ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Закътани водопади, пещери-утроби и потайни места в Източните Родопи

Потайни места в Родопите image

От: 28.04.2023 До: 01.05.2023

4 дни / 3 нощувки

Цена: 474 лв.

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Предлагаме Ви най-новата ни, пролетна, адвенчърска „кратка музикална форма“.

В Родопите –  там навсякъде има хубавини за посещение!

Този път искаме да ви покажем някои от по-неизвестните пещери-утроби, светилища и водопади...

Специални местни гидове – ще ни развеждат и запознават с тайните на тези места


МНОГО има за гледане, и е готино! :)

 

Програма:

28 април 2023 г. (петък):  София – Момчилград


Тръгваме от София в 07:07 ч. от обичайното място – паркинга пред стадион „Васил Левски” в посока изток.

Първата ни спирка по пътя ще бъде светилището Пармаккая до село Ночево. Светилището е популярно с дву-утробната си пещера, трапецовидните ниши и Пармака (скален пръст).


Недалеч от него ще посетим и крепостта Асар Кая , известна още с поразителната си усукана скална гъба! А в близост до нея  ще се отбием и до Небеска, едно светилище с трапецовидни ниши и великолепна гледка към родопските масиви на Юг.

За късен обяд ще се отскочим да опитаме прочутите Джебелски кебапчета при Бай Касим.
А за „десерт“ на този наситен първи ден - сме оставили разходката до водопад Марф – едно скрито истинско Родопско водно бижу (да стискаме само палци, да има достатъчно вода!)

Привечер отиваме да нощуваме в хубавия хотел „Конака“.

Нощувка: Хотел „Конака“.

29 април (събота): Момчилград – Крумовград

Закусваме по ранина, и към 8:30 ч. ще се „целим“ в Татул – но този път, за да посетим триделната пещерата–утроба, вероятно древна палеоастрономическа обсерватория. Дано имаме късмет със слънчево време, за да се насладим на уникална гледка! Точно по това време на годината, към 8:30 ч. сутринта, слънцето „прониква“ през отвора на пещерата!

В този ден сме предвидили и богатото на форми предисторическо светилище Харман кая – получило името си заради  вулканичните хармани, изравнени още в древността - за провеждане на ритуали. Според научни проучвания – в подножието му е бил разположен голям тракийски град, с каменни улици и площади.

По-късно се връщаме пак към Момчилград, за да доразгледаме и други интересни места наоколо му. Първата спирка ще бъде на съвсем близкото до града светилище Дамбала. Прочуто с лечебната си за очите вода, по Гергьовден там се събират над 2000 поклонници! По посещаемост в България съперничи на Кръстова гора.


От Дамбала ще продължим към единствената в България Двуока антропоморфна гробница до село Овчево. Подобна има още само една – на остров Сардиния.

След нея ни чака и мистерията на Родопите – сакралната Скала с отвори,  до село Стоманци. Според интересна местна легенда се счита, че провиралката й (с балкон над пропастта), е служела за забременяване. Под скалата ще надникнем и в две малки пещери-утроби.


От там на изток – ще стигнем Чуковския водопад и скално-култовия комплекс Он пармак кая („Скалата с десетте палеца“, наричана още и Чуковски лъв), където ще послушаме интересни детайли.
      

Късният следобед - се придвижваме към Крумовград, за нощувка.

Нощувка: хотел „Ахрида“.


30 април (неделя): Крумовград – Маджарово

За първата отбивка  в този ден сме избрали водна спирка – може би най-впечатляващият водопад в района -  водопада на Сътворението. Уникална водна каскада, приземяваща се в езеро, и стичаща се по черни базалтовите скали (подобни на тези по плажовете в Исландия).

Оплакнали погледи с прелестните водопадни гледки, продължаваме към новооткритата тайнствена пещера-хипогеум до с. Ковил. В стените й ще видим изсечени саркофази, в които навремето - са били полагани висши духовници.

После ще направим спирка - разходка  и по Шейтан дере, което с чудовищните си скални въртопи вероятно е в основата на легендата за Сцила и Харибда.

 

Попътно ще се отбием и до кромлеха  Долни Главанак - известен още и като  Родопският Стоунхендж.
                                   

Крайната ни цел този ден е Маджарово, където ще нощуваме. Преди да идем в хотела обаче, ще се отбием за панорамни снимки край един от най-красивите меандри на р. Арда.

Нощувка: Хотел Рай

 

01 май (понеделник): Маджарово – София

Правим първомайска закуска и в компанията на друг местен гид – ще отидем на Глухите камъни – внушителен тракийски погребален комплекс с над 200 трапецовидни скални ниши, гробница, църква и изсечен в скалите водоем.  

След него ще разгледаме и ще ни разкажат подробности за още 2 древни скални комплекса – долмените Нъчеви чаири и слънчевото светилище Палеокастро – специфичен скален комплекс с много кръгове изсечени в твърдата скала.

Ще финишираме забележителностите по тази програма с Моста на Мустафа паша в Свиленград.

Следобед – пълна газ към София, и до към 20-21 ч.трябва да се приберем.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram