ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Приключения в Родопа планина

Приключения в Родопа планина image

От: 30.07.2021 До: 01.08.2021

3 дни / 2 нощувки

Цена: 207 BGN / 106 EUR

Амииии… дойде ѝ времето и на тази програма, Адвенчър-вариант на „кратките музикални форми“ – в Родопа планина, но из места, каквито досега не сме ви показвали.

Газене из пещерни води, водопади, пандюл-скокове, въжени „тролеи“, каньони – абе, все неща – ПООО-така!


Предупреждаваме – програмата е само за сериозни приключенци! :)

Програма:

30 юли 2021 г. (петък): София – Батак (Фотински водопади) – Смолян

Тръгваме от София в 07:57 ч. от обичайното място – паркинга пред стадион „Васил Левски”. Към 11:30 ч. трябва да стигнем село Фотино, откъдето пешком ще се отправим по пътеката на водопадите. Един по един ще ги посетим и трите...

Към три часа общо трябва да ни стигнат. Достигането до първият водопад е по доооста стръмна пътека – но така де – нали сме я обявили като „адвенчър“ таз програма – ще я минем! :)

Следобед се отправяме към Смолян, където по план трябва да акостираме към 17-18 ч., за да остане време на желаещите да се насладят на чудесните условия в хотела, където ще отседнем! Има сауна, парна баня, джакузи и други подобни водни екстри там... Много става мястото!

Нощувка: в супер-готиния и многократно  проверен хотел Mountain Lakes. Ето сайта: www.ezerata.com. Първа нощувка там.


31 юли (събота): Смолян – пещера Голубовица – крепост Кошница – каньон Горло – пещера Надарска – Смолян

След богатата закуска в чудния хотел – се отправяме към пещера „Голубовица“.

Представлява пещерна система на 4 нива. Именовали са я така заради предположението, че е била обитавана от скален гълъб.  Ще проникнем около 500 м. навътре в пещерата, екипирани с каски, ботуши, гумени гащеризони, челници. През двата пещерни полусифона по пътя, водачите ни с помощта на гумена лодка, ще превозят поотделно всеки от посетителите. Ще газим на места до кръста вода – абе мноооого е яко, ще видите!


Като излезем от пещерата няма да се върнем по същия път, ами ще се спуснем по специално изграден за целта въжен тролей. 2-3 минутки „полет“ на стръмно дере – чудесен завършек на водната авантюра! :)

След това се отправяме към крепостта „Кошница“. Качването до нея ще ни отнеме 30-ина минутки. Ще я разгледаме и насладим на впечатляващи панорамни гледки!

После ни очаква „черешката на тортата“ – пандюл-скок от върха на арката под крепостта. Вързани през кръста, увиснали на дълго въже – ще имаме възможност да се „полюлеем“ 10-ина минутки под арката. Незабравимо изживяване!

Слизаме от крепостта и с буса се придвижваме до пътеката, по която за 5 минутки ще се спуснем до каньона Горло – мъничък, но много красив и живописен каньон, по поречието на р. Арда.

Завършекът на този изпълнен с приключения ден, ще бъде влизането в пещера „Надарска“. Отново екипирани, но тук само с каски и челници – ще разгледаме тази макар и неголяма, но много богата на образувания пещера. Освен като дом на единични прилепи, „Надарска“ е била обитавана и от хора, най-вероятно траки – съдейки по откритите във вътрешността й керамични съдове.

Средновековна крепост при с. Кошница (наричана още „Калето“) е част от Родопската укрепителна система по времето на Средновековието, в едно с другите крепости в региона като Смолянската и Момчиловата. Построена е през 6-ти век по времето на император Юстиниан. Разположена върху конусовиден мраморен връх,  който е пробит от проходна пещера. Крепостта Калето е била обитавана и през периода XI-XIII век.

Археологическите разкопки откриват свидетелства за използването на върха с Проходната пещера като скално светилище, превърнато и в укрепление още през енеолитната епоха (V-ІV хил. пр.Хр.). Предпоставка за това са благоприятните природни условия: голям естествен жилищен заслон с лесно отбраняем връх за укрепление над него и близки водоизточници. Културните пластове при по-добре запазената северна крепостна стена маркират няколко кулминации в използването на върха през различните епохи, свързани най-вероятно с миграции на населението, които неизбежно са водели и до военни конфликти.

Вечерта се прибираме за втора нощувка в хотел Mountain Lakes.


31 юли 2021 (неделя): Смолян – панорамна площадка „Върхът“ - Смилян – София

Закусваме и се отправяме към с.Могилица, откъдето ще наемем джипове, за да се изкачим до най-новата панорамна площадка в Родопите. Наречена „Върхът“ – площадката е изградена на 1351 м.н.в., на скалист връх. Любопитната подробност тук е, че пък „върхът“ на самата метална площадка – представлява стъклен, прозрачен „език“, през който стъпилите на него смелчаци – могат да погледнат право надолу към пропастта.

Около обяд потегляме обратно към София. По пътя ще се отбием в една хубава, многократно тествана, мандра в село Смилян. Там ще имаме възможност да обядваме и да пробваме прекрасните им млечни специалитети. Желаещите може да дегустират някои от многото видове сирена и кашкавали, както и да си купят за вкъщи.

Следобеда по някое време, потегляме към София и до към 19-20 ч.трябва да се приберем.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram