво още да се види в града. После, трансфер до международното летище за полети на Qatar Airways по маршрут Сидни – Доха – София, с излитане в 22:00 ч и кацане в Доха в 04:50 на сутринта на следващия ден. Три часа престой там.

08 март 2024: пристигане в София

Излитане от Доха в 07:45 и кацане у дома някъде около 11:50 ч. Добре дошли...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram