ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

АФРИКА! Едно новогодишно пътешествие до бреговете на Индийския океан и саваните на Танзания

Нова година в Танзания image

От: 27.12.2021 До: 08.01.2022

12 дни / 10 нощувки

Цена: 4 277 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Дойде време за поредното приключение в Африка, другият ни любим континент... Ще е традиционно по-мързеливо, защото все пак става въпрос за Нова година.

Малко места на континента пленяват въображението както Танзания: заснеженият Килиманджаро се извисява на хоризонта, множество фламинги „охраняват” на крак солените езера в кратера Нгоро-Нгоро, а огромни стада зебри и антилопи гну са разпръснати докъдето стига погледа из зелените равнини на Серенгети, докато лъвове, гепарди и хиени дебнат наблизо...

Та вижте по-долу една рецептичка за кратко пътешествие до родното място на Фреди Меркюри – колоритния остров на подправките Занзибар, едно готино местенце в Индийския океан, не толкова лъскаво като Сейшели и Малдиви, но по-истинско по нашата ранглиста на приключенията. Новогодишният купон на Занзибар ще е гарниран с 5-дневно сафари в най-известните Национални паркове на Източна Африка – Нгоро-Нгоро, Серенгети, Маняра и Тарангире плюс посещение в земите на едни местни племена край ез. Еяси, които живеят така, както и техните предци преди 2-3 века. Няма да ви пиша какво точно ще видите там, елате и вижте сами – струва си! Особено втората част на пътуването е доста скъпарска – но това е Африка (This is Afrca!).

А след края на сафарито, който желае може да опита да изкачи континенталния първенец Килиманджаро (5895 м) – ще изпратим допълнителна програма за тази опционна експедиция, яко е!

Програма:

27 декември 2021: София – Доха – Занзибар

Полети на Qatar Airways от София през Доха до Занзибар с излитане по обед от България и престой от около 7 часа в Катар (може да се организира и посещение на града). Полет към Танзания оттам малко след полунощ и пристигане в Занзибар в ранните сутрешни часове на следващия ден (28-ми декември).

28 декември 2021: Занзибар

Визови формалности на летището и посрещане. Добре дошли на Занзибар! Трансфер от летището до хотела ни на североизточното крайбрежие и настаняване... Започваме активно да почиваме... Общо 5 нощувки на острова, Ocean Paradise Resort & Spa 4½* (или подобен), със закуски и вечери.


29 декември 2021 – 02 януари 2022: Занзибар

Мързел като цяло, свободна програма! Плаж, риболов, гмуркане сред кораловите рифове, а на 29-ти ще направим и разходка до столицата на острова – Stone town – струва си човек да се пошляе из лабиринта от тесни улички в старинния му център, който е и под закрилата на ЮНЕСКО. Ще видим Англиканската катедрала с бившия пазар на роби, Къщата на чудеста, както и родната къща на Фарук Булсара, по-известен по света като Фреди Меркюри.

Разбира се, можем да направим и други турове – може би най-готин от тях е т.нар. Safari Blue. Но има и още интересни опции, ще препоръчам... 

А  вечерта на 31-ви – парти! ЧЕСТИТА НОВА 2022-ра ГОДИНА! Става купон...

Нощувки в Ocean Paradise Resort & Spa 4½* (със закуски и вечери).

Чарът на Занзибар е легендарен. Като един от големите търговски центрове на Източна Африка, архипелагът (заедно със съседния о-в Пемба и прилежащите им по-малки острови) в продължение на векове е бил кръстопът на култури, място, където се смесват влияния от Африка, Индия и Арабия, където ритъмът на живот е напълно различен от този на континента и е определян по-скоро от мусоните и приливите, отколкото от часовника. Главната забележителност на острова е столицата му Stone town (Каменният град) с неговите старинни къщи, магазинчета, базари, джамии, площади и варосани сгради, построени със скали от кораловите рифове. Разбира се, посетителите не могат да останат безразлични и към природната красота на Занзибар – изумрудените води на Индийския океан, „поръбени” с бели пясъчни плажове. Край бреговете на острова, често могат да се видят и типичните арабски платноходни лодки „дау” (dhow), с които местните рибари и до ден днешен изкарват прехраната си.


02 януари: Занзибар – Аруша – езерото Маняра – езерото Еяси

Сутрешен полет от Занзибар до Аруша с пристигане в Северна Танзания около 09:30-10:00 ч. Оттам – дано джипките ни чакат (хаха) – се отправяме към Националния парк Езеро Маняра. Пътят е приблизително 3 ч, а за обяд водачите ни ще носят пакети суха храна.

По обед стартираме с нашето първи сафари или както тук го наричат game drive („каране около дивеча”). Територията на парка е по-малка, отколкото на Нгоронгоро и Серенгети, но и тук могат да се видят много животни… Започва и „фото-ловът“ на BIG 5 (терминът е създаден от белите ловци и се отнася до петте най-трудни за ловуване животни в Африка – лъв, африкански слон, кафърски бивол, леопард и носорог) – е, мисля, че в следващите дни ще можем да ги видим всичките, само леопарда малко трудно се намира, другите са ОК... Плюс още и още.

След това се отправяме към езерото Еяси, което не е точно сафари дестинация, но се отличава с красивите си пейзажи, а и с факта, че в този район живеят едни от най-интересните и самобитни танзанийски народности, като хадза и датога. Пристигаме в късния следобед, настаняване, вечеря и нощувка в Kisima Ngeda Tented Camp (или подобен) –хубаво място, на брега на езерото.

Езерото Маняра е едно от най-красивите в Танзания, а районът заема едно от първите места в света по гъстота на диви бозайници. Паркът е обитаван от голяма популация слонове, хипопотами, множество видове птици (включително фламинго), както и уникалните катерещи се по дърветата лъвове. Националният парк е с площ 325 кв. км и е обявен за биосферен резерват под закрилата на ЮНЕСКО през 1981 г. Привлича около 150 хил. туристи годишно.

Еяси е безотточно солено езеро в Северна Танзания, в непосредствена близост до кратера на вулкана Нгоро-Нгоро. То е едно от няколкото езера (заедно с по-известните Виктория, Танганика, Малави и др.), намиращи се на дъното на силно сеизмичната Източноафриканска рифтова долина. Еяси е много плитко, със средна дълбочина не повече от 1 м, има форма на правоъгълник с дължина около 50 км, като достига до 80 км през дъждовните периоди. Тук са регистрирани 35% от общата популация в Танзания на застрашеното от изчезване малко фламинго. Територията около езерото е населявано от няколко племена, най-интересните от които са датога (също наричани и даток) и хадза (още хадзапи, хадзабе). За хадза се предполага, че са потомци на най-древното население на Африка и че езикът им е изолиран и несходен с никой друг (ако прилича на някой, то това е езикът на бушмените, живеещи в Южна Африка). Общият брой на хадза е вече по-малко от 1000 човека, а любопитна статия за тях (и много снимки) бе публикувана в сп. National Geographic от м. декември, 2009 г. Датога са доста пo-многобройни – близо 100 000 човека, тяхната самобитна култура също е интересна, като представителите на тази народност лесно могат да бъдат разпознати по татуировките на лицата им и особено около очите.


03 януари: езерото Еяси – Нгоронгоро

Ранно ставане и закуска, след което ще посетим селища на местните народности даток и хадза. Заради силно ораничения контакт със съвременната цивилизация, те са запазили традиционния си номадски начин на живот и, ако имаме късмет, ще отидем на лов с лъкове заедно с хадза!

По обед достигаме забележителния кратер Нгоронгоро (част от Ngoro Ngoro Conservation area), в който ще се спуснем за още сафари обиколки по дъното му, много яко...

Нгоронгоро е едно от местата в Източна Африка (и въобще на целия континет) с най-голяма концентрация на диви животни – ще видите, изключително е; само площта долу на кратера е около 260 кв. км., а за бройката животински видове да не говорим... В късния следобед ще се настаним в Ngorongoro Serena Lodge (или подобна) – също с култова локация, на ръба на калдерата с изглед към нея, кеф, дивотия... Вечеря и нощувка.

Кратерът Нгоронгоро е калдера (вулканичен конус, сринал се навътре в себе си при изригване) на угаснал преди около 250 хил. години вулкан. Диаметърът му е с дължина 20 км, което го прави най-големият вулканичен кратер на Земята. Стените на кратера се издигат на височина 610 м от заравненото му дъно. Дъното е с площ 260 кв. км и е едно от най-гъсто населените с диви животни места в Африка – срещат се над 50 вида едри бозайници (лъвове, слонове, носорози, хипопотами, няколко вида антилопи, африкански маймуни, павиани, брадавичести свине, хиени и леопарди), както и около 200 вида птици (щрауси, патици и токачки). Местните масаи имат правото да пасат стадата си в тези земи и често могат да бъдат забелязани с добитъка си. Нгоронгоро е обявен за резерват през 1959 г. и е под егидата на ЮНЕСКО от 1979 г.


04 януари: Нгоронгоро – Серенгети

Сутринта газ към Националния парк Серенгети, дълъг и черен е пътят до там, друса... По желание ще посетим и типично масайско селище, интересно е да се види как живеят пастирите на саваните. По пътя край нас ще се разкрият равнините на Серенгети, осеяни с огромни стада от копитни животни – най-вече зебри и антилопи гну. Добитък в изобилие, още повече, че този период съвпада с ежегодната му миграция... Вечеря и нощувка в средата на нищото, но на приятно място – Serengeti Serena Lodge (или подобна).

С площ от почти 15 000 кв. км, Серенгети е най-известният и един от най-големите национални паркове в Танзания. Името му произлиза от езика на масаите и означава „безкрайни равнини”. Заради голямата гъстота на хищници и плячка, Серенгети е считан за един от топ резерватите за сафари в Африка, а ежегодната миграция на над 1,5 милиона антилопи гну и около 250 хиляди зебри е едно от най-впечатляващите природни зрелища на нашата планета.. Тук, освен „Големите пет” (Big 5), се срещат още гепарди, жирафи, хиени, павиани, газели, антилопи, над 500 вида птици (включително щрауси и лешояди) и много други. За първи път вниманието на световната общественост е обърнато към проблемите на консервацията на дивите животни в резервата през 1959 г., с филма на немския изследовател Бернхард Гжимек и сина му Михаел Гжимек „Серенгети не трябва да умре”, спечелил награда Оскар за документален филм на следващата година. Националният парк е в списъка на ЮНЕСКО с обектите на световно наследство от 1981 г.


05 януари: Серенгети

Закуска, продължаваме с обиколката на Серенгети. Ще гоним цял ден животните от BIG FIVE и най-вече хищниците (освен лъвове и леопарди, могат да се видят също хиени и с повечко късмет – гепарди). Ще се насладите на цялата дива красота на Африка... За хапване – пикник (box lunch). Прибираме се в Serengeti Serena Lodge (или подобна) за вечеря и нощувка.

06 януари: Серенгети – Тарангире

Закуска, след което тръгваме обратно в посока Нгоронгоро, с крайна цел парка Тарангире. По пътя ще спрем за кратко в наричаната „Люлка на човечеството” клисура Олдувай, където се открити сечива и кости от Homo habilis (най-древният вид от човешкия род, заедно с Homo rudolfensis), датирани на около 1,8 милиона години. За обяд – пикник на открито...

Следобед достигаме Националния парк Тарангире – разбира се, и той е интересен. Ще внимаваме със слоновете, защото тук е една от най-големите им концентрации в цяла Африка! А по дърветата могат да се видят лъвове и леопарди, които си почиват от жегата... Нощувка и вечеря в Maramboi Tented Lodge (или подобна).

С площта си от 2850 кв. км, Тарангире е шестият по големина парк в Танзания, като природните му пейзажи и растителност са може би най-разнообразните в северната част на страната – хълмистият релеф е осяен с хиляди баобаби, акации, различни видове храсти и саванни пасища. Паркът е известен с големите си стада слонове – до 300 индивида в една група (от общо 3000 на територията). Могат да се видят още лъвове (често по дърветата), жирафи, хиени, павиани, както и „дежурните” зебри и антилопи гну. Паркът е рай за любителите на птиците – около 550 вида, като това е районът с най-голямо разнообразие от птици през размножителния период в света. Територията е обявена за национален парк през 1970 г.


07 януари: Тарангире – Аруша – летище Килиманджаро и полети към София

Сутринта ще направим още един game drive из Тарангире за последни снимки на животните... Някъде по обед или в ранния следобед се насочваме обратно към Аруша. Ще остане време и за шопинг на артефакти, както и за вечеря. После трансфер до международното летище Килиманджаро (на средата на пътя между Аруша и съседния град Моши) за полети на Qatar Airways по маршрут Килиманджаро – Доха – София в 23:35 ч.


08 януари 2022: Доха – София

Кацане в Катар около 05:40 ч сутринта, 2 часа престой там и накрая полет Доха – София с излитане в 07:30 ч и пристигане в България около 11:35 ч, това май бе всичко... Добре дошли.


ВАЖНА ОПЦИЯ КИЛИМАНДЖАРО: За който желае, можем да удължим престоя в Африка с още 5-6 дни, през които да организираме експедиция за изкачване на континенталния първенец Килиманджаро (5895 м), много яко! Обикновено са необходими 4 нощувки в планината (3 нагоре и 1 на слизане) + още 1 транзитна нощ в градчето Моши в подножието, т.е. общо 5. Нощувките по най-популярния маршрут Marangu са в хижи (има и други маршрути, но при тях спането е на палатки). Цената е от порядъка на 1300-1500 USD на човек, като включва парковите такси, местни водачи, носачи на багаж, готвач и всички хранения. Разбира се, и прибирането в България ще е по-късно, около 14-16 януари, в зависимост и от полетите...

 

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram