ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Около Враца, където „уж“ дори гарга не каца :)

Около Враца, където „уж“ дори гарга не каца :) image

От: 11.04.2021 До: 11.04.2021

Цена: 67 BGN / 34 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Още една чисто нова, този път еднодневна, „кратка музикална форма“ сме намислили за тази пролет.

 

Чували ли сте за река Ботуня?


А за това, че тази неособено голяма река, е издълбала красив каньон?
А виждали ли сте дърво, чиято корона „наднича“ през „таван“ на пещера?!

Ако не само не сте посещавали (и дори и не сте предполагали), за съществуването на  тези интересни, но бая безизвестни, местенца на Родината ни – заповядайте, това е Вашата програма!

Ето и конкретиката:

Програма:

Тръгване в 7:47 ч. от познатото място, паркинга пред стадион „Васил Левски“. Посоката ни е Враца, а целта – местността Сопово. Тук именно гореспоменатата река Ботуня е образувала тесен каньон със скални абразивни кладенци. Цялото  протежение на речния каньон е осеяно с интересни причудливи овални форми. Ще се разходим да ги разгледаме. След това с буса ще се придвижим до друга една забележителност край същата река, т.нар. „Голямата ниша“. Това е почти непозната, но уникална пещера в България, през чийто отвор в купола гордо е извисило снага красиво дърво. Надяваме се, в средата на април, да видим короната му в пълния й разлистен блясък. Ще се качим и до платото отгоре, за да разгледаме целия скален венец наоколо, и красивата панорама.

Следобедът продължаваме към близкото с. Лиляче, и други едни скални чудатости. Ще достигнем  „Пешкето“ – лабиринт от скали, с различна големина и форма. Като телепортация в оживяла приказка е това място!

От там, ще походим 30-40 мин., за да идем и до Божия мост – друг скален феномен с арка, висока почти 20 метра.  Местността наоколо е наречена Жабокрек (познайте защо :) ), и е описана още от братя Шкорпил, минавали навремето също оттук. Качваме се на буса и потегляме за София.

И понеже е пролет, и „течееее, всичко течеее …“, няма как да минем без водопад, т.е. два водопада. На връщане ще минем по друг път – покрай Вършец, в чиито околности ще посетим водопадите Заножене и Райски кът. Пролетно време вторият напълно оправдава името си. Късния неделен следобед – прибиране в столицата.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram