ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Из Странджа планина и при Изтегли програмата в .PDF

По Великден - в непознатата Странджа планина image

От: 14.04.2017 До: 17.04.2017

4 дни / 3 нощувки

Цена: 277 BGN / 142 EUR

Продължаваме с „кратките музикални форми“, този път във Великденска версия. Каним ви да посрещнем заедно големия християнски празник в недотам популярни и посещавани кътчета на Родината, но пък безкрайно интересни и обвити с митове и мистерии. Заповядайте в Странджа! 

Програма:

14 април (петък): 06:37 ч. – тръгваме по “втори“ петли от София, защото доста път ни чака, около 450 км до Малко Търново. Важно: тръгваме със собствен транспорт, така че ще трябва да се групираме по коли. Сбиркaта ни е на обичайното място – паркинга пред стадион „Васил Левски”. Намерението ни е да пристигнем по обяд на площада в града, където ще ни чака „живата памет“ на тези места – екскурзоводът Григор. Започваме ударно с изкачването на най-високата точка на Странджа от българска страна -  вр. Голямо градище (709 м.н.в.). Развяваме байрака отгоре и после с високопроходими джипове отиваме да посетим тракийското светилище Мишкова нива, което е част от сложен  археологически комплекс, включващ няколко гробници, крепост, укрепена римска вила и древни рудници. Връщаме се и нощуваме в хотел „Рибарникъ“ http://www.ribarnika.net/hotel.html  (или подобен) 


15 април (събота):
След закуска продължаваме с джиповете към най-старите и живи светилища в Странджа планина, сред които и най-старата църква в Сливенската епархия. Върху светилищата (или до тях) са изградени древни параклиси, носещи имена, обвити в мистика: Божие име, Свети дух, Опятата гора, като всички се намират в сърцето на Странджа. За да стигнем до тях ще прекосим села, реки и вековни гори.
За финал на Велика събота, отново на колела, ще посетим Петрова нива – където ще разгледаме паметника (в него са зазидани кости на български революционери), музея, църквата „Света Петка“. Мястото е част и от „100-те национални туристически обекта“, та онези, които събират печати, може да си носят книжките и да полълнят колекцията.
Нощувка в хотел „Рибарникъ“ http://www.ribarnika.net/hotel.html  (или подобен) 

Едно от най-натоварените с история места в Странджа е местността "Петрова нива", на 20 км от Малко Търново. На 28-29 юни 1903 година именно там 47 делегати на конгреса на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, взимат историческото решение да подкрепят въстаниците в Битолския вилает. 26 дни зле въоръжените патриоти се сражават с 40-хилядна редовна турска армия и башибозушки орди. Въстанието е потушено с нечувана жестокост, избити са хиляди старци, жени и деца, изгорени повече от 60 села. Оцелелите напускат родния край и търсят спасение в свободна България.

За да се увековечи спомена за саможертвата на въстаниците и стремежа им към национално освобождение, на 16 август 1958 г. на Петрова нива е открит паметник, а през 2003-та е построена и църквата "Света Петка". Музейна експозиция припомня за героичните събития чрез богат снимков материал, документи и експонати, а всяка година там се провежда и Национален възпоменателен събор. 


16 април (неделя): Един нестандартен Великден! 
След празнична закуска с козунаци и борба с боядисаните яйца, потегляме към пещерата-светилище „Света Марина“, известна с целебното си аязмо и чудодейните случаи на излекувани тежкоболни хора. Според древна традиция при отвора в източната част на пещерата се оставят умалени, изработени от тенекия или от сребро, изображения на болния орган или на цяла човешка фигура. Вярвало се, че болестта ще остане върху изображението в пещерата. Какво по-добро време от денят на Възкресението, човек да се докосне до  място, на което може да остави всички свои болежки и тегоби. Продължаваме към тракийското оброчище „Индипасха“, обрисувано в куп интересни легенди, които подробно на място Григор ще ни разкаже. Едно от предположенията за името му е, че то означавало „след Пасха“, т.е. след Великден. Няма случайни неща!  Точно на този ден сме там.
В най-големия и най-светлия за православните християни празник, ще се докоснем и до един езически ритуал. След „Индипасха“ ще разгледаме  и „люлката“ на  нестинарството у нас – голямото аязмо „Влахов дол“. 

Нестинарството е един от най-старите български обичаи, който в миналото е бил практикуван и в Беломорска Тракия, а днес е запазен само в няколко села в планината Странджа – Българи, Кости, Бродилово в община Царево. През 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Според някои изследователи корените на ритуала се крият в езическото минало на тези земи и произхождат от култа към Слънцето при траките. 

Според традицията нестинарите играят вечерта в деня на Св. св. Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил). Обичаят е разпространен в началото на 20 век в няколко български и гръцки села в Източна Тракия, част от които през 1913 година попадат в България, а друга част остават в Турция. Гръцкото население от останалите в Турция села се изселва в Гърция през 1920-те и пренася със себе си и нестинарските обичаи.

Вечерта ще си направим празнична вечеря в гостоприемница Ковач, препоръчана ни от познавачи заради невероятната си кухня. В близост отглеждат собствени биволи, та се надяваме на най-малко на биволско кисело мляко и масло. По повод Великдена, разбира се, проверено - ще има там и печено агънце :)
Нощувка в хотел „Рибарникъ“ http://www.ribarnika.net/hotel.html  (или подобен)


17 април (понеделник) - след лежерна закуска събираме багажа и се качваме по колите. Ако времето е топло и има желаещи, може да скокнем до отстоящия на 50-ина километра Созопол, за първа морска баня за сезона. След това – газ към София. Прибиране следобеда към 17-18 ч.

Цената включва:

- местен екскурзовод и входни такси за местата, описани в програмата;

- транспорт с високопроходими превозни средства из планината;

- 3 нощувки със закуски;

- водач от Адвенчър Клуб.

Цената НЕ включва:

- храна (освен закуските).

- разходите за гориво до Малко Търново и обратно, които се разпределят между пътуващите във всяка кола. 

Срокове за записване и плащане:
До 4 април, 2017.
Какво да вземем:
Доброто си настроение... и бански (в случай, че стигнем до морето, ще ни трябва)
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram