ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

НОВОГОДИШНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ ДО КОЛУМБИЯ

Новогодишно приключение в Колумбия image

От: 27.12.2022 До: 10.01.2023

11 / 15 нощувки

Цена: 2277 EUR / 2677 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Отново поглеждаме към първата ни голяма любов, Южна Америка! Пред вас е новогодишната ни програма за Колумбия... С богати културни традиции и история, страхотни природни пейзажи и едни от най-усмихнатите и гостоприемни хора на континета, може да се каже, че държавата „чака“ да бъде преоткрита от посетителите, особено с оглед нелекото ѝ близко минало. Но Колумбия е всичко, което обичаме в Латинска Америка: оградени от палми карибски плажове, стигащи до облаците андински върхове, загадъчна амазонска джунгла, енигматични руини и колониални градчета, в които времето е спряло някъде през XVII век... Носеща името на откривателя на континента, това е и единствената южноамериканска държава с излаз на двата океана – Тихия и Атлантическия.

Ще започнем от столицата Боготà, а после ще се отправим към колониалната Картахена – един от най-красивите градове на Карибите. Оттам ще стигнем до Санта Марта, като сме заделили време за плаж на островите Росарио и в парка Тайрона. Ще продължим с пулсиращия модерен Меделин, на гости при съратниците на Пабло Ескобар (знаете, краля на пудрата захар), като няма да пропуснем и топ гледката от скалата Ел Пеньóн край Гуатапе в близост. А какво е Колумбия без да опитаме от световноизвестното местно кафе? Ще му се насладим край Саленто в региона Ехе Кафетеро, където ще посетим и страхотната долина Кокора. Накрая ще се запознаем със следите от древното минало на странатапри загадъчните каменни фигури на Сан Агустѝн и подземните храмове на Тиерадентро.

Заповядайте в земята на магическия реализъм, ето и пълния маршрут…

Програма:

27 декември 2022: отпътуване от София към Мадрид
Полет от София до Мадрид, нощувка там.


28 декември: Мадрид – Боготá
Полет от Мадрид до Богота, с пристигане в колумбийската столица следобед/привечер. Трансфер и настаняване. Нощувка в Hotel BH Bicentenario (или подобен).


29 декември: Боготá
Посвещаваме целия ден на Богота – разположен на около 2600 м, това е главният политически, икономически и културен център на страната, и бивша столица на испанското вицекралство Нуева Гранада (обединяващо днешните Колумбия, Венецуела и Панама). Ще се разходим първо из Ла Канделария, историческия център на града. След това ще посетим забележителния Музей на златото, притежаващ най-богатата колекция от златни предмети в света (!), както и Музея Ботеро, с творбите на известния колумбийски художник Фернандо Ботеро. Ще се изкачим с лифт до хълма Монсерат на 3000 м надморска височина, откъдето се разкрива топ гледка към града. Връщаме се в хотела следобед. Втора нощувка в Hotel BH Bicentenario (или подобен).


30 декември: Боготá – Картахена (полет)
Сутринта след закуска тръгваме към летището за вътрешен полет до Картахена. Ще се разходим из оградения с крепостни стени исторически център (под закрилата на ЮНЕСКО), а и извън него... Ще видим: Convento de la Popa, откъдето се разкрива като на длан целия град, форта „Сан Фелипе де Барахас“, площада Болѝвар със статуята на великия венецуелец, църквата „Санто Доминго”, часовниковата порта, Двореца на инквизицията (сега превърнат в музей, слава Богу J). Ще разберете защо този колониален град се слави като най-красивият на Карибите... Е, не знаем дали тук се развива действието в безсмъртното произведение на Маркес „Любов по време на холера” (защото в романа името на селището никъде не се споменава), но Картахена си е яка – а и нощният живот е доста стабилен! Нощувка в Hotel Santa Catalina (или подобен).


31 декември 2022: Картахена – островите Росарио – Картахена
Сутринта ще отплаваме с моторна лодка до Исла Гранде, най-големия остров на архипелага Росарио. Започваме с напитка за добре дошли, а след това – време за плаж! Ако не ви се излежава, край острова има възможност за водни спортове: най-вече гмуркане и шнорхел... Тези занимания могат да бъдат организирани на място от хотела там (и разбира се, са по желание). Следобед лодката ще ни откара обратно до Картахена. Вечерта – парти за НОВАТА ГОДИНА! Честита Нова 2023-та!
Втора нощувка в Hotel Santa Catalina (или подобен).


01 януари 2023: Картахена
Свободна програма! Споко, познаваме ефектите на махмурлука... Имаме цял ден на разположение – можем да отидем с такси до или да побродим из Гетсемани, живописен квартал, изпъстрен с графити.  
Ако на някой не му се разхожда, моля – плажовете Playa Blanca на остров Бару и Bocagrande в самата Картахена – са наблизо. Трета нощ в Hotel Santa Catalina (или подобен).


02 януари: Картахена – Санта Марта (230 км, 4 часа)
След закуска потегляме на изток към град Санта Марта, също на карибското крайбрежие. Той е считан за най-стария град в страната и втория най-стар на целия континент… По пътя ще минем и покрай най-големия по население град в района – Баранкиля (и родно място на Шакира!). А след това ще се движим по самото крайбрежие, между морските вълни от едната страна и сиéнага-та на Санта Марта от другата. Сиéнага са граничещи с морето заблатени пространства, обикновено формирали се край устията на реки, отличаваща се с богатите си екосистеми.    
След като пристигнем ще се разходим из сгушената в подножието на планините Сиера Невада Санта Марта. Нощувка в AC Hotel by Marriott (или подобен).


03 януари: Санта Марта – НП Тайрона – Санта Марта (35 км)
Тръгваме рано, тъй като ни предстои цял ден обиколка из Националния парк Тайрона. На входа на парка ще ни вземе местен водач, с който ще навлезем в джунглата. Дръжте в тоговност фотопаратите и камерите си за маймунките капуцини и различни тропически птици. Ще се разходим до най-красивите бели плажове на парка, където можем да поплуваме, да хапнем прясна риба или просто да се отпуснем и се насладим на гледката към морето.
С площ от около 12‘000 хектара, Тайрона е вторият най-посещаван национален парк на страната. Обхваща както крайбрежни зони и плажове, така и дъждовни гори, разположени на надморска височина до 900 м в най-южните райони. Западната му част е по-суха, докато централната и източната части са по-зелени и покрити с растителност, заради по-голямото количество на валежите.
Следобед се връщаме обратно в Санта Марта. Втора нощувка в AC Hotel by Marriott (или подобен).


04 януари: Санта Марта – Меделин (полет)
Преди обед летим до Меделин, втория по големина град в Колумбия – ще направим панорамна обиколка там.
Помним го като града на наркобоса Пабло Ескобар, чиято по-скоро лоша слава неотдавна бе пресъздадена във филма „Да обичаш Пабло“ (с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, става филмът). Днес градът е претърпял забележителна промяна, след като е затворил тъмните страници в историята си. „Новият“ Меделин е един от най-прогресивните и пълни с развлечения метрополиси в Латинска Америка. Въведена е иновативна система за обществен транспорт – въжени линии и на места дори ескалатори свързват по-високите квартали с останалите части на града. Изградени са нови градски паркове, културни и спортни съоръжения. А жителите му, гордите пайси, винаги са готови за смях и раздумка по улиците.
Меделин е разположен в богата на зеленина долина и благодарение на хубавия си климат печели прозвището „Градът на вечната пролет“. Повечето туристи отсядат в квартал Ел Побладо, красив район с много изискани ресторанти, дизайнерски магазини и кафенета. Разбира се, има и много неща, които си заслужава да се посетят извън Ел Побладо, като изключителните музеи, градските паркове, кварталът на работническата класа Енвигадо, шикозния квартал Лаурелс и въжените линии, които ви позволяват да видите града отвисоко. Не без причина пайсите са толкова горди със своя Medellín (произнасят го Медежѝн).
Нощувка в Art Hotel Boutique Medellín (или подобен).


05 януари: Меделин – Гуатапé и Ел Пеньол – Меделин (170 км, 2 ч в посока)
След закуска се отправяме на еднодневно пътуване на изток. Ще изкачим 740-те стъпала на Пиедра де Пеньол, 220-метрова скална формация на възраст милиони години, от която се разкрива невероятна гледка към огромното водохранилище Пеньол-Гуатапé. Ще се разходим из тесните калдъръмени улички на градчето Гуатапé в подножието, чиито къщи греят във всички цветове на дъгата. После ще направим кратко плаване из езерото (язовира) с лодка и ще имаме типичен обяд. Следобед се връщаме по същия път обратно до Меделин, сред зелените планински пейзажи на провинция Антиокия.
Нощувка в Art Hotel Boutique Medellín (или подобен).


06 януари: Меделин – Перейра – Саленто (полет и 50 км по земя)
Сутринта взимаме полет от Меделин на юг към град Перейра... Безкрайни зелени планини, цветни селища с традиционната архитектура на хората пайса, приятен, мек климат и много плантации, където се произвежда най-доброто кафе на Колумбия. Това може да е само колумбийският Район на кафето (Zona Cafetera или Eje Cafetero). Намиращ се в сърцето на страната, той обхваща департаментите Калдас, Рисаралда и Киндѝо. Районът е населен и колонизиран през втората половина на XIX век от пайсите от съседния департамент Антиокия, което е видимо в архитектурата, културата и кухнята тук. Представете си бели къщи с керемидени покриви, дървени веранди, украсени с висящи растения и кафенета, където фермери с бели шапки пият малки чаши tinto, както тук наричат кафето. Навред зелените хълмове са превзети от кафеени плантации, а в много от тях е възможно и да опитате ароматната напитка. Всичко това се допълва от красивите природни пейзажи на Zona Cafetera и емблематичните за региона восъчни палми Quindío (най-високият вид палми в света, срещаш се само в Колумбия и северно Перу). През 2011 г ЮНЕСКО обявява целия район за обект на световното природно и културно наследство.
Нощувка в Hotel Salento Real Eje Cafetero (или подобен).


07 януари: Саленто – долината Кокора – Саленто
Сутринта отпътуваме към долината Кокора с джипове, яко! Ще се качим на тях от площада на Саленто. При пристигането ни там ще ни посрещнат с традиционното canelazo (билков чай ​​с местна ракия) и към нас ще се присъедини екскурзоводът ни – специалист-еколог, който ще ни запознае с особеностите на района. След това ще имаме време за лек трек из местността с култовите ѝ восъчни палми. Извисяващите се до 60 м дървета и стелещата се мъгла (е, когато я има) придават мистично усещане за долината – незабравимо преживяване. Възможно е пътеката да е кална, затова си сложете здрави обувки. По желание може да се наеме кон за допълнителна разходка из долината или да се обядва в някоя от местните гостилници.

Обратно в Саленто, тръгваме на разходка из улиците с традиционните варосани къщи Paisa и балкони в най-различни цветове. Ще посетим и някои работилници на местни занаятчии и ще се разходим до мястото с най-добрата гледка към селото и долината.
Връщаме се в хотела, нощувка в Hotel Salento Real Eje Cafetero (или подобен).

ОПЦИЯ: Ако някой счита, че тази продължителност на пътуването е достатъчна или дните просто му идват много, то може на следващия ден, 08-ми януари, да се отправи сутринта с вътрешен полет от близкия до Саленто град Перейра към Боготá. След пристигане там, избралите този вариант ще имат още една нощувка в столицата и на следващия ден (09.01) ще летят към Европа с кацане там на 10.01 и после полет в същия ден до София...
За другите програмата продължава с още 4 дни, през които ще се посетят историческите забележителности в южната част на страната. Тази „дълга“ програма е и основният вариант (а съкращението е опция). Вижте надолу...


08 януари: Саленто – Попаян (340 км, 7-8 часа път)
Ранно ставане, след което се отправяме на юг – от зелените хълмове на Кафеения район ще слезем до захарните плантации в долината Каука и после пак нагоре в планините, за да достигнем „Белия град“ Попаян. Ще се разходим с местния ни гид из красивия център на града, известен с белите си колониални сгради. Ще научим повече за това място, което в продължение на векове е било най-важният регионален център в южна Колумбия. Няма да пропуснем и местните специалитети: леко лютите емпанади pipián и традиционната напитка champús.
Нощувка в Hotel Dann Monasterio (или подобен).


09 януари: Попаян – Сан Агустѝн (150 км, 4-5 часа път)
След закуска се насочваме към Сан Агустѝн – най-известния археологически обект в страната и един от най-важните на континента. Маршрутът ни минава покрай вулканите и интересната високопланинска тундрова екосистема páramo на националния парк Puracé. В някои части пътят е черен, затова и ще ни отнеме повечеко време, за да достигнем крайната точка. Археологическата зона на Сан Агустѝн наистина е забележително място – тук, сред покрити с гъста зеленина ридове, са намерени около 500 статуи, изработени от вулканичен камък, като най-високата от тях е 7 м. Много от тях са антропоморфни (изобразяващи хора) – някои реалистични, а други са с маски, придаващи им вид на чудовища. Има и фигури на различни животни, свещени за древните: орел, ягуар, змии, жаби, птици и др. Тук са открити и множество гробници, както и огромен брой керамични съдове – затова може да се каже, че комплексът е и голям некропол (според някои оценки е дори най-големият в света!). Счита се, че монументите са дело на две древни култури, живеещи в съседни речни долини, като Сан Агустин (където са изворите на двете реки) е мястото, където те са се срещали, за да търгуват, за да почитат божествата си и за да погребват своите мъртви.  
Според оценките това население е обитавало района между 50 и 400 г. сл. Хр., но има някои доказателства за доста по-ранен период, около 3000 години преди новата ера... Обектът е под закрилата на ЮНЕСКО от 1995 г. Ще разгледаме повечето интересни места в комплекса и следобед се настаняваме в хотела. Свободно време и нощувка, Finca El Cielo (или подобен).


10 януари: Сан Агустѝн – Тиерадентро (210 км, 6 часа път)
Сутринта ще отидем до най-високия водопад в Колумбия, Salto de Bordones (490 м). После вече ни очаква по-дълъг път до мястото на следващата ни среща с древната история на страната, Тиерадентро. Нощувка в Hotel La Portada (или подобен).


11 януари: Тиерадентро – Нейва – полет до Боготá (170 км, 4 часа + полет)
След ранна закуска се отправяме на обиколка из енигматичните гробници и подземни храмове на Тиерадентро (Tierradentro). Археологическата зона се състои от 5 отделни обекта (четири от тях с гробници и един със статуи), разположени на хълмовете около селцето Сан Андрéс де Писимбалá. С диаметър от 2 до 7 м и с дълбочина до 9 м, гробниците са издълбани в меката вулканична скала, която основно изгражда околните ландшафти. Много от гробниците са изрисувани отвътре с червено-черни геометрични мотиви на бял фон, а някои имат и куполи, които се поддържат от колони. Малко се знае за народа изградил тези подземни светилища – смята се, че това е станало в периода VII-IX век от култура, предшестваща тази, която създава статуите там (те са различни от каменните фигури в Сан Агустѝн, но е вероятно двата народа да са имали връзка).
След посещението се насочваме директно към град Нейва и летището му, за вечерен полет обратно към Боготá. Кацане и трансфер до хотела, нощувка. Hotel BH Bicentenario (или подобен)


12 януари: Боготá и отпътуване към Европа
Свободно време из града до ранния следобед. По желание можем да посетим интересната катедрала от сол в близкото градче Сипакирá (което отстои на около 1 час път северно от Боготá). По-новата катедрала там е от началото на 90-те години и е изградена чрез изкопаването на 250 хил. тона (оригиналната структура е друга, отворена е през 1954-та, но е затворена през 92-ра от съображения за сигурност). Спускането е на 180 м под земята, като се минава през 14 параклиса, символизиращи спирките на Исус по пътя към Голгота... Осветлението долу създава наистина запомнящо се усещане. Само три са „солените“ катедрали в света, като другите две са в Полша.
Следобед – трансфер до летището и полети към Европа (най-удачно е през Мадрид).


13 януари: кацане в Мадрид
Пристигане в Мадрид, нощувка.


14 януари 2023: пристигане в България
Полет от Мадрид към София. Home sweet home

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram