ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПРИКЛЮЧЕНИЕ В КОЛУМБИЯ И ЕКВАДОР

ПРИКЛЮЧЕНИЕ В КОЛУМБИЯ И ЕКВАДОР image

От: 22.01.2023 До: 13.02.2023

22 дни / 21 нощувки

Цена: 4 397 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Отново поглеждаме към първата ни голяма любов, Южна Америка! Пред вас е програмата ни за една страхотна комбинация – Колумбия и Еквадор... С богати културни традиции и история, страхотни природни пейзажи и едни от най-усмихнатите и гостоприемни хора на континета, можем да кажем, че Колумбия „чака“ да бъде преоткрита от посетителите, особено с оглед нелекото ѝ близко минало. Но Колумбия е всичко, което обичаме в Латинска Америка: оградени от палми карибски плажове, стигащи до облаците андински върхове, загадъчна амазонска джунгла, енигматични руини и колониални градчета, в които времето е спряло някъде през XVII век... Ще започнем от столицата Боготà, после ще се отправим към колониалната Картахена – един от най-красивите градове на Карибите, а оттам ще достигнем Санта Марта и крайбрежния парка Тайрона. Ще продължим с много зеления, модерен Меделин, на гости при съратниците на Пабло Ескобар (знаете, краля на пудрата захар), като няма да пропуснем и топ гледката от скалата Ел Пеньóн край Гуатапе в близост. А какво е Колумбия без да опитаме от световноизвестното местно кафе? Ще му се насладим край Саленто в региона Ехе Кафетеро, където ще посетим и долината Кокора.

Оттам ще продължим към Еквадор – истинско бижу от двете страни на нулевия паралел... Ще се разходим из историческите центрове на Куенка и столицата Кито, ще прекосим Андите при парка Ел Кахас, за да се спуснем до тихоокеанското крайбрежие и град Гуаякил, но най-важна ще е срещата ни с удивителните обитатели на островите Галапагос... Докато тайните на еволюцията се разкриват пред нас, ще се наслаждаваме на страхотни природни пейзажи и белите пясъчни плажове на тези „захвърлени“ на около 1000 км навътре в Пасифика вулканични парчета земя... За най-приключенски настроените ще предложим накрая и една опция за удължение на пътешествието на изток, към Амазонската джунгла!

Заповядайте в пулсиращото сърце на южномамериканския материк...

Програма:

22 януари 2023: отпътуване от София към Мадрид

Полет от София до Мадрид, нощувка там.

23 януари: Мадрид – Боготá

Полет от Мадрид до Богота, с пристигане в колумбийската столица следобед/привечер. Трансфер и настаняване. Нощувка в GHL Hotel Capital (или подобен).

24 януари: Боготá

Посвещаваме целия ден на Богота – разположен на около 2600 м, това е главният политически, икономически и културен център на страната, и бивша столица на испанското вицекралство Нуева Гранада (обединяващо днешните Колумбия, Венецуела и Панама). Ще се разходим първо из Ла Канделария, историческия център на града. След това ще посетим забележителния Музей на златото, притежаващ най-богатата колекция от златни предмети в света (!), както и Музея Ботеро, с творбите на известния колумбийски художник Фернандо Ботеро. Ще се изкачим с лифт до хълма Монсерат на 3000 м надморска височина, откъдето се разкрива топ гледка към града. Връщаме се в хотела следобед. Втора нощувка в GHL Hotel Capital (или подобен).

25 януари: Боготá – Картахена (полет)

Сутринта след закуска тръгваме към летището за вътрешен полет до Картахена. Ще се разходим из оградения с крепостни стени исторически център (под закрилата на ЮНЕСКО), а и извън него... Ще видим: Convento de la Popa, откъдето се разкрива като на длан целия град, форта „Сан Фелипе де Барахас“, площада Болѝвар със статуята на великия венецуелец, църквата „Санто Доминго”, часовниковата порта, Двореца на инквизицията (сега превърнат в музей, слава Богу J). Ще разберете защо този колониален град се слави като най-красивият на Карибите... Е, не знаем дали тук се развива действието в безсмъртното произведение на Маркес „Любов по време на холера” (защото в романа името на селището никъде не се споменава), но Картахена си е яка – а и нощният живот е доста стабилен! Нощувка в Hotel Santa Catalina (или подобен).

26 януари: Картахена

Имаме цял ден на разположение, приятно е да се пошляеш без определена цел из уличките на стария град... Можем да се разходим и из Гетсемани – живописен квартал в съседство, изпъстрен с графити и живот.

Ако някой иска повече екшън, моля – архипелага Росарио и плажа Playa Blanca на остров Бару са на една лодка разстояние, но ще трябва да си заделите целия ден за тези допълнителни турове.

Втора нощувка в Hotel Santa Catalina (или подобен).

27 януари: Картахена – Санта Марта (230 км, 4 часа)

След закуска потегляме на изток към град Санта Марта, също на карибското крайбрежие. Той е считан за най-стария град в страната и втория най-стар на целия континент… По пътя ще минем и покрай най-големия по население град в района – Баранкиля (и родно място на Шакира!). А след това ще се движим по самото крайбрежие, между морските вълни от едната страна и сиéнага-та на Санта Марта от другата. Сиéнага са граничещи с морето заблатени пространства, обикновено формирали се край устията на реки, отличаваща се с богатите си екосистеми.    

След като пристигнем ще се разходим из сгушената в подножието на планините Сиера Невада Санта Марта. Нощувка в Best Western Plus Santa Marta (или подобен).

28 януари: Санта Марта – НП Тайрона – Санта Марта (35 км)

Тръгваме рано, тъй като ни предстои цял ден обиколка из Националния парк Тайрона. На входа на парка ще ни вземе местен водач, с който ще навлезем в джунглата. Дръжте в тоговност фотопаратите и камерите си за маймунките капуцини и различни тропически птици. Ще се разходим до най-красивите бели плажове на парка, където можем да поплуваме, да хапнем прясна риба или просто да се отпуснем и се насладим на гледката към морето.

С площ от около 12‘000 хектара, Тайрона е вторият най-посещаван национален парк на страната. Обхваща както крайбрежни зони и плажове, така и дъждовни гори, разположени на надморска височина до 900 м в най-южните райони. Западната му част е по-суха, докато централната и източната части са по-зелени и покрити с растителност, заради по-голямото количество на валежите.

Следобед се връщаме обратно в Санта Марта. Втора нощувка в Best Western Plus Santa Marta (или подобен).

29 януари: Санта Марта – Меделин (полет)

Преди обед летим до Меделин, втория по големина град в Колумбия – ще направим панорамна обиколка там.

Помним го като града на наркобоса Пабло Ескобар, чиято по-скоро лоша слава неотдавна бе пресъздадена във филма „Да обичаш Пабло“ (с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, става филмът). Днес градът е претърпял забележителна промяна, след като е затворил тъмните страници в историята си. „Новият“ Меделин е един от най-прогресивните и пълни с развлечения метрополиси в Латинска Америка. Въведена е иновативна система за обществен транспорт – въжени линии и на места дори ескалатори свързват по-високите квартали с останалите части на града. Изградени са нови градски паркове, културни и спортни съоръжения. А жителите му, гордите пайси, винаги са готови за смях и раздумка по улиците.

Меделин е разположен в богата на зеленина долина и благодарение на хубавия си климат печели прозвището „Градът на вечната пролет“. Повечето туристи отсядат в квартал Ел Побладо, красив район с много изискани ресторанти, дизайнерски магазини и кафенета. Разбира се, има и много неща, които си заслужава да се посетят извън Ел Побладо, като изключителните музеи, градските паркове, кварталът на работническата класа Енвигадо, шикозния квартал Лаурелс и въжените линии, които ви позволяват да видите града отвисоко. Не без причина пайсите са толкова горди със своя Medellín (произнасят го Медежѝн).

Нощувка в Diez Hotel (или подобен).

30 януари: Меделин – Гуатапé и Ел Пеньол – Меделин (170 км, 2 ч в посока)

След закуска се отправяме на еднодневно пътуване на изток. Ще изкачим 740-те стъпала на Пиедра де Пеньол, 220-метрова скална формация на възраст милиони години, от която се разкрива невероятна гледка към огромното водохранилище Пеньол-Гуатапé. Ще се разходим из тесните калдъръмени улички на градчето Гуатапé в подножието, чиито къщи греят във всички цветове на дъгата. После ще направим кратко плаване из езерото (язовира) с лодка и ще имаме типичен обяд. Следобед се връщаме по същия път обратно до Меделин, сред зелените планински пейзажи на провинция Антиокия.

Нощувка в Diez Hotel (или подобен).

31 януари: Меделин – Перейра – Саленто (полет и 50 км по земя)

Сутринта взимаме полет от Меделин на юг към град Перейра... Безкрайни зелени планини, цветни селища с традиционната архитектура на хората пайса, приятен, мек климат и много плантации, където се произвежда най-доброто кафе на Колумбия. Това може да е само колумбийският Район на кафето (Zona Cafetera или Eje Cafetero). Намиращ се в сърцето на страната, той обхваща департаментите Калдас, Рисаралда и Киндѝо. Районът е населен и колонизиран през втората половина на XIX век от пайсите от съседния департамент Антиокия, което е видимо в архитектурата, културата и кухнята тук. Представете си бели къщи с керемидени покриви, дървени веранди, украсени с висящи растения и кафенета, където фермери с бели шапки пият малки чаши tinto, както тук наричат кафето. Навред зелените хълмове са превзети от кафеени плантации, а в много от тях е възможно и да опитате ароматната напитка. Всичко това се допълва от красивите природни пейзажи на Zona Cafetera и емблематичните за региона восъчни палми Quindío (най-високият вид палми в света, срещаш се само в Колумбия и северно Перу). През 2011 г ЮНЕСКО обявява целия район за обект на световното природно и културно наследство. Нощувка в Hotel El Mirador del Cocora (или подобен).

01 февруари: Саленто – долината Кокора – Саленто

Сутринта отпътуваме към долината Кокора с джипове, яко! Ще се качим на тях от площада на Саленто. При пристигането ни там ще ни посрещнат с традиционното canelazo (билков чай ​​с местна ракия) и към нас ще се присъедини екскурзоводът ни – специалист-еколог, който ще ни запознае с особеностите на района. След това ще имаме време за лек трек из местността с култовите ѝ восъчни палми. Извисяващите се до 60 м дървета и стелещата се мъгла (е, когато я има) придават мистично усещане за долината – незабравимо преживяване. Възможно е пътеката да е кална, затова си сложете здрави обувки. По желание може да се наеме кон за допълнителна разходка из долината или да се обядва в някоя от местните гостилници.

Обратно в Саленто, тръгваме на разходка из улиците с традиционните варосани къщи Paisa и балкони в най-различни цветове. Ще посетим и някои работилници на местни занаятчии и ще се разходим до мястото с най-добрата гледка към селото и долината.

Връщаме се в хотела, нощувка в Hotel El Mirador del Cocora (или подобен).

02 февруари: Саленто – Перейра – Боготá – Кито (50 км по земя и полети)

Трансфер преди обед до Перейра, за полети към Еквадор през Богота, с пристигане там следобед или привечер...

Добре дошли в Кито, втората най-висока столица в света (2‘850 метра надморска височина, с население от над 2,2 милиона жители). Градът е наричан от жителите си „La Carita de Dios“ (Лицето на Бога), заради надморската височина, специфичното местоположение (заобиколен от множество планини) и големия брой богато орнаментирани колониални църкви и манастири. Задължително е да се види историческият му център, той е първият обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО в страната.

Посрещане на летището от нашия водач и трансфер до хотела, в сърцето на историческия център. Нощувка в Hotel San Francisco (или подобен).

03 февруари: Кито (70 км по земя)

В историческия квартал на Кито могат да се видят някои от най-елегантните колониални сгради в Южна Америка. По оживените калдъръмени площади и тесни улички се извисяват монументалните фасади на наскоро реставрирани неокласически имения, катедрали и дворци.

Срещаме се в 08:30 часа в хотела за обиколката на града – ще започнем с йезуитската църква La Compañia de Jesús, първият и най-добър пример за латиноамериканска барокова архитектура. Освен от сложната фасада, майсторски изсечена от вулканична скала, вероятно ще бъдете поразени и от нейния богато украсен и изцяло позлатен интериор – сливане на испански, местни, мавритански, италиански и фламандски влияния.

Продължаваме с посещение на върха на хълма Panecillo, който предлага панорамна гледка към Кито и околните вулкани. Впечатляващата статуя на върха е копие на Мадоната на Кито. Оттук можете да различите малкия исторически център с керемидени покриви.

През 1736 г. френска научна мисия пристига в Еквадор, за да локализира и установи екваториалната линия (оттук страната носи името си). Ще посетим мястото, пресичано от тази линия, разделяща света на две полукълба. Тук ще намерите физически аномалии, като например необичайни гравитационни ефекти. Можете да разберете по-добре това в интерактивния слънчев музей Inti Ñan (което означава „Пътят на слънцето“ на езика кечуа), като се включите в различни експерименти. Паметниците и забележителностите също дават възможност да направите впечатляващи снимки...

Връщаме се в центъра и втора нощувка в Hotel San Francisco (или подобен).

04 февруари: Кито – Куенка – Ингапирка – Куенка (полет и 140 км по земя)

Денят ни започва със сутрешен полет от Кито до Куенка. След кацане ни очаква пътуване по земя на север и посещение на Ингапирка, най-известният древен град на инките на територията на днешен Еквадор. В буквален превод името му означава „инкска стена“, като най-забележителната сграда тук е Храмът на слънцето...

После се връщаме в Куенка – градът е разположен върху прерия, пресичана от 4 реки, с паметници, дворци и църкви от предколумбовия (500 – 1500 г.), колониалния (1534 – 1809 г.) и републиканския (1830 – 1900 г.) периоди. Първото ни посещение от днешната обиколка на града ще бъде площад Сан Себастиан, с неговата провинциална атмосфера и намиращ се до едноименната църква. След това ще видим площада и църквата Сан Франсиско, построена в красив неокласически стил в годините от 1527 до 1789 г. В църквата ще видите фино гравирания и позлатен олтар, както и религиозни произведения на изкуството от стари местни майстори (и метиси, и чисти индианци). В непосредствена близост до тази църква е разположен ежедневен пазар за цветя, където прекрасни рози, орхидеи и арумни лилии съставят весела палитра от цветове и миризми.

Нощувка в Hotel Balcones (или подобен).

05 февруари: Куенка – Национален парк El Cajas – Гуаякил (220 км по земя)

Отпътуване около 08:00 часа за Гуаякил. По пътя си до там, само час след тръгването, ще посети, националния парк Ел Кахас. Намира се надморска височина между 3000 и 4500 м и предлага спираща дъха гледки към назъбени скалисти върхове, езера и планински ливади и блата, принадлежащи към екосистемата пáрамо, характерна само за тази част на Андите (в Еквадор, Перу и на места в Колумбия и Венецуела). 250 живописни езера изграждат пейзажа, всред мистериозните хартиени дървета (полилепис), причудливи храсти, водопади и кристално чисти потоци, пълни с пъстърва. Тук ще направим кратка разходка (трек) със средна трудност. J

Има още едно преживяване, което ни очаква, преди да стигнем до Гуаякил. След като оставим Андите зад гърба си, ще минем по селски пътища, водещи до семейна какаова ферма. Тук ще хапнем тропическа закуска, ще видим малко от техния начин на живот и ще се присъединим към демонстрация на процеса на приготвяне на шоколад – от пресните какаови шушулки до крайния вкусен продукт.

Следобед пристигаме в Гуаякил. От малък център за износ на какао през XIX век до оживено пристанище и търговски център днес, този мултикултурен град, обитаван от 3 милиона души, е двигателят на еквадорската икономика. Потопете се в атмосферата на помпозни паметници, дълбоки социални и архитектурни контрасти и колоритен уличен живот.

Нощувка в Hotel Unipark (или подобен).

06 февруари: Гуаякил – островите Галáпагос (Балтра и Санта Крус; полет)

Днес летим до Галапагоските острови – една истинска пътешественическа мечта! Трансфер от хотела до летището сутринта, за да хванем полета до летище Балтра, близо до остров Санта Крус – при пристигане се извършва проверка, за да се гарантира, че на островите не се вкарват чужди растителни или животински видове. Ще получите подпечатана TCC (Transit Control Card), която трябва да съхраняваме на сигурно място по време на пътуването, тъй като ще трябва да я представим отново при обратния полет.

Санта Крус е вторият по големина остров от архипелага и притежава разнообразен климат и екосистеми. След кацане директно се отправяме към вътрешността му, която е доста по-влажна и по-планинска (островът е затихнал щитовиден вулкан). Ще посетим т.нар. Gemelos („Близнаците“), срутищни лавови ями, покрити от гора от скалезия, като по-късно мястото е обявено за резерват. Оттам ще се придвижим до близкото ранчо Primicias, където гигантските костенурки живеят в естествената си среда – ще обядваме тук, докато гледаме как костенурките се хранят, издават свирепи звуци и пренасят чинки на гърба си. Може също да забележим присмехулници, мухоловки и едри чапли. Достигаме главното селище Пуерто Айора, свободно време следобед и нощувка, Hotel Deja Vu (или подобен).

07 февруари: Санта Крус – Бартоломé – Санта Крус (лодка)

Рано сутринта, в 07:00 ч, се отправяме с бърза лодка към съседния остров Бартоломé (пътят е около 2 часа в посока). Тук ще видим отблизо един от символите на островите – т.нар. „Скална игла“, а по дървени платформи ще се изкачим и до място с невероятна гледка отвисоко към нея, съседните ѝ пясъчни заливи и лунния пейзаж на съседния остров Сантяго в далечината.

Ще остане време и за плуване и шнорхел на плажовете тук, като в прозрачните тюркоазени води ще имаме възможността да видим корали, разноцветни риби, морски костенурки и рифови акули (споко, от малките са).

Следобед се връщаме обратно на Санта Крус, нощувка в Hotel Deja Vu (или подобен).

08 февруари: Санта Крус – Изабела (лодка)

Днес ще разгледаме един различен остров...

В 06:30 часа ще ни взема от хотела, за да се качим на моторна лодка (вид обществен транспорт тук на островите) до Пуерто Виямил на остров Изабела. Пътуването продължава около 3 часа. Моля, носете ветровка, слънчеви очила, слънцезащитен крем и хапчета за морска болест, за всеки случай. При пристигане в Исабела се дължи входна такса от $10 в брой.

Първата ни спирка ще е Playa del Amor („Плажът на любовта“), поредица от плажове с бял коралов пясък. След това тръгваме по главния черен път през мангрова гора, където се пресичат няколко странични пътеки, които ни подканят да изследваме закътани местенца със спокойни соленоводни вирове и удивително питомни пойни птици...

Най-накрая ще стигнем до Тинторерас (Tintoreras). Това е островче с юрски вид, с гразмножаваща се колония от големи морски игуани Isabela (всяка една е с размери до 1,5 метра!). Мястото разполага с уникален приливен канал с отлични гледки от брега към кристално чистата вода, където си почиват бели рифови акули и скатове. Тук ще има,е уникалния шанс да видим единствените тропически пингвини в света...

Нощвука на о-в Изабела, Hotel Cally (или подобен).

09 февруари: остров Изабела

Сиера Негра е единственият голям вулкан на остров Исабела, чиито кратери в момента са „отворени“ за туризъм. Неговата впечатляваща калдера е най-голямата на островите Галапагос. Очаква ни дълго, но и приключенско изкачване, което ще ни даде възможност за кратко време да видим контраста и разнообразието в природните зони на острова.

Дневният ни тур до вулкана ще започне в 07:30 часа – първо ще пресечем застиналия поток от лава с кактуси и сухи храсти, а после ще преминем покрай „лагуната на фламингото“ Pozo del Chapín. Главният черен път ще ни води през изненадващо тучните селскостопански възвишения на Изабела. С увеличаването на надморската височина минаваме през цели пет растителни зони, което води до резки промени в околния пейзаж.

Пътеката по ръба на вулкана Сиера Негра води до място, откъдето ще опитаме да обхванем с поглед обширните размери на неговата калдера (времето е непредсказуемо, но благодарение на преобладаващите ветрове мъглата, ако има такава, обикновено се разсейва бързо).

След което се връщаме в Пуерто Виямил и по дървена пътека достигаме плажа Concha de Perla. Това е място с кристално чисти води и е защитено от силните течения от скални прегради, което го прави отлично място за почивка и за гмуркане с шнорхел. Ще откриете, че плувате до изобилие от цветни риби, игриви морски лъвове, скатове и дори морски костенурки. Освен това има около 20 вида птици, които летят из района...

Втора нощувка в Hotel Cally (или подобен).

10 февруари: Изабела – Санта Крус (лодка)

Трансфер в 06:30 часа до пристана, където се качваме на лодката към остров Санта Крус.

След пристигане ще посетим Научноизследователска станция „Чарлз Дарвин“, кръстена на известния естествоизпитател, разработил своята теория на еволюцията на тези острови. Тази институция работи по опазването, възстановяването и устойчивото развитие, за да гарантира оцеляването на архипелага и неговите обитатели. Тук можете да научите повече за усилията за опазването на островите от изложените колекции.

Ще имаме време за обяд, а след това ще направим кратък поход от Пуерто Айора през тропическата суха гора към Тортуга Бей, може би най-хубавият плаж на Галапагос... Докато вървим, ще можем да сравняваме различните видове дарвинови чинки, а накрая ще бъдем възнаградени с ненадмината панорамна гледка към океана.

Популярен сред опитните сърфисти поради впечатляващите си вълни, плажът Tortuga Bay е с фин пясък, което го прави идеално място за гнездене на тихоокеански зелени костенурки и морски игуани. Плуването на първия голям плаж НЕ се препоръчва, въпреки че е популярно място за сърф за опитните местни жители. Вторият плаж е със закътана лагуна и е заобиколен от вечнозелени червени мангрови дървета. Той е отлично място за разхлаждане в тюркоазените води.

Последна нощувка на островите, Hotel Déjà vu (или подобен).

11 февруари: островите Галапагос – Гуаякил – Мадрид (полети)

След закуска трансфер до летището на съседния на Санта Крус малък остров Балтра за полети обратно към Гуаякил. Пристигане отново на континентален Еквадор, взимане на багаж, малко свободно време и нови полети привечер към Мадрид (има както директни, така и с прекачване в Боготá), с кацане в Европа на следващия ден...

12 февруари: кацане в Мадрид

Пристигане в Мадрид следобед, нощувка.

13 февруари 2023: пристигане в България

Полети от Мадрид към София (най-вероятно с прекачване). Home sweet home
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram