ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

2022 – Продължаваме Пътя

2022 – Продължаваме Пътя image

От: 01.01.2022 До: 31.12.2022

Цена:

Привет, приключенци!

 

По-долу ще намерите проекто-програмата ни за идващата 2022-ра година. Както винаги сме съчетали традиционни пътешествия с някои абсолютно нови места – всички са интересни и вълнуващи – дано се харесат и на вас! Разбира се, осъзнаваме в какви времена живеем, така че ще се съобразяваме с условностите, с които са свързани пътуванията сега... Но, при всяко положение, продължаваме пътя! :)

Отново ще правим и „кратки музикални форми“ из Родината, а и до някои съседни нам държави.

 

Та, ето какво сме ви намислили – с уточнението, че някои от периодите на планираните пътувания са само ориентировъчни:

Програма:

Честита Нова 2022-ра година! Купонът ще е както на занзибарските плажове в Танзания, преди групата да потегли да гледа Голямата миграция в Серенгети, така и ще е обилно полят с ром в Колумбия (е, за други субстанции, ще видим...). Все любими места за посрещане на Новата година. А с група ентусиасти от Колумбия ще отскочим и до съседен Еквадор и Галапагос – очаквайте включване от островите на „произхода“...

 

 

22 януари – 03 февруари 2022: Шри Ланка с опция Малдиви

Поглеждаме отново натам... Неслучайно наричат острова „Перлата на Индийския океан”. В програмата ни са най-интересните древни храмове и обвити в легенди стари столици, дълги пясъчни плажове, „оградени“ от палми, диви паркове-резервати с богат животински свят, английски морави и чаени плантации във високата и мъглива част на острова... Правихме го вече веднъж през 2018-та и отново мислим да отидем на поклонническо изкачване до Adam’s Peak (Sri Pada), един от най-високите върхове на острова и най-свещеното място за будистите в страната.

По желание, пътешествието може да се удължи и с няколко дни на Малдивите – островен рай за морски активности (шнорхелинг, гмуркане и др.под.). Хубаво е да се видят, преди да са се скрили под водите на океана, така и така сме в района...

Февруари / март: Мексико (с опция за Белиз и Гватемала)

Изумителни древни култури, пирамиди и тайнствени руини, пищни колониални градове, тропически гори и водопади, рифове и просторни плажове, самобитни етноси – всичко това е меко казано силен магнит за пътешественика! Класическа наша програма... Вероятно продължението към Белиз и Гватемала този път ще е като опция.

 

16 – 28 февруари 2022: Уганда – нова програма!

За пръв път натам, мисля, че ще е мега интересно... Разбира се, основен акцент ще е срещата с планинските горили в парка Бвинди, което е невероятно изживяване... Но има много още какво да се види страната, наричана „Перлата на Африка“: фото-лов на Големите 5 в националните паркове из саваните, красиви езера, реки (тук са изворите на Нил), водопадите Мърчисън и т.н.

25 февруари – 03 март 2022: Северното сияние в Швеция

Направихме премиерата на тази програма наскоро през ноември – чудесно се получи. Имахме късмета цели 3 нощи да се наслаждаваме на този природен феномен! Националният парк Абиско, където е „базовият ни лагер“, разположен  далеч на север, в сух и безоблачен регион, потвърди и на практика информацията, че е едно от най-добрите места по света за наблюдение на Aurora Borealis.

А денем ще правим отново разходки из парка – с моторни шейни, с кучешки впрягове и т.н. – има възможности за готини зимни активности, които да разсеят поне малко мисълта, че температурите гонят -20°... :)

 

Март 2022: Патагония

Една от най-любимите ни дестинации! За кой ли път към суровите природни красоти в най-отдалечените части на южноамериканския материк: Ушуая и Tierra del Fuego (Огнена земя), парка Торрес дел Пайне, ледника Перито Морено, Фиц Рой и Серо Торе са само част от тях. Ще поостанем и в столицата на тангото Буенос Айрес (велик град, поне за мен), преди да тръгнем към друго от чудесата на света, водопадите Игуасу.

Е, малко изчакваме информация от чилийците как са условията за пътуване там, като се надяваме да са ОК...

13 – 22 март 2022: о-в Сокотра!

След толкова години, отново... Може би някои от вас помнят, че през 2014-та Миро успя да отиде там с група, като даже минаха и през столицата на Йемен, Сана, въпреки че политическата ситуация в страната бе на ръба... Все още на континента е много трудно да се ходи, но вече има директни полети към острова от Емирствата. Та имаме желанието да се докоснем до невероятните пейзажи и усещания на този „изгубен рай“ в Индийския океан, намиращ се по-близо до Африканския рог, отколкото до Арабския полуостров... Но не е за всеки! Очакват ви една седмица палатки (айде, може би са 5 нощите).

 

10 – 23 април 2022: Ливан и Йордания

През 2021-ва направихме само Ливан (заради някои корона-ограничения), но сега ще опитаме пак комбинацията от двете държави.

Едни от най-изумителните места в Близкия Изток са това! Впечатляваща е историята на Баалбек и Джераш, на градовете Библос и Сидон – уникални руини са запазени по тези места... Набатейския град Петра е добре познат – ще влезем обаче в него през Бейда, „малкото“ му сестриче. J За пустинята Вади Рум и за най-ниския каньон в света – Вади Муджиб – каквото и да се каже, постно ще е. Неземни места са!

Ще разгледаме, разбира се, и столиците Аман и Бейрут – и всичко това – обилно ще гарнираме с великолепната кухня в района – особено в Ливан – повече от чудесна е храната!

Края на април – началото на май 2022: САЩ

Надяваме се, че тази година ще е малко по-разхлабен режима и американците ще започнат да дават туристически визи... Немалко от вас се интересуват от това пътуване, та ще сигнализираме, ако има положително развитие.

Знаете, акцентът тук е върху страхотните национални паркове на запад – популярните Гранд Каньон и Йосемити, но и не чак толкова известните Брайс, Монюмънт Вали, Арчес, Каньона на Антилопата, Зион и др. След посещението ни през 2018-та в най-стария в света защитен парк – Йелоустоун, стъпил в щатите Уайоминг, Монтана и Айдахо, добавяме и него, като опция в края... А Ню Йорк, Лас Вегас и Сан Франциско ще са представителите градската джунгла. Пак ще пътуваме по най-готиния начин – с коли под наем в Аризона, Юта, Невада и Калифорния, голям кеф е да караш из полу-празните пътища в тази част на страната! А в този период от годината ще видим „в действие” и водопадите в Йосемити (най-високите в Северна Америка).

14 – 26 май 2022: Узбекистан

През 2021-ва отново стигнахме до там, страхотно бе...

Узбекистан е дом на изумително архитектурно и културно наследство: древната Хива, сякаш излязла от разказите на Шехерезада, мавзолеите и храмовете на Ташкент и Бухара, и разбира се, „перлата” Самарканд с едни от най-красивите площади в света – Регистан. Без съмнение, това е държавата, която в най-голяма степен въплъщава представите ни за Пътя на коприната...

Втората половина на май и началото на юни 2022: Южна Африка

Надяваме се, че този район от света ще излезе скоро от ерата на „омикроманьонците“ и че ще можем да се отправим отново натам. :)

Ако можем така да се изразим, „долният“ край на Черния континент е върхът! Отново към Кейптаун и Table Mountain, парковете Чобе (в Ботсвана), Крюгер и Шлушлуве (в ЮАР), пътят Garden Route, както и „черешката на тортата” – водопадите Виктория на границата между Замбия и Зимбабве. А през този сезон, в периода след дъждовете, ще ги видим и доста по-пълноводни! Залезът над р. Замбези определено е нещо, което трудно се забравя. Маршрутът включва минаване и през Свазиленд – за колекционерите на страни само споменавам, че наведнъж правим пет страни... Ще видим вариант и за опционно удължение с Драконовите планини (+ Лесото) накрая, но ще ви трябват още дни, разбира се.

Юни 2022: Грузия и Армения – нова програма!

Една от премиерите ни през новата година!

И двете държави изобилства с много исторически богатства, впечатляващи архитектурни монументи и прелестна природа. Ще обиколим най-интересните древни манастири, старата грузинска столица Мицхета, скътаните в отдалечената провинция Сванетия уникални каменни кули (използвани едновременно за наблюдение и като жилища), както и арменския Стоунхендж – Зорац Карер. Задължително ще направим и разходка е подножието на Кавказките планини, та макар и от дистанция да се полюбуваме на върховете наоколо. И всичко това – обилно ще поливаме с чудесни напитки и вкусната местна кухня. Задължително ще направим и някой винен тур. :)

20 юни – 01 юли 2022: Азорските острови (с опция и за Мадейра)

И това пътуване бе реализирано през 2021, ще го направим и следващата година...

От няколкото ни вече посещения там затвърдихме убеждението, че тези покрити със зеленина парченца земя в средата на Атлантика са осеяни с много и разнообразни красоти: кратерни езера в различни оттенъци на синьото, водопади, предизвикателни вулкани, геотермални зони, окъпани в бяло градчета с атмосфера, напомняща ни за континентална Португалия и хортензии, навсякъде... Както и през тази година, ще комбинираме няколко от островите, за да видим повечето от богатствата на архипелага, като ще има време и за whale-watching.

Накрая ще има опцията за още няколко дни и на друг изключително приятен португалски остров, Мадейра...


23 – 26  юни 2022: по стара наша традиция в последните събота и неделя на юни – Олимп!

За два дни се качваме и слизаме от връх Митикас, с нощувка на хижата. След гостуването на боговете от гръцкия пантеон, ни очаква релакс на плаж в подножието на планината Олимп, на Егейско море. За най-любознателните ще има отиване и до скалните манастири в Метеора...

Първата половина на юли 2022: Норвегия – нова програма!

И това го мислим вече 2-3 години... След като от вече доста време пътуваме из Исландия, решихме да видим какво правят и братята им норвежци – „баш” викингите. В проект е маршрутът, но най-вероятно ще се концетрираме над фиордите в южната част, че е много пътят на север. Казват, че природата на страната е една от най- красивите в света... Пак с коли под наем, като ще направим и най-интересните еднодневни трекове до култовите viewpoint-и... Ще „кацнем“, разбира се, и на Езика на трола. Плюс още и още подобни места. :)

21 – 31 юли 2022: Исландия (с опция Гренландия)

Традиционно за края на юли планираме пътуването до „земята на огън и лед“, май 9 на брой ще станат посещанията там.... Ще зърнем отново всеки път различните и никога неомръзващи ни: изумителни водопади, ледници, гейзери, вулкани, горещи минерални извори, фиорди... Още едно пътуване, в което сами шофираме колите си – доказано най-добрата възможност за оползотворяване на дългите летни Исландски дни.

Който иска (и ако няма тегави медицински изисквания за влизане, каквито имаше през последните две години) може накрая да хвръкне и до Гренландия за два-три дни от Рейкявик накрая – през 2019-та няколко човека отидохме до Илулисат, малко отвъд Северния полярен кръг и беше нереално...

12 – 27 август 2022: Перу (с опция Боливия)

За кой ли път към Империята на инките и други по-ранни цивилизации... И там всичко е ясно – места като Наска, Арекипа, езерото Титикака с островите Урос и Такиле, Куско с крепостите Саксайуаман и Олянтайтамбо, както и разбира се, Мачу Пикчу, нямат нужда от представяне... Следите от извънземен разум са навсякъде, а и природните пейзажи са впечатляващи.

Ще видим – по-вероятно е тази година основната програма да е само Перу, а Боливия да е като удължение накрая за тези, които желаят (подгответе още 7-8 дни).

Втората половина на август – началото на септември 2022: Намибия

Пак Африка и за трети път в Намибия! След пътуванията през 2019-та и 2021-ва, отново се насочваме към една от най-красивите страни на континента... През двете седмици пътуване на колела ще видим неземните пустинни пейзажи на Sossusvlei и Deadvlei, чиито черни акации са сякаш излезли изпод четката на някой художник... От заобиколящите ги дюни пък ще изпращаме и посрещаме слънцето. Естествено, очаквайте в окото на обективите ни да попаднат представители на богатия животински свят, обитаващ националния парк Етоша и резервата Оконджима. В Damaraland, един от най-живописните райони на страната, граничещ с пустините Намиб и Калахари, ще решаваме загадките на датирани хиляди години назад скални рисунки. Не са за изпускане и гледките към сякаш безкрайното, безлюдно северно крайбрежие на страната, известно като Бряг на скелетите – особено от птичи поглед (в нашия случай, със самолет)... Ще опитаме тази година настананяването да е основно в лоджии, че палатките май идват една идея прекалено „адвенчърски“ на моменти (но не обещавам твърдо де хаха).

Септември 2022: Иран

След известно прекъсване (по разбираеми причини J) поглеждаме отново на изток и древните земи на персите – сякаш по-антични от самата история... Невероятни са достиженията на различните цивилизации и империи тук в областите на архитектурата, изкуството и културата... А местните са открити и с топло отношение към чужденците – едни от най-приятните хора, които можете да срещнете където и да е по света! Традиционно, освен „задължителните” Техеран, Шираз, Персеполис, Язд и Исфахан, ще имаме и няколко дни за не толкова посещаваната западна част на страната: Керманшах, Шуш, Шуштар, както и зигурата Чога Занбил.

Края на септември и началото на октомври 2022: Мароко

Още една традиционна дестинация, до която стигнахме и през тази година.

Северноафриканското кралство е като място от приказките... Ще се докоснем до пустинята и невероятните пясъчни дюни при Мерзуга, ще отидем на гости на берберите и техните фотогенични крепости-казби в Атласките планини, ще надникнем из най-интересните кътчета в медините на старите столици (Маракеш, Фес, Мекнес), както и в по-модерните градове – Рабат и Казабланка. Ще отскочим и до крайбрежието на Атлантическия океан, за да ви покажем по-малко известното лице на любимото Мароко...

Октомври 2022: Етиопия

Надяваме се дотогава ситуацията в тази чудна страна да се е подобрила, за да можем отново да тръгнем натам...

Етиопия е обвита в легенди и митове, в които местните вярват, и то искрено – донякъде ги разбирам, след като зърваме църквите на Лалибела (достроявани нощем от ангели), замъците на Гондар (строени от далечните наследници на Соломон и Савската царица), скалните храмове в района Тиграй (наследство от деветимата сирийски светии, носители на православието по тези земи), древните обелиски и гробници в Аксум (със строго охранявания оригинален Кивот)... А планините Симиен, палитрата на Бог и клокочещата лава в активните вулкани в депресията Данакил, са невероятни допълнения към и без това впечатляващите природни пейзажи...

През последните години като опция отиваме и на юг, при култовите племена от долината на р. Омо – незабравимо изживяване, като от експедиция на National Geographic...

 

 

Някъде през ноември 2022: Кабо Верде – нова програма!

Досега са оставали леко встрани от радара ни, но има доста какво да видим на тези недотам познати вулканични острови, в южната част на макаронезийския регион. Със сигурност комбинацията от безлюдни плажове, вулкани, впечатляващи назъбени планини и красиви зелени долини, португалско колониално наследство и страхотната местна музика заслужава нашето внимание. А имаме наше момче там, той ще ви води...

Първата половина на ноември 2022: Северна Индия

За втори път бяхме там през 2019-та година, но както е известно – „никой не си тръгва завинаги от Индия“... Хаотична, разноцветна, малко мръсна, но много гостоприемна – Индия е необятна и една от най-удивителните и разнообразни страни в света. Древни традиции, богато художествено наследство и архитектура, красиви природни пейзажи (е, най-вече в Хималайския район), страхотна кухня (veggie), пъстра мозайка от най-различни етноси, култури, вярвания – едва ли някой може да остане безразличен към нея... В тази програма сме се концентрирали върху северната ѝ част: великолепните фортове из Раджастан, хиндуистки и джайнистки религиозни храмове, зебележителностите на Делхи, Джайпур и разбира се – Агра (закъде без Тадж Махал). Няма да подминем и Амритсар – с изключителния Златен храм на сикхите, както и скритата перла на Индия, храмовете на Кама Сутра в Каджурахо.

Втората половина на ноември 2022: Южна Индия – нова програма!

След смайващите градежи в севера на страната, трябваше да обърнем внимание и на Юга, който неслучайно местните смятат за „истинската душа на Индия“. В исторически план именно тук се заселва предполагаемото коренно население на субконтинента – дравидите, след като постепенно са били изтласкани от по-северните региони при миграциите на арийски племена, идващи от Централна Азия... Архитектурните и културни богатства тук са не по-малко впечатляващи и може да се каже, една идея по-слабо познати от тези на север. Няма да изброявам имената на известните обекти (май няма някое с под 10-12 букви), но задължително с посещение на скалните храмове в щата Махаращра и други „гъдели“, като каналите на Керала (т. нар. backwaters) и някои от колониалните градове там...

Края на ноември и началото на декември 2022: Индокитай (Виетнам – Лаос – Камбоджа – Мианмар)

Най-доброто от Индокитай! Ще го направим в същия формат, както и преди – с акцент най-вече на Лаос и Мианмар. Започвме със залива Халонг и виетнамската столица Ханой, ще продължаваме с невероятния Ангкор Ват в Камбоджа (най-големия храмов комплекс в света) и недокоснатата природа на Лаос, за да завършим с Бирма, неслучайно наричана „Златната земя“. Пагодата Шведагон в Янгон, езерото Инле, златната скала при Kyaiktiyo и хилядите ступи край Баган (с култов полет с балон над тях) са само част от причините, които правят тази страна толкова специална...

 

Нова година 2022-2023 – планираме (обичайните заподозрени):

Танзания – е не можем да я пропуснем, традиционна е и е просто страхотно...

Индонезия – за пръв път от доста години насам – чудно място е, ще видим най- интересните острови. Пак с няколко дни на корабче из района на островите Комодо, Ринча и Флорес – суууупер е!

Колумбия – отново при бизнес-наследниците на другаря (и адаша) Пабло, задължително, как...

 

 

Oще нямаме конкретни планове за следните места, тъй като ще зависи и от ограниченията, но е възможно да вмъкнем:

  • Тибет и Кайлаш – евентуално през втората половина на годината;
  • Япония – ще мислим кога, спрямо условията...

 

 

И през новата година няма да забравяме нашите си красоти... Очаквайте 2-3- дневните ни пътешествия и из България! Подготвили сме и програми в Сърбия и Румъния. :)

 

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram