ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

По следите на скалните феномени

По следите на скалните феномени image

От: 29.05.2021 До: 30.05.2021

2 дни / 1 нощувка

Цена: 117 BGN / 60 EUR

В края на може би най-хубавия за разходки из родината ни месец отправяме отново взор към новата ни „кратка музикална форма“ из България.- районът около гр. Луковит и Карлуково.

Най-интересното в него са скалните образувания, а в случая са много!
Някои са известни, но доста други – почти непознати, затова и акцентираме върху тях.
А напролет, когато всичко наоколо цъфти, местата добиват магично-красиви измерения.

Елате с нас да ги видите отблизо!

Програма:

29 май (събота): София – Златна Панега – Карлуково – Луковит

Тръгване от София в 07:27 ч от традиционното ни място – паркинга пред стадион „Васил Левски”. Първата спирка в този натоварен с много отбивки ден, ще направим, край гр.Луковит, за да преминем живописната еко-пътека „Искър – Панега“. След нея продължаваме към Карлуково и пещера „Проходна“ („Очите на Бога“), от задния край на която ще се спуснем до скалната църква „Света Марина“, а после ще идем и до манастира „Св.Никола Глигора“ – и той разположен високо в скалите.


Скалните църкви са използвани от монаси-исихасти за уединение, въздържание, съзерцаване на природата. Името на това мистично движение – исихазъм, произхода от гръцки и означава тишина, спокойствие. Последователите на това течение в християнството вярвали, че чрез съзерцание и постоянно повтаряне на кратка молитва, водещи до концентрация на ума в сърцето, молещият се ще постигне единение с Бога.

След каменните храмове от миналото, продължаваме към по-съвременните варианти – ще разгледаме каменните къщи край Карлуково. Формите им и покритите с трева покриви наподобяват много жилищата на хобитите. :) Яко!

По пътя ще се отклоним с 1 км., за да идем да видим Струпаницата – огромно срутище от скални блокове до абсолютно отвесна огромна скала (с отвес от 60-70 м) Блоковете са с формата на големи паралелепипеди, като дължината им е с размери от 15-20 метра. 

От тях разходката ни продължава към още един скален феномен в района,  Провъртеника. За тази висока скала с дупка в нея се смята, че в древността е служела за обсерватория, тъй като през дупката проникват слънчеви лъчи.

Следобеда по пътека, наречена „Тектонския гребен Калето“ ще се „потопим“ в каньона Реселец. Уникалният природен феномен е с дължина около 800 м. Теренът наоколо му е пропаднал с около 60 м. и отвсякъде го обграждат отвесни скали с чудни и уникални геометрични форми, които са в пълен контраст с околността. Причината за образуването им е физическото изветряне и разломяването във вертикална посока на дебелите 70-100 метра варовикови пластове и хоризонталното им преместване настрани. Преминавайки през Пропадалото (пропаднала земна кора между две тектонски възвишения), ще можем да се насладим на недотам познатите, но красиви и интересни скални образувания „Хладилника“ и „Гъдулката“.
Ще се изкачим и до панорамната площадка, разкриваща спиращи дъха гледки към каньона.
После се връщаме до буса и с него се придвижваме до други едни впечатляващи каменни гиганти в района – Купените – широки до 150 м. пирамиди от варовик, извисяващи се на 30-40 м. височина. За финал – от тях ще отскочим до близкия водопад „Скока“.

Надвечер пристигаме в Луковит, в хотел „Дипломат парк“, където ще нощуваме.
Ще намерим за вечеря и готина кръчма!30 май (неделя): Луковит – Златния парк - с.Каменно поле (каньона на р.Ръчене) – София

След натоварената с много нови места събота, лежерна закуска. Към 10 ч. тръгваме от хотела. Първата ни спирка ще още в самия град – ще идем да видим Златния парк, изграден от един сърцат местен човек. Райско място с водни розови лилии, патици-мандарини, лебеди, че дори и чудна плаваща къща!

Преди обед се отправяме към още един изключително интересен (и недотам известен) каньон в България – каньона на река Ръчене. Стартовата ни точка ще бъде село Камено поле, откъдето ще поемем покрай реката, и стигнем забележителните природни образувания – Чуклите. Повечето от Вас са виждали великолепните скални образувания в Кападокия. Е, Чуклите са българските им „братовчеди“. :) Това са конусообразни или стълбовидни групи от скални пирамиди, образувани сред варовиците, достигащи до 40 м. височина. В каньона, по протежение на около 2 км. са разположени две основни групи Чукли – ще ги разгледаме всички. 3-4 часа ще ни отнеме разходката из каньона.Следобеда по някое време - потегляме към София.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram