ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ВИЕТНАМ, ЛАОС И КАМБОДЖА

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ВИЕТНАМ, ЛАОС И КАМБОДЖА image

От: 29.11.2024 До: 17.12.2024

18 дни / 16 нощи

Цена: 3 737 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Има място в света, където никой не допива чашата до дъно... И където нови и нови, красиви и неочаквани преживявания „дебнат“ на всяка крачка. Заповядайте във Виетнам – страната, където хората вярват, че са потомци на дракони. Ще видим невероятния залив Халонг, известен с около 1600-те си острова и чудати скални форми, заслужено обявени през 2011 г. за едно от новите 7 природни чудеса на света; ще се потопим в старовремския чар на тесните улички и бамбуковите фенери на Хой Ан; ще навлезем в „царството на карста“ в Нин Бин, където пейзажът е като изваден от филм; ще достигнем и делтата на река Меконг, където оризови полета, водни кончета, биволи и фермери в едно рисуват образа на държавата, съвзела се след пепелищата на войната...

След това се насочваме към Лаос – „Земята на един милион слонове” (каквото е древното ѝ име) е една от по-малко посещаваните в района, но криеща приказни природни гледки, автентична култура и гостоприемен народ. Там ще видим може би най-истинския южноазиатски град – историческия Луанг Прабанг, както и рая на „бекпекърите” – градчето Ванг Виенг. Лаос днес – това е Тайланд преди може би 20-25 години, без пълчищата туристи навсякъде.

А какво би било пътуване до тази част на света без Камбоджа и най-големия храмов комплекс в света – Анкор Ват, ярък спомен за величието на Кхмерската империя. Намиращ се в самата джунгла, между звуците и цветовете ѝ, храмът с право е oпределян като „сърцето и душата” на държавата – изображението му и днес намира място на националното знаме.

Приказката започва...

Програма:

Ден 1 / 29 ноември 2024: София – Истанбул – Сайгон (полети)

Отпътуване от София вечерта с полети на Turkish Airlines през Истанбул. Пристигане в Южен Виетнам на следващия ден (30-ти), около 17:00 следобед.

Ден 2 / 30 ноември: Сайгон

Добре дошли във Виетнам! Получаване на визи на кацане, посрещане и трансфер до централната част на града. След това – вечеря за „добре дошли“...

Нощувка в града, Northern Charm Hotel (или подобен).

Ден 3 / 01 декември: Сайгон – тунелите Ку Чи – Сайгон (130 км)

След закуска ще се отправим първо до Ку Чи – почти легендарната мрежа от военни тунели, с дължина от близо 250 км, използвани са като транспортни коридори, канали за комуникация, складове, лазарети и убежища за войниците по време на войната. По желание, ще може да минете (по-скоро „пролазите“) през някой от тях.

Следобед се връщаме в Сайгон (или Хо Ши Мин Сити, каквото е официалното му име) и ще направим на обиколка из най-големия и модерен град на страната: катедралата Нотр Дам, Централната поща, Двореца на обединението, сградата на Военния музей, Кметството, пазара Бен Тан...

Втора нощувка в града, Northern Charm Hotel (или подобен).

Ден 4 / 02 декември: Сайгон – делтата на Меконг – Сайгон (160 км)

Днес ще оставим шума и суматохата на Сайгон зад гърба си и потегляме към делтата на река Меконг – един различен свят, съществуващ върху водата... Достигайки селището My Tho се качваме на лодка, за да достигнем един от островите под сенчести сводове от палмови листа. Ще слезем и ще се поразходим из селцето, чиито жители предлагат занаятчийски изделия, бонбони от кокосов орех, току-що откъснати тропически плодове и т.н. Може да послушаме местна музика, да се возим на конска каруца из селото или сампан в някой от страничните ръкави на реката, за да усетим начина на живот в делтата. За обяд ще пробваме някои местни специалитети от риба (риба тип „слонско ухо“ звучи обещаващо), оризови топки, кокосова салата...

Връщаме се в Сайгон привечер. Ако все още имаме сили, можем да посетим пагодата Thien Hau в оживения китайски квартал или пък фабрика за лакирани изделия.

Трета нощувка тук, Northern Charm Hotel (или подобен).

Ден 5 / 03 декември: Сайгон – Хюе (полет и 60 км по земя)

Сутринта трансфер до летището и полет на север Централен Виетнам и Хюе – една от старите столици на страната, със запазени и до днес чудесни архитектурни паметници... Ще започнем тура тук с посещение на Императорския град, седалище на династията Нгуен. Целият комплекс от храмове и дворци, построен за век и половина, съчетаващ традиционното със съвременното, показното с практичното, царското и религиозното със светското, е включен в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство. Следващият обект е пагодата Тхъен Му (Thien Mu) или Пагодата на небесната дама, построена на брега на Ароматната река. Ще се изкачим до великолепния мавзолей на император Мин Манг – красноречив пример за виетнамското разбиране, че „Смъртта не е краят, а е финалният етап от един живот, който ще премине в друг".

Нощувка в града. White Lotus Hotel (или подобен)

Ден 6 / 04 декември: Хюе – Дананг – Хой Aн (150 км)

След закуска ще се отравим на юг, като ще минем покрай плажа Lang Co, както и красивия проход Хайван, своеобразна климатична граница между северните и южните части на страната. Ще спрем за кратко и в Дананг, главният град на Централен Виетнам, известен с бързото си развитие през последните години и красивите мостове над река Хан...

Достигаме Хой Aн (Hội An) – ще се потопим в атмосферата на стария му град, посещавайки места като красивия Японски покрит мост, Китайско-виетнамската търговска къща Tan Ky, Китайските зали за събрания, Централния пазар и Музея на културата. Тази част от града е призната за световно културно наследство на ЮНЕСК още през 1999 г., заради богатата смесица от китайски, японски, виетнамски и европейски архитектурни стилове, датиращи още от XVI век. Не е трудно да си представим причината за толкова пъстра палитра – в годините на възход в пристанището на града непрекъснато са акостирали корабите на всички големи търговски нации в света. И въпреки че Хой Ан вече не е важно международно пристанище по Пътя на коприната, то занаятите му са съхранени.

А вечерта можем да се насладим на кулинарните богатства на града, наблюдавайки запалените фенери и десетки лодки и по реката Тхубон.

Нощувка в града, Hadana Boutique Hotel (или подобен).

Ден 7 / 05 декември: Хой Ан – Дананг – Сием Рийп, Камбоджа (85 км и полет)

Преди обед ще имаме свободно време за още разходки из старинните улички и множество дюкяни и магазинчета на града. До ден-днешен се носи славата на местните шивачи, които правят тъкани и дрехи за всеки вкус с впечатляваща бързина – тук се шият красиви мъжки костюми, и то само за няколко часа!

В ранния следобед – трансфер до летището на Дананг за полет в 17:20 ч на Cambodia Angkor Air към Сием Рийп (Камбоджа), главният град в близост до руините на Ангкор Ват.

Кацане, визови формалности и трансфер до града. Нощувка в Tara Angkor Hotel (или подобен).

ОПЦИЯ за този ден – който желае, преди обед може да посети разположения недалеч от Дананг Златен мост! Завършен през 2018-та, „мостът с ръцете“ е дълъг около 150 м и свързва станцията на лифта с градините в планинския курорт Bà Nà... Турът е с продължителност около 6 часа.

Ден 8 / 06 декември: Анкор Ват и Анкор Том (100 км)

Сутринта директно се отправяме към археологическата зона, разкриваща чудесата на силно развита цивилизация, управлявала по-голямата част от Югоизточна Азия в продължение на четири века. Ще започнем с малкия по мащаб, но много красив храм Банти Срей (Banteay Srei). Изграден от розово-червен пясъчник, той е един от най-изящните и най-богато украсените тук – по стените, „слепите“ врати, прегради и екзотични фронтони могат да се видят флорални орнаменти и сцени от индуисткия епос Рамаяна. Ще продължим с интересния Та Пром, известен с дърветата, чиито корени обгръщат и постепенно „завладяват” древните постройки. Тук са снимани и сцени от филма „Lara Croft: Tomb Raider” с Анджелина Джоли.

Следобед ще посетим забележителния Анкор Том – ще разгледаме Южната порта, загадъчните усмивки на лицата по храмовете Bayon, Baphoun и Phimeanakas, Терасите на Слоновете и на Прокажения крал...

Денят ни ще приключи с разходка до хълма Phnom Bakheng, откъдето ще наблюдаваме залеза над древния град. Връщаме се в Сием Рийп. Вечеря на бюфет, по време на която танцьори Апсара ще показват майсторството си – ще се осмели ли някой от групата да имитира плавните движения? Абе, ще е тегаво...

Втора нощувка в града. Tara Angkor Hotel (или подобен)

Ден 9 / 07 декември: Анкор Ват и ез. Тонле Сап

По желание, рано сутринта можем да наблюдаваме изгрева над храмовете на Ангкор... По-късно ще посветим целия преди обед на „сърцето“ на Камбоджа – същинския Анкор Ват – огромен комплекс от различни храмови постройки, изградени между IX и XIII век, като много от тях са украсени с изящни орнаменти и барелефи. В центъра се извисяват и пет кули – най-високите сгради тук. Ще отидем и до Preah Khan, друго от красивите храмове тук.

А следобед ще посетим езерото Тонле Сап, един от най-големите резервоари на питейна вода в света и биосферен резерват на ЮНЕСКО от 1997 г. С лодка по река Kompong Phluk ще стигнем до главното населено място във водата, обитавано от около 3000 човека. В селцето има няколко училища, пагода и множество наколни жилища. Някои от тях са високи по 9 метра, за да устояват на променящото се ниво на водата.

Връщаме се в хотела за трета нощувка, Tara Angkor Hotel (или подобен).

Ден 10 / 08 декември: Сием Рийп – Виентян (полети)

Рано сутринта трансфер до летището на града за полети към лаоската столица Виентян, с прекачване (най-вероятно в Банкок).

Пристигаме по обед, визови формалности и посрещане от нашите хора там. Във Виентян ще посетим първо Wat Si Saket, най-старият запазен храм в града. Известен е със забележителните си фрески, както и многобройните статуетки на Буда. Ще продължим с Wat Haw Phra Keo – някогашният частен параклис на краля на Лаос, построен през 1535 година, в който се е помещавала статуята на известния Изумруден Буда, сега намираща се в Кралския дворец в Банкок. A преди да разгледаме позлатената ступа That Luang – символът на Лаос, ще се разходим и около Patuxai – Триумфалната арка на Виентян. В късния следобед може да наблюдаваме залеза над река Меконг... Нощувка в Eastin Hotel Vientiane (или подобен).

Ден 11 / 09 декември: Виентян – Ванг Виенг (130 км)

Ще се отправим на север към Ванг Виенг – малко градче, разположено на река Nam Song, ще видите, хипария е... Пристигаме по обед – веднага ще го познаем по извисяващите се наоколо карстови хълмове. Ще направим един готин тур – обиколка на района със скутери (малките моторчета толкова типични за тази част от света), по време на която ще спрем за посещение на някоя от красивите лагуни (езера) тук, където можем и да поплуваме. В късния следобед ще се изкачим и до хълма Nam Xay за гледки към впечатляващия пейзаж наоколо.

Ще завършим деня с напитка край реката, топ... Свободно време привечер и нощувка в Inthira Vang Vieng (или подобен).

Ден 12 / 10 декември: Ванг Виенг – Луанг Прабанг (120 км)

Сутринта ще отпътуваме с бърз влак по новоизградената жп линия (открита през 2021 г.) до Луанг Прабанг – може би най-автентичният град в тази част на Азия!

Следобед ще посетим най-известните му забележителности: ще видим бившия кралски дворец, сега превърнат в музей, великолепния храм Wat Xieng Thong с типичните за тук спускащи се до земята покриви, както и внушителната ступа Wat Visoun. Неслучайно старата част на града е обект на културното наследство на ЮНЕСКО. Привечер ще се изкачим на централния хълм Phousi, до позлатените ступи на върха му, за гледка към града и р. Меконг.

Нощувка в The Grand Luang Prabang (или подобен).

Ден 13 / 11 декември: Луанг Прабанг

По желание сутринта – ранно ставане, за да видите един много интересен ежедневен ритуал – шествие из улиците на стотици монаси, облечени в традиционните за будизма оранжеви роби, които събират в купите си храна (основно ориз), дарена от жителите на града.

Още един ден в този район – ще посетим т.нар. селище на слонове, където след сред красиви планини и много зеленина, ще разберем повече за тях и за местността, в която се отглеждат. Ще има възможност и да ги пояздим, разбира се – водени от mahout (водач на слонове). После ще отидем и до красивите водопади Khouang Si – още една от големите забележителности тук. Втора нощувка в The Grand Luang Prabang (или подобен).

Ден 14 / 12 декември: Луанг Прабанг – Ханой (полет)

Сутринта ще се отправим с лодка нагоре по течението на река Меконг, като ще достигнем свещените пещери Pak Ou, препълнени с хиляди различни по форма и размер статуи на Буда, оставени тук от поклонниците. Ще минем и през няколко села, известни с традиционните за района занаяти (най-вече производство на хартия).

Следобед ще се насочим към летището за полет в 17:20 ч към виетнамската столица Ханой. Кацане, визови формалности и трансфер до центъра на града за нощувка.

MK Premier Hotel (или подобен)

Ден 15 / 13 декември: Ханой

Днес ни очаква обиколката на столицата Ханой. Първата ни спирка в е мемориалният комплекс на Хо Ши Мин. След нея продължаваме към Едноколонната пагода и Храмът на литературата, за да се запознаем по-добре с две от основните движещи сили на виетнамската култура – будизма и конфуцианството. Ще посетим Етнографския музей, който притежава голяма колекция от артефакти, свързани с културата на 54-те етнически групи в страната, а след това ще видим и централното езеро Hoan Kiem с известния червен мост.

Следобед ще се повозим на рикши из оживения стар квартал с неговите многобройни магазини, традиционни занаятчийници и най-вече – хилядите моторчета и скутери, толкова типични за улиците му. А след рикшите ще се разходим, за да изгледаме кукления театър върху вода, типичен за Северен Виетнам. Втора нощувка в града. MK Premier Hotel (или подобен)

Кратка историческа справка за пътешественика:

Това традиционно изкуство води началото си от далечния XI век, когато от ежегодните разливи на Червената река се възползвали селските стопани, живеещи в района на делтата ѝ. Наводнените оризища се превръщали в подходяща сцена за скриване на кукловодите и дългите бамбукови пръчки за водене на куклите.Ден 16 / 14 декември: Ханой – Нин Бин – Ханой (210 км)

След закуска поемаме към провинция Нин Бин (Ninh Binh). Първата ни спирка е Хоа Лъ – столицата на страната по време на династиите Дин и ранната Ле (968-1009 г). Някога цитаделата е заемала площ от 300 хектара, докато сега се е запазила само най-интересната част от нея – храмове, издигнати през XI и XII век, посветени на императорите на гореспоменатите династии. Обяд в Tam Coc, където ще опитаме местни специалитети с козе месо и ориз. Който желае, може да покара колело по алеите и да напълни очите с красивите гледки и пищната зеленина наоколо. Там Кок (или „Трите пещери“) често е наричан „Халонг на сушата“, заради невероятната си природа. Лениво ще се спуснем с лодка по реката покрай карстовите гиганти, извисяващи се над оризовите плантации. Пригответе фотоапаратите, има какво да уловим в кадър! В късния следобед се връщаме в Ханой, MK Premier Hotel (или подобен).

Ден 17 / 15 декември: Ханой – Халонг (180 км)

Вече тръгваме на изток, към залива Халонг – смело можем да кажем, най-голямата забележителност на страната! Дотам ще пътуваме през плодородните земи в делтата на Червената река (Sông Hồng). На пристанището на едноименния град Халонг сменяме возилото и с кораба, построен по модела на някогашните джонки, навлизаме в защитената зона, част от световното природно и културно наследство. Ще плаваме сред този сюрреалистичен пейзаж от хиляди острови, сякаш изникващи от смарагдово-зелените води на залива. Ще опитаме от всичко, за което ни стигне времето: хапване на морски деликатеси, влизане в красива пещера, посещение на „плаващо” селище или каране на каяк. През нощта корабът ще е на котва между островите. Вечеря и нощувка на борда. Athena Luxury (или подобен)

 

А сега нека се потопим в една от виетнамските легенди:

Халонг се превежда като «мястото, където драконът се спуска в морето». Според легендата, островите в залива Халонг са създадени от огромен дракон, слязъл от планините. Щом излязъл на брега, ударил с опашка и земята се вдлъбнала, а когато потънал в морето, долините, издълбани от опашката му, се изпълнили с вода, над която останали да стърчат едва няколко късчета земя.

Според друг прочит на тази история, когато местните жители се сражавали с китайските окупатори, боговете изпратили семейство дракони да защитят земите им. Драконите започнали да плюят скъпоценни камъни, които се превърнали в острови и островчета, формирайки защитна стена. Благодарение на нея хората отстояли земята си, а после създали държава с името Виетнам.

Самият залив  включва повече от 3000 острова, както и отвесни скали и пещери. Някои от тях приличат на различни животни, а една трета от всички острови имат собствени имена. Като правило, те са свързани с формата на острова. Такъв е островът "Мъжка глава", чиито очертания напомнят човек, който стои и гледа към брега. Островът "Дракон" прилича пък на дракон, надвисващ над тюркоазените води на залива. А „Старец-рибар“, „Двойка петли“, „Платноход“ напълно оправдават имената си.

Още нещо интересно – заливът Халонг е използван за прототип на света от прочутия филм Аватар!

 

 

Ден 18 / 16 декември: Халонг – Ханой – отпътуване (180 км и полети)

Ранно ставане, за да не изпуснем величествения изгрев на фона на планините, прегръщащи Халонг! Време за кафе и сладки, след което подновяваме плаването. Ще се провираме между.... дракони и биещи се петли. Да, няма шега, няма измама – дракони са си, макар и от камък :) Изтощени от „борбата“ с причудливите творения на природата, хапваме питателно и слизаме на сушата.

Оттам се отправяме към международното летище на Ханой за полети в 22:30 ч на Turkish Airlines обратно към Европа.

Ден 19 / 17 декември 2024: кацане в София

Кацане около 05:30 ч сутринта в Истанбул, 3 часа престой и накрая полет до София. Пристигане в родината в 09:00 сутринта, добре дошли у дома...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram