ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО АЗОРСКИТЕ ОСТРОВИ

ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО АЗОРСКИТЕ ОСТРОВИ image

От: 22.09.2020 До: 04.10.2020

13 дни / 12 нощувки

Цена: 1957 EUR

Зелен, субтропичен океански рай – така накратко можем да опишем Азорските о-ви. Разположен насред на Атлантика, на около 1500 км от европейския материк, този архипелаг от 9 вулканични острова е истинска природна съкровищница: стръмни, скалисти крайбрежия, водопади, страхотна растителност с много цветя, геотермални извори, вулкани, пещери и черни плажове... Но може би най-емблематичните образувания тук са калдерите (големи, рухнали навътре кратери), често „запълвани“ от красиви, почти огледални езера в различни цветове. Водите наоколо също изобилстват от живот – край Азорите се срещат около 1/3 от всички китоподобни бозайници в Световния океан. Ще има време и за whale-watching, като това далеч не е единствената „адвенчър“ активност на острова: има чудесни условия за преходи, колоездене, сърф, каяци и дори гмуркане (е, освен гледането на китове и един-два трека, май друго не мога да обещая :) ).

Островите се обитават от около 250 000 човека, като тяхното присъствие се издава от спретнатите села и чаровните исторически градове, поддържаните пасища, чаените плантации и забележителните лозови насаждения на вулканичния остров Пику (задължително ще опитаме от продукцията)...

Азорите се простират на около 650 км в посока северозапад-югоизток, като деветте острова са разделени в 3 групи. Западната група, състояща се от Флорес и Корво, е считана и за най-западната суша на Европа. В централната група е най-голямата концентрация от острови – тук са Фаял, Пику, Сао Жорж, Терсейра и Грасиоза, а в източната попадат Санта Мария и най-големият остров Сао Мигел, където се намира и главният град на архипелага, Понта Делгада.

Вярваме, че в този маршрут сме съчетали най-интересното от тях: впечатляващите кратерни езера на Сао Мигел, водопадите и чувството за изолираност на Флорес и Корво, Терсейра с може би най-красивия град на архипелага (Ангра ду Еруижму), вулканичните форми на Фаял, а за капак – изкачване на най-високия връх не само на Азорите, но и на цяла Португалия, Пику (2351 м), намиращ се на едноименния остров – е, разбира се, това ще е по желание... Вижте надолу:

Програма:

22 септември 2020: София – Лисабон – Понта Делгада (полети)

Сутрешни полети от София до Лисабон, с едно прекачване. Пристигане в португалската столица в ранния следобед, престой от няколко часа и след това нов полет до Азорите и главния им град Понта Делгада, добре дошли... Трансфер до хотела, нощувка. Hotel Marina Atlantico (или подобен)

 

 

23 септември: Понта Делгада – Сете Сидадес – Лагоа до Фого – Понта Делгада (120 км)

С площ от 760 км2, Сао Мигел е най-големият остров от Азорите, като тук живее и повече от половината население на архипелага (около 140 хил. души). Сутринта се отправяме на тур до някои от най-известните места из него: връх Pico de Carvão с гледка и към северното, и към южното крайбрежие; вюпойнтите Vista do Rei и Grota do Inferno с чудни изгледи към известните двойни езера, Lagoa Azul и Lagoa Verde (синьото и зеленото езеро); спирайки на ръба на кратера, ще видим и много красивото езеро Santiago; ще се разходим и из самото градче Сете Сидадес, разположено между лагуните, с възможност за обяд там.

Продължаваме към западното, а после и северното крайбрежие – ще спрем на някои от по-известните miradouros (места с гледка), също в старото китоловно градче Capelas, както и из историческия център на Ribeira Grande. После ще минем през природния резерват Caldeira Velha – време за термални бани (по желание), а за финал ще видим и друго от най-големите езера на острова, Lagoa do Fogo (огненото езеро)...

Прибираме се в главния град на острова, нощувка. Hotel Marina Atlantico (или подобен)

 

 

24 септември: Понта Делгада – Нордеште – Лагоа Фурнаш – Понта Делгада (150 км)

Докато на първия ден бяхме основно из западната част на острова, днес ще посетим  централните и източните му райони. Ще спрем в известната чаена плантация Chá Gorreana, както и на „мирадора“ Santa Iría. Продължаваме с водопада в парка Ribeira dos Caldeirões и селището Нордеште (в буквален превод, „североизток“). Минавайки през Ponta do Sossego и Ponta da Madrugada, ще достигнем до градчето Povoação, което е смятано за първото селище, основано на острова.

Оттам ще достигнем до езерото Furnas, където ще видим фумароли, термални извори и бани (с опцията да бъдат посетени), а ще се запознаем и с cozido – местният специалитет, най-често от месо и зеленчуци, сготвен под земята, използвайки високата ѝ температура. По южното крайбрежие ще достигнем и селището Vila Franca do Campo, където ще се изкачим до църквата Nossa Senhora da Paz за хубави гледки отгоре...

Връщаме се в Понта Делгада в късния следобед, нощувка в Hotel Marina Atlantico (или подобен).

 

 

25 септември: Сао Мигел, свободен ден

Свободна програма днес! Има много опции за допълнителни турове – лодка за наблюдаване на китове, трекинг във вътрешността (например около Lagoa do Fogo), наем на бъгита или скутери и т.н. Последна нощувка в Понта Делгада, Hotel Marina Atlantico (или подобен).

 

 

26 септември: Понта Делгада – Флорес (полети и 100 км по земя)

Сутрешни полети от Сао Мигел до един от двата най-западни острова от архипелага, Флорес. Въпреки че е един от най-малките (143 км2), Флорес със сигурност е един от най-красивите от тях – със стръмни, но покрити със зеленина вулканични хълмове, множество водопади и потоци, скрити езера и впечатляващо скално крайбрежие. Тук наистина разбираме, защо понякога наричат Азорските острови „европейските Хаваи“.

Започваме обиколката – ще видим т.нар. „7 лагуни“, някои от най-красивите miradouros покрай брега, известните водопади Poço da Ribeira do Ferreiro и Poço do Bacalhau, както и типичните за Флорес, а и за други от Азорските острови fajãs (крайбрежни заравнености с малка площ, разположени в основата на стръмни склонове, често оформени от застинала лава или в резултат от свлачища).

Прибираме се в главното градче на острова Санта Круш даш Флореш за нощувка. INATEL Flores Hotel (или подобен)

 

 

27 септември: Флорес – Корво – Флорес (лодка)

Ден, в който ще отскочим до най-малкия от Азорските острови, Корво (в буквален превод, островът на гарвана). Той се вижда лесно от Флорес – отстои на около 18 км, като там живеят едва около 450 човека и има само едно селище, Vila do Corvo. С лодката първо ще минем покрай интересните крайбрежни пещери на Флорес, след което ще се насочим на север до Корво. На него ще посетим главната забележителност – Caldeirão и красивата лагуна в него (изненадващо, още една калдера :) ). Ще походим и по ръба на кратера, от който в ясно време се откриват много хубави гледки...

Връщаме се обратно във Флорес, нощувка в INATEL Flores Hotel (или подобен).

 

 

28 септември: Флорес – Фаял (полет и 60 км по земя)

Полет преди обед от Флорес до Хорта, главният град на остров Фаял. Директно се отправяме към западното му крайбрежие и вулканичния комплекс Capelinhos, състоящ се от множество конуси и застинали лавови потоци. След това ще отидем до „задължителната“ калдера на острова – тук името ѝ е Cabeço Gordo, с обиколка около 2 км и най-висока точка на кратерния ръб 1043 м. При поносимо време, от Фаял се вижда добре и съседния о-в Пико (или Пику) с извисяващия се едноименен връх...

Накрая пристигаме в приятния главен град на острова Хорта, нощувка там. Azoris Faial Garden (или подобен)

 

 

29 септември: Фаял – Пику (ферибот и 80 км по земя)

От град Хорта взимаме сутрешен ферибот до отсрещния град Мадалена на о-в Пику. Фаял и Пику са двата най-близко разположени острова от архипелага и затова плаването с корабите на Atlantico Line едва ли ще продължи повече от 30 минути. Добре дошли на може би най-изразено вулканичния и втори по големина от Азорските о-ви... Ще посетим някоя от винарните тук и ще видим как виреят лозята на черните почви... Интересният им облик се допълва от характерното разделяне на площите чрез базалтови стени, като този цялостен пейзаж е превърнат в обект под закрилата на ЮНЕСКО.

Ще влезем във вулканската пещера Gruta das Torres, а също ще отидем до селището Лажеш ду Пику и историческия му музей, проследяващ дългата китоловна история на острова... Ще спрем и при Lagoa do Capitão, с добър miradouro към първенеца на острова. Трансфер до хотела в близост до Лажеш ду Пику, нощувка. Aldeia da Fonte Hotel (или подобен)

 

 

30 септември: връх Пику

Важен ден! С тези от вас, които желаят, ще се отправим към първенеца на Азорите и на цяла Португалия, връх Пику (2351 м).

Потеглянето е рано, като с транспорт ще достигнем височина от около 1200 м. И оттам – пеша нагоре, газ! Условията насред океана са променливи, така че е трудно да обещем добро време, но каквото такова... Пику (Pico) е класически стратовулкан, с доста симетрична форма. Ходенето в двете посоки е общо 8-9 часа, не е шега!

За „лежерната“ група има различни варианти, като сякаш най-удачен е whale-watching от близкото до хотела градче Лажеш ду Пику (казват, че край Пику гледането на китове е най-„топ“). Но ще дадем и други опции – каяк, ATV-та...

Втора нощувка в Aldeia da Fonte Hotel (или подобен).

 

 

01 октомври: Пику – Терсейра (полет и 20 км по земя)

Полет по обед от Пику до Терсейра, третият най-голям по площ и втори по население остров на Азорите. Трансфер от летището до главния град – Angra do Heroísmo (Ангра ду Еруижму). Основан през 1478 г. той е един от най-старите азорски градове, като в миналото за дълги периоди е бил главен град на архипелага, а за кратко дори и столица на цяла Португалия... Без съмнение, това е и най-красивото селище на Азорите, като неслучайно е и защитен от ЮНЕСКО обект (от 1983 г.) Ще измислим някакво турче из Ангра следобед...

Нощувка в Terceira Mar Hotel (или подобен).

 

 

02 октомври: обиколка на Терсейра (100 км)

След закуска се отправяме нa тур из Терсейра – ще започнем с Monte Brasil, изгасналия вулкан, който „бди“ над Ангра ду Еруижму. Ще видим селата São Sebastião и Biscoitos, както и втория най-голям град на острова, Прая да Витория. От Serra do Cume на 545 м височина ще видим една от най-красивите панорами на острова. Ще завършим с фумаролите Furnas do Enxofre и вулканичната пещера Algar do Carvão (може да се определи и като тунел в застиналата лава) – може би най-голямата забележителност на Терсейра.

Връщаме се в Ангра следобед, последна нощувка на островите... Terceira Mar Hotel (или подобен)

 

 

03 октомври: Терсейра – Лисабон (полет)

Малко свободно време сутринта и после трансфер до летището за обеден полет към континента. Кацане в Лисабон, нощувка в хотел близо до летището.

 

ОПЦИЯ за допълнение в програмата: Ако имате няколко свободни дни и решите да завършите обиколката на „островна“ Португалия, то силно ви препоръчваме да посетите и Мадейра – тя, разбира се, не е част от Азорите и се намира пó на юг, но с полети от Терсейра през Понта Делгада се достига лесно. Колко дни ще ви трябват – поне 3-4 (даже това е минимум, може и още). Можем да го организираме, сигнализирайте ни, за да го организираме...  

 

 

04 октомври 2020: Лисабон – София (полети)

Ранни полети до София с прекачване нейде из Европа... Кацане в Родината, home sweet home…

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram