ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие до Азорските острови

Пътешествие до Азорските острови image

От: 04.07.2021 До: 15.07.2021

12 дни / 11 нощувки

Цена: 1977 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Зелен, субтропичен океански рай, „роден“ от вулканизма – така накратко можем да опишем Азорите. Разположен насред Атлантика, на около 1500 км от континентална Португалия, този архипелаг от 9 острова е истинска природна съкровищница: страхотна растителност с изобилие от цветя, стръмни, скалисти крайбрежия, водопади, геотермални извори, вулкани, пещери и черни плажове... Но най-емблематичните образувания тук са калдерите (можем да ги опишем като големи, рухнали навътре кратери), в които често се спотаяват красиви езера в различни цветове. Водите наоколо също изобилстват от живот – край Азорите се срещат около 1/3 от всички китоподобни бозайници в Световния океан. Ще има време и за whale-watching, като това далеч не е единствената „адвенчър“ активност на острова: има чудесни условия за преходи, колоездене, сърф, каяци и дори гмуркане (е, освен гледането на китове и един-два трека, май друго не мога да обещая).

Островите се обитават от около 250 000 човека, като тяхното присъствие се издава от спретнатите села и градчета с исторически чар, поддържаните пасища, чаените плантации и забележителните лозови насаждения на вулканичния остров Пику (задължително ще опитаме от продукцията)...

Програма:

4 юли 2021: София – Лисабон – Понта Делгада (полети)

Сутрешни полети от София до Лисабон, с едно прекачване (най-вероятно Германия). Пристигане в португалската столица в ранния следобед, престой от няколко часа и след това нов полет до Азорите и главния им град Понта Делгада, добре дошли... Трансфер до хотела, нощувка. Hotel Marina Atlantico (или подобен)

5 юли: Понта Делгада – Сете Сидадес – Лагоа до Фого – Понта Делгада (120 км)

С площ от 760 км2, Сао Мигел е най-големият остров от Азорите, като тук живее и повече от половината население на архипелага (около 140 хил. души). Сутринта се отправяме на тур до някои от най-известните места из него: връх Pico de Carvão с гледка и към северното, и към южното крайбрежие; вюпойнтите Vista do Rei и Grota do Inferno с чудни изгледи към известните двойни езера, Lagoa Azul и Lagoa Verde (синьото и зеленото езеро); спирайки на ръба на кратера, ще видим и много красивото езеро Santiago; ще се разходим и из самото градче Сете Сидадес, разположено между лагуните, с възможност за обяд там.

Продължаваме към западното, а после и северното крайбрежие – ще спрем на някои от по-известните miradouros (места с гледка), също в старото китоловно градче Capelas, както и из историческия център на Ribeira Grande. После ще минем през природния резерват Caldeira Velha – време за термални бани (по желание), а за финал ще видим и друго от най-големите езера на острова, Lagoa do Fogo (огненото езеро)...

Прибираме се в главния град на острова, нощувка. Hotel Marina Atlantico (или подобен)

 

6 юли: Понта Делгада – Нордеште – Лагоа Фурнаш – Понта Делгада (150 км)

Докато на първия ден бяхме основно из западната част на острова, днес ще посетим основно централните и източните му райони. Ще спрем в известната чаена плантация Chá Gorreana, както и на „мирадора“ Santa Iría. Продължаваме с водопада в парка Ribeira dos Caldeirões и района Нордеште с едноименното селище (в буквален превод, „североизток“). Минавайки през Ponta do Sossego и Ponta da Madrugada, ще достигнем до градчето Povoação, което е смятано за първото селище, основано на острова.

Оттам ще достигнем до езерото Фурнаш, където ще видим фумароли, термални извори и красивия парк Terra Nostra. Ще се запознаем и с cozido – местния специалитет, най-често от месо и зеленчуци, сготвен под земята, използвайки високата ѝ температура тук. По южното крайбрежие ще достигнем и селището Vila Franca do Campo, където при възможност ще се изкачим до църквата Nossa Senhora da Paz за хубави гледки отгоре...

Връщаме се в Понта Делгада в късния следобед, нощувка в Hotel Marina Atlantico (или подобен).

7 юли: Сао Мигел, свободен ден

Свободна програма днес! Има много опции за допълнителни турове – лодка за наблюдаване на китове, трекинг по някоя от калдерите (например около Sete Cidades), наем на бъгита или скутери и т.н. Последна нощувка в Понта Делгада, Hotel Marina Atlantico (или подобен).

8 юли: Понта Делгада – Флореш (полети и 100 км по земя)

Сутрешни полети от Сао Мигел до един от двата най-западни острова от архипелага, Флореш. Въпреки че е един от най-малките (143 км2), Флореш със сигурност е един от най-красивите от тях – със стръмни, но покрити със зеленина вулканични хълмове, множество водопади и потоци, скрити езера и впечатляващо скално крайбрежие. Тук наистина ще разберем защо наричат Азорските острови „европейските Хаваи“.

Започваме обиколката, ще видим т.нар. „7 лагуни“, някои от най-красивите miradouros покрай брега, известните водопади Poço da Ribeira do Ferreiro и Poço do Bacalhau, както и типичните за Флорес, а и за други от Азорските острови fajãs (крайбрежни заравнености с малка площ, разположени в основата на стръмни склонове, често оформени от застинала лава или в резултат от свлачища).

Прибираме се в главното градче на острова Санта Круш даш Флореш за нощувка. Hotel Ocidental (или подобен)

9 юли: Флорес – Корво – Флорес (лодка)

Ден, в който ще отскочим до най-малкия от Азорските острови, Корво (в буквален превод, островът на гарвана). Той се вижда лесно от Флорес – отстои на около 18 км, като там живеят едва около 450 човека и има само едно селище, Vila do Corvo. С лодката първо ще минем покрай интересните крайбрежни пещери на Флорес, след което ще се насочим на север до Корво. На него ще посетим главната забележителност – Caldeirão и красивата лагуна в него (изненадващо, още една калдера :) ). Ще походим и по ръба на кратера, от който в ясно време се откриват много хубави гледки... Връщаме се обратно във Флореш, нощувка в Hotel Ocidental (или подобен).

10 юли: Флореш – Фаял (полет и 60 км по земя)

Полет преди обед от Флореш до Хорта (или Орта), главния град на остров Фаял. Директно се отправяме към западното му крайбрежие и вулканичния комплекс Capelinhos, състоящ се от множество конуси и застинали лавови потоци. След това ще отидем до „задължителната“ калдера на острова – тук името ѝ е Cabeço Gordo, с обиколка около 2 км и най-висока точка на кратерния ръб 1043 м. При поносимо време, от Фаял се вижда добре и съседния о-в Пико (или Пику) с извисяващия се едноименен връх...

Накрая пристигаме в приятния главен град на острова Хорта, нощувка там. Azoris Faial Garden (или подобен)

11 юли: Фаял – Пику (ферибот и 80 км по земя)

От град Хорта взимаме сутрешен ферибот до отсрещния град Мадалена на о-в Пику. Фаял и Пику са двата най-близко разположени острова от архипелага и затова плаването с корабите на Atlantico Line едва ли ще продължи повече от 30 минути. Добре дошли на може би най-изразено вулканичния и втори по големина от Азорските о-ви... Ще посетим някоя от винарните тук и ще видим как виреят лозята на черните почви... Интересният им облик се допълва от характерното разделяне на площите чрез базалтови стени, като този цялостен пейзаж е обявен за обект под закрилата на ЮНЕСКО.

Ще влезем във вулканската пещера Gruta das Torres, а също ще отидем до селището Лажеш ду Пику и историческия му музей, проследяващ дългата китоловна история на острова... Ще спрем и при Lagoa do Capitão, с добър miradouro към първенеца на острова. Трансфер до хотела в близост до Лажеш ду Пику, нощувка. Aldeia da Fonte Hotel (или подобен)

12 юли: Пику – Терсейра (полет)

Важен ден! С тези от вас, които желаят, ще се отправим рано към първенеца на Азорите и на цяла Португалия, връх Пику (2351 м).

Потеглянето е рано, като с транспорт ще достигнем височина от около 1200 м. И оттам – пеша нагоре, газ! Условията насред океана са променливи, така че е трудно да обещем добро време, но каквото-такова... Пику (Pico) е класически стратовулкан, с доста симетрична форма. Ходенето в двете посоки е общо 8-9 часа, не е шега!

За „лежерната“ група има различни варианти, като сякаш най-удачен е whale-watching от близкото до хотела градче Лажеш ду Пику (казват, че край Пику гледането на китове е най-„топ“). Но ще дадем и други опции – каяк, ATV-та...

В късния следобед – полет от Пику към Терсейра, третия най-голям по площ и втори по население остров на Азорите. Трансфер от летището до Angra do Heroísmo (Ангра ду Еруижму) – основан през 1478 г. той е един от най-старите азорски градове, като в миналото за дълги периоди е бил главен град на архипелага, а за кратко дори и столица на цяла Португалия... Без съмнение, това е и най-красивото селище на Азорите, като неслучайно е и защитен от ЮНЕСКО обект (от 1983 г).

Нощувка в Terceira Mar Hotel (или подобен).

13 юли: обиколка на Терсейра (100 км)

След закуска се отправяме нa тур из Терсейра – ще започнем с Monte Brasil, изгасналия вулкан, който „бди“ над Ангра ду Еруижму. Ще видим селата São Sebastião и Biscoitos, както и втория най-голям град на острова, Прая да Витория. От Serra do Cume на 545 м височина ще видим една от най-красивите панорами на острова. Ще завършим с фумаролите Furnas do Enxofre и вулканичната пещера Algar do Carvão (може да се определи и като тунел в застиналата лава) – може би най-голямата забележителност на Терсейра.

Връщаме се в Ангра следобед, последна нощувка на островите... Terceira Mar Hotel (или подобен)

14 юли: Терсейра – Лисабон (полет)

Сутринта трансфер до летището за полет към континента. Кацане в Лисабон, свободна програма и нощувка. Hotel Marques de Pombal (или подобен)

ОПЦИЯ за допълнение в програмата: Ако имате няколко свободни дни и решите да завършите обиколката на „островна“ Португалия, то силно ви препоръчваме да посетите и Мадейра – тя, разбира се, не е част от Азорите и се намира пó на юг, но с полети от Терсейра през Понта Делгада се достига лесно. Колко дни ще ви трябват – поне 3-4 (даже това е минимум, може и още). Може да се направи, сигнализирайте ни, за да го организираме...  

 

15 юли 2021: Лисабон – София (полети)

Полети до София с прекачване нейде из Европа... Кацане в Родината, home sweet home…

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram