ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ВИЕТНАМ, ЛАОС И КАМБОДЖА

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ВИЕТНАМ, ЛАОС И КАМБОДЖА image

От: 05.12.2023 До: 21.12.2023

16 дни / 14 нощи

Цена: 3 697 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Има място в света, където никой не допива чашата до дъно... Може би защото нови и нови красиви преживявания „дебнат“ на всяка крачка. Заповядайте във Виетнам – страната, където хората вярват, че са потомци на дракони. Ще видим невероятния залив Халонг, известен с около 1600-те си острова и чудати скални форми, заслужено обявени през 2011 г. за едно от новите 7 природни чудеса на света; ще се потопим в старовремския чар на тесните улички и бамбуковите фенери на Хой Ан; ще навлезем в „царството на карста“ в Нин Бин, където пейзажът е като изваден от филм; ще достигнем и делтата на река Меконг, където оризови полета, водни кончета, биволи и фермери в едно рисуват образа на държавата, съвзела се след пепелищата на войната...

След това се насочваме към Лаос – „Земята на един милион слонове” (каквото е древното ѝ име) е една от по-малко посещаваните в района, но крие приказни природни гледки, много автентична култура и гостоприемен народ. Там ще видим може би най-истинския южноазиатски град – историческия Луанг Прабанг, както и рая на „бекпекърите” – градчето Ванг Виенг. Лаос днес – това е Виетнам и Тайланд преди 20 години, без пълчищата туристи навсякъде.

Последвайте ни и в Камбоджа, до най-големият храмов комплекс в света – Анкор Ват, ярък спомен за величието на Кхмерската империя. Намиращ се в самата джунгла, между звуците и цветовете ѝ, храмът с право е oпределян като „сърцето и душата” на държавата – изображението му и днес намира място на националното знаме.

Приказката започва...

Програма:

05 декември 2023: София – Доха – Ханой (полети)

Отпътуване от София в 12:50 ч на обед с полети на Qatar Airways през Доха, с 2 часа престой там. Пристигане във Виетнам на следващия ден, около 07:20 сутринта.

06 декември: Ханой

Добре дошли във Виетнам! Получаване на визи на кацане, посрещане и трансфер до града. Днес ни очаква обиколката на Ханой. Първата ни спирка в е мемориалният комплекс на Хо Ши Мин. След нея продължаваме към Едноколонната пагода и Храмът на литературата, за да се запознаем по-добре с две от основните движещи сили на виетнамската култура – будизма и конфуцианството. Ще посетим Етнографския музей, който притежава голяма колекция от артефакти, свързани с културата на 54-те етнически групи в страната, а след това ще видим и централното езеро Hoan Kiem с известния червен мост.

Следобед ще се повозим на рикши из оживения стар квартал с неговите многобройни магазини, традиционни занаятчийници и най-вече – хилядите моторчета и скутери, толкова типични за улиците му. След това ще изгледаме представление на куклен театър върху вода, типично за Северен Виетнам. Накрая – вечеря за „добре дошли“! Нощувка в града, Golden Silk (или подобен)

Кратка историческа справка за пътешественика:

Това традиционно изкуство води началото си от далечния XI век, когато от ежегодните разливи на Червената река се възползвали селските стопани, живеещи в района на делтата ѝ. Наводнените оризища се превръщали в подходяща сцена за скриване на кукловодите и дългите бамбукови пръчки за водене на куклите.07 декември: Ханой – Нин Бин – Ханой (210 км)

След закуска тръгваме към провинция Нин Бин (Ninh Binh). Първата ни спирка е Хоа Лъ – столицата на страната по време на династиите Дин и ранната Ле (968-1009 г). Някога цитаделата е заемала площ от 300 хектара, докато сега се е запазила само най-интересната част от нея – храмове, издигнати през XI и XII век, посветени на императорите на гореспоменатите династии. Обяд в Tam Coc, където ще опитаме местни специалитети с козе месо и ориз. Който желае, може да покара колело по алеите и да напълни очите с красивите гледки и пищната зеленина наоколо. Там Кок (или „Трите пещери“) често е наричан „Халонг на сушата“, заради невероятната си природа. Лениво ще се спуснем с лодка по реката покрай карстовите гиганти, извисяващи се над оризовите плантации. Пригответе фотоапаратите, има какво да уловим в кадър! В късния следобед се връщаме в Ханой, нощувка. Golden Silk (или подобен)

08 декември: Ханой – Халонг (180 км)

Вече тръгваме на изток, към залива Халонг – смело можем да кажем, най-голямата забележителност на страната! Дотам ще пътуваме през плодородните земи в делтата на Червената река (Sông Hồng). На пристанището на едноименния град Халонг сменяме возилото и с кораба, построен по модела на някогашните джонки, навлизаме в защитената зона, част от световното природно и културно наследство. Ще плаваме сред този сюрреалистичен пейзаж от хиляди острови, сякаш изникващи от смарагдово-зелените води на залива. Ще опитаме от всичко, за което ни стигне времето: хапване на морски деликатеси, влизане в красива пещера, посещение на „плаващо” селище или на перлена ферма... Може и да поплуваме в залива, да ловим риба или да караме каяк. През нощта корабът ще е на котва между островите.

Вечеря и нощувка на борда. Athena Luxury Cruise (или подобен)

09 декември: Халонг – Ханой – Луанг Прабанг (170 км по земя + полет)

Събуждаме се с кафе на борда, след което ще се изкачим до една от най-големите пещери в залива, от входа на която се открива красива гледка към островите наоколо. Отправяме се обратно към пристанищния град Халонг – корабът ще мине покрай интересни по форма скали, наподобавящи дракони, бой между петли и т.н. Късна закуска на кораба, след което слизаме на брега около 11:00 ч и се връщаме към Ханой.

Привечер – международен полет на Lao Airlines от Ханой до Луанг Прабанг (Лаос). Кацане, издаване на визи на летището и трансфер до хотела за нощувка. Muang Thong (или подобен)

10 декември: Луанг Прабанг

По желание сутринта – ранно ставане, за да видите един много интересен ежедневен ритуал – шествие из улиците от стотици монаси, облечени в традиционните за будизма оранжеви роби, които събират в купите си храна (основно ориз), дарена от благочестивите жители на града.

Ще посветим деня на Луанг Прабанг – най-автентичния град в тази част на Азия! Сутринта ще се отправим с лодка нагоре по течението на река Меконг и ще достигнем свещените пещери Pak Ou, препълнени с хиляди различни по форма и размер статуи на Буда, оставени тук от поклонниците. Ще минем през селата Ban Xang Hai, където се произвежда лаоски алкохол (де факто оризова ракия), както и Ban Phanom, известно с традиционните за района тъкачни занаяти. Връщане в града, където ще видим бившия кралски дворец, сега превърнат в музей, великолепния храм Wat Xieng Thong с типичните за тук спускащи се до земята покриви, както и внушителната ступа Wat Visoun. Неслучайно стара част на Луанг Прабанг е обект на културното наследство на ЮНЕСКО. Привечер ще се изкачим на централния хълм Phousi, до позлатените ступи на върха му, за гледка към града и р. Меконг. Втора нощувка – Muang Thong (или подобен).

11 декември: Луанг Прабанг

Още един ден в този район – ще посетим т.нар. „селище на слоновете”, разположено в долината на река Nam Khan, на около 15 км от града. Там, сред красиви планини и много зеленина, ще разберем повече за азиатските слонове и защитената местност, в която се отглеждат. След това ще ги пояздим, разбира се – водени от mahout (водач на слонове). После с лодка ще се отправим към водопадите Tad Sae, известни с многобройните си каскади и езерца, а за десерт – спускане по реката с каяци (около 2-3 часа). По маршрута има няколко бързея, но не са страшни, всеки може да се справи с тях. Накрая на деня, ако остане време, ще отидем и до други красиви водопади – Khouang Si. Още една нощувка в Muang Thong (или подобен).

12 декември: Луанг Прабанг – Ванг Виенг (230 км)

Ще напуснем хотела рано – около 07:00 ч, поемаме по дългия път (основно като продължителност, не толкова като километри) до Ванг Виенг – малко градче, разположено на река Nam Song, ще видите, хипария е... Пристигаме в ранния следобед – веднага ще го познаем по извисяващите се наоколо карстови хълмове. Ще направим и един готин тур – обиколка на района с колела, по време на който ще посетим и 1-2 пещери. Ще завършим деня с напитка край реката, топ... Свободно време привечер и нощувка в Inthira Vang Vieng (или подобен).

13 декември: Ванг Виенг – Виентян (160 км)

Ще отпътуваме рано за Виентян – столицата на Лаос, движим се по националния път №13. Във Виентян ще посетим първо Wat Si Saket, най-старият запазен храм в града. Известен е със забележителните си фрески, както и многобройните статуетки на Буда. Ще продължим с Wat Haw Phra Keo – някогашният частен параклис на краля на Лаос, построен през 1535 година, в който се е помещавала статуята на известния Изумруден Буда, сега намираща се в Кралския дворец в Банкок. Преди да разгледаме позлатената ступа That Luang (на снимката) – символът на Лаос, ще се разходим и до Patuxai – Триумфалната арка на Виентян. Накрая, следобед, ще отидем до „Буда парк”, където ще видим десетки каменни статуи на великия духовен учител и други божества от индуистката митология, разположени край брега на река Меконг. Нощувка във Eastin Hotel Vientiane (или подобен).

14 декември: Виентян – Сием Рийп (полет) и Анкор Ват

Ранно ставане и трансфер до летището за полет на Lao Airlines Виентян – Сием Рийп (Камбоджа), главният град в близост до Ангкор Ват.

Кацане по обед, визови формалности и посрещане, след което директно се отправяме към археологическата зона, разкриваща чудесата на силно развита цивилизация, управлявала по-голямата част от Югоизточна Азия в продължение на четири века. Следобед ще посетим забележителния Анкор Том – ще разгледаме Южната порта, загадъчните усмивки на лицата по храмовете Bayon, Baphoun и Phimeanakas, Терасите на Слоновете и на Прокажения крал... Първа нощувка в Сием Рйп. Tara Angkor Hotel (или подобен)

15 декември: Сием Рийп и Анкор Ват

Малък по мащаб, но много красив – това е храмът Банти Срей (Banteay Srei), който ще посетим сутринта. Изграден от розово-червен пясъчник, това е един от най-изящните и най-богато украсени храмове тук – по стените, фалшивите врати, прегради и екзотични фронтони могат да се видят флорални орнаменти и сцени от индуисткия епос Рамаяна. Ще  се отбием у семейство, изкарващо хляба си с производството на палмова захар...

След обедната почивка продължаваме с интересния храм Та Пром, известен с дърветата, чиито корени обгръщат и постепенно „завладяват” древните постройки. По-късно ще посветим целия следобед на „сърцето“ на Камбоджа – същинския Анкор Ват – огромен комплекс от различни храмови постройки, изградени между IX и XIII век, като много от тях са украсени с изящни орнаменти и барелефи. В центъра се извисяват и пет кули – най-високите сгради тук.

Денят ни ще приключи с разходка до хълма Phnom Bakheng, откъдето ще наблюдаваме залеза над древния град. Връщаме се в Сием Риеп. Вечеря на бюфет, по време на която танцьори Апсара ще показват майсторството си – ще се осмели ли някой от групата да имитира плавните движения? Май ще е тегаво... Връщаме се в хотела, втора нощувка в Tara Angkor Hotel (или подобен).

16 декември: Сием Рийп – Дананг – Хюе (полет и 100 км по земя)

Сутринта отиваме до езерото Тонле Сап, един от най-големите резервоари на питейна вода в света и биосферен резерват на ЮНЕСКО от 1997 г. С лодка по река Kompong Phluk ще стигнем до главното населено място във водата, обитавано от около 3000 човека. В селцето има няколко училища, пагода и множество наколни жилища. Някои от тях са високи по 9 метра, за да устояват на променящото се ниво на водата. Ще се прехвърлим на по-малки лодки, за да прекосим мангровите гори и да разгледаме няколкото рибарски и фермерски плаващи селца, които са в постоянно движени напред-назад според нивото на водата в езерото.

След това трансфер до летището за полет в ранния следобед до Дананг, главният град в централната част на Виетнам. Оттам ще се отправим на север към Хюе – една от старите столици на страната, със запазени и до днес чудесни архитектурни паметници... Нощувка в града. Moonlight Hotel (или подобен)

17 декември: Хюе – Хой Ан (175 км)

Сутринта започваме от Императорския град, седалище на династията Нгуен. Целият комплекс от храмове и дворци, построен за век и половина, съчетаващ традиционното със съвременното, показното с практичното, царското и религиозното със светското, е включен в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство. Следващият обект е пагодата Тхъен Му (Thien Mu) или Пагодата на небесната дама, построена на брега на Ароматната река. Ще се изкачим до великолепния мавзолей на император Мин Манг – красноречив пример за виетнамското разбиране, че „Смъртта не е краят, а е финалният етап от един живот, който ще премине в друг".

После ще поемем на юг към Хой Aн (Hội An), където привечер ще можем да се разходим из старинните му улички с множество дюкяни, наслаждавайки се на кулинарните богатства на града. И въпреки че Хой Ан вече не е важно международно пристанище по Пътя на коприната, то занаятите му са съхранени. До ден-днешен се носи славата на местните шивачи, които правят тъкани и дрехи за всеки вкус с впечатляваща бързина – тук се шият красиви мъжки костюми, и то само за ден!

Първа нощувка в Хойан. Hadana Boutique Resort (или подобен)

  

18 декември: Хой Aн

Закусваме и потъваме в стария град, посещавайки най-известните забележителности на Хой Ан, като красивия Японски покрит мост, Китайско-виетнамската търговска къща Tan Ky, Китайските зали за събрания, Централния пазар и Музея на културата. Тази част от града е призната за световно културно наследство на ЮНЕСКО още през 1999 г., заради богатата смесица от китайски, японски, виетнамски и европейски архитектурни стилове, датиращи още от XVI век. Не е трудно да си представим причината за толкова пъстра палитра – в годините на възход в пристанището на града непрекъснато са акостирали корабите на всички големи търговски нации в света.

ОПЦИЯ в програмата на този ден – който желае, може да посети разположения недалеч от Дананг Златен мост! Завършен през 2018-та, „мостът с ръцете“ е дълъг около 150 м и свързва станцията на лифта с градините в планинския курорт Bà Nà... Турът е с продължителност около 6 часа.

Втора нощувка в града. Hadana Boutique Resort (или подобен)

 

19 декември: Хой Ан – Дананг – Сайгон и тунелите Ку Чи (полет и 130 км по земя)

Ранно ставане и трансфер до летището на Дананг. Оттам вътрешен полет към Сайгон. Посрещане, след което ще се насочим първо към Ку Чи – почти легендарната мрежа от военни тунели, с дължина от близо 250 км, използвани са като транспортни коридори, канали за комуникация, складове, лазарети и убежища за войниците по време на войната. По желание, ще може да минете (по-скоро „пролазите“) през някой от тях.

След това е време за обиколката из най-големия и модерен град на страната... В Сайгон (или Хо Ши Мин Сити, каквото е официалното му име) ще видим: катедралата Нотр Дам, Централната поща, Двореца на обединението, сградата на Военния музей, Кметството, пазара Бен Тан и Чолон (китайския квартал)...

Нощувка в града, Northern Charm Saigon (или подобен).

20 декември: Сайгон – делтата на Меконг – Сайгон и отпътуване към Доха (150 км по земя и полет)

След ранна закуска ще оставим шума и суматохата на Сайгон зад гърба си и потегляме към делтата на река Меконг – един друг свят, съществуващ върху водата... Достигайки селището My Tho се качваме на лодка, за да достигнем един от островите под сенчести сводове от палмови листа. Ще слезем и ще се поразходим из селцето, чиито жители предлагат занаятчийски изделия, бонбони от кокосов орех, току-що откъснати тропически плодове и т.н. Може да послушаме местна музика, да се возим на конска каруца из селото или сампан в някой от страничните ръкави на реката, за да усетим начина на живот в делтата. За обяд ще пробваме някои местни специалитети от риба (риба тип „слонско ухо“ звучи обещаващо), оризови топки, кокосова салата...

Връщане обратно в града следобед и трансфер до летището за международни полети по маршрут Сайгон – Доха – София, с излитане в 19:20 и кацане в Катар в 23:30 ч. Трансфер до хотел в града за транзитна нощувка.

 

 

21 декември 2023: Доха – София

Трансфер до летището рано сутринта и полет към София в 07:45 ч. Пристигане в родината в 11:50 ч, добре дошли у дома...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram