ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

По Великден – при тайните на Странджа планина

По Великден – при тайните на Странджа планина image

От: 30.04.2021 До: 03.05.2021

4 дни / 3 ношувки

Цена: 297 BGN / 152 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Вирусно, невирусно, като противоепидемична мярка за душата – и тоз Великден ви каним да „дезинфектирате“ сърца и очи в магичната Странджа!

През миналите години това пътуване ни се получи много добре, затова и сега пак ще се отправим натам. Още повече, че тази година Великден се пада през месец май – в сезона на цъфтежа на ендемичната странджанска зеленика! Ще я потърсим по пътеките, да ѝ се насладим. :)

Обвити в митове и легенди, тези кътчета на Родината са недотам популярни и посещавани, но пък са безкрайно интересни – в рамките на няколко дни ще се докоснем до много от тайните ѝ...

 

Ето какво сме замислили:

 

Програма:

30 април /петък/ 2021: 06:37 ч. – тръгваме по “втори“ петли от София, защото доста път ни чака, около 450 км до Малко Търново. Важно: тръгваме със собствен транспорт, така че ще трябва да се групираме по коли. Сбиркaта ни е на обичайното място – паркинга пред стадион „Васил Левски”. Намерението ни е да пристигнем по обяд на площада в града, откъдето ще се отправим с местни високопроходими джипове към най-високата точка на планината от българска страна – връх Градище (710 м). В близост ще видим и мистериозно светилище, свързвано от някои изследователи с египетската богиня Бастет. След това ще посетим тракийския култов комплекс Мишкова нива, изграден на мястото на долмени, датирани още от II хил. пр. Хр. За завършек на деня ще видим и разположения на р. Резовска Вълчанов мост. Връщаме се и нощуваме в хотел „Рибарникъ“ (или подобен). www.ribarnika.net

 

 

01 май /събота/: След закуска потегляме към пещерата-светилище Света Марина, известна с целебното си аязмо и чудодейните случаи на излекувани тежкоболни хора. Според древна традиция при отвора в източната част на пещерата се оставят умалени, изработени от тенекия или от сребро, изображения на болния орган или на цяла човешка фигура. Вярвало се, че болестта ще остане върху изображението в пещерата. Какво по-добро време от денят на Възкресението, човек да се докосне до  място, на което може да остави всички свои болежки и тегоби. Продължаваме към тракийското оброчище Индипасха, обрисувано в куп интересни легенди, които на място ще научим. Едно от предположенията за името му е, че то означавало „след Пасха“, т.е. след Великден. Накрая ще се докоснем и до един езически ритуал – ще стигнем до „люлката“ на  нестинарството у нас, голямото аязмо Влахов дол.

В някой от всичките дни, на път между хотела и Малко Търново (разстоянието е 18 км), ще спрем за да видим и красивия водопад Докузак, както и за да се разходим из село Бръшлян, известно с множеството си стари странджански къщи от XVIII и XIX век, заради което то е обявено за архитектурен резерват през 1982 г.

Прибираме се, нощувка в хотел „Рибарникъ“ (или подобен).

 

Нестинарството е един от най-старите български обичаи, който в миналото е бил практикуван и в Беломорска Тракия, а днес е запазен само в няколко села в планината Странджа – Българи, Костѝ, Бродилово в община Царево. През 2009 г. ритуалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Според някои изследователи корените на ритуала се крият в езическото минало на тези земи и произхождат от култа към Слънцето при траките.

Според традицията нестинарите играят вечерта в деня на Св. св. Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил). Обичаят е разпространен в началото на ХХ век в няколко български и гръцки села в Източна Тракия, част от които през 1913 година попадат в България, а друга част остават в Турция. Гръцкото население от останалите в Турция села се изселва в Гърция през 20-те години и пренася със себе си и нестинарските обичаи.

 

 

02 май /неделя/: Великден!

Хапваме козунак, „сборваме“ си яйцата и след закуска продължаваме с джиповете към разположените в сърцето на планината села Граматиково, Заберново и Визица, в които ще видим някои от най-интересните светилища в Странджа – сред тях е и „Св. Лука“, най-старата църква в Сливенската епархия. Върху светилищата (или до тях) са изградени параклиси, като Св. Троица, Св. Илия и други.

За финал, отново на колела, ще стигнем до местността Петрова нива, неразривно свързана с Илинденско-Преображенското възстание. Там ще разгледаме паметника (в него са зазидани кости на български революционери), музея, църквата „Света Петка“. Мястото е част и от „100-те национални туристически обекта“, та онези, които събират печати, може да си носят книжките и да полълнят колекцията. J

Може да вечеряме в гостоприемница Ковач, изпробвана и оценена, заради добрата си кухня. В близост отглеждат собствени биволи, та се надяваме да има и биволско кисело мляко и масло. Нощувка в хотел „Рибарникъ“ (или подобен).

 

Едно от най-натоварените с история места в Странджа е местността "Петрова нива", на 20 км от Малко Търново. На 28-29 юни 1903 година именно там 47 делегати на конгреса на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, взимат историческото решение да подкрепят въстаниците в Битолския вилает. 26 дни зле въоръжените патриоти се сражават с 40-хилядна редовна турска армия и башибозушки орди. Въстанието е потушено с нечувана жестокост, избити са хиляди старци, жени и деца, изгорени повече от 60 села. Оцелелите напускат родния край и търсят спасение в свободна България.

За да се увековечи спомена за саможертвата на въстаниците и стремежа им към национално освобождение, на 16 август 1958 г. на Петрова нива е открит паметник, а през 2003-та е построена и църквата "Света Петка". Музейна експозиция припомня за героичните събития чрез богат снимков материал, документи и експонати, а всяка година там се провежда и Национален възпоменателен събор.

 

 

03 май /понеделник/ 2021: След лежерна закуска събираме багажа и се качваме по колите. Ако времето е хубаво и има желаещи, ще скокнем до морето, за да разгледаме мегалитното светилище Бегликташ край Приморско. Там можем да се разходим по екопътеката и до близкия Маслен нос. След това – газ към София. Прибиране следобеда към 17-18 ч.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram