ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

ПЪТЕШЕСТВИЕ ИЗ ДРЕВНАТА ИМПЕРИЯ НА ИНКИТЕ В ПЕРУ И БОЛИВИЯ С ПРЕКОСЯВАНЕ НА ВЕЛИЧЕСТВЕНИТЕ АНДИ

Перу и Боливия image

От: 07.08.2023 До: 27.08.2023

21 дни / 20 нощувки

Цена: 4 297 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Предлагамe на вашето внимание едно незабравимо приключение – 18 дни из древната империя на инките в Перу и Боливия, за кой ли път отиваме натам... Началото е в столицата на Перу – Лима; след това с лодка ще стигнем до островите Байестас /Перу/, известни с невероятния си животински свят; посещение на най-интересните паметници на древни прединкски култури (или „извънземни” цивилизации) като Линиите на Наска, Сиюстани и Тиуанако; преминаване през Андите; разглеждане на красивия колониален град Арекипа; незабравимата гледка на господаря на Андите – кондорът, реещ се във висините над най-дълбокия каньон в света – Колка /с дълбочина от около 3300 метра/; разходка с корабче до Урос в Перу и Острова на Слънцето в Боливия – най-известните острови на езерото Титикака /най-високото плавателно и едно от най-красивите езера в света, с надморска височина 3820 м/; „поднебесна” разходка из най-високо разположената столица на планетата – Ла Пас /3650 м/ и Долината на Луната в подножието на снежния гигант Илимани; приключенско пътешествие до солената пустиня Салар де Уюни в Югозападна Боливия; за капак – разглеждане на златната столица на инките Куско и тайнствения Мачу Пикчу, намиращ се на източните склонове на Андите, над долината на река Урубамба. И не на последно място по важност – невероятното удоволствие от разходките из индианските пазари на предмети на изкуството и автентични сувенири в Арекипа, Ла Пас, Куско, Писак...

В Боливия за пореден път ще отседнем в хотел от сол („Luna Salada”) на ръба на Солената пустиня, даже там ще спим два дни, преди и след невероятната разходка в Салар-а. Отново ще имаме и нощувка на Острова на Слънцето, магическо място е там, струва си да се усети, а и ще разберем защо инките го определиха за месторождение на Бога на слънцето... Ами това е, четете по-долу...

Програма:

07 август 2023: София – Лима (полети)

Полети от София до Лима, с прекачване някъде из Европа (най-често през Амстердам или Париж). Гранични формалности, посрещане и трансфер до хотела ни за нощувка. Casa Andina Benavides (или подобен)

надморска височина в Лима: малко над 0 м.

08 август: Лима

Разглеждане на Лима, една от най-интересните столици на Южна Америка. Ще посетим: крайбрежната зона на квартала Мирафлорес, бохемския квартал Баранко, централния площад Plaza Mayor и главната катедрала на града, манастира Сан Франсиско, площада Сан Мартин и Museo Larco. Привечер ще отидем до Parque de la Reserva и изградения там „Магически кръговрат на водата”, считан за най-големия фонтанен комплекс в света.

Втора нощувка в Лима. Casa Andina Benavides (или подобен)

09 август: Лима – Байестас – Уакачина – Наска (470 км)

Много рано сутринта, около 04:00 ч, потегляме с автобус на юг от Лима към резервата Паракас и островите Байестас, известни с богатия си животински свят – ще видим буквално хиляди птици, морски лъвове, пингвини, корморани и др. След това продължаваме към град Ика и близкото селище Уакачина – изградено край малко езеро, то е наричано „оазисът на Америка”, заради огромните, високи до 200 м дюни, които го обграждат. Ще се повозим с бъги из пясъците, яко е!

Следобед достигаме Наска, където ни очаква 30-минутен полет с малък самолет (тип „Чесна”) и среща с „извънземния” разум на едноименната цивилизация и енигматичните линии и фигури на платото – най-известните от тях са на колибрито, маймуната, паяка... Ако не ни стигне времето за полетите този следобед, ще го оставим за сутринта на следващия ден. Нощувка в Наска, Hotel Nazca Lines (или подобен).

надморска височина в Наска: 520 м

10 август: Наска – Арекипа (570 км)

Ще тръгнем по-навреме, защото пътят до Арекипа е около 12 часа – най-дългият по време на цялото пътешествие! Много живописна (и даже малко страшна) е частта му покрай стръмните скалисти брегове на Тихия океан. Пристигане в Арекипа привечер – това е вторият най-голям град в Перу, разположен в красива долина, заобиколена от снежните гиганти Чачани /6057 м/, Мисти /5822 м/ и Пичу-Пичу /5664 м/. Нощувка в Арекипа, San Agustín Posada del Monasterio (или подобен).

надморска височина в Арекипа: 2350 м.

11 август: Арекипа

Един по-спокоен ден след дългия преход – разходка из колониалната Арекипа – разглеждане на манастирския комплекс Санта Каталина (определян като град в града), стария център на града, Музея на андинските светилища, известен с мумията на индианската ледена принцеса Хуанита, скитане из безбройните кръчми и магазинчета на този толкова спокоен град. Няма да съжалявате! San Agustín Posada del Monasterio (или подобен)

12 август: Арекипа – Чивай (160 км)

Бавно събуждане. Някъде около 09:00 ч се отправяме към каньона Колка – най-дълбокия каньон в света! Със своите близо 3300 м, той е около два пъти по-дълбок от Гранд каньон в щата Аризона! /Най-долу в този файл ще намерите пълно описание на екскурзията до Колка/. Пътят ни минава през резервата „Салинас и Агуада Бланка”, изобилстващ от лами, алпаки и викуни (символите на андинската фауна J). Ще спрем и на най-високата точка на цялото ни пътуване – проходът Патапампа, 4910 м – след което се спускаме към град Чивай.

Първа нощувка на високо – 3600 метра, повечето от вас ще са за пръв път на такава височина – почти всички ще ви боли главата през нощта, други възможни проблеми са сърцебиене, безсъние, високо кръвно... Това са леките проявления на височинната болест, нормално за такава височина. Все пак – дотам ще стигнем с автобус, т.е. ще има някаква плавност в движението. Надявам се, всичко ще бъде наред с вас! Нощувка близо до град Чивай, Casa Andina Colca Canyon (или подобен).

надморска височина в каньона Колка, близо до Чивай: 3650 м.

13 август: Чивай – каньонът Колка – Пуно (400 км)

Много ранно ставане и закуска. В 5:30 ч тръгваме за CRUZ DEL CONDOR (Кръста на Кондора) – мястото, където към 8:00-8:30 часа сутринта кондорите излизат от дълбините на каньона и се издигат нагоре с помощта на топлите въздушни течения, за кеф на стотиците туристи. Да се надяваме, че ще видим достатъчно много. После продължаваме с автобус, пътуваме отново през Андите и достигаме бреговете на езерото Титикака при Пуно, нощувка в града. Hotel Sonesta Posadas del Inca Puno (или подобен)

надморска височина в Пуно: 3820 м.

14 август: Пуно – островите Урос – остров Такиле – Сиюстани – Пуно (70 км по земя)

Сутринта взимаме лодка от пристанището и първо ще посетим тръстиковите острови Урос в езерото Титикака. Според легендите там живеят хората с черна кръв, създали сами своите острови от местната тръстика totora, за да избягат от войнствените инки и други племена от сушата. После продължаваме навътре в езерото до остров Такиле, известен с гледките към сините води на Титикака, каменната арка на входа на главното селище, както и с уникалните вълнени платове и дрехи, които тук се тъкат на ръка само от мъже!

Връщаме се обратно към Пуно и следобед ще посетим интересните каменни погребални кули (наричани chullpas) при Сиюстани. Тези кули са цилиндрични и са изградени край бреговете на красивото езеро Умайо от прединкската култура Colla. Втора нощувка в Пуно, Hotel Sonesta Posadas del Inca Puno (или подобен).

  

15 август: Пуно – Копакабана – Островът на Слънцето (145 км)

Продължаваме пътуването на юг от Пуно, пресичаме границата с Боливия и ще достигнем град Копакабана, където ще обядваме. Оттам ни очаква около 1 ч и 30 мин плаване с корабче до Острова на слънцето (Isla del Sol), където според индианската митология върховният бог Кон-Тики Виракоча е създал Бога-Слънце. Акостираме на източния бряг на острова, след което ни очаква едночасово изкачване до главното селище Юмани (Yumani), намиращо се на около 150 м над нивото на езерото – ще ходим бавно, заради голямата надморска височина! За шести път ще нощуваме на острова, струва си това изживяване... Ecolodge La Estancia

16 август: Островът на Слънцето – Островът на Луната – Копакабана – Ла Пас (155 км)

Сутринта ще се разходим още малко из острова, ще видим храма Pilkokaina и Градините на Инката, но най-важното ще е страхотната гледка към Боливийските Анди (наричани още Cordillera Real или Кралски Анди). Ще посетим и съседния Остров на Луната, където се намират руините на инкския храм Ajlla Wasi, обитаван в миналото от т.нар. „девици на Слънцето”. Връщаме се в Копакабана – малкото градче на боливийския бряг на езерото е един от най-големите религиозни центрове на страната – там ще посетим базиликата на Мадоната от Копакабана, светицата-покровителка на Боливия. Следобед продължаваме към Ла Пас – най-високо разположената столица в света. Нощувка в Hotel Presidente (или подобен).

надморска височина в центъра на Ла Пас: 3640 м.

17 август: Ла Пас

Преди обед ще направим обиколка на Ла Пас с посещение на най-интересните места – централния площад, градската Катедрала и сградата на Парламента, терасата Кили Кили с чудесен изглед към града, копието на известния полу-подземен храм в Тиуанако, Пазара на вещиците (там може да си купите всякакви „вуду” предмети и други красоти на индианското изкуство), магазини с типични фолклорни и занаятчийски предмети, колониалната църква Сан Франсиско, както и невероятната Лунна долина в най-ниските части на града – една каменна приказка в подножието на Илимани, 6439 м (вторият най-висок връх в Боливия и „пазител” на Ла Пас).

Ако някой желае – в този ден, вместо тура на града, може да направи еднодневно пътуване по най-опасния път в света – това наистина, не е шега!!! Нагоре с микробус, надолу с велосипеди... Става въпрос за спускане с дължина на маршрута от над 60 км (от които само около ¼ са асфалт) и над 3000 м денивелация по черен път в една от т.нар. Yungas – това са влажни зелени долини, спускащи се от Андите на изток към тропическите низинни райони на страната. Най-долу ву чака микробусът, който след това ви връща обратно в Ла Пас, разбира се. Пътят вече почти не се използва от МПС-та, като автомобилният поток е пренасочен по построеното през 2006 г. ново асфалтово шосе по другия склон на долината. Няма такъв път, наистина, голяма красота е! Но само за луди глави, има риск, бъдете предупредени!!! Минали години го направиха няколко човека – без проблеми!

Втора нощувка в Ла Пас, Hotel Presidente (или подобен).

 

 

18 август: Ла Пас – Салар де Уюни (полети)

Сутринта – трансфер до летището на Ла Пас (в предградието Ел Алто) за вътрешни полети до Уюни, с прекачване в град Кочабамба. Кацане там, след което започваме обиколката из Солената пустиня! Мега е! Днес ще започнем с т.нар. Гробище на влаковете, след което ще продължим с кооперативе за производство на йодирана сол в селцето Колчани. След това ще навлезем в безкрайната бяла шир и ще стигнем до първия солен хотел, изграден там. Ще отидем и до гледка по-отблизо към величествения вулкан Тунупа.

Следобед ще се придвижим до хотел Luna Salada (или подобен). Вечеря и нощувка в средата на нищото – обаче какво нищо – ще се изненадате! Почти всичко в този хотел – без мивките и прозорците, е направено от сол. Егати кефа, няма такъв хотел. Ще забравите, че навън понякога температурите падат до -10, -15 градуса, че и по-долу...

надморска височина в Салар де Уюни: 3660 м.

19 август: Салар де Уюни

Още един ден в Салар-а! Тръгваме от хотела към 09:00-09:30 ч, като първо ще се насочим към Рибния остров /наричан още Инкауаси/, където ще хапнем вкусен обяд, направо върху солената повърхност. По време на разходката из своеобразния остров насред бялото море от сол ще видим гигантските кактуси от по 10-12 м височина, а след обяда даже ще походим пеша из пустинята. Следваща ни спирка е Хирира – селище, което се намира в подножието на вулкан Тунупа, висок 5432 м /напомнете да ви разкажем индианската легенда за Тунупа и двата съседни вулкана – Косуня и Косканя/, а наблизо ще видим и лагуна, в която често се разхождат розови фламинго и париуани. В късния следобед се връщаме в соления хотел Luna Salada (или подобен), вечеря и нощувка.

По-предишни години настанявахме хората си в доста „базовите” условия на Заслона на Доня Лупе в селцето Хирира – каква дискотека само направихме там /нямаше проблеми и забележки, но май ще ви спестя нощувката на това място – леле, само дано не ме обвинят, че съм станал туристическа конфекция/...

 

 20 август: Салар де Уюни – Ла Пас – Тиуанако – Ла Пас (полет и 130 км по земя)

Ранно ставане, след което джиповете ще ни откарат до летището на Уюни за полети преди обед през Кочабамба до Ла Пас. След кацането в ранния следобед се отправяме с автобус директно към града-светилище Тиуанако, намиращ се на около 70 км от столицата. По време на пътуването ще минем покрай селището Лаха, където Ла Пас е бил първоначално основан на 20 октомври 1548 г (и по-късно преместен на настоящото си местоположение). След това ще стигнем до мирадора Ло’ко Ло’ко на 4028 м надморска височина, откъдето отново ще имаме шанса да зърнем Кордилера Реал – най-импозантната част на Боливийските Анди. Пристигаме в Тиуанако – ще посетим пирамидата Акапана, храма Каласасая, Вратата на Слънцето /един от най-известните каменни паметници въобще в двете Америки/, също полуподземния храм, комплекса Пума Пунку и известния монолит на Бенет тежащ цели 17 тона! Обяд в района на Тиуанако, след което се отправяме обратно към Ла Пас. Свободно време следобед и последна нощувка в Боливия. Hotel Presidente (или подобен)

  

21 август: Ла Пас – Куско (полети)

Трансфер до летището за сутрешни полети по маршрут Ла Пас – Лима – Куско. Пристигане по обед в Куско – Златния град, последната столица на инкската империя, превзета от конкистадорите на Писаро през 1533 година; всичките му съкровища са отнесени от испанските галеони за благото на испанската корона. Разглеждане на инкските крепости и светилища около Куско – Тамбо Мачай, Пука Пукара, Кенко, Саксауаман. Всички те са интересни, но определено най-впечатляваща е Саксауаман – крепостта е изградена от огромни каменни блокове (някои от тях тежащи до 150 тона), идеално напаснати заедно като гигантски пъзел. Нощувка в Куско, Hotel Sonesta Cuzco (или подобен).

надморска височина в Куско: 3400 м.

22 август: Куско – Писак – Куско (70 км)

Екскурзия из Свещената долина на инките до Писак – мястото, което ще ни „подгрее” за Мачу Пикчу. Руините на древното инкско селище, както и прилежащите му земеделски тераси (които се използват и до днес) са наистина впечатляващи – изградени са на хълм, високо над долината на р. Урубамба. Следобед – връщане в Куско и посещение на градската катедрала Санто Доминго (с много интересни образци на колониалното изкуство) и Храма на слънцето Кориканча, където ще се запознаем по-подробно с архитектурата, религията, културата на инките. Свободно време привечер в Куско – това е градът!!! Hotel Sonesta Cuzco (или подобен)

23 август: Куско – Чинчерос – Олянтайтамбо – Агуас Калиентес (110 км)

Сутринта ще посетим Чинчерос – известен с традиционните си занаяти и най-вече тъкачеството, ще продължим с интересните руини на Морай – терасирани концентрични кръгове, най-вероятно използвани за земеделски експерименти, а следобед ни очаква друг интересен град на инките в долината на река Урубамба – Олянтайтамбо – още един пример за невероятните строителни умения на древните. Оттам ще пътуваме с влак към Агуас Калиентес – селцето под Мачу Пикчу, ще пристигнем по тъмно. Нощувка под каменните гиганти на околните върхове, в подножието на скрития инкски град. Ще разберете какво имаме предвид. Hotel La Pequeña Casita (или подобен)

надморска височина в Агуас Калиентес: 2050 м

надморска височина на руините на Мачу Пикчу: 2430 м.

24 август: Агуас Калиентес – Мачу Пикчу – Агуас Калиентес – Куско (125 км)

Ден за разглеждане на скрития град на инките Мачу Пикчу – едно от новите 7 чудеса на света и може би най-известният археологически обект на Западното полукълбо, открит от белия човек едва през 1911 година! Ставаме рано сутринта, след което ще се наредим на опашката за автобусите, с които се стига до същинския вход на руините. Ще направим обиколка на града сутринта, а след това около 10:00 ч желаещите могат да се изкачат до извисяващия се над руините връх Уайна Пикчу – гледката оттам определено си заслужава! Надморската височина на върха е 2720 м, около 300 м над самия Мачу Пикчу. Част от групата ще иска този лек адвенчър, другата част вероятно не. Следобед – слизане обратно с автобусите до Агуас Калиентес и връщане оттам с влака до Куско. Нощувка в Куско. Hotel Sonesta Cuzco (или подобен)

надморска височина в Куско: 3400 м.

25 август: Куско

Свободен ден в столицата на инките – приятно е да се пошляеш още малко из калдъръмените му улички... Ако някой иска, ще измислим и друг допълнителен тур – например посещение на Vinicunca, по-известна като Rainbow Mountain, на около 3 часа път от Куско… Дааа, там височината е на практика 5000 м, но си заслужава. :) Има и помощни кончета, ако на някой му дойде твърде „нанагорно“.

Последна нощувка тук, Hotel Sonesta Cuzco (или подобен).

26 август: Куско – Лима – София (полети)

Свободно време в града и малко преди обед обед трансфер до летището за вътрешен полет Куско – Лима. След това международен полет обратно към Европа с кацане там на следващия ден.

27 август 2023: прибиране в София

След прекачване (най-често в Амстердам или Париж), пристигане у дома. Това май бе всичко...

ОПЦИЯ за допълнение в програмата: Посещение на перуанската джунгла в еко-лодж в провинция Madre de Dios, недалеч от град Пуерто Малдонадо. След крайбрежието (La Costa) и планините (La Sierra), ще видите и третия от основните географски райони на Перу – джунглата (La Selva)! Тя всъщност покрива и най-голяма част от територията на страната, около 60%. Престоят там ще 3 нощувки, като се лети първо от Куско до Пуерто Малдонадо (най-вероятно през Лима), а на заминаване от Пуерто Малдонадо директно към Лима. Интересно е разнообразието на флора и фауна, особено след дългия период, прекаран нависоко по чукарите в Андите. J А и Амазонския басейн без съмнение е една от най-забележителните екосистеми на планетата. През тези няколко дни, освен невероятната растителност и могъщи реки, ще имате възможността да видите множество птици, няколко вида маймуни, каймани, а при малко късмет ленивци и тапири...

С това удължение, прибирането в Европа би било на 30-ти август 2023.

 
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram